1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2015. december 15..

 1. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Feljebb írtad, hogy az indításhoz kell a Sentinel. A litvánok viszont nem vesznek az első körben, szóval x évig lesz dísznek 110misiért indítójuk?
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Más radar is adhat a célról infót adatátviteli rendszerrel.
   
  ms07 likes this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nincs olyan, hogy miden lehetséges célpontot SAM véd. Félelmetes, hogy még mindig magyarázni kell a 2x2-őt...
   
 4. rudi

  rudi Well-Known Member

  Itt az októberi hivatalos bejelentés:
  https://kam.lt/en/news_1098/current...n_advanced_surface_to_air_missile_system.html
  Azt írják:
  "..On October 20 Lithuania signed a technical agreement with Norway on procurement of launchers and missiles"
  Tehát a Norvégoktól most rakétákat és indítókat vettek

  A bejelentés így folytatódik:
  "The Ministry of National Defence of Lithuania continues the mid-range air defence system project to procure other NASAMS equipment, namely, radars and fire control centres. Ultimately, all the components will be joined into a system capable of air defence: aerial surveillance and control, provide early warning for ground units, and destroy targets in case of necessity."

  Vagyis a Litvánok megveszik a rendszer minden elemét (radar és tűzvezető). A Sentinel radar Raytheon-Thales közös termék úgyhogy azt majd tőlük veszik meg.
  Egyedül az elektrooptikai cucc nincs a bejelentésben, de azt mondja hogy ...végül a minden komponens csatlakozni fog a rendszerhez.. úgyhogy lehet hogy még azt is megveszik.

  Ezek után persze lehet azt mondani hogy ...de hát Litvánok még nem is rendszersítették a rendszert..., de mi ezen csak jót mosolygunk.:)
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Na ne túlozzunk már. A pontvédelmi rendszer az mondjuk a RAM a hajókon vagy az ágyús CIWS rendszerek. A 20-25 km simán közepes hatótávolságú rendszer. Az életben nem hallottam még senkit pontvédlemi rendszernek hívni a Nyevát vagy a Kubot..
   
 6. laiki

  laiki Well-Known Member

  Mivel szeretnéd védeni a "mindent", ha nem ezzel? Mistrallal?
  Hatótávolságot és hatómagasságot nézve a NASAMS alatt már csak kézi légvédelmi rakéták vannak és Crotale, Roland, Szztrela-10, meg OSZA

  Ha nem számít, hogy közepesnél nagyobb magasságon repülő célokat is le lehessen lőni, akkor a kézi légvédelmi rakéták ár/érték aránya a legjobb. Ha viszont le akarod fedni akár mondjuk a román határt, akár a déli határt, akár a katonai, infrastrukturális, vezetési, politikai szempontból lényeges potenciális célokat, ahhoz nem elég pár NASAMS mutatóba. Sokszor láttunk már bemutatót abból, hogy országokat a hidak, erőművek, olajfinomítók, közlekedési csomópontok, repterek, kormányzati épületek, kommunikációs központok, stb... bombázásával próbálnak térdre kényszeríteni.
  Mit nem szeretnél védeni: a kecskeméti repteret, a pápai repteret, a székesfehérvári Összhaderőnemi Parancsnokságot, a belvárosi és budai kormányzati épületeket, Budapest hídjait, a többi Duna és Tisza hidat például Dunaújvárosban, Szekszárdon, Szegeden, Szolnokon, Baján, Szentesen, Csongrádon a Ferihegyi Repteret, az olajfinomítót és a Dunai Erőművet Százhalombattán, Paksot, a Mátrai erőművet, a kőolaj, benzin, gázolaj, és gáztárolóinkat Mádon, Tiszaújvárosban, Szőregen, Vámosgörkön, Szajolban, Százhalombattán, Pétfürdőn, Komáromban, Celldömölkön, a csapatokat Debrecenben, Tatán, Szolnokon, a korai előrejelző radarjainkat Békéscsabán, Bánkúton, Medinán, a fontosabb rendező pályaudvarokat, stb... Amit nem védesz, azt fogják támadni mert kockázat nélkül, kis költséggel aránytalanul nagy kárt tudnak okozni, ami jobb belátásra térít minket.
  Ha nincs tisztességes hatótávolságú területvédelmi rendszered, amivel vagy irányt tudsz lefedni, vagy a komoly területet, akkor pár mutatóba vett NASAMS rendszerrel csak a pénzt költöd és adtál a végterméknek egy nagy pofont.

