Huh, hirtelen megnéztem jó topik -ban járok-e? Ha már átmentünk Boxer APC és/vagy Rheinmetall témakörbe, akkor a RM Oerlikon 35 mm gpá. (és a hozzá tartozó radarok egyebek) mellett vannak egyéb okosságok is. Nem csak csapatlégvédelem terén. Az alábbi pl. majd a MBDA -val közösködve (sajnos?) :
https://www.armyrecognition.com/wea...issile_system_based_on_boxer_8x8_armored.html
Drónok ellen pedig az IDET 2019 -en bemutatott jammer -t ajánlanám Rheinmetall alapokon. Két km -en belül bármit (kicsi és alacsonyan szálló drónt) ledurrant az égből. Bármire rakható - pl. kebabos kocsitól kezdve IFV, APC bármi. TErmészetesen járművön nem lenne tripod (ez csak a kiállítás miatt):
https://www.armyrecognition.com/ide..._multi-channel_jammer_counter-uav_system.html
A háttérben először azt hittem, hogy az RM Oerlikon 35 mm van, de nem. Ez kérem-szépen egy RM Oerlikon High Energy Laser Gun . Ha van "bolygóromboló" konfigurációban is, akkor ezt is mellécsaphatják a jammer -nek ...
YouTube videó. Ugye a rövidítés: HEL . Bár egy 'L' betűt találhattak volna még a marketingesek, de így is üt a "What the HEL" koncepció:
Egy kicsit részletesebben mit gondol a Rheinmetall a dróntémáról:
https://www.rheinmetall-defence.com...tions/themen_im_fokus/drohnenabwehr/index.php
Pont el is felejtettem drón és Rheinmetall témában a 40 mm -es AGV -t (automata gránátvetőt). Annak idején pont a Puma topikban volt hosszú ecsetelése, hogy a top IFV -vel kellene kis drónokra vadászni. Akkor ecseteltem, hogy ez miért nagyon nem jó ötlet. Fogadókészség nagyon nem volt erre ...
Aztán a Lynx bejelentés után meg ebben a topikban lángolt fel a nagy ötlet, hogy de jó lesz Lynx -el kis drónokra vadászni ... Persze akkor is írtam már nem annyira részletesen, hogy van ennél jobb opció.
Most jut eszembe, hogy még a Puma topikban fejtegettem, hogy pl. a kisebbik kebabos kocsira reckon szerepkörbe a "szokásos" tüzérségi radaros meg teleszkópos kamerás (stb.) konfig mellett téblábolhatnának olyan reckon járművek is, melyek 40 mm -es AGV -vel felszerelt távirányítható toronyban megfelelő érzékelőkkel és jammer -el (magára a jammer -re is az alábbi videóban figyeltem fel) elláthatná a drónvadász szerepkört olyanformán, hogy a főerőknek (MBT/IFV/APC stb.) egyáltalán nem is kellene felfedniük magukat (ilyen autó nemcsak a főerők mellett lehet). Természetesen a 40 mm -es AGV drónok mellett oda tudna suhintani ellenséges gyalogságnak, ellen reckon -jának, de alapvetően minden "puhatestűnek" ...
Természetesen az alábbi részegységekből lehet legózni, hogy mi kellene. Pl. 40 mm -es AGV sima távírányított toronnyal mehetne sokmindenre. Mintahogy a jammer is egy érzékelővel ... Viszont a konkrét drónvadász konfig így nézne ki (teljes felállásban):
Radar MHR (Multi Mission Hemispheric Radar)
First IV (Fast Infrared Search And Track Sensor Head)
FLW 200 + LAZ 400 (Remote Controlled Weapon Station)
Herold (SystemSoftware)
SEOSS (Panomaric - Stabilized Electro Optical Sensor System)
C-sUAS JAMMER (Counter Small Unmanned Arial System Jammer)
40mm GMG (Granate Machine Gun)
Velan (Infrared Programming Unit)
Videó arról hogy működik. A 40 mm -es AGV amennyire jól emlékszem 350 RPM -et tud, de kis-drónra elég pár lövés ami az arcába robban.