Orosz szárazföldi erők és fegyverzetük

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 996
31 059
113
Egyrészt teljesen igazatok van, másrészről a nyugati nehéztechnika üzemeltetésének közel 0 feltétele adott, és annak is megvan a korlátja, hogy mennyi eszközt lehet utaztatással a szomszédban karban tartani, és végül abban is van valami, hogy a fegyvergyártóknak nem hiányzik az éles megmérettetés, mert jelenleg a posztszovjet technika leszereplése zajlik, ha nem méretnek meg, csak jobban jönnek ki belőle... emlékszünk még a szaksajtóban köröző kilőtt török leó képekre? Nem hiányzik ez senkinek. Másrészről ugyebár összfegyvernemi rendszerben kellene üzemeltetni ezeket, hogy hozzák a számokat, de mikor és hol fog tudni ilyet Ukrajna Oroszország ellenében? Ahogy most állnak a dolgok soha... holnap már lehet más lesz a helyzet valami új dolog miatt, de ma csak az látszik, hogy hosszasan kivéreztetik egymást az oroszok és az ukránok, normálisan szervezett hadműveletekre már egyik félnek sincs ereje, és nem az EU nevet a végén...
Konkrétan az M777 lövegeket sem tudják saját maguk nagyjavítani és asszem a polákokhoz kell átvinni, a PzH 2000-ket meg nem kell ecseteljem. És ez csak a tüzérség, azért IFV-MBT csak bonyoluktabb. Igen, a nyugati nehéztechnika üzemeltetésének nincsenek meg a feltételei Ukrajnában, plusz folyamatosan ott a veszély, hogy Grísa megszórja Kalibr-Iszkander kombókkal a javítóüzemet. Más lenne a helyzet amúgy ha Ukrajna 30 éves történelme nem a "hogyan lopjunk szét mindent és adjuk el a saját anyjunkat is szomáliai szinten" mentalitásban merült volna ki, de ez már egy másik kérdés

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 149
130 379
113
Így néz ki a cucc. A réz üst (XD) az elejében az EFP töltet. Csak úgy tud támadni ha a cél fölé repül.
De meghallgatlak ha van más infód. Minden érdekel.
Annyira tud, hogy még képeznek is rá, viszont direkt hittel kb 400 mm a páncél átütése és nem ez az elsődleges használati módja. Ez eléggé gyenge teljesítmény valljuk be mivel top attackra van a réztányér kitalálva elsődlegesen. Volt a kezemben és le is oktatták a svédek a használát.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 705
28 755
113
Kíváncsi leszek, hogy a leendő, orosz modern IFV-k, meg a kurva nehéz, modern Hk.-k hogyan fognak mozogni a Raszputyica-n, meg szállítani hogy fogják tudni őket? Szinte mindent le kell cserélni hozzájuk.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 430
84 342
113
Valahol megértem azokat is, akik hittek az oroszok erejében, és hogy vethetjük a keresztet, ha megindulnak, ők ugyebár egyrészt becumizták az orosz propagandát (ők a felületes olvasók) bármilyen kritikai szűrés nélkül - ennyi idő alatt azért kigyógyulhattak volna belőle - másrészről olyan emberek is, akiknek régen volt rálátásuk az orosz viszonyokra, de a mai helyzetet nem ismerik, mert valljuk be őszintén, bármelyik ország hadserege csak propagandázik addig, amíg meg nem indul, odáig igazából semmi sem biztos, voltak már a történelemben nagy meglepetések ... mint ahogy most is (nyilván Putyinék sem indították volna el a bulit, ha tudják, hogy ekkora vérfürdő meg roncstemető lesz) ... és azok akik vagy ismerőseik még a néphadseregben hozzáfértek ahhoz, hogy mik is vannak a szovjeteknek raktáron plussz milyen komolynak gondolt terveik vannak, ld. pl. "7 nap alatt a Rajnánál". (ők pedig akik komoly tájékozottsággal teljesen más eredményt vártak Ukrajnában) Szóval aki ezeket ismerte azt szerintem komoly fejütés érte most az ukrajnai események kapcsán és van aki már kijózanodott és van aki még nem. Van aki megkönnyebbült/örül ennek, van aki meg nem. Ez van...
Azt ne felejtsd el, hogy az oroszoknál nincs hadiállapot és még a békeidős hadsereget sem vetik be akkora mértékben mint amekkora rendelkezésre áll. Tehát az, hogy nem 3 fronton egyszerre 3X-os túlerővel támadnak az oroszok az azért van mert nem akarják.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 149
130 379
113
Miért, nem az lenne a jó, ha nyernének az ukrik? :rolleyes:
Vagy ezek szerint a nyugat is a vesztüket akarja?
A nyugat (de leginkább az amerikaiak, mivel európa is inkább elszenvedője ennek) célja a minél hosszabbra húzott háború, és hogy elérjék hogy ennek a terhei miatt az orosz társadalom megborítja a rendszert. Az már más kérdés, hogy ez mennyire reális. De gyors ukrán győzelem sosem volt szerintem cél.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 430
84 342
113
Annyira tud, hogy még képeznek is rá, viszont direkt hittel kb 400 mm a páncél átütése és nem ez az elsődleges használati módja. Ez eléggé gyenge teljesítmény valljuk be mivel top attackra van a réztányér kitalálva elsődlegesen. Volt a kezemben és le is oktatták a svédek a használát.
Ő jobban tudja, hiába írják még a neten is mindenhol, hogy nincs igaza. Tudod soha nem fogja beismerni, hogy van direct hit módja az NLAW-nak, mert akkor bukik az az elképesztően eszement állítása, hogy tök mind1 az, hogy BMP páncélzatú vagy PUMA páncélzatú az IFV-d.

