Oresnyik / Oreshnik MRBM (Oroszország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

skf

Well-Known Member
2019. április 25.
128
873
93
Egyenlőre semmi sem biztos, azt sem lehet tudni mekkora a pusztítás mert le vannak cenzúrázva a műholdképek...
"Beszélik" hogy a támadás porlasztotta a pincéket, de majd hiszem ha látom, több forrásból is.
Valamelyik fejlesztési példány ICBM-ből kiszedték a töltetet és valami vasdarabbal, pl. zömített Hafnium-Cirkonkerámia Zr5Si3 - HfB2-SiC // ZrB2-ZrSi2 szilicium-karbid tárcsákkal szén-szén kompozitban.. persze MOSÓGÉPBŐL kitermelve amit Ukrajnából loptak, mert az már otthon is elfogyott.
Sok a találgatás az Oreshnyikről. Egy dolog valószínűsíthető. Az, hogy az ukránok még legalább két hétig meg sem közelíthetik a területet, amig a külföldi szakértők össze nem kaparják a maradványokat analízis végett

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 122
21 710
113
Nálam csak 316 m/sec-re jött ki (helyzeti energia - mozgási energia változás egyenlőségével számoltam), 1000 m/s-hez 100 km szabadesés kéne (a gravitációs erő változásától is szemérmesen eltekintve) ez kissé meglepett. De valami ellentmondást érzek, mivel oké, hogy 3000 m/s-ről 10 m/s2-val gyorsulva 30 m/se-el nő nagyjából a sebesség (mivel hogy durván 3 másodperc alatt leér 10 km-ről), de elvileg a helyzeti energiája nem tűnik csak úgy el.
Kérdés.
Ha àramvonalazott a beérkező tàrgy?
Az alsó, sűrű légkör mennyire képes fékezni?

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 512
4 044
113
Nálam csak 316 m/sec-re jött ki (helyzeti energia - mozgási energia változás egyenlőségével számoltam)

Én is így számoltam. g*h=1/2(v^2)
g=9,81
h=10000
azaz v^2=196 200
azaz v=443 m/s

Az 1000 m/s-ra nekem 51 km magasság jön ki.

Az utolsó mondatodat nem értem. Nem tűnik el a helyzeti energiája. Benne van abban az utolsó +32 m/s-ban. (3000->3032 m/s)

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 899
72 636
113
Az orosz kormányzati szervek álláspontját elmagyarázó obyasnayem.rf portál a Telegram-csatornáján infografikában azt közölte, hogy

az Oresnyik rakétája nukleáris változatban akár 900 kilotonna (45 hirosimányi) összteljesítményű nukleáris töltetek célba juttatására is alkalmas lesz.
A tájékoztatás értelmében az eszköz repülési ideje a Kapusztyin Jar rakétalőtérről

• a NATO brüsszeli központjáig 17,
  • a németországi Ramstein légibázisig 15,
  • a lengyelországi Redzikowóban lévő amerikai rakétavédelmi bázisig pedig 11 perc lesz.
Az Oresnyik maximális hatótávolsága a portál szerint 5,5 ezer kilométer. A rakéta sebessége 10 Mach (óránként 12 380 kilométer), és akár másfél tonnás robbanótöltetet is hordozhat

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 641
17 015
113
Ez neked hogyan jött ki? Nekem sehogyan sem jön ki...
Ha 10km-ről leejtesz (0 kezdősebességgel elengedel) egy tárgyat, az légellenállás nélkül 443 m/s-ra gyorsul az én számításom szerint. Ismétlem, ha nulla sebességről indul!
De ha 3000 m/s a kezdősebesség 10km-en, akkor az 10km-rel lejjebb csak 3032 m/s-ra gyorsul fel! (szintén légellenállás nélkül!)
A légellenállást figyelembe véve pedig szinte biztos, hogy inkább lassul egy ilyen gyors test.

(Érdekességképpen, ahhoz, hogy egy tárgy - légellenállás nélkül számítva - 3000 m/s-al csapódjon be, ahhoz 458,7 km magasan kell elengedni. Ez gondolom erősen korrelál a BM pályacsúcsával...)
Igazad van!

• Tetszik
  • Imádom
Reactions: fishbed and BJani

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 565
34 301
113
Kérdés.
W61_Earth_Penetrator_Warhead.jpg

HA igaz a mély behatoló töltetes hirek,az valahogy igy néz ki.Ezek a HH végével törölt Midgetman mobil ICBM mélybehatoló fejrészei voltak.
Az aerodinamikai együthatótol és a keresztmetszeti terheléstől függ,hogy a légkőrbe lépve gyorsulnak,vagy lassulnek e az ilyen fejek.Egyikről sincs halvány lila gőzünk se.

