Pisztolyok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 586
77 466
113
<a title="Luthero profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/luthero/">Luthero</a>

Így is marad 3 nap tavalyról.Semmit nem tudok a dologról de majd hétfőn kiderült.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
dudi, ha hozza tudsz jutni valami érdekes infóhoz a biztosításával kapcsolatban, akkor azt megköszönném

Abban viszont teljesen igazad van, hogy ha nincs csőre töltve, akkor nincs ahogy elsüljön, még ha meg is húzod véletlenül valahogy a ravaszt
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
@Luthero: Az FN-57-et sehol nem fogják megkapni a közrendőrök, mert nem szeretnék hogy rossz kezekbe kerüljön. Ennek oka pedig az, hogy pct. lőszer is van hozzá.

Amúgy a Glock magyar manuál itt van, teljesen világosan le van írva benne minden: http://www.kalasnyikov.hu/dokumentumok/glock.pdf
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
mi baj azzal, ha van páncéltörő lőszer egy kézifegyverhez? Úgyis csak a normál munícióhoz fognak hozajutni a rendőrségek, mert felesleges és drága a pct., szóval már a beszerzés résznél elhal a dolog, hogy rossz kezekbe kerüljön.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
@joker

Nem tudom, kérdezd meg egy csomó országtól hogy szerintük honnan a búbánatosból fognak bűnözős 5.7-es pct lőszerhez jutni. Mert állítólag nagyon odavág a kis kedves, és mégis elkaszálták egy csomó helyen, pont ezért. Az árát nem tudom, bár lehet az sem tesz jót a terjedésének.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 309
13 794
113
Tudtommal a "páncéltörő" lőszerrel nem a páncéltörés a baj, hanem, hogy viszonylag kissebb a stophatása, mint a 9 milliméteresnek. Rendvédelmi szervekre nem érvényes a szétnyíló lövedékekre vonatkozó nemzetközi szabályozás így ott jobb a 9-es.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
@joker Volt már a kezedben Glock? Mert nekem igen és lőttem is vele. És  ha nem is Gen4-es volt, de a biztosító ugyanaz rajta. Ne akard egy hagyományos rendszerűvel hasonlítani mivel a Glock nem kakasos rendszer. Az ütőszeg nincs megfeszítve benne azt te magad feszíted a ravasz húzásával. Nem kell akkora erő mint pl a P9RC revolverező módjában, de nem is céllövőfegyver szintjén van az elsütés. A másik dolog meg az hogy szolgálati pisztolynál azért feltételezek némi tapasztalatot. Hidd el bele lehet jönni hamar, én 3 évig jártam IPSC-re és sima magyar Parával sem volt vétlen lövésem , pedig ott szaladgálva dobálod a tárakat és töltesz újra stb...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
duckdodgers

Nem volt. Nemigazán mozgok olyan közegben, hogy valaki elhívjon egy lőtérre. A gen 4 és gen 3 között ha jól emlékszem a jobb fogású műanyagburkolat és a mindkét oldalról kiengedhető tár a különbség, a biztosító szerintem is ugyanaz.

Szolgálati pisztolynál ha van is tapasztalat (legalább felkészítés terén, ha "rendeltetésszerű" használat terén nincs is), de tízezreket adnak el ebből a fegyverből civileknek, ahol ez a tapasztalat hiányosabb. Lehet ha igazad van és én reagálom túl ezt a dolgot, csak nekem normálisnak az tűnt és tűnik, hogy a hüvelykujjammal azt a biztosítót megnyomva vagy elkapcsolva (még egy légpuskánál is) - mint egy utolsó kérdésre válaszolva (tényleg rá akarsz lőni?) - kibiztosítom a fegyvert és csak utána tudom meghúzni a ravaszt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 586
77 466
113
Glock Safe Action:

http://glock.hu/glockphp/viewpage.php?page_id=3
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
@joker civileknek is tökéletes megmondom azt is miért :

Ők nem hordják csőrtöltve így nem is szükséges nekik a biztosító, sőt stresszhelyzetben még jobb is hogy nincs rajta. Mert csak előrántja , csőre húzza és lőhet, nem kell még kibiztosítania is.

