Szerintem sem.
Aztán ha elfogadom hogy igaz hogy a pantsir az azért ilyen megoldás mert amatőr csapat csinálta 50 évvel ezelőtt, és azt görgették tovább a mai napig 3 felpimpelt verzióban és nem sikerült megoldani hogy ne ilyen legyen, akkor csak az a kérdésem már tovább, hogy mondjuk a SAMP/T Aster 30 az miért így működik, tessék mondani?
Ezt is amatőrök rakták össze 50 éve?
Ja, és az Aster hol 50 éves...?
Azt nem értem, ha egyesek ennyire spílerek és osztják az észt, akkor miért nem raknak össze cikket, küldik el a "nem hivatalos lektor csapatának" a HTKA-nak aztán majd megnézzük hogy állnak meg a lábukon az írások. Mert én sem magamtól vagyok ennyire okos és okkal lektoráltatom az írásokat és azért néz ki a HTÖ úgy, ahogy és azért mondom azt, amit...
Nagyon, de nagyon elegem van abból, hogy egyesek "vitakultúrája" a heccelés és személyeskedésben merül ki, illetve a "biztos nem hülyék" illetve a "nem tudhatjuk" vonalon. Köszönjük Emese...
Esetleg leeshetne, hogy ha egy célra van X összeg, akkor születnek olyan megoldások, mint az Aster 30. Amikor egy cél van és utólag akarnak buffolgatni kinematikán akkor mi lesz? Tervezel egy tök új rakétát, tök új indítót és kezded nulláról a munkát n+1 területen és lesz új gyártósorod...
...vagy alátolsz egy boostert, aminek vannak korlátai és nemkívánatos mellékhatásai, amit túlhalad a fejlődés vagy nem is kéne, ha előre gondolkodik a tervező, mert a célt úgy fogalmazták meg.
Az ugye megvan, hogy az Iván és jenki előre látott (az Iván jobban, a Patriotnál is azért feltolták az első változat M3.0 égésvégit M5 tájára) és eleve olyan kinematikájú rakétát álmodott meg az Sz-300-nál Iván (M6.5 égésvégi), amivel ellőhetett akár 250 km-re is. Az más kérdés, hogy az Sz-300PT-t limitálta az vezérlés 47 km-re, a PSz-t a radar és a hőmérsékleti terhelést nem bíró orrkúp 75 km-re és aztán szépen lépdeltek felfelé 150, 200 és 250 km-re SAGG-gal.
No meg persze az árral is. Keményen. Persze ezt kurva nehéz lett volna megcsinálni, ha az eredeti rakéta csak 500 kilós lett volna és nem majdnem két tonna, mert 500 kilóból simán kijött volna az 47 km-es HMZ sőt talán még 75 km is. Viszont akkor ennél nagyobb távon akkor annak a segge alá is oda kéne b*szni egy solid boostert. Na, ez lett az Asternél.