• Tetszik
Reactions: endre

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 641
17 015
113
Reuters elemzés az Orishnekről;

QSPSR7SGCVHKLGODZTKQYTJ7OU.jpg

Ebben MIRV buszt vizionalnak, hasonló kúpos visszatérő fejekkel
Kérdés.
Ahogy nézegettem, kb a pálya csúcs után nem sokkal éri el max sebesseget, onnan érdemben nem változik, azaz nagyjából kiegyenlitődik a drag a gravitációs gyorsulással..
Minutemanrol van adat, de a becsapódásrol nincs.
2023-11-02-18-33-19.jpg

Most hallgattam egy MIT professzor elemzést, aki szerint az amerikaiak màr az 90-es evekben vizsgálták egy lehetséges Iráni hasonló elven működő rakéta rendszert. Ott sokkal kisebb teljesítményű Scud-hoz készült elemzés.
20241128-103156.jpg

20241128-103211.jpg

Ebből nekem az az érdekes, hogy itt a pálya csúcson kerül a submunition dobásra, és ebben az esetben a becsapódás 20masodperces tartományba esik. Nyilván itt alacsonyabb sebességről van szó..
Ez megerősíti azon elméletem, hogy az Oreshnik esetén relatíve alacsony magasságban kerülhetett sor a dobásra... most ezt 40 és 10km közé tenném. És a Reuters elemzéssel szemben továbbra sem gondolom, hogy hagyományos MIRV-ről lenne szó..
Az orosz kormányzati szervek álláspontját elmagyarázó obyasnayem.rf portál a Telegram-csatornáján infografikában azt közölte, hogy

A tájékoztatás értelmében az eszköz repülési ideje a Kapusztyin Jar rakétalőtérről

• a NATO brüsszeli központjáig 17,
  • a németországi Ramstein légibázisig 15,
  • a lengyelországi Redzikowóban lévő amerikai rakétavédelmi bázisig pedig 11 perc lesz.
Az Oresnyik maximális hatótávolsága a portál szerint 5,5 ezer kilométer. A rakéta sebessége 10 Mach (óránként 12 380 kilométer), és akár másfél tonnás robbanótöltetet is hordozhat
Gyakorlatilag minden rakéta képes lehet atom töltet hordozására, (ha elbírja) ebben nincs semmi meglepő...

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 641
17 015
113
Tegnapi Putyin az Oreshnikről;

Finally, the latest hypersonic strike system, Oreshnik, in its non-nuclear configuration. We had to test it under combat conditions, as I just said – had to, as a response to the Western weapon strikes on the Bryansk and Kursk regions involving ATACMS and Storm Shadow missiles.

The Oreshnik system, of course, has no equivalents in the world, and I doubt we will see anything comparable in the foreseeable future. Allow me to briefly explain its operation, as requested.

The system deploys dozens of homing warheads that strike the target at a velocity of Mach 10, equivalent to approximately three kilometres per second. The temperature of the impact elements reaches 4,000 degrees Celsius – nearing the surface temperature of the sun, which is around 5,500–6,000 degrees. Consequently, everything within the explosion’s epicentre is reduced to fractions, elementary particles, essentially turning to dust. The missile is capable of destroying even heavily fortified structures and those located at significant depths...

...
Oreshnik is not classified as a weapon of mass destruction. This distinction is due to two key factors: first, as confirmed in the November 21 test, the system demonstrates exceptional precision; second, and most importantly, it operates without a nuclear warhead, meaning no radioactive contamination follows its use.

Hivatalos leirat;

A 3km/s sebesség, a nagy pontosság, számomra megerősít a korábban általam vázoltakra.
Egyedül a "homing warheads" szó kombináció okoz fejtörést, mert egyszerre jelenthet „egy cél felé haladni” (passzívan) vagy „célhoz vezetni”. (Aktívan) Ráadásul ez warheads többes szám vagyis nem egyértelmű, hogy irányítható harci részekről van-e szó..

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 312
51 577
113

Finally, the latest hypersonic strike system, Oreshnik, in its non-nuclear configuration. We had to test it under combat conditions, as I just said – had to, as a response to the Western weapon strikes on the Bryansk and Kursk regions involving ATACMS and Storm Shadow missiles.

The Oreshnik system, of course, has no equivalents in the world, and I doubt we will see anything comparable in the foreseeable future. Allow me to briefly explain its operation, as requested.

