Molni válaszai:
@laiki
Fel sem tűnik neked ugye, hogy a '70-es évek után a szovjetek/oroszok a jenkik után rohantak? Megcsinálták az F-15/F-16 párost (és volt ugyebár a bukott YF-17), mire hogyhogynem lett kb. 10 évvel később hadrafogható teljes képessű MiG-29 9.12 és Szu-27Sz.
Az AMRAAM program is mikor indult? Aztán az R-77 is elékészült a Szu meg ki. Na kettőt lehet találni, hogy miért nem rendszeresítették. Az egész wall of text-ed nem is értem, hogy miben és hol cáfol engem. Az oroszok meg hagyományosan csináltak infrás rakétát akkor is, ha a rakéta mérete közeledő aspektusban nem engedte kihasználni a HMZ-t. Az R-40T a '70-es évek eleji szovjet szerint szerinted talán all aspect volt a mai vagy bármilyen értelmeben? Mi értelme van egy olyan rakétára rátenni, ami szemből nem is indítható vagy csak eszméletlenül korlátozottan? Az R-27T és T pont ugyanez. Egyébként milyen gyakran is látni őket gépre téve? Hát izé...
minden körülmények közt az egyetlen igaz út. Se infra, sem félaktív radar, se passzív rádióelektronikai vezérlés (az orosz rakétának mindhárom változata megvan) nem lehet jó egy nagyobb hatótávolságú rakétánál.
A gyér füstű hajtómű lehet, hogy ma már nem fontos (szerint az), mert vizuális támpontot jelent.
Egy ilyen füstcsíkot tiszta időben égháttérben egy pilóta lazán lát 7-8 km-ről vagy messzebb is. WRV-BVR átmenetnél ez már fontos.
https://www.youtube.com/watch?v=Y2uFiLwgdQc
Nem, az orosz rakéta nem tudja kinematikailag amit a jenki. Pont ezt írom folyamatosan. A fajlagos impulzusa legjobb esetben is csak kb. azonos, de általban rosszabb. A nagyobb tömeg és légellenállás mellett szerinted ez mit is jelent? Komolyan mondom, eszméletlen fazon vagy...
Az R-27ET-ben ugynaz az adatkapcsolat van, mint az R-27ER-ben, de az nem LoaL. Ezt az az orosz mondta, aki elküldte a szojvet/orosz rakéték technikai paramétereit leíró táblázatot, amiben a fajlagos imp. is benne van. Mind írtam az R-27ET-nek is van értelme, csak nagyon limitált. Hátsó féllégtérből drámaian megnő az IR szenzor észlelési távolsága, ekkor nagyonis kihasználható a R-27ET HMZ-je. Szemből indításnál nem. Attó, hogy a rakéta ezt tudja, az orosz nem tökkelütött. Nem is mondatm ezt. Bocs, de kibaszottul elegem van abból, hogy n+1 ember folyamatosan azt adja a számba, amit soha nem mondatm. Azér vágtak ki, merte teli lett tököm az ilyen emberekkel és úgy reagáltam le, hogy meg is érdemelték...
Nagyon kevés olyan ország vett Szu-30-ast, akinél az nem kényszer volt, ha vettek, akkor meg olyan mennyiséget, ami finoman szólva is jelentéketelen és ráadásul olyan technika mellé, ami szinte megalol kategória. Lássuk sorban...
Algéria. Ja, hogy ők is azután, hogy az orosz megpróbálta szimplán hülyének nézni és újként eladni használt fődarabokat tartalmazó MiG-29SzMT-ket. Mivel máshoz nemigen fordulhatak, lett MiG helyett Szu...
Angola? Dettó, 100% orosz technika hagyományosan.
Kína. Kell magyarázni?
India? Ők hagyományosan több lábon állnak, ezért van nekik ilyen is. Csak éppen van Mirage-2000, Jaguar és ugyebár a Rafale elvilegy befutott, csak tökölnek. Heliknél is van orosz és nyugati is.
