Három dolog. Az egyik katona-politikai, választ kellett adni, mindenképpen az oroszoknak. A másik, hogy megint megjelent az orosz arzenálban egy olyan fegyver, amelyik sokáig teszt halott volt, az atom arzenál része, a NATO európai területek elleni terror fegyver. A harmadik még kérdéses, hogy hagyományos robbanófejekkel bevetve, mire képes valójában. A végére csak kisimulnak a dolgok és egy viszonylagos egyetértésre juthatunk.
Egy biztos, Európa oroszellenes része felkészülhet egy újabb kihívásra, amit már a médiában is publikálnak.
Gyorsan végigfutottam a netet,van e valami új.Média nyomja a kinetikus töltetet-de ez valószinüleg kacsa.
Mértékadóbb források igen óvatossan fogalmaznak.Mély behatoló egységek becsapódásárol irnak,amikben nem volt semmilyen töltet.Töltetek hiánya miatt a pusztitás jóval kisebb a lehetségesnél (oké,de mégis mekkora az a pusztitás,ami van?Lett egy luk a földben,amit kifalazunk,és jó lesz kerekeskútnak?-tényleges pusztitás mértékéről nem irnak)
Találtam ugyanolyan elmélkedést,mint jómagam levágtam.Az eszköz leglényegesebb része a légvédelem áttörési képessége.Gazdasági okokbol nem lehet ellene még kielégitő légoltalmat sem kiépiteni.(ez viszont nem új,az USA 40 éve felszámolta a saját ABM rendszereit,mert úgy sem elegek egy szovjetorosz csapás ellen-marad a MAD egyensúly.A mostani ABM rendszerek sem az oroszok ellen van,hanem Irán és ÉK miatt)
Hagyományos vs atomtöltetű truváj.Amik egyértelműen nukleáris eszköznek tekintik.Az,hogy be lehet tenni egy hagyományos töltetet az atom helyére,lényegtelen eshetőség (fizikailag eddig is meg lehetett volna ezt tenni bármelyik ICBM esetén,csak minek?)
CEP értéket 30 és 100 méter köré becsülik.
Úgy néz ki,hogy a becsapódó altölteteknek nincs pályakorrekciós hajtóművük.A visszatérő fejrészek manőverezőek.Nem kizárt,hogy késöbb az altöltetek is kapnak valamilyen pálykorrekciós eszközt (következtetés.Ha az ABM rendszerek hatótávolsága fölött akarják kibocsájtani az altölteteket,a CEP csökkentéséhez szükség lehet rájuk-saját véleményem inkább az,hogy atomtöltethez felesleges.Szerintem irányitás nélkül is el tudják érni a 100méteres CEP értéket,és az egy 50Kt töltetnek bőségesen elég)
Egyenlőre ennyi.
Magam részéről továbbra sem tartom ezt az eszközt NATO-Oo viszonylatban különösebben csodafegyvernek.Ukrajna vagy mondjuk Grúzia ellen be lehet vetni,de NATO tagállam ellen nem.Az a III.vh-t jelentené,és Moszkva helyén is egy olvadt fekete üveglapot eredményezne.