Orosz levegő-levegő rakéták

Légi célok ellen van látótávolságon túli harcar(BVR).

Bakker, és ez a kicsinyített verzió?!
Kicsit elnéztem a méreteket,a repcsik szárnya alatt nézve,max fele ekkorának láttam.
Ez 1 tankot is szétkapna,ha telibeveri,a repülőnek reszeltek,ha ezzel hátbavágják.
Még ha el sem működik,akkor is keresztül megy a gépen ilyen tömeggel.
Na,le vagyok nyűgözve.
:)

Bakker, és ez a kicsinyített verzió?!
Kicsit elnéztem a méreteket,a repcsik szárnya alatt nézve,max fele ekkorának láttam.
Ez 1 tankot is szétkapna,ha telibeveri,a repülőnek reszeltek,ha ezzel hátbavágják.
Még ha el sem működik,akkor is keresztül megy a gépen ilyen tömeggel.
Na,le vagyok nyűgözve.
:)
Dehogy kapna szét, túl puha ahhoz a rakéta. Max. az érzékelőket bontaná le, de még az oldalpáncél is rögöve vennél le. A rakéta az egy héjszerkezet, semmi több. Még egy MiG-15 is elvitt haza egy vezérsíkba ékelődött rakétát. Akkor szerinted egy tank páncélját mennyire nyűgözi le egy AAM?

Hogy hova szánják ezeket a kis rakétákat homályos, amikor már az eredeti R-77 problémája is az, hogy az AIM-120B HMZ is jobb volt nála, nemhogy a C-7 vagy a Meteor.

Hatótávolsága nem kisebb, mint az eredetinek?
Biztos hogy kisebb, de mit érne egy nagyobb hatótávú rakéta, ha egy stealth-gépet jó ha az indító GÉP fedélzeti radarja is csak max 15-20km-ről tudna befogni. Annál messzebbről úgyse indíthatná a saját rakétáját ... szóval jön a stealth-korszak, és vele újra a közeli légiharc.

• Tetszik
Reactions: zsolti
Biztos hogy kisebb, de mit érne egy nagyobb hatótávú rakéta, ha egy stealth-gépet jó ha az indító GÉP fedélzeti radarja is csak max 15-20km-ről tudna befogni. Annál messzebbről úgyse indíthatná a saját rakétáját ... szóval jön a stealth-korszak, és vele újra a közeli légiharc.
Ok, csak ennek semmi értelme. Mert közepes magasságon ennek az izének a HMZ olyan röhejesen kicsi, hogy erre sem jó. A nagyobb R-77-et 20 km-en indítva 4-5 km magasan bőven NEZ-en kívül lehet lenni, az ellenfél gyors és fordul és magasságot is változtat. Mindez úgy, hogy az L/D arányt jól hazavágja a rakéta rövidsége és az átmérője továbbra is nagy...

A Peregrine rakéta nem csak rövidebb, de sokkal kisebb átmérője van. Okkal.

Az egésze nem értem, hogy ezzel mi a búbánatot akarnak.

Ok, csak ennek semmi értelme. Mert közepes magasságon ennek az izének a HMZ olyan röhejesen kicsi, hogy erre sem jó. A nagyobb R-77-et 20 km-en indítva 4-5 km magasan bőven NEZ-en kívül lehet lenni, az ellenfél gyors és fordul és magasságot is változtat. Mindez úgy, hogy az L/D arányt jól hazavágja a rakéta rövidsége és az átmérője továbbra is nagy...

Tudni én sem tudom, Vova bácsi MÉG nem írta meg, csak tippelek:
- ez a bigyó befér a Szu-57-es kisebb belső fegyverterébe is, és több fér be belőle, mint az alap R-77-esből. (Talán csak nem ez a beharangozott R-77M?)
- olcsó kifejleszteni, mert minden alkotóeleme kész, csak át kell emelni az R-77-esből. Egy rövidebb (esetleg, ha bilibe lóg a kezem, akkor kettős üzemmódú) rakéta hajtómű, és máris kész az új orosz "csoda".
- attól, hogy rövid és nagy az átmérője, még alaposan el tudja rontani egy RC-135, vagy egy B-52 napját. Nem minden légicél surranó, izé csökkentett észlelhetőségű, és nem mind száguldozik.
Nem állítom, hogy Szergej feltalálta a spanyolviaszt, de azt sem hinném, hogy teljesen hülye. Biztos nem ok nélkül kezdte összelegózni ezt a cuccot. Szóval nem ítélkeznék, inkább várok és figyelek.

bokinak: kiválóak a forrásaid, mindig meg tudsz lepni valami újdonsággal!

