R-77 / AA-12 Adder (Vympel,Oroszország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 179
50 447
113
De most miről beszélünk MAC? A NATO-nak nem voltak szerinted tervei támadásra? Kinek kínos ez? Neked mit mondanak azok a helyek, mint Korea, Vietnam, Irán, Panama csatorna? NE nézzük már egymást full hülyének... Mindkét hatalom ott terjeszkedett, és ott tett keresztbe a másiknak, ahol tudott, ki ne találjuk már, hogy a NATO az Teréz anyák gyülekezete volt, a CIA meg a vöröskereszt... Aztán megint erős csúsztatás azt állítani rólam, hogy az USA-t elmaradottnak állítottam volna be. Mindent egybevéve egyértelmű hogy náluk van a legtöbb és legjobb technikai vívmány, ami egészen egyszerűen abból fakad, hogy ők költenek sanszosan a legtöbbet erre, és megtehetik ezt többek közt azért, mert nagyon jól csinálják azt, több mint 100 éve, hogy az Ő iparukat, hátországukat NEM nullázzák ki azok a háborúk, amik európát, és ázsiát sokszor Reset-elték. Ezt is arra mondtam, hogy én azért vitatni hagy vitassam már, hogy NEM mindenben ŐK az elsők, még ezzel együtt sem, ha te ettől jobban alszol, tegyük még hozzá persze, hogy csak abban nem, amiben nem is akartak...

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Mit kéne mondjon Kórea? Ki támadta meg délt? Vietnám? Francia gyarmati mult? stb.
Ez messze nem Flanker téme. Olvasgass inkább többet.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 179
50 447
113
Én ezzel az amerikában verik a négereget dologgal azért nem viccelnék, mert ott ez még komoly problémához is vezethet, Ferguson után szabadon, "Black lives matter" feliratú póloban sem véletlen mászkálnak annyian, még a fehérek közül sem. Egyetlen ország lehet rájuk veszélyes, ez Oroszország jelenleg, Kína is az lehet majd idővel, de a legnagyobb veszélyt rájuk egyértelműen a saját belső problémáik jelentik. El lehet ezt bagatelizálni, meg viccelni, csak nem érdemes...

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 179
50 447
113
Minden nézőpont kérdése. Nézz körbe ma a világon, milyen jól jártak pl. a megarabtavaszozott országok, azok közt is van francia gyarmat... Mindegy, elbeszélünk egymás mellett, és valóban nem flanker téma... Egyébként olvasgass te többet, de az se baj, ha csak megnézed mi történik jelenleg a világban...

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 659
8 852
113
Mack, azért elég egyoldalúan állítasz dolgokat. Értem én hogy ajnározod az USA-t....

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
10 985
9 498
113
Megjött Molni üzenete:

Az orosz csapatlévédelmi rendszerek egyediek, de ez pusztán az igényből adódik, mert nem a NATO tervezte leronhanni a VSz-t, hanem fordítva...

Nonononono...! Akkor miért 1955-ben hozták létre a Varsói Szerződést, 6 évvel később, mint amikor a NATO létrejött (1949) ?

Ha nincs NATO, nincs VSZ sem... akkor ki akart lerohanni kit

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
A szovjeteknek nem volt szükségük semmilyen katonai szüvetségre. Szálin alatt nem si csinálták meg. Mire?
Az összes "felszabadított" állam "független" hadserege a szovjet hadsereg alárendelt egységei voltak, szovjet főparancsnokokkal. Úgyszintén az államok politikai elitje. Mennyire volt független moszkvától Rákosi Mátyás?

