1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2015. december 15..

 1. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Én már elő se merem hozni azt a dolgot, hogy önállóan használhatjuk-e egyáltalán azokat az AIM-120-akat amiket megvettünk. Mert voltak hírek arról, hogy nem igazán...
  Papíron nincs baj ezzel a rendszerrel, de én politikai alapon inkább Európai vagy zsidó rendszert látnék itthon szívesen. Azokkal elvileg azt lövünk le akit akarunk :)
   
 2. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Nagyon kreatívak az izraeliek, és így ránézésre komolyan átgondolt rendszereket gyártanak. De nem tudom kiverni a fejemből amit a tőlük vett UAV-okról (Skylark? nem emlékszem) mondott nekem a HM egyik mérnöke. Illetve nem is a gépekről, hanem a simlizésről. Nem vennék tőlük semmit. Inkább szenvedjünk össze amit és akit tudunk, legyen pár csapatunk akikkel betársulhatunk az európai programokba. Talicskázzunk ki annyi tudást amennyit csak lehet, aztán végre sport helyett rakjunk vagy 20 milliárdot egy haditechnikai konzorcium felépítésébe. Addig meg marad a gerillaharc.
   
  tong djagbu likes this.
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Szerintem a rendszer lelke az irányitkabin.Hogy milyen rakétát integrálunk hozzá,melyik radar szolgáltatja a céladatokat,pénztárca és elhatározás kérdése.A hálozatos rendszer iskolapéldáját lehetne felépiteni vele.Kifejezetten nagy a túlélőképessége.A lényeg,hogy megbizható,védett adatkapsolat legyen a rendszer elemi közöt.A szort spektromu,fekrenciasávugratásos(meg még kitudjamiféle csodákra képes)rádiokkal ez megoldható.A végrehajtó eleme akár többféle rakéta is lehet.IR közelkörzetre/öönvédelemre,aktiv radar területvédönek.Jol álázható,mmobil kiépitésben meg mozgékony.Dél-Korea fejlesztett aktiv radar+ir fejes sam-ot,ha jol tudom.Ezt a fejet ráaplikálni az r-77 soha be nem fejezet torlósugaras légvédelmi változatú testére,szükség szerint kiegészitve plusz inditófokozattal,alighanem elég messzire elérne a "keze".MCG adatot adhatná akár egyszerhasználatos atjátszon kersztül is.A rakéták ugyan drágák,de még ezen is segithet ugyahogy a többféle eszköz eggüttes használata,amire nem kell föltétlen,arra indithat az occsobbol is.
   
 5. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Egyszerubb betarsulni a delafrikaiakhoz mint egy ilyen politikailag lehetetlen dolgot osszehozni plussz muszakilag sincs meg a tudas es tapasztalat meg a keaaz elwmek osszelegozasa osszehangolasa is ordatlan kihivast jelemtene...

  Ellemben a delafrikaiak pont hogy befektetot keresnek oda csak penz kell toredeke mimt a fent felvazolt
   
 6. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nemtom mit terveznek a burok,de elég jó dolgokat szoktak sszehozni.A rendszerben rejlő lehetősgen merengtem,és szerintem az megvan.Szinte bármilyen,a célnak megfelelő rakétát lehetne integrálni hozzá.Csak adatkacsolat kérdése.A lényeg,hogy önirányitott rakéta kell.Bár ha harcálláspontként tekintek az irányitókabinra,akkor akár egy cactus üteget is beoszthatok alá
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Feleslegesen agyonkomplikálod az egészet. ESSM ARH-s válozata vagy Meteor bele, ha nagyobb HMZ-t akarsz és kész.
   
  arcas likes this.
 8. arcas

  arcas Well-Known Member

  Erre a rendszerre abszolút nem tudnám sajnálni a Ti, :p bocs, az adófizető pénzetek... :D
  Remélem megérem a napot, mikor lesz ilyen "képesség" IS, MO-n.
   
 9. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Olvastam a művedet.Emelem kalapom.És megvallom,a rádioelektronikai mélségei nékem kinaiul van.Azt azér levontam belőle magamnak,hogy a légvédelmi rakéták két nagy gondja repülőgépekkel szemben a vontatot csali,és a lopakodok.Egy kettös,radar/képalkoto ir keresővel ellátott rakéta nem jelenthet megoldást?Radarral elég közel vezeti magát,hogy a képalkotó befogja a célt,és megkerülje a vontatot csalit.Lopakodó céllal szemben ugyanez rádióparancs vezérléssel kombinálva.Valamien hosszuhullámú/multisztatikus radar csak annyira tudná érzékelni a célt,ami már lehetővé teszi a rakét önnáló ir célkereséset,müködhet a rendszer.Ha a 1-2misi/db árú rakéta képes 10%os hatékonsággal dolgozni,már jó.
   
 10. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Celebra

  Tudom nem tőlem kérdezted, de azért részben válaszolnék neked :)
  Én úgy látom, hogy egy 5. generációs vadászgép méretű "lopakodót" reálisan 25 km-en belül lehetséges radarral földeríteni. Viszont a tűzvezető radarok nem biztos, hogy tudják ezt a 25 km-s hatótávot+ az RPK vezérlés zavarható és ARM-el támadható.
  Ráadásul egy háborúban az ember nem szívesen lőne el több millió dolláros rakétákat akár 100 számra is....
  Szóval én úgy gondolom, hogy a legköltséghatékonyabb megoldás a feladatra:
  0-25 km-ig: Pályakorrekciós jelek a robotpilótás rakétának + IR végfázis
  0-15 km-ig: Félaktív lézeres rávezetés + földi IR+fotó kontrasztos félaktív tűzvezetés.
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  De, ez a jövő zenéje. A SAM részben emlegetett Stunner pont ilyen.