- ez a bigyó befér a Szu-57-es kisebb belső fegyverterébe is, és több fér be belőle, mint az alap R-77-esből. (Talán csak nem ez a beharangozott R-77M?)
- olcsó kifejleszteni, mert minden alkotóeleme kész, csak át kell emelni az R-77-esből. Egy rövidebb (esetleg, ha bilibe lóg a kezem, akkor kettős üzemmódú) rakéta hajtómű, és máris kész az új orosz "csoda".
- attól, hogy rövid és nagy az átmérője, még alaposan el tudja rontani egy RC-135, vagy egy B-52 napját. Nem minden légicél surranó, izé csökkentett észlelhetőségű, és nem mind száguldozik.
Nem állítom, hogy Szergej feltalálta a spanyolviaszt, de azt sem hinném, hogy teljesen hülye. Biztos nem ok nélkül kezdte összelegózni ezt a cuccot. Szóval nem ítélkeznék, inkább várok és figyelek.

Egy alkalmazás jutott még eszembe. CM vadászatra. Oda nem feltétlen kell nagy HMZ. Ha egy csapatban halad sok CM, akkor nagy magasságban szupercirkálva tud rohangálni a Szu-57 úgy, hogy belső térben akkor akár elvisz 16 db-ot is.
De más tényleg nem jut eszembe, mert egymás melletti elhelyezésben nem nyújt semmi előnyt.

Az RC és B-52 ellen pont a szupernagy HMZ kéne és azt sem érne szart sem. Vész esetén lemennek 12 km-ről vészsüllyedéssel SL-re és a támadó rakéta HMZ-je minimum feleződik.

• Tetszik
Reactions: arbalest and fip7
Az RC és B-52 ellen pont a szupernagy HMZ kéne és azt sem érne szart sem. Vész esetén lemennek 12 km-ről vészsüllyedéssel SL-re és a támadó rakéta HMZ-je minimum feleződik.

HA észreveszi a közeledő Szu-57-est, ami surranó, és HA észleli a rakétaindítást, akkor sem hiszem, hogy előbb leér földközelbe, mint ez a kis apróság a hátsójába. Nem indítják ezt olyan messziről. Szóval az nem vészsüllyedés lenne, hanem az lyuknak ütése az édes anyaföldbe. De még, ha megússza is az RC, a missziót már fújhatja! Már Pokriskin is megmondta, hogy a légvédelem nem csak a támadó gép lelövésével érheti el a célját. Elég ha a támadónak meg kell szakítania a feladatát.

• Tetszik
Reactions: fishbed
HA észreveszi a közeledő Szu-57-est, ami surranó, és HA észleli a rakétaindítást, akkor sem hiszem, hogy előbb leér földközelbe, mint ez a kis apróság a hátsójába. Nem indítják ezt olyan messziről. Szóval az nem vészsüllyedés lenne, hanem az lyuknak ütése az édes anyaföldbe. De még, ha megússza is az RC, a missziót már fújhatja! Már Popriskin is megmondta, hogy a légvédelem nem csak a támadó gép lelövésével érheti el a célját. Elég ha a támadónak meg kell szakítania a feladatát.
Egy B-52-es az ellenfél 400 km-es távolságába sem szabadna, hogy kerüljön. Bármilyen helyen, ahol vadász ellenállással kell számolni és légvédelemmel nem megy közelebb. Így nézd ezt. A Szu-57 sem all aspest stealth, tehát ha elkezd egy B-52 felé menne "annak hátsójába", akkor már régen vadászik rá a HAVCAP és ott kb két E-3 lenne 200-300 km-re egymástól. Mindkettő ellen nem megy az RCS csökkentést... Ha egyik felé repülne, akkor a másik látja.

A stealthnek is megvan a maga korlátja.