The system deploys dozens of homing warheads that strike the target at a velocity of Mach 10, equivalent to approximately three kilometres per second. The temperature of the impact elements reaches 4,000 degrees Celsius – nearing the surface temperature of the sun, which is around 5,500–6,000 degrees. Consequently, everything within the explosion’s epicentre is reduced to fractions, elementary particles, essentially turning to dust. The missile is capable of destroying even heavily fortified structures and those located at significant depths...

...
Oreshnik is not classified as a weapon of mass destruction. This distinction is due to two key factors: first, as confirmed in the November 21 test, the system demonstrates exceptional precision; second, and most importantly, it operates without a nuclear warhead, meaning no radioactive contamination follows its use.

Hivatalos leirat;

A 3km/s sebesség, a nagy pontosság, számomra megerősít a korábban általam vázoltakra.
Egyedül a "homing warheads" szó kombináció okoz fejtörést, mert egyszerre jelenthet „egy cél felé haladni” (passzívan) vagy „célhoz vezetni”. (Aktívan) Ráadásul ez warheads többes szám vagyis nem egyértelmű, hogy irányítható harci részekről van-e szó..
Olyanok is ott vannak mint extrém pontosság, és átütő/behatoló képesség, nagy hőfok/kinetikai energia porrá zúz minden célpontot.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 565
34 301
113
Olyanok is ott vannak mint extrém pontosság, és átütő/behatoló képesség, nagy hőfok/kinetikai energia porrá zúz minden célpontot.
A problémát az okozza,hogy különbséget kellene tenni a mély behatoló bunkerroboló fej,és a dedikált kinetikai romboló között.Az elöbbi nem újdonság,volt már az oroszoknak a szovjet időkben is.Az utóbbi meg úgy néz ki,hogy ICBM/MRBM harci részként továbbra sem létezik.A Gripen PELE löszere viszont egy kinetikai romboló lőszer.
)Putyin beszéde is a már eddig is létező mély behatoló fej verziót erősiti meg.Mély behatoló fejrészről beszél.Hogy forró?Naná,a légköri surlódástol.Hogy prorrá zuz maga elött mindent,miközben lukat üt a megerősitett célpontban?Persze,különben nem tudna lukat ütni bele.Ehez kinetikai energiát használ?Igen.De azt nem robbanásszerűen szabaditja fel,hanem az átütéshez,a luk kialakitására használja fel a védett célponban.Hogy ez sérüléseket okoz a célpontban?Igen,egy luk a bunker falán sérülés.(mondjuk ha egy fő teherviselő elemet sikerűl eltrafálni,akkor komoly károk is lehetnek).De a célpont elpusztitására a behatoló fej által hordozott töltet szolgál.
Hogy a fejbe hordozott töltet nukleáris,vagy hagyományos,ez inkább csak politikai porhintés.Eddig is meg volt a lehetőség a visszatérő fejekben kicserélni az atomtöltetet hagyományos robbanótöltetre,csak senki sem csinálta,mert nincs valami sok értelme.
Egyébként a hivatalos hirforrások továbbra is töltet nélküli mély behatoló fejekről beszélnek.

• Vicces
Reactions: fip7 and sixtus

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 312
51 577
113
A problémát az okozza,hogy különbséget kellene tenni a mély behatoló bunkerroboló fej,és a dedikált kinetikai romboló között.Az elöbbi nem újdonság,volt már az oroszoknak a szovjet időkben is.Az utóbbi meg úgy néz ki,hogy ICBM/MRBM harci részként továbbra sem létezik.A Gripen PELE löszere viszont egy kinetikai romboló lőszer.
)Putyin beszéde is a már eddig is létező mély behatoló fej verziót erősiti meg.Mély behatoló fejrészről beszél.Hogy forró?Naná,a légköri surlódástol.Hogy prorrá zuz maga elött mindent,miközben lukat üt a megerősitett célpontban?Persze,különben nem tudna lukat ütni bele.Ehez kinetikai energiát használ?Igen.De azt nem robbanásszerűen szabaditja fel,hanem az átütéshez,a luk kialakitására használja fel a védett célponban.Hogy ez sérüléseket okoz a célpontban?Igen,egy luk a bunker falán sérülés.(mondjuk ha egy fő teherviselő elemet sikerűl eltrafálni,akkor komoly károk is lehetnek).De a célpont elpusztitására a behatoló fej által hordozott töltet szolgál.
Hogy a fejbe hordozott töltet nukleáris,vagy hagyományos,ez inkább csak politikai porhintés.Eddig is meg volt a lehetőség a visszatérő fejekben kicserélni az atomtöltetet hagyományos robbanótöltetre,csak senki sem csinálta,mert nincs valami sok értelme.
Egyébként a hivatalos hirforrások továbbra is töltet nélküli mély behatoló fejekről beszélnek.
Pontosan annyi értelme van, amiről beszélt Putyin, időérzékenyen, gyorsan képes nagy távolságra, mélyen a föld alatt lévő, megerősített kiemelten fontos célpontokat is nagy pontossággal pusztítani úgy, hogy nem sok idő van rá reagálni, se sok esély lelőlni/kivédeni.

