Már Putyin is.
Példátlannak nevezte szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök az országot sújtó természeti katasztrófákat az Interfax hírügynökségnek jelentése szerint.
www.portfolio.hu
"Egyúttal közölte, hogy országa jelentősen csökkenteni fogja az üvegházhatású gázok kibocsátását."
Innentől meg eléggé bajban vannak a klímaváltozástagadó Putyin-fanok. Most vagy meg kell tagadniuk a vallásukat, vagy kereshetnek szegények új bálványt maguknak...
(Amúgy a Roszatom már évek óta tolja az emberiség által okozott klímaváltozás veszélyét, de arra még rá lehetett fogni, hogy csak azért, mert az "új divathullámot" meglovagolva akarnak atomerőműveket eladni)
Akkor viszont adódik a logikus kérdés, hogy, ha a sós tengervíz évről évre visszafagy az előző évi szintre, illetve évről-évre ugyanannyira olvad csak el, akkor hogyan lehetséges a szárazföldi jégtömeg ilyen tömegvesztése?
Mennyire pontosak ezek a mérések?
Nem tudom, mivel nem vagyok a téma szakértője. De korábban már írtam neked egy általam elképzelhetőnek tartott magyarázatot.
Pont annyira hitelesek ezek a mérések, mint a többi adat arról az oldalról (meg a többi, ezzel foglalkozó kutatás eredményei).
Azt se felejtsd el, hogy a mai civilizációnknak minden eszköze megvan az adaptálódásra. Legalábbis a fehér-ázsiai vonalon.
Elvileg igen. Gyakorlatilag meg te is láthatod, hogy milyen elmebeteg módon állnak hozzá mind a migrációhoz, mind a klímaváltozáshoz (pl. az agyatlanul sötétzöldbuzulás, vagyis az összességében több széndioxid és károsanyag kibocsátással járó szél- és naperőművek, villanyautózás erőltetése, a nukienergia démonizálása, stb.) Szóval vannak kétségeim afelől, hogy társadalmi összeomlás és rengeteg halott, meg komoly visszaesés nélkül menni fog az "adaptáció".
A többiek meg mivel őskori szinten vannak úgy is fogják megélni a dolgot. Ő bajuk, nem a miénk.
Egyszer már mondtam, ha India-Kína-Pakisztán (három igencsak népes atomhatalom) egymásnak esik a klímaváltozás okozta hatások (pl. vízhiány, folyók elterelése) miatt, azt itt Európában is nagyon meg fogjuk érezni. Az Afrikából egyre fokozódó migrációt szintúgy (ezt persze lehet kezelni, de akkor el fog veszni valami, valami, amitől most még többek vagyunk náluk és ennek szintén lesznek hosszabb távú súlyos következményei az átlagállampolgárokra, az "értékükre-jogaikra" nézve...)
A másik meg, hogy az instabillá, kiszámíthatatlanná és szélsőségessé váló klíma miatt összeomló itteni mezőgazdaság hatásait (hiány, brutális áremelkedések) is ki fogjuk bírni röhögés nélkül...
(Ezt pedig a gyengébb képességűek kedvéért: a globális felmelegedés-klímaváltozás nem azt jelenti, hogy mindenhol és mindig csak szimplán melegebb lesz, hanem azt, hogy sok helyen gyakori és szélsőséges hőmérsékleti és egyéb időjárásváltozások lesznek. Pár nap alatt leeső éves csapadékmennyiség, aztán hónapokig szárazság. Egyik hónapban, vagy később akár egyik héten fagyok, következő hónapban-héten 30 fok feletti hőmérséklet és fordítva, stb. Mint amit már idén is tapasztaltunk, márciusban melegrekord, júniusban fűteni kellett, júliusban 40 fok. És ez fog csak igazán odabaszni a mezőgazdaságnak. Más helyeken meg akár tartós hőmérsékletcsökkenés is lehet, ha pl. borul a Golf-áramlat.)
Az olvadási szezon ellenére szokatlan módon, a tegnapi napon 2 gigatonnányival növekedett a felszíni jégmennyiség Grönlandon (nyár közepe van)! Lesz belőle újságcikk vajon a fősodratú médiában? Nyilván nem... Pedig mostanában az 1981-2010-es átlagértéket is felülmúlja, ami ritkaság számba megy!
..
..
Tehát a sarkvidéken is szélsőséges az időjárás, a csapadék, juppijeeee... És nem stabil. Ez vajon mire is utalhat? Nem is tudom...