NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

Ez ebben a formában nettó tévedés.
A Golán és a Sínai határ között laza 280 km van légvonalban. 1973-ban az elfoglalt sínai területek és a Golán között 400 km volt.

Tolták is ki folyamatosan légvédelmi rendszereik települési helyeit.Ilyen kis országnál nulla mélységgel ez elengedhetetlen.

Ott a hír ---> Google Translate (https://translate.google.com/) a jóbarátod.
- CTRL-C angol szöveg..;
- CTRL-V Google Translate bal ablak..;
- Elolvas, megért jobb ablakban megjelenő szöveg..
Ennyi...
Sőt ha profi vagy nem kell másolgatni, a google magától forditja az egész oldalt.
Azért gondolkozni ekkor is kell...de már tudni fogod, hogy egy tank az nem tartály, ill. hogy Pápán nem a katolikus egyházfő légibázisa van :D
Csak kedv is kell hozzá,hogy meg is csináld.Az meg nem mindig van.
A lényeg,hogy végre gyártásra is kerűl.

És mikor áll ez a csapatlégvédelmi változat végre rendszerbe?Már vagy 10éve tervezgetik
Az ausztrálok NASAMS rendszere is csapatlégvédelmi feladatokat lát el. De az amerikaiaknak is van platóról indítós verziói:
nasams-usa-image02.jpg

Mint ahogy tulajdonképpen szerintem a zárt indítós rendszereknek sem kell feltétlen telepíteni az indítókat.
e6536-9c9792_cdb1cc7b51044e8ebbd0260272f64374mv2.jpg

(Ok, hogy egy makett csomagolása, de momentán csak így találtam meg ebben a felállásban.
Itt van még egy csomó kép különböző rendszereikről.

Esetleg tud vki egy linket a katari rendszer működéséről? Eddig ők vették egyedül ezt a továbbfejlesztett AMRAAM-ER verziót.

Az ausztrálok NASAMS rendszere is csapatlégvédelmi feladatokat lát el. De az amerikaiaknak is van platóról indítós verziói:
nasams-usa-image02.jpg

Mint ahogy tulajdonképpen szerintem a zárt indítós rendszereknek sem kell feltétlen telepíteni az indítókat.

(Ok, hogy egy makett csomagolása, de momentán csak így találtam meg ebben a felállásban.
Itt van még egy csomó kép különböző rendszereikről.
A NASAMS eredetileg egy amerikai csapatlégvédelmi rendszer norvég változata.Leánykori neve SLAMRAAM.
30850799400_9fca7f0ee8_b.jpg

A NASAMS eredetileg egy amerikai csapatlégvédelmi rendszer norvég változata.Leánykori neve SLAMRAAM.
Akkor nem értem, hogy miért várod olyan régen a csapatvédelmi verziót? Amikor már régen létezik.
Ráadásul szerintem ez a radarral egybeépített verzió egy tévedés. Így pont a NASAMS széttelepíthetőségét veszik ki a rendszerből. Vagy legalábbis csökkentik ennek értelmét.

Akkor nem értem, hogy miért várod olyan régen a csapatvédelmi verziót? Amikor már régen létezik.
Ráadásul szerintem ez a radarral egybeépített verzió egy tévedés. Így pont a NASAMS széttelepíthetőségét veszik ki a rendszerből. Vagy legalábbis csökkentik ennek értelmét.
Nem létezik. a "HUMRAAM" eleve sokkal primitívebb koncepciót vázolt fel és a jenkiknél csak Washingtonban van NASAM indító, két helyen. Pentagon és Fehér Ház.

Hát speciel ezen a képen a telepítés folyamata látható, a rendszer már a földön áll, csak ki kell jönnie alóla a teherautónak és aztán lehet leereszteni teljesen!

Azt nem értem, hogy miért nem fért bele ez egyben a 9 hónappal ezelőtti jóváhagyásba.... most jutott csak eszébe az illetékeseknek hogy ilyen is jó lenne vagy eddig nem akarták ide eladni az amerikaiak?

Más országnál a radarokon, több rakétatípuson át az 5,56-os lőszerig mindent bele tudtak írni egy jóváhagyásba.

Konkrétan ezt tartom az igazán üdvözítőnek, kb. az első értelmes nyugati mobil csapatlégvédelmi rendszer ez lenne, ami Osza/Tor kategória, csak az aktív radaros rakéta miatt, azért mégis más.
Ez alapján a "nyugati Pantsir" egy korszerűbb koncepcióban valahogy úgy nézne ki, mintha a LvKv90 40mm Bofors légvédelmi tornyára:
lvkv_90_l2.jpg

Mondjuk Iron Dome indítókat szerelnénk (2x6 két oldalra):
F121113DG10.jpg

És kapna egy komoly radart is ehhez, meg valami zavarvédett, mondjuk optikai adatátviteli csatornát az önállóan is tevékenykedni tudó járműek egymás közti feladatmegosztásához.