  Ez már kevésbé igaz így önmagában. Nem a vezérlés módja a szűk keresztmetszet, hanem az ahhoz felhasznált radar. Hiába van RPK, ha a radar X sávos. Erről is szól a mű elvi szintem. Ha a Nebo képes lenne pásztázási gyakorisággal szektorosan folyamatosan fix célkoordinátát adni az tűvezető radarnak az Sz-300/400 esetén akkor vakon világítaná meg a célt a tűzvezető radar és közel érve esetleg a rakét a találna valamit. De ebben a módszerben inkább csak kérdőjelek vannak.

  A multistatikus radar ma kb. szép elmélet szintjén van, gyakorlatban használható rendszer sehol nincs, még reklám szinten sem.
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A kérdés az, hogy milyen államról beszélünk és, hogy honi vagy csapatlégvédelemről. Mivel a stealth erősen askektusfüggő azért a long range is megoldható, csak azért sokkal komolyabb erőfeszítést igényel. Alsó hangon data link és AWACS és Patriot Sz-300PMU1 HMZ-s rendszer. Csak ehhez már CIWS is dukál. ----> Kőgazdag és elszánt középhatalmak alatt labdában nem rúg senki, mert nincs rá zsé.
   
  endre, nyugger and fip7 like this.
 13. hajozo

  hajozo Member

  Fél üteg Patriot vagy a németek által most rendszeresítendő változata Kecskemétre. Lefedi az ország egészét.
  Azonnal negligál minden F-16, Gripen, HIMARS stb beszerzést a környéken.
  A nehézdandár vagy helikptertender feléből kijön tán.
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez ebben a formában végtelenül nem igaz. Tessék elolvasni a HT összefoglaló Patriot fejezetét és magát a HMZ korlátozó tényezőket. Tőmondatokban...

  • 105 fokos tűzív van egy tűzvezető radarral. Tehát több irányból támadó célpontokkal eleve nem tud mit kezdeni egy osztály egy RS-sel. (radarral.)
  • A Patriot eleve csak 270 fokos részben fed le 105 fokon és nem teljesen körkörösen. Ok, akkor, ha Románia felé néz, akkor Bécs és Pozsony felől teljesen vak a rendszer és indítani sem tud arra.
  • A radarhorizontot nem tudod elvarázsolni...
  • Egészét? Melyik Patriot rakétának van 230-250 km feletti HMZ-je? Ez is csak 4,5 km feletti céloknál lenne igaz.
  • Közepes magasság felett tehát tényleg szépen lefed, csak mivel MANPAD szinte semmi és az nem is honi légvédelem egy ilyen Patrot kb. a reptér légvédelmét tudná legfeljebb a főirányba ellántni, de kb. enyi. Rohadtul nem negligálna semmit. Kb. egy 2x3 gépes F-16 kötelék két irányból meg tudná szivatni. Egyik szemből bevág HARM-ot a másik meg oldalszirmon, ahol semmi nem látja.
   
  endre, fishbed and fip7 like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezen felül fél osztály Patriot az 24 db rakéta, ha jól számolom. Hány HIMARS is lenne Romániánban...? Ezem felül az ABM HMZ-je nem 200 km, hanem sokkal kisebb. Ergo a HIMARS-t legfeljebb Kecsóra változtatná meg, azon túl semmennyire. Ha meg közel viszed a határhoz, akkor két irányból is jöhet HIMARS és 105 fokos a tűzív...
   
  endre and silurusglanis like this.
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  MCG adatküldésre gondoltam a rádioparancs-vezérlés alat.Csak sendlián fogalmaztam.A NASAMS-t egyfajta lego rendszernek gondolom.Használható honi légvédelemre,akár egyfajta"gerilla"harcászatra használva is.De mobil,akár páncélozot alvázon csapatlégvédelemben válthatja a Kubot.Bár konténeressen is elég mobil.Rakétát azért integrálnák hozzá töbfélét,hogy költséghatékonnyabb legyen.Egy 50+ km hatótávú méregdrága rakéták ne a robotgépekre foggyon el.Nem vagyunk egy jolmenő ország,ami pénz van,az is elfolyik.Nem ennek az istennek az ideén fogunk többrétegű légvédelmet,IAF szintű légierőt kiépiteni.Ez a rendszer tulélőképes,hatékony eszköznek tűnik.Viszonylag olcson fentartható a harcképessége.Nem azért tartom számunkra ideális rendszernek,mert mindent megfog,hanem mert érzékeny veszteségeket tud okozni.És ezt a képességet nyomás alat is fent tudja tartani.Olyan drágává teheti a hadjáratot,hogy ne érje meg.
   
 17. imike

  imike Well-Known Member

  A PAC-3-ban már nem 4 db, hanem 16 db rakéta van egy indítón (kisebb rakéták, mert nincs robbanó fej, csak az ütközés maga ami pusztít, mondván, hogy baromi pontosan tudják a gépnek vezetni.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  A PAC-3 inkább ABM mint hagyományos légvédelmi rendszer.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A HMZ-jét és az árát is megnézted?
  Kérlek olvasd el figyelmesen az összfoglaló idevágó fejezetét.

  1. 40 km körüli HMZ...
  2. Még szétdobott állványokkal sincs szól osztágos lefeedésról...
  3. Ugyanúgy korlátos maradna a tűzív, mert az RS-ra hagyatkoznak az szétdobott állványok is...
   

Ezen oldal megosztása