PzH 2000 (Németország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Hát bulvármédia szinten lehet,de katonai értelemben az elrettentő hatás nagyon is jol számszerűsithető.Harcérték számitásnak hivják,és valószinűsithető megsemmisitési képességnek.Persze pszihológiailag az elég frusztráló,ha ezek a számitások azt hozzák ki,hogy jobb lesz ha nem háboruzgatunk az ellenérdekelt féllel,mert többszörös harcértéke és megsemmisitési képessége van,mint nékünk.......
Lásd az ukránok példáját a számok azt mutatták, tavaly február 24-én , hogy nagyon nem érdemes fegyveres ellenállást folytatni az Ukrajnára támadó orosz haderő ellen , de az az azóta eltelt 11 hónap azt igazolta, hogy bizony pont az ellenkező igaz,
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
W

Wilson

Guest
Mivel pszihologiai statisztikáról beszélünk, ezért csak valószínűsíthetünk.
Normális eloszlás esetén +/- 1 szigmán belül van.
Látod itt a probléma pszichológiai statisztika esetén csak valószínűsíthetünk, nem tudsz egy megbízható mérőszámot kiszámolni egy fegyverrendszer elrettentő erejére mivel az elrettentő erő egy jó részét a pszichológiai hatás jelenti.

Lásd az ukrán háborút, az oroszok hiába fenyegetőztek az atomfegyvereikkel az ukránokat ez nem rettentette el ugyanúgy lövöldözték tovább az orosz területeket , pedig a számok szerint egy RSZ-28 Szarmat rakétának egy 100-as skálán 100 az elrettentő ereje . Ezzel szemben egyes európai országokban az orosz fenyegetés hatására pedig egyből jód tablettákat kezdtek kiosztani a lakosságnak, és jó pár európai ország vezetőjének kiújult a gyomorfekélye.

Arról nem is beszélve és ezzel visszautalok Szitya eredeti felvetésére ha valaki egy (normális) bíróságon a PZH 2000-ek kapcsolatban az elrettentő erőt számszerűsítené és erre a számra hivatkozva perelné a németeket akkor a bíróság körberöhögné...
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: Nagy Csaba and GI83

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 317
113
Látod itt a probléma pszichológiai statisztika esetén csak valószínűsíthetünk, nem tudsz egy megbízható mérőszámot kiszámolni egy fegyverrendszer elrettentő erejére mivel az elrettentő erő egy jó részét a pszichológiai hatás jelenti.

Lásd az ukrán háborút, az oroszok hiába fenyegetőztek az atomfegyvereikkel az ukránokat ez nem rettentette el ugyanúgy lövöldözték tovább az orosz területeket , pedig a számok szerint egy RSZ-28 Szarmat rakétának egy 100-as skálán 100 az elrettentő ereje . Ezzel szemben egyes európai országokban az orosz fenyegetés hatására pedig egyből jód tablettákat kezdtek kiosztani a lakosságnak, és jó pár európai ország vezetőjének kiújult a gyomorfekélye.

Arról nem is beszélve és ezzel visszautalok Szitya eredeti felvetésére ha valaki egy (normális) bíróságon a PZH 2000-ek kapcsolatban az elrettentő erőt számszerűsítené és erre a számra hivatkozva perelné a németeket akkor a bíróság körberöhögné...
cimic-psyops számolja ez a dolguk többek között az infosokkal épp olyan parancsnokságuk van mit a szárazföldnek vagy a légierönek vagy a ttpnek,
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and GI83

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Miért én? Az ilyen stílusú kötekedéssel nyitásért a kocsmában már jár a mivanmivanmivan...

Nem tudom számszerűsíteni, mert nincsenek meg az információim, ami a képlet kiszámolásához kellenek. A koncepció megoldhatóságát demonstráltam. Ha megadod a bemenő adatot, ki tudom számolni belőle a statisztikát.


Ugyanaz a probléma. Ugyanaz a képlet. hunyorítva ráhúzható az elrettentő erőre is: két dolgot szembeállítasz, és felteszed a kérdést, melyik a jobb? Klasszik autóskártya, egy dimenzióban. A végén kijön egy rangsor. Még a számítás módját is linkeltem, ha az adat megvan, te magad is ki tudod számolni. Akár egy táblázatkezelővel.


