Magyar őstörténet és a sztyeppei civilizáció

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

geseft

Well-Known Member
2019. február 20.
444
1 467
93
Prof. Dr. Kásler Miklós irányításával Dr. Neparáczi Endre munkacsoportja Újgenerációs szekvenálással meghatározta mindkét Hunyadi leszármazott teljes genom szekvenciáját. Mindketten az E1b1b1a1b1a6a1c~ Y kromoszómás haplocsoportba tartoznak, amely széles Eurázsia elterjedtséget mutat.

https://www.cell.com/heliyon/pdf/S2405-8440(22)03019-5.pdf


Az apa-fiú genetikai kapcsolatot klasszikus STR módszerekkel és teljes genom adatokkal is megerősítették. A genomadatokból PCA analízist, Unsupervised Admixture és f3-outgroup vizsgálatot végeztek el.

Minden genomanalízis rámutatott arra, hogy a Corvinok ősi európai genom összetételűek, azaz legmagasabb genetikai hasonlóságot az európai neolit mintákkal (mely népek szintén a Kárpát-medencéből eredeztethetőek) és az ősi magyarországi neolit és rézkori mintákkal mutattak, úgy, mint a Kőrös kultúrából (Kr.e. 6000-5500), az Alföldi Vonaldíszes Kerámia Kultúrából (Kr.e. 5500-5000), a dunántúli Lengyel-kultúrából (Kr.e. 5000-4400) vagy a Bodrogkeresztúr-kultúrából (Kr.e. 4000-3600) származó minták.

Az azonosított haplocsoport széles Eurázsiai elterjedését támasztja alá a jelenleg leírt két legközelebbi archaikus minta is: egy a középkori Szardíniából (Marcus és mtsai. 2020.) és egy, az Otrar-Karatau kultúrához tartozó minta a vaskori kazah sztyeppéről (Gnecchi-Ruscone és mtsai. 2021).

Az azonos főcsoportba tartozó minták a Kárpát-medence területéről a következők: egy Avar kori minta (Kr. u. 650-675), egy elit honfoglaláskori minta (Kr. u. 895-950) (Neparáczki és mtsai. 2019.) és egy középkori magyar nemes mintája (Nagy és mtsai. 2021., Olasz és mtsai. 2019.). Corvin Kristóf a ritka, sporadikusan előforduló T2c1+146 anyai mitokondriális haplocsoportba tartozik, ami a Mediterráneumban a leggyakoribb.

Édesapja a T2b csoportba tartozik, amely Eurázsia szerte elterjedt. Mindkét anyai vonal genetikai eredete összeegyeztethető az édesanyák történeti adatokból ismert származásával.

A kutatás fő eredménye, hogy genetikailag sikeresen azonosítottuk a Hunyadiak utolsó két férfi leszármazottját. Így a publikációban leírt adatok alapján archeogenetikai vizsgálatokkal azonosíthatóvá váltak a Hunyadi-ház felmenőinek, például Hunyadi Mátyásnak a maradványai is

 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 908
15 421
113
Prof. Dr. Kásler Miklós irányításával Dr. Neparáczi Endre munkacsoportja Újgenerációs szekvenálással meghatározta mindkét Hunyadi leszármazott teljes genom szekvenciáját. Mindketten az E1b1b1a1b1a6a1c~ Y kromoszómás haplocsoportba tartoznak, amely széles Eurázsia elterjedtséget mutat.

Engem speciel az érdekel hogy az öreg Hunyadi, a János, I. Zsigmond zabigyereke volt-e vagy aljas rágalom az egész.

Mivel Mátyás anyja-nagyanyja magyar volt (mater certa est..), az nem olyan meglepő hogy mindenféle sztyeppei vér (is) folyt az ereikben.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 449
25 147
113
Hátha érdekel Titeket.

Finnugor nyelvek a térképen.

363350177_10227162715486465_7486395026944811091_n.jpg


 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 106
13 524
113
Engem speciel az érdekel hogy az öreg Hunyadi, a János, I. Zsigmond zabigyereke volt-e vagy aljas rágalom az egész.

Mivel Mátyás anyja-nagyanyja magyar volt (mater certa est..), az nem olyan meglepő hogy mindenféle sztyeppei vér (is) folyt az ereikben.
Hunyadi János foganzása idején már Zsigmondnak meddőségi problémái voltak. Érszébetet is csak viszonylag kemény "kúra" után sikerult oszehoznia. Valami örökletes probléma lehetet a háttérben, mert az o generációjával a komplet Luxemburgi dinasztia kihalt, mivel a tobbi férfitagnak se nem igazán sikerult orokosoket nemzeni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 910
65 847
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 895
30 652
113
Tehat gyorsan ideertunk. Vagy legalabbis voltak akik gyorsan ideertek.

Én inkább ez alapján azt gondolnám, hogy egyszerre több magyar illetve magyarral rokon/szövetséges szállásterület létezett egyszerre. Vagyis párhuzamosan lehetett Etelköz, Levédia, és már a Kárpát-medencében is. Ebből azt hámoznám ki, hogy ahogy korábban is már említettem, a Tarim-mefence és a Kárpát-medence között oda-vissza ment a vándorlás...vagyis először a K-mből (őshaza) a T-mbe, majd oda-vissza ahogy a viszonyok megkívánták.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Tehat gyorsan ideertunk. Vagy legalabbis voltak akik gyorsan ideertek.

Már hivatkoztam itt forrást, hogy juhlegeltető vlachok simán megjárták Dobrudzsa-Kaukázus (előtere?) kanyart oda vissza egy szezonban, legeltetéssel. De meg lehetett tenni egy Mohács-Pest távot is egy nap alatt. Tehát simán el tudom képzelni.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 895
30 652
113
Váltott lovakkal...esetleg.
A sztyeppén népeknek nagyon jól kiépített futárszolgálata volt mindig is. Cserelónyi távolságra csere/postaállomásokkal. Ráadásul a fejedelmi futár elkobozhatta bárki lovát, ha szükség úgy kívánta. 20-30km/h sebességet számolva 200 km durván 12-15 óra váltott lovakkal esetleg váltott futárral.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Mohacs - Pestet hogyan?
Váltott lovakkal...esetleg.
Elnézést, rosszul emlékeztem.
Kikerestem:
"A madocsaiak káposztájukat, bölcskeiek gyümölcsüket kisebb hajókon, dereglyéken maguk vitték fel Pestre, embervonta hajókon még a XIX. század nyolcvanas éveiben is. >>Három nap alatt odaértek vele. Az emberek nyakukba vették a kötelet, ha elfáradtak, volt elég kocsma. Pesten ha lehetett a hajót is eladták. Ha nem kellett, ereszkedtek lefele.<<"" Andrásfalvy: A dunamente népének ártéri gazdálkodása.

Tehát hajót maguk vontatva, gyalog 3 nap Madocsától Pestig, légvonalban kb. 80 km; talán folyó mentén, ez folyó mentén még a levágások után is legalább 100 km, folyás iránnyal szemben, teherrel.

De volt olyan, hogy egy hóvihar a lovakat Szarvastól Tótkomlósig hajtotta. Az 40-50 km légvonalban.
Sőt, Szarvasról rendszeresen telente a Bánságba, kb 150 km-re hajtották a marhát teleltetni.

Ezeket csak azért írom, hogy nem valós az a kép, hogy ki sem mozdultak a falukból, meg, hogy nem tudtak nagyobb távokat megtenni és én nem tartom kizártnak, hogy relatív nagyobb távolságokban közlekedjenek, akár rendszeresen.