KF41 full súlya 50tonna.Merkava IV meg 60.Igen a Lynxnek nagyobb a test beltere,viszont nincs rajt egy 3személyes 120milis ágyút hordó marha nagy torony.Nem tudjuk,hogy milyen pontosan a páncélzat.Hogy a prototipuson még a Marder deszantbúvonyilásai vannak,meg nem jelent sokat.Amerikai harci gépek protóinál is előfordul,hogy más tipusokrol származó,nem végleges részegységek vannak.
Egy ismertetőben olvastam,hogy főiránybol véd a 125milis gránátok egy részétől.Kizártnak tartom,hogy egy modern sabotot megfogjon.De egy 50éves kumulativat már megfoghat.100milis 60 éves gránátját is megfoghatja.De a legmodernebb sabot 100/105milist már aligha.
APS-t raknak rá,ha valaki megrendeli.A tervezésnél számoltak vele.
Én spec több fejlesztési tartalékot látok benne,mint a Pumában.A modularitásában is több lehetőséget látok.
De az igazi egy gyakorlati összehasonlitó próbákon való megmérettetés lenne.Ami tartalmazna a végén összeszerelt páncéltest módszeres szétlövését is.Papir sokmindent elbir.De ha gyakorlatban végigpróbáljuk a kispuskátol az általunk elérhető legjobb páncéltörő akármig,utána kiderül,hogy kilukadt e,avagy nem.Meghogy meddig nem lukad.
Igen,valaki megirhatná a szárazföldi HTÖ-t is.Mindenen Kivül?Nincs kedved a HTKAs szerzői gárdan belülre kerülni?
Meg is mire gondolsz?Hogy írja meg vagy milyen tematika alapján?Mikor kezsje egyáltalan?Azért az 1930-as évektől* kicsit durva lenne?Mikorra lenne szerinted kész egy ilyen Ráskai kódex 90 évről?
*Amit ma modern harcászatnak hívunk az a 30-as evek teoretikusainak munkája,ha nem onnan kezded akkor nem lesz értelme az egésznek.
Ühüm...
Nagyon megtisztelő ...., de nem hinném, hogy egy átfogó, minden tekintetben kiegyensúlyozott munkát tudnék produkálni. Az én tudásom elég szelektív, inkább csak rajongója vagyok sok témának, mint szakértője.
A harcászat nagyon érdekel, de Magyarországon csak elmélete van, mint a futballnak...... A harcjárművek, harckocsik technikai dolgai nyilván kapcsolódnak a harceljárásokhoz, együtt érdemes azokat vizsgálni. Dudinak annyiban igaza van, hogy nehéz lenne teljeskörűen vizsgálni a témát, a múlt tapasztalatai nagyon fontosak a jelen problémáinak megértéshez és a jövő fejlődési irányainak kifürkészéshez.
Szóval nem gondolom, hogy én alkalmas lennék egy ilyen nagyívű munka elkészítésére, bár van pár kisebb terjedelmű iromány, ami kikerült a kezeim közül, így tudom, hogy az igényes publikáció hihetetlen kutatómunkát igényel és a szakmai lektorálás is nagyon fontos. És hát jó futball szakembererünk is kevés van már.....
Viszont a htka.hu-n rengeteget lehet tanulni, sok értelmes hozzászólást érdemes lenne összegyűjteni (szerkesztve) egy-egy témában, megtisztíttatva a személyeskedésektől, felesleges dolgoktól.
Azt viszont megígérhetem, hogy a Leopard, Puma, Lynx kutatást nem adom fel, ahogy jobban megismerem ezeket az eszközöket minden adatot (amit lehet) fel teszek ide a megfelelő topicba.