Rheinmetall Lynx

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 387
8 959
113
Huh, hirtelen megnéztem jó topik -ban járok-e? Ha már átmentünk Boxer APC és/vagy Rheinmetall témakörbe, akkor a RM Oerlikon 35 mm gpá. (és a hozzá tartozó radarok egyebek) mellett vannak egyéb okosságok is. Nem csak csapatlégvédelem terén. Az alábbi pl. majd a MBDA -val közösködve (sajnos?) :

https://www.armyrecognition.com/wea...issile_system_based_on_boxer_8x8_armored.html

MBDA_New_concept_of_mobile_air_defense_missile_system_based_on_Boxer_8x8_armored_925_001.jpg

Drónok ellen pedig az IDET 2019 -en bemutatott jammer -t ajánlanám Rheinmetall alapokon. Két km -en belül bármit (kicsi és alacsonyan szálló drónt) ledurrant az égből. Bármire rakható - pl. kebabos kocsitól kezdve IFV, APC bármi. TErmészetesen járművön nem lenne tripod (ez csak a kiállítás miatt):

https://www.armyrecognition.com/ide..._multi-channel_jammer_counter-uav_system.html

IDEX_2019_Rheinmetall_unveils_multi-channel_jammer_counter-UAV_system.JPG

A háttérben először azt hittem, hogy az RM Oerlikon 35 mm van, de nem. Ez kérem-szépen egy RM Oerlikon High Energy Laser Gun . Ha van "bolygóromboló" konfigurációban is, akkor ezt is mellécsaphatják a jammer -nek ... :)

YouTube videó. Ugye a rövidítés: HEL . Bár egy 'L' betűt találhattak volna még a marketingesek, de így is üt a "What the HEL" koncepció:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Egy kicsit részletesebben mit gondol a Rheinmetall a dróntémáról:

https://www.rheinmetall-defence.com...tions/themen_im_fokus/drohnenabwehr/index.php

Pont el is felejtettem drón és Rheinmetall témában a 40 mm -es AGV -t (automata gránátvetőt). Annak idején pont a Puma topikban volt hosszú ecsetelése, hogy a top IFV -vel kellene kis drónokra vadászni. Akkor ecseteltem, hogy ez miért nagyon nem jó ötlet. Fogadókészség nagyon nem volt erre ... :)

Aztán a Lynx bejelentés után meg ebben a topikban lángolt fel a nagy ötlet, hogy de jó lesz Lynx -el kis drónokra vadászni ... Persze akkor is írtam már nem annyira részletesen, hogy van ennél jobb opció.

Most jut eszembe, hogy még a Puma topikban fejtegettem, hogy pl. a kisebbik kebabos kocsira reckon szerepkörbe a "szokásos" tüzérségi radaros meg teleszkópos kamerás (stb.) konfig mellett téblábolhatnának olyan reckon járművek is, melyek 40 mm -es AGV -vel felszerelt távirányítható toronyban megfelelő érzékelőkkel és jammer -el (magára a jammer -re is az alábbi videóban figyeltem fel) elláthatná a drónvadász szerepkört olyanformán, hogy a főerőknek (MBT/IFV/APC stb.) egyáltalán nem is kellene felfedniük magukat (ilyen autó nemcsak a főerők mellett lehet). Természetesen a 40 mm -es AGV drónok mellett oda tudna suhintani ellenséges gyalogságnak, ellen reckon -jának, de alapvetően minden "puhatestűnek" ...

Természetesen az alábbi részegységekből lehet legózni, hogy mi kellene. Pl. 40 mm -es AGV sima távírányított toronnyal mehetne sokmindenre. Mintahogy a jammer is egy érzékelővel ... Viszont a konkrét drónvadász konfig így nézne ki (teljes felállásban):

Radar MHR (Multi Mission Hemispheric Radar)
First IV (Fast Infrared Search And Track Sensor Head)
FLW 200 + LAZ 400 (Remote Controlled Weapon Station)
Herold (SystemSoftware)
SEOSS (Panomaric - Stabilized Electro Optical Sensor System)
C-sUAS JAMMER (Counter Small Unmanned Arial System Jammer)
40mm GMG (Granate Machine Gun)
Velan (Infrared Programming Unit)

Videó arról hogy működik. A 40 mm -es AGV amennyire jól emlékszem 350 RPM -et tud, de kis-drónra elég pár lövés ami az arcába robban.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 034
18 270
113
Mi?Mert szerinted a Lynxnél nem?Vagy az valamilyen okosanyagból van ami terhelés hatására erősödik mint a bicepszed?Ki ne talaljátok már hogy a Lyinxet a 130 ágyúra méretezték,és ha csak egy géppuskás FLW 200 kerül rá akkor is úgy hagyják.

Hát ugye pont ez a missziós modul rendszer lényege...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 368
86 448
113

Nézd meg a kis rajzocskát.Mit cserélnek le?A tetőt a toronykoszorúval.Nem az oldalfalak a gyenge pontok sehol,nem azzal van a baj,hogy azt kell megerősíteni ha 30-as gépágyú helyett 130-as löveget raksz rá,hanem a tetőt(az +alátámasztásával),a toronykoszorút meg a fogaskerekeket.Pont ez a lényeg!Minek cipelj a több tonna megerősítést ami a 130-as löveghez kell ha csak egy FLW 200 van a gépen?Értem én,hogy te így csinálnád csak ez marhaság.