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 179
50 447
113
Ez az egyoldalúság az, ami nagyon nem jön be nekem sem... Mindenben az USA az első, a NATO jó volt, a VSZ gonosz, ami leírt adat az USA-nál, az nem reklám, 100% igazság, ami fénykép vagy videó az "orszonál" az kamu, reklám. Ha hoz valaki ellenpéldát valamire, az hülye, és olvasson többet... Soha nem állítottam, hogy az USA alárendelt szerepet játszana, azt sem hogy a kommunizmus jó volt, a VSZ meg egy jóindulatú kis cserkészcsapat, de azért ezek mellett valóban nem tudok szó nélkül elmenni, ha valaki azt állítja, hogy a NATO sosem akart támadni, Ők csak védték a demokráciát mindenhol, és egyébként is minden nagyon jó, és szép, meg fejlett, ami nyugati. Próbáljuk meg elfogadni, hogy nincs fekete és fehér.

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
10 985
9 498
113
Megjött Molni üzenete:

Azt sem értem, hogy a jenki átlag fejlettséggel kapcsolatban miféle indikáció az, hogy Kína Szu-35-öt veszi? Ez pont annak a jele inkább, hogy az oroszok <b>egy reginoális szinten vetélytársának ad el technikát az orosz, ami azért valahol azt mutatja, hogy ennyire pénzhiányban szenvednek</b> és kell a zsé, de nagyon...

Oroszország Kínát az USA ellen fegyverzi... ezt jobb, ha tudod.

Kína tulajdonképp egy "chicken game", amelyet az USA és Oroszo. játszanak egymással.

Így néz ki:

1. Az USA gazdasági szuperhatalmat csinált Kínából, hogy majdcsak Kínának igényei lesznek Szibériára

2. Oroszo. erre növelte a tétet: ne csak gazdasági, hanem katonai szuperhatalom is legyen Kína.
(Ezért véleményem szerint Oroszo. kifejezetten engedi is, hogy Kína lemásolhassa az orosz fegyvereket.)

Miért?

Mert akkor Kína nem Szibériára fog ácsingózni, hanem világhatalomra. Ahhoz viszont a jelenlegi No 1. világhatalommal kell megmérkőznie, ami viszont az USA.

Kína semmit nem nyerne azzal, hogy a 3. helyen lévő nagyhatalom Oroszo.-ot győzné le, attól még nem lenne világelső. Sőt. Még kevesebb esélye lenne utána legyőzni az USA-t, mint most.

Így Kína egy olyan bomba, amit az USA és Oroszo. egymás kezébe dobálnak.

A 3. lépés egyébként az USA részéről az lesz, hogy tengeri blokád alá veszik Kínát, hogy az mégiscsak Szibéria ellen forduljon. Meg fellázítják az Ujgur területet.

De ennek az eredménye nem Oroszo. halála lesz, hanem Kína összeroppanása. Magyarán az USA kénytelen lesz lenullázni azt a szuperhatalmat, amelyet az oroszok ellen épített.

Ez nyitja meg a teret egy erős Eurázsiai Unió létrehozásához.

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 830
33
38
Az új orosz nagyrakéta (Sarmat) is folyékony hajtóanyagú lesz. Azt ugye senki sem gondolja, hogy 2015-ben oroszföldön nem tudnak olyan rakétahajtóművet és üzemanyagot előállítani, ami segítségével valóban huzamos ideig (akár több hónapon keresztül) is feltöltött állapotban tartható a fegyver. Több tucat ilyen rakéta telepítésekor pedig simán megoldható a feltöltés-leeresztés állapot lépcsős ütemezése, azaz képes leszel akár folyamatosan bevethető állapotban tartani tetszőleges mennyiségű rakétát, de ha kell, akkor akár a teljes mennyiséget is.

<i>Ilyen méretű és képességű fegyverből nem kell több száz, pár tucat telepítése is elegendő. Ha a telepítés helye jó mélyen bent lesz oroszföld belsejében (márpedig tuti, az ország határokhoz „közelebb” pont jó a mobil ICBM), akkor a telepítendő rakétavédelem első lépcsője ellen is védett lesz a rendszer, azaz a rakétát emelkedő fázisban nem érik el.