amúgy én is magamtól sétáltam be egy lőtérre és léptem be tagnak akkoriban évi 12K volt a tagdíj ('95). Megjegyzem az IPSC szabályzat szerint sincs csőretöltve a stukker ezért is szerettük a sima FP9, P9Meket hiába nem volt csúcsfegyver.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 447
55 421
113
<a title="duckdodgers profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/duckdodgers/">duckdodgers</a>

"Nem kell akkora erő mint pl a P9RC revolverező módjában, "

Mit jelent az, hogy revolverező mód? Félautomata fegyvereknél ez mit takar?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
@fip7 kakasos elsütésű fegyvereknél 2féle működési mód van a Single Action és a Double Action.  A SA rendszerűeknél előre fel kell húzni a kakast, a fegyver csak azután süthető el, ami azt jelenti hogy öntöltő pisztoly esetében ha csőre töltés után feszteleníted a kakast, akkor azt lövés előtt kézzel kell felhúzni. Ez persze csak az első lövésnél számít hiszen később a hátramozgó szán minden lövés után felhúzza azt. DA módú elsütőrendszernél leengedheted a kakast mert azt a ravasz elhúzása is megfeszíti, ilyenkor azonban nagyobb erő szükséges az elsütéshez. Maga a SA/DA rendszer revolverekből származik, ott a dob forgatását is a kakas hátrahúzása végzi.

http://www.youtube.com/watch?v=ljGcQocjSs4

Később jelentek meg a DA rendszerű revolverek. amelyek használhatóak úgy is mint a SA, de képesek arra is hogy a ravasz elhúzásával forgassák be a dobot és feszítsék meg a kakast ezért hívják kettős elsütőrendszernek.

http://www.youtube.com/watch?v=8QEOhYYa9p0

DA rendszerű elsütésnél nagyobb erő szükséges az elsütéshez még öntöltőknél is.
 

doberamann

Member
2010. május 1.
566
7
18
Szerintem kicsit túllihegjük :)

Ez a pisztoly célszerszám, katona előhúzza ha kell és bumm-bumm, nem kell foglakoznia semmi felesleges kapcsolóval meg miegymással ha kell ott van és rögtön használatra kész. Ha meg nem kell használni, ugyanolyan biztonságos kezelni, cipelni mint az összes más helyen lévő biztosítós társait.

http://en.wikipedia.org/wiki/Trigger_(firearms)

 
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 447
55 421
113
<a title="duckdodgers profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/duckdodgers/">duckdodgers</a>

Köszönöm a bőséges magyarázatot. Most már értem :D
 

hcsibor

New Member
2012. február 28.
16
0
1
Ha itthon rendszerben gondolkodnának, akkor Glock 17, 19, 26-at lehetne kiosztani az erőszakszervezeteknek. Kis kéz- nagy kéz, rejthetőség ezzel a 3 típussal lelehetne tudni + a közrendőröknek lehetne New York 2 (5,5kg) elsütőbillentyűvel szerelni. Azt hiszem itt már kilehet zárni a vétlen lövést.

 
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Rendszeresíteni sztem egy típust érdemes a fegyveres szerveknél. Ez alól max  olyan kivételt tennék ahol a rejtett viselésű fegyver indokolt. A kis vagy nagy kéz ebben sok szerepet nem játszik mivel azonos lőszer esetén a markolat átmérője nagyjából ugyanakkora. Ha valaki nem éri át a 17esét az nagy valószínűséggel a 26osét sem fogja.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
@fip7  Te meg már megint verébre lőnél ágyúval :D

Én a jól rejthető alatt olyanra gondoltam mint anno az R78 volt, amit személyi biztosítók , titkosszolgálatok tagjai hordtak előszeretettel. ( na meg persze pártfunkcik :) )

http://www.hungariae.com/FegR78.htm
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 447
55 421
113
<a title="duckdodgers profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/duckdodgers/">duckdodgers</a>

Szeretek biztosra menni:p

Amúgy nem is hallottam még erről a kis aranyosról (FÉG R78). Nekem frankó kis fegyvernek tűnik, csak hát elég szűk piaci szegmenst céloz meg. (szerintem)
 

hcsibor

New Member
2012. február 28.
16
0
1
Mostanában általában azonos fegyveren belül 2 altípust rendszeresítenek Glock17, 26, Sig P226, 229,  stb a lényeg a " kicsi" tudja használni a nagy tárát. Nem hiszem el mindenkinek teljes méretű maroklőfegyverre van szüksége.