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Wilson

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 185
60 000
113
és végül abban is van valami, hogy a fegyvergyártóknak nem hiányzik az éles megmérettetés, mert jelenleg a posztszovjet technika leszereplése zajlik, ha nem méretnek meg, csak jobban jönnek ki belőle... emlékszünk még a szaksajtóban köröző kilőtt török leó képekre? Nem hiányzik ez senkinek.

Erről beszélek én is.

Megint csak azt látom, hogy személyes sértésnek veszed, ha valaki közli veled, hogy az elavult fos szovjet/orosz IFV-k védettsége és harcértéke köszönő viszonyban sincs a nyugati moddern IFV-kell szemben. Elvakultságodban azt sem látod, hogy az orosz újgenerációs IFV-k is pontosan ugyanolyanok mint a PUMA, nagyok nehezek vastag páncélzatuk. Márpedig ezek az újgenerációs IFV-k a modern fenyegetések tükrében születtek.

Dudi, úgy lettek kifejlesztve ezek a csoda új generációs IFV-k, hogy 30 éve nem látott senki konvencionális háborút.....
Csak mondom.

Igen, nem értesz hozzá aztán mégis olyan mellszélességgel vonsz le konklúziókat mintha értenél hozzá. De arra nem tudsz válaszolni, hogy honnan küldjenek modern láncos nehéztechnikát. A 350 német harckocsiból? A 130 svéd harckocsiból? IFV-t honnan küldjenek? a 350 PUMA-ból a németek vagy az ugyancsak 350 CV90-ből a svédek?
Szerencsére te értesz hozzá... Jah nem.
Azt meg már leírtam, hogy honnan lenne technika, de még a Leopárd 1-et sem küldik, pedig már rég ott lehetne. Ez a helyzet.
Senki sem szereti égő ócskavasként nézegetni a szarjait....

Az meg, hogy "gazdag" nyugati országok milyen bohóc hadseregeket tartanak fennt az megint miért az én gondom?
Kérd számon a német politikán, hogy miért olyan nyomorult a német haderő meg a hadipar. Ne rajtam ;)

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 996
31 059
113
Akkor, hogy megértsük ezt a Gosztomeli repteres dolgot. Odaküldtek 200 ejtőernyőst asz oroszok, mert az volt a tervük/úgy gondolták, hogy az északról és keletről támadó egységeik időben érnek ahhoz Kijevhez, hogy ne tudjanak az ukránok erőket elvonni a város védelmétől. Ez kockáztatás, de a légimozgékonyságú cspatok alkalmazása minden esetben kockáztatás.
Na igen, hasonlót akartam én is megfogalmazni, de dudinak jobban sikerült :D Mert ha bejött volna az eredeti terv, arra a rövid időre nagyjából elég lett volna az a VDV különítmény és ahhoz csatlakozott volna az a szfi nehéz/ egyéb technika ami Csernobil meg Csernyigov felől érkezett volna. Csak hát az időzítésen ez elcsúszott és Grísa ott találta magát letolt gatyával a reptéren. Az igaz, hogy nem a VDV tehet arról, hogy a tervezők elbaszták, viszont ahhoz képest nagyjából tényleg a maximumot hozták ki a rendelkezésükre álló erőforrásokból. Viszont emelkerr még mindig ott van az, hogy azért nem ártana némi nehéztechnika a VDV-nek sem

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 430
84 342
113
És mennyibe fáj egy Puma, s mennyibe egy BMP-3? Szerintem 4-5-szörös a különbség. Nagyon nem mindegy hogy 2 dandárod van vagy 8
Igen drágább, no de a harcértéke is nagyobb. Minden ami a vh-s Panzerfasust-nál modernebb az ezt csinálja az összes BMP-vel:
FNKkko-BWQAMxd-EF.jpg

Ellenben minden ami nem tandem HEAT és eltalálja a PUMA-t az max harcképtelenséget okoz, de aki benne csücsül az túléli. De ha át is üt sem fog így kinézni a jármű, mert sem gázolaj sem lőszer ninmcs a küzdőtérben.

Kérlek mondd el nekem, hogy mennyit ér egy kiképzett lövész raj?