A B-52 JASSM és egyéb több száz km-es HMZ-jű fegyverével nem repül vadászgép közelébe. Ez nem 1972 és Hanoi... Az rég volt. Nagyon.

• Tetszik
Reactions: Bleroka
Egy B-52-es az ellenfél 400 km-es távolságába sem szabadna, hogy kerüljön. Bármilyen helyen, ahol vadász ellenállással kell számolni és légvédelemmel nem megy közelebb. Így nézd ezt. A Szu-57 sem all aspest stealth, tehát ha elkezd egy B-52 felé menne "annak hátsójába", akkor már régen vadászik rá a HAVCAP és ott kb két E-3 lenne 200-300 km-re egymástól. Mindkettő ellen nem megy az RCS csökkentést... Ha egyik felé repülne, akkor a másik látja.

A stealthnek is megvan a maga korlátja.

A B-52 JASSM és egyéb több száz km-es HMZ-jű fegyverével nem repül vadászgép közelébe. Ez nem 1972 és Hanoi... Az rég volt. Nagyon.

Korrekt!

Nem azt kell nézni, hogy nagyobb hatótávolságú, hanem hogy (az általad említett stealth-stealth esetet szemlélve) a célt elérve működhet a hajtóműve (bekapcsolja újra vagy addig megy - mindegy). Ha pedig a célt elérve megy a raksimotor, annak reszeltek, ha valami aktív cucc nem szedi le...

És ebben van a lényeg - aktív védelem. Ránézésre ez az USAF SACM raksijának a megfelelője. Elvileg ez lesz mindenen, pl. a B-21 aktív védelmének része. Leszed mindent, AA és SAM raksit, vadászgépet, CM-et vagy drónt.

Az oroszok valszeg ugyanezért csinálták, a Szu-57 esetében már van értelme egy ilyen eszköznek. A jövő lényegében ez. Amolyan AEGIS/SM-2 a levegőben, kisebb méretben (pl. a DAS számára tökéletes).

• Tetszik
Reactions: Bleroka

Szerintem ez lesz az RVV-MD. (tipp)

Az 5.gen. gépek légi jarca nagy magasságban folyik nem közepesen.Vagyis ezt írják az okosok.

Még egy vélemény:
Ebből a "zsebrakétából" 17 db látható a képen. Hacsak az orosz hozzáállás - gondolok itt a mániákus titkolódzásra - nem változott meg gyökeresen, amit kétlek, akkor ez a cucc már vagy sorozatgyártásra érett, vagy sorozatban gyártják. Egyébként nem mutogatnák. (Most eltekintenék a maszkirovka és nincs is ilyen, meg az április 1.-ei tréfa verzióktól.) Tehát várom a tippeket, hogy milyen típuson, és mikor fog először feltűnni függesztve! Én a Szu-57-re, és a 2021.-es MAKS-ra teszem a zizit.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Python
Még egy vélemény:
Ebből a "zsebrakétából" 17 db látható a képen. Hacsak az orosz hozzáállás - gondolok itt a mániákus titkolódzásra - nem változott meg gyökeresen, amit kétlek, akkor ez a cucc már vagy sorozatgyártásra érett, vagy sorozatban gyártják. Egyébként nem mutogatnák. (Most eltekintenék a maszkirovka és nincs is ilyen, meg az április 1.-ei tréfa verzióktól.) Tehát várom a tippeket, hogy milyen típuson, és mikor fog először feltűnni függesztve! Én a Szu-57-re, és a 2021.-es MAKS-ra teszem a zizit.

Színükből ítélve, állami átvételi tesztekhez készítenek a képen egy szériát. (éleslövészet, Északi-sark-i támaszpont, sivatagi támaszpont, akár Szíria, stb...)

R-77 rakétákat kaptak a szírek a MiG-29 gépeikhez válaszul az idlibi török agresszióra.

r-77-e-2.jpg

R-77 rakétákat kaptak a szírek a MiG-29 gépeikhez válaszul az idlibi török agresszióra.

r-77-e-2.jpg

Engem érdekelne, hogy ezek milyen változatú R-77 rakéták, illetve nem vagyok képben hogy a szír légierő Fulcromjainak a radarja egyáltalán alkalmas-e az újabb verziók bevetésére?