M
molnibalage
Guest
Szerintem lassan mindenhol. Azért írtam egy ilyet...A mai magyar médiában a klasszikus értelemben vett újságíró,gyakorlatilag kihalt.
Kedves Balázs!
https://index.hu/belfold/2019/08/30...eta_gripen_egyesult_allamok_magyar_honvedseg/
Nagyon helyes és dicséretes, hogy a haderő fejlesztésről beszámolnak, de az már kevésbé, hogy félinformációk és félreértések miatt ilyen kvázi élből támadó cikkel teszik úgy, hogy a korábbi írásra is reagáltak már többen.
- A fegyvereladás politika is. Ezért van az, hogy nem mindenki kapja ugyanazt, ugyanannyiért akár termék, akár szolgáltatás. Még a mezei iparban is van aki listaáron vehet, van aki meg kedvezménnyel, amire n+1 ok lehet. Gyakori rendelő, megbízható ügyfél, sokat rendel, stb.
- A fegyverüzletek szinte mindig csomagok ma már, amik együtt járnak bizonyos szolgáltatásokkal, de a szűkszavú közleményekből ezek szinte beazonosíthatatlanok mennyiségre. Viszont emiatt a fajlagos ár nagyon eltérőnek látszik, pedig a szolgáltatások és egyéb kiegészítő beruházások beárazásáról van szó a csomagban.
- A korábbi levélben is jelezve volt és más is írta (pl. Jetplanes blog, amit a blogketrece is kitettek)*, hogy Sentinel radar is van benne a csomagban = NASAMS. Tehát a visszaosztott összeg megint csak nem csak rakétáról szól, bár ez már benne van ebben a cikkben, de nem túl hangsúlyosan.
- Egysoros wiki összeg további forrás nélkül az nem forrás. Az AIM-120 különféle változatait 1990 óta gyártják. A 400k USD/db ára az még az AIM-120 B ára lehet, csupaszon az USAF-nak 25+ éve. Csak azóta volt infláció és az, hogy az USAF mennyiért vesz mindenféle szolgáltatás nélkül valamit, az nem referencia. Más vevő, más mennyiség, más háttér. Az AIM-120C változatok darabára mai áron nézve mindig is bőven 1M USD felett volt.
(Ennek oka a félaktív vezérlésű rakétákhoz képes az, hogy minden rakéta orrában egy kisméretű radar van az aktív rávezetéshez. Ezért a félaktív rakétákhoz képest, amiben csak vevő van sokkal drágább az ilyen rakéta, de cserébe hatalmas harcászati előnyöket kínál. Az előd AIM-7 Sparrow utolsó 'M' változatához képest emiatt úgy cirka 4-6-szor drágább.)
Tényleg nagyon szívesen lektorálná sok ember az írásokat, hogy ne szülessenek meg ilyen félrevezető cikkek.
Értem én, hogy az index ellenzéki meg szabad, sajtónak tálalja magát, de ettől az objektivitást nem kéne a sarokba vágni azon az alapon, "ezek már megint biztos lopnak és korrupció", pedig csak arról van szó, hogy nem is értik meg helyzetet.
Üdv
Molnár Balázs
*https://jetplanes.blog.hu/2019/08/29/a_legvedelem_kovetkezik