S még sem tömegpusztító fegyver, tehát sokkal könnyebb azt a bevetési küszöböt átlépni, nem sokat szaroznak ha van neki megfelelő célpont, mehet is.

Erre a csomagra mondtad te egy hete hogy jelentéktelen, semmi haszna, meg hogy szükségmegoldás.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 189
14 414
113
Pontosan annyi értelme van, amiről beszélt Putyin, időérzékenyen, gyorsan képes nagy távolságra, mélyen a föld alatt lévő, megerősített kiemelten fontos célpontokat is nagy pontossággal pusztítani úgy, hogy nem sok idő van rá reagálni, se sok esély lelőlni/kivédeni.

S még sem tömegpusztító fegyver, tehát sokkal könnyebb azt a bevetési küszöböt átlépni, nem sokat szaroznak ha van neki megfelelő célpont, mehet is.

Erre a csomagra mondtad te egy hete hogy jelentéktelen, semmi haszna, meg hogy szükségmegoldás.

Teljesen igaz!

...és pluszban a gyártási mennyiségükkel már meg is történik a "Mennyiség minőségi ugrást hoz!" tényező!

A NATO-ban meg ismét megy a fejvakarás, és lázasan ássák a további szinteket a bunkereiknek!

.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 565
34 301
113
Vagy inkább csak nem érted,mit mondok.
Jelentéktelen?Technikailag nem az.Erősiti az orosz MAD poziciót.Változtat stratégiailag a MAD pozición?
NEM.
Van haszna?Persze.Erősiti az orosz MAD poziciót......
Szükségmegoldás?Mint stratégiai MAD erősitő fegyver,nem az.Mint egy hagyományos regionális háboruban hagyományos robbanótöltettel bevetett eszköz,igen,az.A mélységi légierős csapásmérő képesség hiányát lehet vele pótolni,elméletileg.Gyakorlatilag azonban nem véletlenűl vetették el ezt a hagyományos fejrészű ICBM/MRBM dolgot mindenütt.Túl sok vele a probléma,nem éri meg.
Mértékadó,állami szintű hirforrások különben most is egyértelműen atomcsapásmérő eszköznek tartják a Mogyorót.És a helyén,MAD erősitést szolgáló eszközként kezelik.
Mint ahogy annak megértése se nagyon megy,hogy a különben régóta létező kinetikai energiát használó mély behatoló fej,az nem kinetikai robbanófej.

• Vicces
  • Hűha
Reactions: fip7 and LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 189
14 414
113
.

Egy eddig nem ismert, nem elterjedt bevetési forma további lehetősége merül(het) fel a jelentős --2 tonna körüli-- tömegű harcifej segítségével, ami lehetővé teszi az ekkora súlyú termobarikus csapás lehetőségét, az eddig ezektől védett mélységben elhelyezkedő kiképző és állomásoztató helyszínekre. Ez nagyon jelentős személyi veszteségeket okozhat egyetlen tűzcsapással is. Bár bonyolultabb -és szerintem kevésbé valószínű-- kettős tipusú csapásmérés is egyszerre: részben a kinetikus/bunker-romboló, és ugyanazon hordozó eszközzel utazó termobarikus --leánykori nevén vákum-bomba nevű-- eszközzel.

Ezt a kombinált eszközt inkább csak mint érdekesség tartom e,lítésre méltónak, mert az eredeti alkalmazási profillal is még hosszú ideig a kivédhetetlen státuszban lesz a fegyver!

A termobarikus töltettel történő bevetést pedig azért nem tartom valószínűnek, mert Putyin ez ilyen terror-pusztító, kiemelkedően magas járulékos --polgári-- veszteséggel járó fegyverek eddig sem vetette be, valószínűleg hosszútávú --úgy jogosan kerülendő-- politikai célok miatt: Ukrajna/"ukránok" vissza-integrálása.

Érdekességnek "jó", bevetése még egyértelműen katonai célok ellen sem valószínű!
...szerintem!

.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 565
34 301
113

...

Hivatalos leirat;

Strangelove doktor szerint a mirv busz,és a visszatérő (kazettás) fejrészek manőverezőek.A fejrészek kibocsájtotta submuniciók irányitás nélküliek.