Figyelj dudi, szerintem én és
@kamm is tisztában van vele, hogy te mit hívsz kulcsolásnak. Erre van egy kisebb alegység, akinek a tagjai képesek a kommunikációs berendezések felkonfigurálására. Ezzel nincs is semmi gond.
De ez az alegység nem raj vagy szakasz alárendeltségében dolgozik, hanem tippem szerint valahol század, vagy zl. szinten.
Egy SD rádió rendszerben azonban gyakorlatilag mindenki mindenkivel beszélhet ha úgy konfigurálják még akkor is, ha a network rendszerben mondjuk nem lenne a saját rádiójának hatósugarában.
Innentől kizárólag a konfigurálástól függ, hogy egy járművet éppen sima rajparancsnok használja, vagy akár a századparancsnok. Persze egy parancsnoki járműben nagyobb hatósugarú transmit egységet építenek, azonban már ez sem feltétlen fontos. Pl. a PUMA a VJTF upgrade-be megkapja a műholdas kommunikációs lehetőséget is.
Ezzel azonban mind nem kell egy rpk.-nak foglalkoznia, mivel ő kész felprogramozott interface-t kap. Ő annyit csinál, hogy a három adás gombja közül a megfelelőt megnyomja, amikor közlendője van.
Egy intercom, egy digit. csatorna a deszanttal, meg egy a szakasz pk. felé.
Neki még csak frekvenciákkal sem kell harc közben foglalkoznia, nemhogy kódolással. Azt csinálja helyette a rádió, meg a kódoló /dekódoló berendezés.
Szóval azt gondolom, hogy a modern megoldások olyan lehetőségeket biztosítanak a különböző szintű parancsnokoknak, ami brutális hatékonyság növekedést eredményezhet. Szerintem ez nagyon fontos az IdZ/Gladius jellegű future solder támogató rendszerekben.
Mondok egy példát: egy lövész hdgy.-nak nem kell percekig végighallgatnia a felderítők jelentését, azt értelmezni lejegyzetelni, majd azt lefelé a rajparancsnokoknak további parancsokkal együtt továbbítani élőszóban, mivel mindenkinek megérkezik a saját monitorára az ellenség pozíciója, ereje, mozgása, stb. És mindez vizualizálva, digit térképre felvíve. Mi több, akár Augmented Realityben is meg lehet jeleníteni direktben a katonák szeme elé, a pontos és valós pozíciójában.
Erről szól a Rheinmetall TacNet rendszere. Most rendelte meg a BW!
Úgy néz ki, hogy sztenderdizálni fogják.
Ez kb. a sisakcélzó jelentőségű újítás, csak a szárazföldieknél.
Vagy mint a GPS navigáció a civil életben a térképes tájékozódás helyett.