1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Orosz eredetű aktív/passzív védelmi rendszerek

Diskurzus a(z) 'Repülőgépfedélzeti önvédelmi berendezések' témában - fip7 által indítva @ 2014. január 17..

 1. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  MSz-2 (R-406VCs "Torf-2" - МС-2 (Р-406ВЧ "Торф-2" troposzférikus pk.-i átjátszó állomás
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  gacsat, fishbed and fip7 like this.
 2. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  A Szíriai tapasztalatok alapján az Orosz Honvédelmi Minisztérium az EW zászlóaljakat közvetlenül a PVO légvédelmi hadosztályok csapatai mellé szervezi, amelyek felszerelésében "Moszkv-1”, „Kraszuha-2” és „Kraszuha-4" EW komplexumok lesznek.
  [​IMG]
  [​IMG]
  A modern, mobil EW rendszerek hatékonyan ellensúlyozzák a légi és földi felderítő rendszereket. Képesek zavarni az ellenséges támadó eszközöket erőteljes interferenciát létrehozva, a harci repülőgépek, robotrepülőgépek, UAV-k, precíziós fegyverek radarjainál. Ezek így már sokkal könnyebb célpontok lesznek a légvédelmi rendszerek számára. Az új EW-zászlóaljok több száz kilométeres körzetben okozhatnak zavart, szinte áthatolhatatlan függönyt létrehozva a potenciális ellenség technikai MI rendszerei számára.
  A robotrepülőgépek utazó magasságát pl. 50m-ről sokkal magasabbra vitték. A drónok esetében (Szíriában) a GPS jeleket teljesen elnyomták, ezáltal azok össze-vissza repültek.
  1L-257 "Kraszuha-4" komplexum telepítése
  [​IMG]
  1L-269 "Kraszuha-2"
  [​IMG]
  1L-265 "Moszkva-1" komplexum
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  fip7, therob, gacsat and 3 others like this.
 3. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Nagyon hasznos tud lenni, ha nincs elég műhold.
  A műholdak előtti időkben az oroszok (is) alkalmaztak ilyeneket, de azok hatalmas telepített cuccok voltak. Gondolom egy háború első félórájában bekapnának egy Tomahawkot.
  71°38'06,01" É 128°45'17,01" K
   
 4. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A rajz szerint a Kraszuha 2vel külön az AWACSnak kedveskednek.
   
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  Mindegyik ilyen rendszer kívánatos célpont egy-egy AARGM rakétának.
  A harci túlélő képességük egy Ny.i ország ellen vívott konfliktusban 0 hoz közelít...
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szerinted ezeket nem védik?Vagy ki van rájuk rakva egy ide lőjetek jel meg a földbe ásott a levegőből jól látható nyilak,hogy mégis merre vannak?
   
 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ezek aktív rendszerek. K.nagy energiával sugároznak zavaró jeleket. Kb. mintha egy bazi nagy fáklyával a kezedben kiállnál a sötét éjszakába. Csak a vak nem veszi észre őket. Ráadásul statikus célpontok.
  Szerinted mi lesz a sorsuk?
  Gondolod mindegyik mellé majd kirendelnek egy Pancir osztályt? És ha igen...ahogy elnézem Szíriában a Pancirok magukat sem képesek megvédeni, nemhogy a rájuk bízott eszközöket.
   
  Kulso_54 likes this.
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ezek elektronikai zavarók nem drónvadászok,nem csak drónok ellen képesek tevékenykedni így valamilyen szintű passzív önvédelmük van.
  Nem kell mindegyikhez hisz a saját csapatlégvédelmük ernyője alatt dolgoznak...
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A teljes palettából lehet választani. Nekem még az sem világos, hogy ez honi légvédelem vagy csapat, vagy bárhova exportálva ki és hol használná. Buk, Tor, Tunguszka, bármi védheti. De a Pancírok teljesítményét nézve tényleg remeghet a koncepció.

  Idővel elkerülhetetlen lesz a drága rakéták helyett AHEAD lőszerrel AAA-vel védekezni a lassabb CM-ek és bombák ellen, mert ez olcsóbbnak tűnik a rakétáknál és sok célcsatorna megoldásnál.

  Az persze kérdés, hogy miféle "áthatolhatatlan a zavarást" hoznak létre úgy, hogy kommunikálni is kell és semmi sajátot ne zavarjanak.
   
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  Nem tudom ki állított ilyesmit, és hogy ez most hogy jutott az eszedbe, de mindenesetre igaz.
  ??? nem értem o_O
  - hogy jönnek a drónok az önvédelemhez?
  - milyen "passzív önvédelemre" gondolsz egy közeledő AARGM rakéta esetén?
  Mint láttuk Szíriában a Pancirok nem képesek megvédeni a rájuk bízott eszközöket. Akkor ezt miért tudnák megvédeni?
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Arra gondolok passzív önvédelem alatt,hogy nem csak drónokat tudnak zavarni hanem mindent így zavarással képeek magukat megvédeni.