Azt nem értem, hogy miért nem fért bele ez egyben a 9 hónappal ezelőtti jóváhagyásba.... most jutott csak eszébe az illetékeseknek hogy ilyen is jó lenne vagy eddig nem akarták ide eladni az amerikaiak?

Más országnál a radarokon, több rakétatípuson át az 5,56-os lőszerig mindent bele tudtak írni egy jóváhagyásba.
Hogy legyen miről tárgyalni. Ha tolvonásra egyből mindent aláírtak volna lehet azóta már megint esett volna a demokrácia szint Magyarországon stb stb. Így legalább mindig van miről tárgyalni :)

Lehet, hogy volt egy előre meghatározott költségkeret. Először ment az alku az AMRAAM-ról, aztán mentek a Diehl-hez alkudni az IRIS-T-ről, végül a maradékból letárgyalták az AMRAAM ER-t. Ez kb. a prioritás a NASAMS-ba használható rakéták között, szerintem.

Most lehet egy kicsit "jogászkodni".Mit tekintünk csapatlégvédelmi rendszernek?Hawk példul az?Szerintem igen,tekinthetjük annak.Csak nem frontvonalbeli rendszernek.NASAMS telepithető verziója ilyen formában csapatlégvédelmi rendszernek használható.Járműre telepitve már méginkább.Mint a Spyder.De még úgy sem elsővonalbeli rendszer,inkább a hadtápkörletek területére való.Egy PSZH alvázra telepitve viszont már együt mozoghat a dd harccsoporttal,a harcoló csapatok hadrendjében.De még mindig nem a támadó ékben,de az mögött,azt fedezve.
Miért,lokátoros önjáró légvédelmi harcjárműként mennyivel kisebb a harcértéke?Semmivel se.Sőt,jóval nagyobb.Meg persze jóval drágább.És nem kell minden járművön pörögnie a radarnak.Kaphat céladatokat akár a rendszertől független forrásbol is,ugyan úgy,mintha csak inditóálvány lenne.Csak igy teljesen önálló üzemre is képes.Óriási a redundancia.Támadó légierő rémálma.Meg a saját pénzügyminiszteré.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Ez lehet picit politika, de nem akarom nagyon idekeverni. Nagy volt tavaly a nyomás rajtunk, belementünk egy félig letárgyalt üzlet egy részébe, ha még nyilvános szerződés nincs is. Ez volt az elso dsca közlemény.
Valszeg a norvégokkal nehezebben megy az alku másik része, de az USA felé jeleztük az elszántságunkat az üzlet iránt. Igy helyeztünk egy kis nyomást a norvégokra is. Most talán van ott is előrelépés vagy változás az elképzelésekben, ezért jött a második dsca közlemény

Én örülök, hogy bár gatya a helyzet (covid) a Z2026 zajlik. Ami meglep a minimális hazai sajtóvisszhang, de sztem addig jó, amíg nincs. Nem lesz benne köszönet. ;)

Ez alapján a "nyugati Pantsir" egy korszerűbb koncepcióban valahogy úgy nézne ki, mintha a LvKv90 40mm Bofors légvédelmi tornyára:
lvkv_90_l2.jpg

Mondjuk Iron Dome indítókat szerelnénk (2x6 két oldalra):
F121113DG10.jpg

És kapna egy komoly radart is ehhez, meg valami zavarvédett, mondjuk optikai adatátviteli csatornát az önállóan is tevékenykedni tudó járműek egymás közti feladatmegosztásához.
Inkább a Dávid parittyája Stunner rakétáját kéne a NASAMSba integrálni.IR+ARH keresőfej,és volt olyan hir is,hogy a radarrész AESA.Vontatott csalikat is kiméri.Plusz egy jobb háttérradarral,svéd vagy izraeli ahogy PH irta,harcászati BM ellen is jó.Hadszintéri radar meg igyis-úgyis kell.

Most talán van ott is előrelépés vagy változás az elképzelésekben, ezért jött a második dsca közlemény
És szerinted ki győzött? :D
Mi engedtünk vagy a Norvégok?
(értsd: mi osztjuk ki a pénzt vagy a Norvégok annak az NGO-nak akinek Ők akarják?)