Nem olvastam el mind a 462 oldal hőbörgést a témában, nem tudom mit vázolt fel, és nem is igazán érdekel. Láttam egy állítást, hogy nem lehet ezt számszerűsíteni, szembeállítva azzal, hogy de lehet. Erre reflektáltam, azt állítottam, és állítom, hogy lehet matematikai modellt állítani a fegyverek elrettentő erejére, és lehet számszerűsíteni azt.

Nem kívánok a szalmabáboddal vitatkozni. Avagy: Cáfold a jogszerűtlenségét! Kíváncsi vagyok!

Hagyjad.. olyan, amikor megkérdezik, hogy miért fontos az, hogy mekkora sávszélt tud egy erősítő fokozat mondjuk.. és akkor kb a kérdező 4 alap matematikai művelettel van tisztában és aklor próbáld levezetni neki matematikai úton, fourier transzformácioval, meg konvolucioval..
Ha elmondanád sem értenék meg, hogy itt nincs mértékegység.. felesleges.

Kb olyan, mint az amit multkor beszélgettem iamerősömmel szórakozott pillanatainkban. Hogy egy idegen civilizáció miért is próbálna meg velünk kommunikálni, hiszen ha nagy távolságokat képesek utazni valószínűsíthetően sokkal nagyobb esély van rá hogy lenyegesen inteligensebbek. Akár annyival, hogy nem is kezdenek értelmetlen ösztönlényekkel kommunikációt.
Próbáltál már beszélgetni hangyával. Na ugye... de aztán ha beszélsz a hangyához, lehet fel sem fogja... szóval ennyi erővel akár az idegenek most is dumálhatnak hozzánk :D hangya meg közben azt hiszi magáról, hogy ő kurva okos. :D
Na pont ilyen harcot vívsz.
Srácok!
Miről is kezdtetek el most itt izmozni?
Biztos vagyok benne, hogy azt sem tudjátok, hogy mibe kötekedtetek bele.
Tehát térjünk vissza a kezdeti feltevésre.
@Szittya azt állította, hogy az Ukrajnának átadott leharcolt Pzh-k, karbantartásból és felkészítetlenségből adódó problémáját, fel lehet használni hivatkozási alapként arra, hogy a már félig leszállított szerződést megreklamáljuk. Merthogy a PZH-nak, - mint fegyvernek - az "elrettentési képessége" csökkent.

Ki elleni elrettentési képesség?
Ha az ukrajnai infókat figyelembe vesszük, akkor nekünk meg többet kellene fizetni, mert a fent említett igencsak relatív problémák mellett hallatlan pontosságot értek el velük.

Lehet itt partalan marhaságokon lovagolni marginális tudományágakon, amelyet lehet, hogy a stratégiai tervezésnél használhatnak, de hogy emiatt nem lehet fegyverek nemzetközi szerződéseit módosítani, az zicher, mivel ilyet nem vesznek bele ilyen jellegű szerződésbe.
Ehhez mindkét félnek kezelnie kellene ezt a paramétert. De magát az elrettentést csak ellenfél relációjában lehet becsülni.

Mi nem komplette a PZH brandet vettük át KMW-től, hanem egy használati tárgyat.
Idehoznám a Twitter Musk féle átvételét. Ott Musk megpróbálta lejjebb nyomni a vételi árat a fiktív accountok miatti brand sérülés miatt, de abban sem járt sikerrel.

Mi akkor tudunk reklamálni, és a szerződést megtámadni, ha a nekünk leszállított lövegekkel valami probléma merült volna fel, azt figyelembe véve, hogy mi betartottuk a szerződésben lefektetett üzemeltetési szabályokat.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 953
113
1300 lovest sikerult leadni a Pzh-val egy haboruban 2 honap alatt. Az ugy napi 20. Most azert mert ennyit engednek vagy azert mert ennyit tudott muszakilag? Szerintetek? A kezelő emleget hianyossagokat is. Raadasul elegge elnyuttnek tunik a csilliardos gep.