  Szíriábn nincs orosz csapatlégvédelem ráadásul a Pancír nem is csapatlégvédelmi eszköz.
   
 12. rudi

  rudi Well-Known Member

  Vagyis - ha jól értem - arra gondolsz hogy ha a rendszer egyszerre tudja zavarni a közeledő AARGM - amúgy zavarvédett - GPS vevőjét, műholdas adatkapcsolatát és végfázisban a radarját akkor megúszhatja a találatot…
  Mit mondhatnék...sok sikert hozzá.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Zavarvédett...hát ezt sokmindenre mondták már sokan és mint kiderült az oroszok köszönik szépen elég magas szinten vannak EW témakörében.Arról pedig eléggé megfeledkezel,hogy ez egy többkomponensű rendszer amit arra terveztek,hogy modern környezetben EW támogatást nyújtson így igen arra gondolok amit írtál,sőt arra is,hogy már az indítást is képes megakadályozni/nehezíten vagy fals jelet generálni vagy a fene se tudja milyen lehetőség van ma a modern EW témakörében.
   
  fip7 and zsolti like this.
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  ...mindeközben a kezelő a seggén fütyüli az orosz himnuszt és a hülye kapitalisták meg csak bután néznek ki a fejükből :D
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ezt nem értem.
   
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Én azt nem láttam, hogy hány indításból sikerült azokat a Pancirokat leszedni. Több esetben az is elég egyértelmű volt, hogy nem volt üzemelő az elpusztult Pancir komplexum. Nyilván nem csodafegyver, nem elpusztíthatatlan, vagy túlterhelhetetlen, de azért ami felé te most szeretnéd kitolni, amit sugalmazol hogy egy haszontalan ócskavas a pancir, azért az szerintem a túlzás kategória.
   
  fip7 likes this.
 17. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem csak az oroszok köszönik szépen, több NATO/US magas beosztású személy nyilatkozott az elmúlt időszakban megdöbbenve pl. Ukrajnai események kapcsán arról, hogy keserű pirula volt nekik amibe beleszaladtak EW terén. Ebben IS nagyon jók, s ezt nem csak a reklámanyagok mondják a MAKS-on, hanem azok közül is néhányan, akik a túloldalon játszanak.
   
 18. rudi

  rudi Well-Known Member

  Én ugyan nem akartam semmit kitolni sehová..
  Pusztán annyit állítottam hogy a Pancírok sem képesek megvédeni a rájuk bízott technikát / infrastruktúrát.
  Azt hogy hány rakétát / bombát állítottak meg mielőtt ők maguk is megsemmisültek....a végeredmény szempontjából - hogy úgy mondjam - tök mindegy.
  Amíg a Raytheon meg Lockheed bírja gyártókapacitással addig ezeknek a földi statikus légvédelmi meg zavaró rendszereknek reszeltek...
   
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Szerintem ez nem így van, egyáltalán nem mindegy hogy hány rakétát és bombát állítottak meg mielőtt ők maguk is megsemmisültek. Ott van a lényeg pontosan, hogy milyen erő kell a sikeres túlterheléshez.
   
  gacsat and fip7 like this.
 20. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  EW rendszerek, mond ez neked valamit, Rudi? Egyáltalán tudod, hogyan működnek? A nyugati (pl. USA, Izrael) hadseregek ezzel operálnak már évtizedek óta, többnyire sikeresen. A VSZ-ben is voltak ilyenek, sőt elárulom, hogy a Magyar Néphadseregnek is volt ilyen zászlóalja Békéscsabán.
  Pontosan az a feladatuk, hogy a támadó rendszereket zavarják, feladatuk végrehajtásában megakadályozzák. A precíziós fegyverek indítását, bevetését, alkalmazását, lehetetlenné tegyék, vagy megnehezítsék. Olyan helyzetett teremtsenek a légvédelem, vagy a támadó légierő számára, hogy azok feladatvégrehajtását könnyebbé tegyék.
  Az elektronikai hadviselés olyan szintre lépett, hogy már a kisebb hadseregeknek is nagy szükségük van rá.
  A Pancírt meg ne keverjük már ide. Tudtommal még elég potens légvédelmi eszköz, ami élesben is vizsgázott már, nem rosszul. Igen, löttek már ki belőlük! Ilyen a háború! Nincs áthatolhatatlan légvédelem, csak megfelelő támadó kapacításra van szükség, feltéve, hogy a támadó fél rendelkezik vele. Szíriára meg ez különösen igaz!
  Az elektronikai hadviselés a légvédelem szerves része, elengedhetetlen területe a sikeres feladatvégrehajtáshoz.
   
  fishbed, fip7, zsolti and 1 other person like this.

Ezen oldal megosztása