Szerintem önmagában az R-27 paraméterein kár összeveszni, az csak a rendszer egyik eleme, de ezt már írtam.
A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy az USA az utóbbi 30 évben mindig egy generációval régebbi orosz haditechnikával állt szemben: F-15/16/18 vs SA-2/-3-/6-7.
Ráadásul ezek igazi proxi háborúk voltak, az USA ellenfelei kisebb országok voltak, amelyek értelemszerűen nem vették/vehették meg a teljes orosz palettát. És az amerikai gépek így érték el a már ismert, szinte mindig elsöprő győzelmet. De ezt is írtam.
De mi lett volna, ha a szovjet PVO többrétegű, integrált légvédemi rendszerével találják szembe magukat, mondjuk 85-ben? Mi lett volna a felállás?
Amerikai részről F-14/-15/-16/-18 légiharcban Sparrow-al és Sidewinderrel, erős AWACS támogatás, plusz utántöltők, ez utóbbiak csökkentik a fordulóidőt amíg van rakéta a pilonokon.
IR szenzor egyik gépen se, csak radartechnika plusz zavarókonténerek, a két utóbbi az én véleményem szerint a szovjet technológiai színvonalat meghaladta, ahogy légiharc-rakéták is. A ruszki SAM-kerítést Wild Weasel gépek támadják, illetve zavarógépek is játszanak. Én feltételezem, hogy ezek is jobak a szovjet megfelelőiknél, de bátran cáfoljatok, ha tudjátok a tutit.
Szovjet oldal:
Egymást átfedő hatókörű Sz-300 ütegek az alap, illetve ezeket területvédelmi (SA-11 Buk) és pontvédelmi rendszerek védik (SA-15 Tor, ZSU-23 gépágyú, Iglák, stb - ez itt egy végtelen felsorolás lehetne). Sokféle rakétatípus és radar illetve passzív érzékelő egy rendszerbe integrálva. Na, ez azért keményebb dió, mint a néhány SA-2 üteg, tárcsás-kagylós telefonnal összekötve
Su-27 és MiG-29 R-27 és R-73 rakétákkal, hőpellengátorral, ezek inkább a második vonalat adják, az a dolguk, hogy az Sz-300-asok árnyékában lesipuskás módjára támadjanak, lehetőleg kisugárzás nélkül, IR szenzorral és rakétákkal, kábé a vietnámi MiG-ektől látott üsd és fuss taktikával.
Tanker nincs, A-50-es is csak mutatóban, néhány Szu-24MP zavaró.
A ruszki gépek nem feltétlen kell vállalják a szemtől-szembe küzdelmet, ha esetleg úgy érzik, hogy rajtaveszthetnek: elég, ha az Sz-300-as hatókörzetébe csalják a jenki gépeket, az majd ad nekik.
Kivétel: az AWACS-ok elpusztítása kiemelt prioritást élvezett, az akkori doktrína szerint egy NATO AWACS elpusztításáért akár egy századnyi saját gépet is feláldoztak volna.
A MiG-31 R-33-as rakétái inkább bombázók ellen vannak optimalizálva, de ugyanez mondható el a Tomcatek Phoenixeiről.
Hogy mi lett volna a végeredmény? Hát ez nem csak a gépeken és a pilótákon múlik...
Tegyük föl hogy az amerikaiak nem bírnak az Sz-300-al, még a Weaselek meg a zavarógépek se. Na akkor mi van?
Hát akkor jön a kreativitás: biztos hogy a levegőből kell ezeket megsemmisíteni? Az izraeliek 73-ban tankokkal meg teherautóról indított Standard ARM rakétákkal bontották meg az arab SAM-falat. Vagy beszivárgó különleges egységek robbantják fel őket. Tüzérség, ha sikerül elérni, vagy a közelbe telepíteni. Gondolom mindenki emlékszik az Öböl-háború nyitó bevetésére, Normandy-kötelék. Apache helikopterek támadták meg mindössze néhány kilométerről tüzelve az egyik kulcsfontosságú légvédelmi állást. Gondolom olyan lassan és alacsonyan repültek, hogy a radar eldobta mint célt, a radar számára kábé kamionnak tűntek. Azt konkrétan olvastam valahol, hogy az F-15-ösök APG-63 doppler radar szoftverje is automatikusan eldobja célokat bizonyos sebesség+magasság alatt, mert ha nem tenné, akkor minden autópályán haladó kamiont célként jelezne.
És akkor mi van ha a ruszkik nem bírnak az amerikai légierővel? Megmondom, odabasznak egy Iskandert a légibázisokra harc közben, azt a jenkik majd sorra lepotyognak ha már az utolsó tanker is kiürült, mert leszállni azt nem lesz hova. A meglepetés ereje.
Ezek önkényesen kiragadott kreatív példák, de van még vagy tucatnyi arra z esetre, hogy a nagykönyv szerinti taktika nem működne. Na ezért kell annyit képezni a tiszteket, hogy gondolkodjanak és legyenek kreatívak.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy rendszerben kell gondolkodni. Lehet hogy az R-27 szarabb minta az AMRAAM. De vajon az orosz szisztémában van-e olyan fontos szerepe az R-27-nek, mint az AMRAAM-nak nyugaton?