  Tehát nagyon nem mindegy, hogy a NASAMS mekkora területet, vagy terepszakaszt fed le és mekkorát a Pancir/Spyder/Buk/Patriot/Aster/Sz-300/HQ-9/DK10/stb... A NASAMS sem ár/lefedett terület, sem ár/rakéta alapon nem túl jó.

  Egy Tomahawk, JASSM, H-55, Kepd-350, Storm Shadow, SLAM-ER, SOM, Delilah, Popeye rakéta, vagy robotrepülő felébe, harmadába, negyedébe kerül, mint az a légvédelmi rakéta, amivel kb. 75-80 %-os eséllyel le lehet lőni és ez csak az AMRAAM ára, nem a teljes egy rakétára jutó rendszerköltség. Még aránytalanabb, ha ennél olcsóbb rakéták elleni védekezésre kell használni (JSOW, H-29/38), vagy nagyobb magasságból, NASAMS hatótávon kívülről eldobott irányított bombák ellen, esetleg felderítő drónok ellen (például a románoknak van Shadow 600, ami vígan elröpköd Mistral hatómagasság felett).

  A ma beszerzett rendszer fog üzemelni 25-30 évig. Tehát abból kiindulni rövidlátás lenne, hogy mi van jelenleg a románoknak az F-16-osaikhoz. Töredék áron vehetnek hozzájuk fegyvert, ha akarnak, mint amennyit mi fizetnénk a NASAMS-ért. És valószínűleg meg is tennék.

  Ha meg nem cél, hogy a fontosabb potenciális célpontok fölül kiszorítsuk az ellenséges légierőt, mert még akkor is rendkívül sokba kerülne, ha nem ezt a nagyon drága NASAMS rendszert vennénk, akkor tudomásul kell venni, hogy a stratégia célpontjainkat az ellenség képes lebombázni és csak a csapatokat kell védeni. Arra meg szintén nem a NASAMS a legjobb megoldás.

  És ez csak Magyarország esete, pedig a NASAMS rendszert nem elsősorban nekünk találták ki. Ahogy dudi is írta, eddig főleg olyan országoknak sikerült eladni, amelyek az oroszoktól félnek. Litvánia pedig csak mutatóba vett két minimálisra leszorított üteget, amivel semmit nem ér el. Az üzlet inkább volt politikai alapú, mint ésszerű.
   
  fishbed, fip7 and csibeszke like this.
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem véletlenszerűen. Agyfaszt kapok attól, hogy te a Sentinelt tekinted a rendszer elsődleges és egyetlen információs forrásának holott az csak egy a sok közül. Ezen felül lazán elengeded a füled mellett, hogy a Sentinel egy LPI radar. Valahogy mindig csak az orosz elektronika irányában vagy képes meghajolni...

  Bármeddig. Ezek szerint lövésed sincs arról, hogy mi az a maddog indítás, mikor már kb. hússzor volt leírva... Az AMRAAM egyik lehetséges üzemmódja, hogy bármiféle befogás és MCG nélkül elindul a sínről és rálockol arra, amit talál. Tekitve, hogy ha kb. belőhető, hogy a cél merre van, akkor ez simán járható út. Ha bármilyen úton kap adatot a CCC egység, akkor mehet rakéta.

  Valahol elképesztő, hogy leírod, hogy az IR AAM-ek 2-4 fokos FOV-val bírnak, azán az ennél kisebb látószöggel pásztázó és totál manuákis IR kamera megtalál valamit... Lövésed sincs ezen rendszerek képességeiről. Hússzor lett elmagyarázva, hogy a földi célok esetén is GPS koordinátára lockol rá a TGP vagy SAR kép koordinátára, mástól kapott földrajzi kooridnátára - F-16-on pl. markpointot meg lehet osztani link 16-on - vagy légi cél esetén a fedélzeti radar mérése. Önállóan nem keresnek célt. Te tényleg képes voltál ekkora téveszmét leírni, hogy egy 600-800 km/h-val haladó gép nekiáll 1-2 fokos látószöggel randomra végigpásztázni a földet úgy, hogy bármikor jöhet az AMRAAM. Komolyan mondom, hogy lefordulok a székről... Ez fizikai képtelenség. Tényeg ennyire nem vagy képben. Sokkoló... Úgy látom geometrikailag sem tudod elképzelni ezt. Egy REPSZIMBEN nem tudod ezt megcsinálni, ahol a sokkal könnyebb a dolog, mert n+1 valós nehezítő faktor nincs benne...