A visszatérő egységek pedig kitérő és megtévesztő manőverekre is képesek lesznek, ami a végfázishoz közel (az ellenfél ABM rendszerének legbelsőbb, egyúttal utolsó lépcsőjével szemben) már kényelmesen hiperszonikus sebességet jelent, miközben velük szemben a honi ABM rendszer utolsó lépcsője áll, utána már csak a miatyánk (vagy allahuakbar, kinek hogy tetszik) marad.

Az elmúlt évtizedben hadrendbe állított új orosz nukleáris rakéták világszinten is No1 szint, gondolom ezt nem kell túlmagyarázni, de szívesen meghallgatom, bárki szakértését, aki szerint 2015-ben a Trident-II D5 vagy a Minuteman-III jelenti az emberiség SLBM/ICBM technológiájának netovábbját, a többiek meg valahol megrekedtek a ködös múltban.</i>

Egyébként meg a haditechnikában (is) mindenki abban a legjobb, amit csúcsra járatva fejleszt.
Ebből a szempontból tök mindegy, hogy például aktív radaros vagy félaktív lokátoros az adott légiharc rakéta (+ hordozóeszköz + repülőgép radar + háttér elektronika – Látjátok, figyelek és fejlődök!), a saját nemében nyilván mindegyik a legfejlettebb, leginkább kifinomultabb technológia lesz a világon. Az orosz AESA radar nyilván távol van még az amerikaiak legfejlettebb AESA rendszeréhez képest, de a saját PESA rendszereik és a hozzá tartozó fegyverzetekben toppok – nyilván, mivel az ipari és technológiai lehetőségeik ennek a fejlesztését és csiszolását tették lehetővé.

Az igazi kérdés ilyen esetekben az, hogy adott technikai lehetőségekhez mérten milyen eljárásokkal és kunsztokkal tudják az ellenfél eltérő képességű és ebből eredően eltérő harceljárású eszközeit semlegesíteni.
Erre utaltam tegnap is, hogy megfelelő rádióelektronikai tevékenységgel kombinálva az R-27 félaktív rendszerrel felszerelt gépek képesek lehetnek kiegyenlíteni a harchelyzetet AMRAAM BVR rendszerekkel felszerelt gépek ellen – ha a bevetés és harceljárás metodikája jól van felépítve, beleértve a zavarást, megtévesztést és földi vagy műholdas egyéb támogatásokat.

Az, hogy Oroszország milyen képességekkel és lehetőségekkel rendelkezik valójában, mi sem mutatja jobban, mint ami a nagyvilágban történik. Eleve az, hogy képes több szinten és területen is hatékonyan szembeszállni illetve ellenállni az egész Nyugati világnak, az bizony nem a véletlen műve és ebbe a haderő és a katonai technológia kőkeményen dobogós szegmens.

Csak azért nem kérek elnézést az OFF-ért, mert volt benne R-27 is! :D

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
10 985
9 498
113
Megjött Molni üzenete:

A nuleáris elrettenő képességhez meg még minőségsem sem nagyon kell. Ha a '70-es évek beli szilárd tüzelőanyagos ICBM és SLBM lenne ma csak az orosznak, az is pont ugyanolyan jó lenne, mint a későbbi gyártás. Az ugye mevan, hogy a jenki fő üterőt a '60-as és '70-es években gyártgott SLBM és ICM adja. Ez megintcsak 0 indikációja annak, hogy mit tudnak a kérdéses területen.

Ezt elemeznem kell :D

Ha tehát az USA-nak '60-as és '70-es években gyártott SLBM/ICM technológiája van, és ez elrettenti az oroszokat,

akkor ebből az következik, hogy a '60-as és '70-es évekbeli technológia elég az oroszok elrettentéséhez, vagyis az orosz technológia a '60-as és '70-es évekbeli szintnek felel meg.