 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 994
13 300
113
1300 lovest sikerult leadni a Pzh-val egy haboruban 2 honap alatt. Az ugy napi 20. Most azert mert ennyit engednek vagy azert mert ennyit tudott muszakilag? Szerintetek? A kezelő emleget hianyossagokat is. Raadasul elegge elnyuttnek tunik a csilliardos gep.

Nem írják, hogy folyamatosan be volt vetve, ami nem is valószinu, szoval hiányzik a tán legfontosabb adat. Viszont az a benyomásom, hogy amikor csak lehetet, fullban lottek vele.
 
W

Wilson

Guest
Azt a kurva, mi van itt már megint?
Csak a szokásos pár embernél be van akadva a PZH2000-es és a modern nyugati haditechnika, és meg vannak győződve, hogy a föld olvadt magjából krumplin és vodkán élő orosz munkások örök életű és korlátlan mértékben felhasználható orosz fegyvereket készítenek amelyek így sokkal jobbak, mint a modern kényes orosz haditechnika...
 
W

Wilson

Guest
Amibe, ha csak tudtak, nyugati elektronikát vettek?
Részben, de én azon szoktam jókat derülni, hogy amikor pl a PZH2000-l szemben az orosz haditechnika (állítólagos) igénytelenségét hozzák fel,hogy csak meg kell nézni egy 2S35 Koalicija vagy Miszta-SZM2 orosz önjáró tüzérségi rendszert, hogy az ember lássa, hogy az oroszok egy az egyben a PZH2000 szintjét akarják elérni illetve a Koalícijával meghaladni a legújabb fejletsztésű önjáró tüzérségi rendszereikkel, és bizony ezekbe az orosz önjáró tüzérségi rendszerekbe is minimum a PZH2000 szintű modern haditechnikát/technológiát kell belepakolni.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 494
113

Elég jó anyagot találtál... interjú a PzH2000 "feltalálójával" 6 részben.

"Dies ist das vierte Video meiner Serie mit Interviews mit dem Entwickler/Erfinder der Panzerhaubitze 2000.
Ich habe ihn Anfang August 2022 interviewen können und bringe das Ergebnis davon jetzt in mehreren Videos nach und nach raus.

Insgesamt werden es sechs Videos, die in dieser Reihe veröffentlicht werden."

1. Die PzH 2000 als Panzerjäger? - Donnerstag, 15.09.22, 21 Uhr
2. Der Munitionsfluss der PzH 2000 - Sonntag, 18.09.22, 21 Uhr
3. Vergleich Caesar und PzH 2000 - Dienstag, 20.09.22. 21 Uhr
4. Multiple Round Simoultaneous Impact erklärt - Donnerstag, 22.09.22 21 Uhr
5. Warum die Lücke im Laufwerk? - Samstag, 24.09.22, 21 Uhr
6. Interview mit dem Erfinder der PzH 2000 - Montag, 26.09.22 21 Uhr (Premiere 34 Min)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 348
35 195
113
Ukrán katonák beszámolója a PZH-ról: a motor nagyon megbízható, ritka a meghibásódoás.
Egyszere egy lövedék telibe találta a jármű tetejét, de az harcképes maradt és senki nem sérült meg. (gondolom kisebb kaliber lehetett - pl. 82-es aknavető). A hűtőjét is eltalálták a páncélt áttörve, de így is vissza tudott vonulni.
Szerintük összehasonlítani sem érdemes a korábbi eszközeikkel. (A nyilatkozó katona korábban Pionon szolgált)

 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Ukrán katonák beszámolója a PZH-ról: a motor nagyon megbízható, ritka a meghibásódoás.
Egyszere egy lövedék telibe találta a jármű tetejét, de az harcképes maradt és senki nem sérült meg. (gondolom kisebb kaliber lehetett - pl. 82-es aknavető). A hűtőjét is eltalálták a páncélt áttörve, de így is vissza tudott vonulni.
Szerintük összehasonlítani sem érdemes a korábbi eszközeikkel. (A nyilatkozó katona korábban Pionon szolgált)