  A SAR radar arra jó, hogy ha tudod a cél kb. helyzetét, akkor megkeresd vele vagy nagy kiterjedésű fix célok egyes részeinek támadásához. Pl. reptér kritikus pontja, egy konvojt megtalálasz vele, de magányosan szétszórt indítókat, amiko bárhol lehetnek több hasonló kiterejedésű cél mellett rohadtul nem. Láttál te már SAR radar képet valaha? Mert ezek szerint nem... Arról nem is beszélve, hogy SAR radar kép készítése másodpercekbe telik egy 500x500 méteres területről is és 30-45 fokos aspektussal kell repülni. A népmesében találasz meg ezzel NASAMS indítókat vakon vagy bármilyen magányos célt. Az F-35 DAS is azt tudja, hogy az indítás után a rakéta emelkedése közben utána csekkolna oda, hogy mi van ott. Csak azon AESA radar és a DAS + példa nélkül szenzor fúzión van. Erre egyetlen más gép sem képes ma. Az F-35A is csak részlegesen, mert az EOTS pl. még nem móűködik...

  Apró hiba, hogy a jelenlegi gépeken a MAWS önvédelmi és nem felderítési célokat szolgált. Kevered a szezont a fazonnal.

  Lásd fent.

  Ezen már tényleg csak röhögni tudok. Pontosan annyira mobilt tud lenni, mint a szívszeretett Pantsirod. Arra telepíted, amire akarod és mivel nem kábeles komm van... A terepjáróra telepített radar meilyen kicsi is? Izé... A Pantsir menetből megállás és tüzelési ideje az, amiben jobb.

  Itt már tényleg felnyomod a vérnyomásomat. Nonnan búbánatos francból tudná...? Egy 30 x 30 km-es területen bárnol lehet. Ez majdnem 1000 km. Ez Budapest terülenél nagyobb terület, ami csak ~550 km2. Na, akkor képelzd el, hogy egy ekkora területen keresed fent a néhány NASAMS indítót úgy, hogy álcázva is lehetnek.

  Elképesztő, amit itt előadsz...


  Ez a népmese és sci-fi szintjén van.


  Data link? Más radar? Rádió? AWACS? IRST? Milyen érdekes, hogy csak a nem jenki technika használhat mást a te szemedben... Az indító mindig kussban van, hiszen nincs radarja, csak vesz...
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez a rész meg akkora zagyvaság és sci-fi, amit még kommentálni sincs kedvem. Mondom, ezek szerint te még repszimben sem próbáltál ilyen keresést TGP-vel. Laiki, félelmetesen nagy téveszméid vannak. Erősen ajánlatt lesz neked a HT összefoglaló.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Jó reggel kívánok, ez TÉNY. 125 millió USD-t fizettek a finnek 1995 táján. Ez ma 250 misi feletti ár.

  Minden egyes NASAMS indítókb. 490 km2-t fed le. A Buk M-2 lefedés hogyan számoltad ki?

  És kit érdekel az AIM-9X? A NASAMS alap rakétája az AIM-120 és egyébként az ESSM is belerakható, amivel 50 km felé megy a HMZ.

  Az ne zavarjon, hogy ha van data link vagy más adat, akkor a NASAMS horizont alá is képes dolgozni vagy domb mögé...


  Ez mind szép és jó, csak nem all weather...

  Kell egy túrót. Az AIM-120 MCG vesztés esetén saját maga dolgozik tovább... Mondom vadszgépről is lehet bármiféle befogás nélkül indítani, ha úgy adódik. És 1:1-ben ugyanaz a rakéta van a NASAMS-ban, mint a vadászgépeken, ezért is választották a finnek. Ja, mellesleg a Buk-ot cserélték le vele...

  Sidenote, az ALARM-ot kinvonták a rendszerből...

  Nem, pontosan azt írom, hogy az F-35 az maga eszközeivel is csak az indítás UTÁN képes megtalálni a NASAMS indítókat, előtte nem. Az EOTS pásztázásal ugyanúgy csak teljesen véletülenül. Videót is van fent erről, keresd már meg.. Nem nehéz. A DAS emelkedő IR céljelet fog és a rendszer radarral tűnyalábban beszúr, de csinálhat SAR képet is, mert AESA-val időosztással képes rá.