Indonézia? Hát ők a tipikusan "így ne csináld soha" esete. Röhejesen kevés mennyiségben két (három) eltérő fő típus. F-16-ból két eltérő Block széria, Szu-27/30. Alig van több gépük, mint a 12+2 Gripen és az is hány típusból? Agyrém...
Kazahsztán? Kell ezt magyarázni?
Malajzia? Dettó, mint Indonéza, csak itt ténylegesen 3 fő típus van. Számomra felfoghatalan, hogy egy ennyire gazdag ország ennyire rosszul összerakott légierőt üzemeltet.
Uganda? Ki és mit adna el nekik? A mennyiség komolytalan.
Venezuela? Jah, hogy a korrupció és idióta beszerzések fellegvára, Putyin személyes haverja miatt vette, mert mástól esélye nem volt. Aztán a "bölcs vezér" elérte azt,hogy az az ország, ami világ egyik legnagyobb szénhidrogén készletével bír, képes volt a csődbe lavírozni magát. És most is harci gépeket vesz...
Ilyen "komoly" légierők és országok vettek Szu-30-at. Ebből kb. két és fél komoly van. Algéria, Kína és India. Csak Algéria félig kényszerből, de így most már számottevő mennyiség van ott. A másik kettőből az egyik senki máshoz nem mehetett, Indiánál megy egy igen régi hagyomány folytatása. Ehhez képest hány ország is van, ahol egy fő típusos a légierő és az jenki gép? Hát izé... Kezdjem sorolni? Szerintem az összehasonlítás felénél már elröhögném magam. Hollandia anno több F-16A-t vett egydül, mint Szu-30-at a két fő alkalmazón kívül összesen. Ok, olcsóbb gép és hidegháború volt, de remélem érdez a párhuztamot... A hidegháború után is adtak el viszont Block 50/52 50/52+ és Block 60-at is. Nem keveset.
@sidewinder1
Igen, akagi az én üzeneteimet küldi kisebb/nagyobb rendszerességgel, mert egyesek hiányoltak. A stílus megjegyzést nem értem. Leírtam egy tényt, amit elég meg is erősítesz. A pilóta nem mérnök és műszaki szakember. A Gripen pilótákat faggatam többször is és a legtöbb műszaki jellegű kérdésnél széttárta a kezét. (Vagy csak ennyivel elinzéte a titokvédelmet.) A jenki is. Orosz pilótával sanos nem tudam beszélni soha, mert eggyel sem találkoztam még. Én amúgy sem tudok oroszul, az orosz pilóták angol tudásának szórását meg nem ismerem.
Az kommentednek mi a lényege? Mert leírtad, hogy mi van. De ez miben cáfolja, amit állítottam? Igen, az orosznál magasabban volt talán műszaki háttér oktatása, de viszont alapvetően paranoiásan titkolozó volt maga a rendszer is. Ettől még nem zárom ki, hogy tudta/tudja a pilóták egy része, mik a légiharc rakéták egzaktabb paraméterei, de ezt sem cáfolni sem megerősíteni nem tudom. (A Gripen pilóta akivel beszéltem még asszem azt sem tudta, hogy a AIM-120-nak milyen tolóerő karakterisztikája.)
Azt sem vágom, hogy ez miben cáfolná az, hogy az R-27R vs AIM-7F/M vagy az R-77 vs AIM-120-nál miért is azonos az orosz rakéták HMZ-je, mikor minden főbb paraméter, amihez ez kell abban rosszabbak. Ha még azonos is lenne a fajlagos imp. akkor is a rosszabb l/d aránnyal, a nagyobb holmok és rakétatest felülettel mit kezdesz? A fizika az fizika...
Egyébként többször felajánlottam, hogy bárki aki forrásokkal és társszerzőként beszállna a HT összefoglaló írásba, az tegyel fel a kezét. Nem jött senki. Így írom én és lektorálja egy belsős kör (nekik ezúton is köszönet), akik között van több orosz technikát igen jól ismerő is.
Üdv
Balázs