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 185
60 000
113

Van benne még egy robbanó fej?
Mert ha lefele néz a réz üst akkor az csak lefelé megy. Műszakilag nem értem ha szemből ütközik valamivel akkor azt , hogy ütné át.
Nincs az orrában egy másik réztölcsér az AT4-ből, vagy a CG-ből? o_O

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 149
130 379
113
Van benne még egy robbanó fej?
Mert ha lefele néz a réz üst akkor az csak lefelé megy. Műszakilag nem értem ha szemből ütközik valamivel akkor azt , hogy ütné át.
Nincs az orrában egy másik réztölcsér az AT4-ből, vagy a CG-ből? o_O
Van benne kiegészítő töltet. De elsődlegesen a top attack módot oktatják mert sokkal kisebb teljesítményű

W

Wilson

Guest
Hát de!

maxresdefault.jpg

Így néz ki a cucc. A réz üst (XD) az elejében az EFP töltet. Csak úgy tud támadni ha a cél fölé repül.
De meghallgatlak ha van más infód. Minden érdekel.

Miért, nem az lenne a jó, ha nyernének az ukrik? :rolleyes:
Vagy ezek szerint a nyugat is a vesztüket akarja?

Nem én vagyok aki nem veszi észre, hogy az ukrán hadsereg megsemmisült....

És hány darab lett leszállítva? :rolleyes:
Jah, hogy egy sem.... És miért is nem? ;)
Mert a német kormány azt mondta, hogy nem küldenek német nehéz technikát az Ukriknak, a Rheinmetall hidd el örömmel küldte volna őket, (már március elején jelezte a német kormánynak,hogy 50 db tud küldeni Ukrajnába) nem rajtuk múlott a dolog, természetesen nem az ukrik két szép szeméért küldte volna a Leokat ,hanem a német adófizetők pénzéért.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 430
84 342
113
Kíváncsi leszek, hogy a leendő, orosz modern IFV-k, meg a kurva nehéz, modern Hk.-k hogyan fognak mozogni a Raszputyica-n, meg szállítani hogy fogják tudni őket? Szinte mindent le kell cserélni hozzájuk.
Úgy ahogy ezek az elavult szarok amik most vannak: sehogy. Nem tűnt fel, hogy februárban azért akadtak el északon, mert nem tudtak lemenni az utakról? Azért mészárolták őket halomra, mert a sár megfosztotta az oroszokat a manőverszabadságuktól és az utakra kénszerítette őket? Nem a nagy nehéz modern technikával nem tudtak lemenni, hanem az elavult szar könnyűvel sem!

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 705
28 755
113
Akkor, hogy megértsük ezt a Gosztomeli repteres dolgot. Odaküldtek 200 ejtőernyőst asz oroszok, mert az volt a tervük/úgy gondolták, hogy az északról és keletről támadó egységeik időben érnek ahhoz Kijevhez, hogy ne tudjanak az ukránok erőket elvonni a város védelmétől. Ez kockáztatás, de a légimozgékonyságú cspatok alkalmazása minden esetben kockáztatás.
Nem egészen. Infójuk volt arról, hogy a kis pacsirta Zeli Gosztomelnél van. Őt kellet volna elkapni, ami szinte pár percen múlott, a felderítés miatt. Az IL-76 szállítógépek vittek volna délután kb. 2.500 deszantost erősítésnek. Szerintem a VDV főnöke kicsit túl vállalta magát és ott is VDV-s egységeket alkalmaztak, ahol nem kellett volna. Én pl. egyetlen 2Sz25 Szput-SzD-t sem láttam náluk. Amikor Harkov-ban a VDV-s BMD koricáltak, mögöttük az állománnyal, majdnem lefordultam a székről meglepetésemben. Nem erre tervezték őket.
Magyarosan mondva. "Sokat akart a szarka, lehúzta a farka". Szerintem a VDV főnöke nagyot akart virítani, talán a VK főnöki beosztás lebegett szemei előtt, de nem jött össze. Apropó, a helyén van még?

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 430
84 342
113
Áljunk már meg egy kicsit! Az a mondás, hogy azért nem küld a német modern nehéz technikát mert leszerepelne. Soha nem is akart ilyet küldeni! A Leopard 1 és a Marder az minden csak nem modern (a Leopard 1 ráadásul nehéznek sem nehéz ;) ). Nem indikátora a modern német technikának a Marder vagy a Leopard 1.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 149
130 379
113
Nem egészen. Infójuk volt arról, hogy a kis pacsirta Zeli Gosztomelnél van. Őt kellet volna elkapni, ami szinte pár percen múlott, a felderítés miatt. Az IL-76 szállítógépek vittek volna délután kb. 2.500 deszantost erősítésnek. Szerintem a VDV főnöke kicsit túl vállalta magát és ott is VDV-s egységeket alkalmaztak, ahol nem kellett volna. Én pl. egyetlen 2Sz25 Szput-SzD-t sem láttam náluk. Amikor Harkov-ban a VDV-s BMD koricáltak, mögöttük az állománnyal, majdnem lefordultam a székről meglepetésemben. Nem erre tervezték őket.
Magyarosan mondva. "Sokat akart a szarka, lehúzta a farka". Szerintem a VDV főnöke nagyot akart virítani, talán a VK főnöki beosztás lebegett szemei előtt, de nem jött össze. Apropó, a helyén van még?
Mintha azt olvastam volna, hogy felállították, de nem állítom tutira.