:D

Tehát abból a tényből, hogy az USA-nak '60-as és '70-es évekbeli az SLBM/ICM technológiája, sikerült kihoznod, hogy nem az USA, hanem Oroszo. az elmaradott :D

Wow.

Megmutatom hol van az érvelési hibád:

a fenti érvelési sémából törlendő: és ez elrettenti az oroszokat

<i>Egyébként már bocs, hogy közbeszólok, de nem bírtam megállni, mert a hasam csapkodom a röhögéstől.</i>

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
10 985
9 498
113
A szovjeteknek nem volt szükségük semmilyen katonai szüvetségre. Szálin alatt nem si csinálták meg. Mire?
Az összes "felszabadított" állam "független" hadserege a szovjet hadsereg alárendelt egységei voltak, szovjet főparancsnokokkal. Úgyszintén az államok politikai elitje. <b>Mennyire volt független moszkvától Rákosi Mátyás?</b>

Pont amennyire most Orbán pajtás független Washingtontól.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 179
50 447
113
Meg amennyire az USA-tól független volt NY-Németország, Japán, Olaszország... Kiváncsi lennék rá, hány nap alatt "tavaszodna meg" náluk, ha kitalálnák hogy akkor köszönik szépen Okinawát, Avianot, etc. és inkább integetnének a hazatérő amerikánus csapatoknak. Tudom hogy erre esély nincs, de azt kell látni, a Szovjet egyértelműen, nyílt erőszakkal csinálta, az Usa meg még ma is tolja, csak sokkal "kifinomultabb" módszerekkel. Ha valaki nem tetszik nekik, vagy nem akarnak beállni mögéjük, arra rákiabálják hogy korrupt, antidemokrata, tömeggyilkos, aztán megtavaszozzák, megmajdanozzák, vegyi fegyvert vet be a felügyelők orra előtt a népe ellen, s ezért jól megérdemelten megbombázzák. Ez jobb?

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 525
113
Bocs hogy hosszan szólok hozzá, de nem bírom megállni.

Alapvető hiba egy-egy az egyben tükörképszerűen összehasonlítani a két (Kínával már 3) szuperhatalmat, illetve azok haditechnikáját. Más lokáció, eltérő helyzetek, társadalom satöbbi.
Ezek mind kihatnak a fegyverrendszerek fejlesztésére.

Lokáció:
Oroszország szárazföldi hatalom, amelyet szinte a teljesen határán ér vmi potenciális fenyegetés: délkeleten Kína, a Kaukázustól Közép-Ázsiáig az iszlám fundamentalizmus, nyugaton a NATO. Ráadásul mindezt hosszú szárazföldi határokon, amin csak az nem megy át aki nem akar, lásd az iszlám fegyvereseket.

Az USA tengeri hatalom, jól izolált ezért a zavartalan hátország adott, ezt azért kevés ország mondhatja el magáról: de most tényleg, el tudja bárki képzelni hogy egy megfelelő méretű patraszállító flotta - ha egyáltalán lenne bárkinek pénze rá - eljut Floridáig? Az orosz határtól ellenben alig 100km-re állomásozik jelentős NATO vagy kínai haderő.

Mindazonáltal az USA mindig is globális hatalom szerepére törekedett, míg a szovjetek-oroszok nem igazán. A két haditengerészet hűen tükrözi mindezt (power projection/sea control), illetve a külföldi bázisok száma is: USA több száz, SZU/Oroszo alig néhány.

Társadalom:
Mondjuk ki, hogy 100 jó képességű külföldi rakéta/radar/stb-tudós közül 99 az USA-t választaná Oroszo helyett. Lehet ezt cifrázni, de az amerikai életforma (amit részben én is rühellek, pl. a német szerintem 1000x jobb) vonzó, míg az orosz nem. Orosz származású tudósok kivándorolnak az USA-ba, fordítva viszont ez nem igaz. Kína most ébredezik, néhány ambíciózus egyetemi évfolyamtársam már Pekingben/Sanghajban/Hongkongban dolgozik, mert olyan nagyszabású projekteken vehet részt, ami Európában nem nagyon van.
Azt azért megnézném, hogy közületek hányan választanák az orosz munkalehetőséget a nyugati helyett...
Arról nem is beszélve, hogy ha lett volna internet a komcsik alatt, én már ezért a kommentért is ülnék... Ki az a hülye aki önként erre vágyik?