  Oh, wait. Hány éles lelvöést volt Sz-300/400-zal? A Tort meg szétkapta élesben az IAF. Most akkor ebből exrapoláljam ki, hogy akkor az orosz SAM = rakás szar. Inkább nem...
   
  arcas likes this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ja, hát igen. A Buk pont olyan SEAD-elhető, mint a régi klasszik rendszerek, csak több radarja van. És ettől (is) olyan rohadt drága. Ráadásul a Buk M2, amit annyira istenít laiki - egyébknét tényleg pontens - mitől lenne olcsóbb, ha az is aktív radaros...? A Buk előnye annyi, hogy a bejövő ARM-okat képes lelövöldözni és tatcital BM ellen is használható. Viszont emiatt drága, egy rakás országnak nem kell ATB képesség.
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Te figyu, most márt az USA és az egész NATO ellen készülnük fel?
   
 12. Fade

  Fade Well-Known Member

  najó de arról is van hivatalos video, hogy F-35 DASsal maga mögötti célokat lövöldöz le azt nem az nemúgy mert DAS egymagában nem, nem, nem.
   
 13. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Annyiból érdekelhetne a Sidewinder, hogy azt is rakhatsz a NASAMS-ba :)
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Sok értelme nincs a korlátos HMZ és időjárásfüggősége miatt. A HMZ-j csak kicist nagyobb, mint egy MANPAD-é, cserébe nagyon drága és még annyira sem mobilis,

  Az AMRAAM-os NASAMS igazából egy első lépcsőnek tekinthető egy evolúciós körben. ESSM-mel tudja az, amit igazán elvárnak tőle. Azzal már tényleg durván area denial. Az AMRAAM sokkal elterjedtebb, mint az ESSM aktív radaros változata...
   
  arcas and ms07 like this.
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  Szerintem (!!) a NASAMS - ESSM (AMRAAM-ER) páros egyetlen hasonló képességű alternatívája jelenleg az IRIS-T SLM rendszer.
  IRIS-T SLM cím szavakban:
  - 40 km-es hatótávolság; (link: http://www.diehl.com/fileadmin/diehl-defence/user_upload/flyer/160624_GBAD_Flyer_e_Layout.pdf)
  - LOAL;
  - MCG (link: http://www.intracomdefense.com/post/424) Ennek nem kell hangsúlyozni a jelentőségét. Szar időben MCG-vel közvetlenül a cél közelébe vezetik a rakétát ahol ledobja a hegyes áramvonalazó kúpot és bekapcsol az IR fej.
  kép (balra az eredeti jobbra az SLM változat)
  [​IMG]
  áramvonalazó kúp ledobása (Umkhonto példa)
   
  Luthero likes this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  No és az Aster 30 SAMP/T?
   
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  Szerintem az már egy másik lépcsőfok. Ha TBM képességre is szükséged van akkor IGEN!
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 19. speziale

  speziale Well-Known Member

  Az hagyján, de ha esetleg rádobnának a METEOR-ra egy kisebb gyorsítófokozatot és vegyesen alkalmaznák az IRIS-T meg METEOR indítókat, az lenne csak az igazán overkill. Ráadásul a METEOR is mindenféle átalakítás nélkül integrálható lenne a rendszerbe.

  Azt nem tudja esetleg valaki, hogy a németek a MEADS rendszerükbe a Patriot-ot és az IRIS-T vegyesen alkalmazzák majd, vagy csak IRIS-T lesz? Lehet egyébként hosszabb távon költséghatékonyabb lenne a németeknek ha a Patriot helyett tényleg inkább egy ilyen METEOR-SLM verziót használnának, és közös rakétát használna a légierő meg a hadsereg
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A TVM rávezetésnek vannak bizonyos előnyei. Az aktív radaros rakéták ellen a vonatott csali + ECM működhet, de a TVM vagy SAGG-ot lényegesen nehezebb zavarni, ráadásul a SAGG egy elfajzott SARH, tehát a rakéta olcsübb. Nézd meg miben kerül egy SM-6. Horror. Mondjuk az export Patriotok árát is elég szépen megkérte a jenki meg a rakéta átalakítást is...
   

Ezen oldal megosztása