Mi az,hogy én csak parancsra tudok járni te nagyon te?Fogd már fel,hogy semmit nem csinálsz saját kútfőből kivéve az 1-es harcos kötelmeit.Nincs olyan,hogy te magadtól, parancs,engedély vagy jóváhagyás nélkül lövöldözz meg mozogj ahogyan akarsz egy harckocsival vagy akárcsak gyalogosan sima lövészként.Az 1-es harcos kötelmein kívül mindent parancsra csinálsz és pont ezért fontos az,hogy a parancsnok csak a parancsnoklással foglalkozzon.Mert ha nem azzal foglalkozik kizárólag akkor előáll a lehető legrosszabb helyzet:nem nem az hogy hibás parancsot ad hanem az,hogy semmilyen parancsot nem ad.Nem-nem! Te nem érted!
"Nincs kanál!!!" (Mondaná helyettem Mr. Anderson - Mátrix)
Tehát mégegyszer: Nincs külön irányzó, és nincs lövegkezelő!
Te csak parancsra tudsz járni? És minden szarás után jelentesz valakinek?
Tehát ha nincs külön lövegkezelő és parancsnok, akkor szerinted az az ember, aki a kettő helyett dolgozik, az magában beszél, mint Gollam és Szmeagol? (Csak, hogy maradjak a popkultúránál )
Igazság szerint nem kettő helyett dolgozik, mivel a feladatok jelentős része alól mentesül.
Szerinted egy F-35-ös pilóta hogyan boldogul mindezzel? Egymaga!!!
Vagy szólj, ha esetleg valamit nem Ő csinál az általad felsoroltakból!
És neki több G-s gyorsulások elviselése mellett kell a gépet még vezetni is!
De múltkor már hoztam neked példaként az Apache helikoptert mint a 2 személyes feladatmegoldás tipikus példáját.
De ugye nem kell most újra belinkelnem, a legújabban a Redbackbe beígért (nem feltétel az ausztrál IFV tenderen) 2 személyes izraeli AR, vagy a RM saját 2 személyes megoldását, amivel meg az újraindított amerikai OMFV tenderen akarnak villogni a Lynx-szel?
Az, hogy ez eddig nem volt elérhető a a szárazföldi erőknél, az pusztán technológiai probléma. De főleg pénzügyi.
Hogy értsd: egy 100M USD áru vadászgép elbír egy 6-8-10 M USD-s vizualizációs rendszert, de az nem nagyon megy, hogy egy 4-5-6 M-ós harcjármű kapja meg ugyan azt.
Viszont egy 10M-ós Lynx már megérdemel egy azóta jóval olcsóbb 1M-s rendszert.
Az a baj, hogy te ezeket egyidejű feladatoknak éled meg, pedig nem azok.
Tudom, hogy játszol FPS-sel. (Ha jól sejtem, nem multiban)
De egyszer ki kellene próbálnod (mondjuk CS:GO Teamspeakkel). Azért ezt mondom, mert neked az a szintű vizualizáló technológia jelenleg nem elérhető a Honvédség berkein belül, ami nemsokára a Hololens formájában elérhető lesz a US Army berkeiben, vagy reméljük a Lynxben 2023 után itthon is.
Kivállóan tudnak előre megbeszélt taktikai elemeket megvalósítani, miközben egymást hentelik olyan módon, hogy csak pislogsz.
(Nem, én magam nem játszom CS-vel)
Igazság szerint akkor is multitaskingot végez a katona, ha olyan egységben szolgál, ahol gégemikrofont használnak a rajon belüli kommunikációra.
Azt nem fogod fel,hogyha a parancsnoknak a harc vezetése mellett a harc megvívásával is foglalkoznia kell akkor azt nem tudja megtenni csak a vezetés járára.Nem tudsz egyszerre SMS-t írni meg vezetni.
Elárulok egy titkot:az amit akárcsak a legjobb(világbajnok stb)csapatok produkálnak FPS játékokban "parancsnoki munka" címén az egy nagy halom fos.Semmi köze nincs egy valós de még csak egy gyakorlaton előforduló parancsnoki munkához sem.Ha olyan szintű lenne a parancsnoki munka mint ezekben a játékokban akkor pár perc alatt halomra mészárolnának.
Az a te bajod,hogy elképzelésed sincs a valós parancsnoki munkáról,(pontosabban az a torz elképzelésed,hogy olyan mint bármelyik FPS-ben)és erre alapozva próbálod erőltetni a butaságot.