Gazdaság:
A hidegháborút nem az döntötte el, hogy az egyik fél haditechnikailag lenyomta a másikat, még akkor sem, ha egyes területeken kimutatható a fölény. Az bizony ott dőlt el, hogy míg a Szovjetunió az életszínvonal feladása árán teremtette meg a katonai paritást, rakéta az volt, csak épp kenyér nem a boltokban, addig az USA úgy tartotta fenn ugyanezt, hogy az átlag amerikai meg eközben Chevy Impalával járt és kedvére zabálhatott a legújabb nagyképernyős tévéje előtt, amin ráadásul néha még csöcsöt is mutattak, nem csak Brezsnyev kócos szemöldökét meg az proletár-internacionalizmustól túlfűtött elvtársi csókokat...
Még 1x kérdem ki az a barom, aki a ruszkikat választja???

Ezek mind-mind kihatnak a hadseregekre és a fegyvereikre, amik így különbözőek lesznek. Ugyan van néhány tükör-fejlesztés, lásd B-1 vs Tu-160, bár az inkább koppintás).
A kommentek alapján azt érzem hogy sokan egy-az-egyben akarják egymás mellé tenni a dolgokat és direktbe hasonlítgatni. A védendő ország mérete, a potenciális ellenségtől való távolság, az infrastruktúra sűrűsége pl. alapvetően kihat a fegyverek/szenzorok hatótávolságára és így méretére például. A szovjetek mindig is nagyobb hangsúlyt fektettek a légvédelmi rakétákra, a tengeralattjárókra és a légpárnás hajókra és általában a szárazföldi erőkre, míg az USA a repülőgép-hordozókat és a légierőt favorizálta.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 179
50 447
113
Grabo, ezek mind valós dolgok, amiket leírsz! Ezek miatt nyerte meg vitathatatlanul az USA, és a NATO egy puskalövés nélkül a hidegháborút! Nem is állítanám azt, hogy amit írsz, valótlan! NEM állítom, és nem is állítottam azt, hogy az US technológia elavult, vagy alárendelt lenne! De amikor egyoldalúan minden jobb, ami ott létezik, és a ŐK voltak maga a jóság, a másik oldal meg mindenben alárendelt, és gonosz, az azért nekem kúrogassa az igazságérzetem, ezért írkáltam vissza, azokat, amiket... Rakétatechnológiában, nukleáris csapásmérő képességben, űrtechnológiában, harckocsi, tüzérség, légvédelem területén aki lebecsüli őket, az konkrétan hülye...

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
10 985
9 498
113
...
Orosz származású tudósok kivándorolnak az USA-ba, fordítva viszont ez nem igaz.
...
Gazdaság:
...
míg a Szovjetunió az életszínvonal feladása árán teremtette meg a katonai paritást, rakéta az volt, csak épp kenyér nem a boltokban, addig az USA úgy tartotta fenn ugyanezt, hogy az átlag amerikai meg eközben Chevy Impalával járt és kedvére zabálhatott a legújabb nagyképernyős tévéje előtt
...

Sok igazat írtál, de a fenti két dologhoz egy gyors megjegyzés:

ezekben döntő szerepet játszott (és játszik) az, hogy a világpénzt, a dollárt, amerikában nyomtatják (FED).

(Éppen ezért, amire most Oroszo. törekszik az az, hogy kilépjen ebből a dollár-uralta világból és önalló, független pénzrendszert teremtsen. Kína szintén ugyanerre törekszik.)

