1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Páncéltörő rakéták, gránátok

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - boki által indítva @ 2013. május 26..

 1. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Celebra

  "Kérjétek számon az oroszokon,miért nem csináltak már 20éve vertikálissan is teljes lefedetséget biztositó APSt"

  Csináltak. Csak az ukrán területen maradt a gyártás a széthullás után.
  [​IMG]
  "Zaszlon" APS rendszer.
   
  fishbed likes this.
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Papiron,sosem lett ténylegessen kifejlesztve.Ugyanaz mint a francik Gallix hardkill sosekészül el rendszere.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member


  Cak,hogy tisztázzuk,kb semeddig nem tart elfordítani az indítókat 90 fokkal a radart meg annyira megdönteni,hogy felfelé lásson.Ami vízszintesen lát és vízszintesen tud lőni az tud függőlegesen is csak másként kell beépíteni!!!
   
  zsolti likes this.
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ezért nem értem én sem celebrát, hogy miért dobálózunk itt 65 meg 80 fokokkal... Sem a radart, sem a töltetet nem nagy mutatvány felfelé beépíteni. Lehet én vagyok vak, de nem látom a problémát.
   
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Papiron.Valamiért mégsem csinálták meg.Nyilván mert mégsem annyira egyszerű.De a zsidók sem a Trophy-nál.
   
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Afhganit, az van az oroszoknak. Mondjuk úgy, bár nem ismerem a valós paramétereit, de igen meglepne ha csak ennyivel meg lehetneviccelni, hogy nem 65 hanem 80 fokon jön az atgm, akkor már nem is ér semmit, úgyhogy tudni lehetévek óta nyílt forrásból is hogy van erre képes rendszer. Az afhganit viszont nem maradt tervező asztalon, ott van az kézzel fogható módon. Még nincs nagy számban elterjedve, de már határozottan a jelen.
   
 7. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Vagy megcsinálták már, csak még nem jött szembe egy ilyen infografika a neten.
   
 8. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Celebra

  "Papiron,sosem lett ténylegessen kifejlesztve."

  Akkor ez mi?


  A nem állt rendszerbe, meg a nem létezik/működik azért az nem ugyan az.
   
 9. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Én csak kísérleti lövészetet látok. semmi nem bizonyítja, hogy ez egy szériapéldány volt.
   
 10. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hát, nem vagyok meggyőzve.Ukránok már sokmindent bemutattak igy,amiről aztán kiderült,hogy csak filmtrükk.Drozd és a Trophy ami a gyakorlatban,éles harchelyzetben már bizonyitottak.Arenárol elhiszem,hogy hozza amit igér.A többi még csak IGÉRET.Kinaiak is mostanában jelentettek be egy rendszert.És még mindig.Ezek a rendszerek elég sérülékenyek.Asszimetrikus hadviselés esetén kétségtelenül jó szolgálatot tehetnek.De egy korszerű nehéztüzérséggel rendelkező ellen elég gyorsan konfettisdobozokká lőheti őket.
  Nincs csodaszer.A Titanic is elsüllyedt
   
 11. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Celebra

  A Zaszlon rendszert már régen meghaladta az idő, a (szerintem) sokkal modernebb elgondolás mentén működő Arena rendszert is.
  Ezért lett helyettük az Afganit. Csak szimplán be akartam mutatni, hogy már 20 éve is léteztek olyan APS rendszerek amelyek tudták kezelni a "top atack" ATGM-eket.
  De mivel akkoriban nem nagyon léteztek ilyen ATGM-ek, ezért elsikkadtak ezek az APS rendszerek.
  Az oroszok anno tesztelték a T-90-et Arena rendszerrel, és ERA téglákkal is, és akkor úgy döntöttek, hogy az ERA még mindig sokkal jobb megoldás.
  A T-14-re már vegyes rendszer került. (A T-90 esetén csak vagy-vagy megoldás volt lehetséges)
   
 12. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Stix a 90es évek elején már megvolt.Az első irányitott résztöltetek már szintén megvoltak.A Bill és a Tow top attack változatai is,bár ezek ellen elég a Drozd/Arena páros is.Spike szerintem ezekre lett válasz.Afganit meg a Spike-ra.Ez már csak igy műkszik.A kard és pajzs versenye folytatódik.
   
  zsolti likes this.
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ez így volt, így van, és mindig így is lesz.

  Kard/pajzs, örök verseny.
   
  Celebra likes this.
 14. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Csodaszer valóban nincs, de ez ezen a fórumon az én levédetett dumán, a "nem tudhatjuk" mellett :p.

  Mind igaz amit írsz, de én azért hozzátenném, egy komplex környezetben, a másik oldalon lévő nehéztüzérség is puhíthatja ám a harckocsiékek előtt a területet, és akkor máris nem olyan nyugodt az élete az ATGM-es csapatnak sem.

  Nyilván sérülékeny az APS rendszer, én ezt értem, meg romboló puskával, nehéz géppuska sorozatokkal is le lehet takarítani, de azért ez így leírva sokkal könnyebbnek tűnhet, mint egy komplex környezetben megcsinálni, mikor robog feléd 50-el szétbontakozva támadásban egy zászlóalj hk, amit még támogatnak is fentről, meg hátulról tüzérséggel szintén.

  Ahogy írtam korábban épp ezért, nem adott esetben az Arena/Afghanit küzd meg a Spike NLOS-al mondjuk, hanem rendszer a rendszerrel.
   
 15. Ezt a LOAL dolgot úgy tudom elképzelni hogy az ellenséges harckocsi feltételezett irányába indítják a rakétát aztán az irányzó egységen a szálkeresztet mozgatva vezérlik a rakétát manuálisan amíg meg nem találják a célpontot és rá nem lockolnak. Hogy ez mennyire hatékony a gyakorlatban azt nem tudom és az is más kérdés hogy ki ad rá parancsot hogy egy több tízezer dolláros rakétát így "ellőjjenek"...
  Itt a fórumon írta amúgy valamelyik idegenlégióban érdekelt fórumtársunk hogy a franciáknál külön felsőbb parancsra indíthatnak Javelint mert kibaszott drága.
   
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hivatalos NATO-értékelés szerint a puskagránát hasznosabb, mint az 51 mm-es kommandó aknavető, mivel nem kell hozzá külön fegyver, elég a katona sorozatlövő fegyvere. Határozott előnye a HSN-eíven működő páncéltörő fegyverekkel szemben az, hogy láng-füst és hanghatása minimális - ezáltal felderít- hetősége csekély -, a kilövéshez külön helyigénye nincs, gödörből, fedezékből is használható. Az egylövetű, eldobócsomagolású, HSN-elven működő, vagy rakétavető önvédelmi páncéltörő fegyverekkel szemben - közel azonos lőtávolság mellett - további előnye, hogy puskagránátból a harcos több gránátot is kilőhet ugyanarra a célra. A 30 és 40 mm-es gránátvetők lövedékeinél összehasonlíthatatlanul nagyobb a puskagránátok célban kifejtett hatása. Felhasználási területe
  HT 1987/3 Puskagránátok fejlődése-részlet
   
 17. luperator

  luperator Well-Known Member  Lehet volt már itt, én még nem láttam. Érdekes videó.
   
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  [​IMG]
  Mikor kerestem,bezzeg nem találtam....Egy ehez hasonló gránát-sorozatvetőt is elkézeltek anno a hamvábaholt LT gránátvető rendszer részeként
   

Ezen oldal megosztása