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 525
113
Grabo, ezek mind valós dolgok, amiket leírsz! Ezek miatt nyerte meg vitathatatlanul az USA, és a NATO egy puskalövés nélkül a hidegháborút! Nem is állítanám azt, hogy amit írsz, valótlan! NEM állítom, és nem is állítottam azt, hogy az US technológia elavult, vagy alárendelt lenne! De amikor egyoldalúan minden jobb, ami ott létezik, és a ŐK voltak maga a jóság, a másik oldal meg mindenben alárendelt, és gonosz, az azért nekem kúrogassa az igazságérzetem, ezért írkáltam vissza, azokat, amiket... Rakétatechnológiában, nukleáris csapásmérő képességben, űrtechnológiában, harckocsi, tüzérség, légvédelem területén aki lebecsüli őket, az konkrétan hülye...

Egyébként igazad van, a - szerintem - sok területen nyilvánvaló nyugati technikai fölényt a szovjetek mennyiséggel kellőképp ellensúlyozták. Csak épp ebbe buktak bele.
Ha engem kérdezel, a 80-as években a SZU-nak sikerült minden addiginál közelebb kerülni az USA-hoz technikai színvonalban (lásd MIG-29/31, Flanker-család, Sz-300 stb.), de pont ez adta meg a kegyelemdöfést a gazdaságnak. A háborúhoz kenyér ugyanúgy kell mint puskapor...

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
10 985
9 498
113
Grabo, ezek mind valós dolgok, amiket leírsz! <b>Ezek miatt nyerte meg</b> vitathatatlanul az USA, és a NATO egy puskalövés nélkül a hidegháborút!
...

zsolti

igen, + belső bomlasztás + áruló politikai elit miatt

pl. a SZU-t nem kellett volna azért feldarabolni, mert volt egy rendszerváltás (a szocializmus bukása)
Volt népszavazás is róla, amelyen a nép úgy döntött, hogy maradjon <b>EGYBEN</b> az SZU!

De a népszavazást a SZU akkori vezetői figyelmen kívül hagyták, mert árulók voltak... ennyi.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 179
50 447
113
A Szovjet rendszer fenntarthatatlan volt. Gyakorlatilag egymaguk abban az időben egy 300 milliós országgal és velünk a néhány csatlóssal tartottak fennt egy olyan haderőt, ami a fél világot magába foglaló, sokszoros lakosságot, és mégtöbbszörös gazdasági erőt magáénak tudó NATO. Ez nyilván az életszínvonal kárára mehetett csak. Aztán persze az, hogy miből tartja fennt ezt a méretet és erőt a mai napig még mindig az USA, reálisan megpendítették ugye már itt előttem, ez pedig teljesség igénye nélkül, a virtuális világ a bankszektorban, ami ugye materializálódik a petro-dollárban mint játékpénz, tőzsdei mutatványokban, meg olyan aranytartalékokban, mint pl. a német, amit azért "jól megőríznek nekik" na hol is? JAh, igen, hát pont az USA-ban. Az sem alaptalan teljesen, én azt gondolom, hogy a nyersanyag gazdag helyeken sokat látnak a világban amerikai lobogós katonai egységket, vélt vagy valós okkal beavatkozni, demokráciát exportálni.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 329
18 938
113
"Ha engem kérdezel, a 80-as években a SZU-nak sikerült minden addiginál közelebb kerülni az USA-hoz technikai színvonalban (lásd MIG-29/31, Flanker-család, Sz-300 stb.), de pont ez adta meg a kegyelemdöfést a gazdaságnak. A háborúhoz kenyér ugyanúgy kell mint puskapor... "

zsolti és grabo .

Végre egyetértés és nem trollkodás a vita

Amúgy meg ja a 80 évek végén közeledtek a jenki technikához .

Mi-28 ,ka-52,t-95, és rephordozó építése robotrepülők.