• Tetszik
Reactions: mindenen kívül

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 574
18 990
113

Nézd meg a kis rajzocskát.Mit cserélnek le?A tetőt a toronykoszorúval.Nem az oldalfalak a gyenge pontok sehol,nem azzal van a baj,hogy azt kell megerősíteni ha 30-as gépágyú helyett 130-as löveget raksz rá,hanem a tetőt(az +alátámasztásával),a toronykoszorút meg a fogaskerekeket.Pont ez a lényeg!Minek cipelj a több tonna megerősítést ami a 130-as löveghez kell ha csak egy FLW 200 van a gépen?Értem én,hogy te így csinálnád csak ez marhaság.

A rajzok és a videó alapján van egy nagy különbség a Boxer valódi moduljaihoz képest. Itt csak tetőt cserélnek, ott pedig egy statikailag önálló, nyilván erősebb komplett felépítményt. Emiatt az a tető terhelése jelentős egy nagy és nehéz toronynál. Viszont a jármű testnek sem mindegy, hogy mekkora az a "tető" amit beemelnek. Szerintem a jelenleginél nehezebb dolgot nem igen lehet ilyen módon rögzíteni.

• Tetszik
Reactions: Firga bácsi

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 368
86 448
113
A rajzok és a videó alapján van egy nagy különbség a Boxer valódi moduljaihoz képest. Itt csak tetőt cserélnek, ott pedig egy statikailag önálló, nyilván erősebb komplett felépítményt. Emiatt az a tető terhelése jelentős egy nagy és nehéz toronynál. Viszont a jármű testnek sem mindegy, hogy mekkora az a "tető" amit beemelnek. Szerintem a jelenleginél nehezebb dolgot nem igen lehet ilyen módon rögzíteni.

Lynxről beszélünk nem Boxerről.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 034
18 270
113

A dolog onnan indult ki, hogy azt írtad, hogy a Pumára is bármiylen toronyot rátettek volna, mire én írtam, hogy azért az nem lett volna egyszerű. A 130-as Lynx tornyot is te hoztad a képbe.

Amúgy pl. a TAM tulajdonképp egy Marder 105mm-es ágyúval, és az izraeliek integrálták rá az L44-es 120-ast, szóval minimum az gondolom a Lynx-re is rámenne.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 368
86 448
113
A dolog onnan indult ki, hogy azt írtad, hogy a Pumára is bármiylen toronyot rátettek volna, mire én írtam, hogy azért az nem lett volna egyszerű. A 130-as Lynx tornyot is te hoztad a képbe.

Amúgy pl. a TAM tulajdonképp egy Marder 105mm-es ágyúval, és az izraeliek integrálták rá az L44-es 120-ast, szóval minimum az gondolom a Lynx-re is rámenne.

Nem mondtam,hogy egyszerű rarakni pl egy emberes tornyot a Pumára,azt mondtam,hogy a németek megcsináltak volna ha kérjük.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 801
26 384
113
Azt tessék már megérteni, hogy azok a 120-as lövegek amik ifv-re és apc-re kerülnek nem teljes értékű harckocsi lövegek, azok nagyjából a kékre festett csökkentett energiájú az angolul target practice-nek nevezett lövedékek szintjén mozognak, hogy csökkentsék a toronykoszorúra helyezkedő nyomást.

• Tetszik
Reactions: dudi

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 034
18 270
113
Azt tessék már megérteni, hogy azok a 120-as lövegek amik ifv-re és apc-re kerülnek nem teljes értékű harckocsi lövegek, azok nagyjából a kékre festett csökkentett energiájú az angolul target practice-nek nevezett lövedékek szintjén mozognak, hogy csökkentsék a toronykoszorúra helyezkedő nyomást.

Ezt tudom, és általában igazis, de pl.a TAM-ra a rendes L44-es löveg került, mivel a TAM eleve egy sajátos tanknak épült.

Amúgy a löveg ált. teljes értékű - pl. a CV90120-ason alkalmazott RUAG 120-as ágyú - legfeljebb nem használhatja hozzá a legerősebb lőszereket.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 574
18 990
113
Lynxről beszélünk nem Boxerről.
Az összehasonlítás miatt említettem csak meg. Ott erősebb falú modul elbír nagyobb tornyot.
Ezzel szemben a Lynx "cserélhető teteje" nem fog elbirni nagyobb tömeget szerintem az IFV toronynál, mert szerintem arra van méretezve a test.
Honnan jött bármiféle löveges torony ötlet? Én nem láttam ilyen rajzot. Műszaki szempontból persze még lehet csinálni, de nagy meló lenne szerintem.
Viszont más szempontból is alkalmatlan: rövid lánctalp felfekvés, keskeny nyomtàv.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 368
86 448
113
Az összehasonlítás miatt említettem csak meg. Ott erősebb falú modul elbír nagyobb tornyot.
Ezzel szemben a Lynx "cserélhető teteje" nem fog elbirni nagyobb tömeget szerintem az IFV toronynál, mert szerintem arra van méretezve a test.
Honnan jött bármiféle löveges torony ötlet? Én nem láttam ilyen rajzot. Műszaki szempontból persze még lehet csinálni, de nagy meló lenne szerintem.
Viszont más szempontból is alkalmatlan: rövid lánctalp felfekvés, keskeny nyomtàv.

Csak péda volt,hogy érzékeljük a különbséget anagy reakcióerő meg a kis reakció erő közt és a hozzájuk tartozó szerkezeti különbségek közt.Írhattam volna 30mm-es gépágyút embernélküli toronyban vs. 50mm-es gépágyú emberes toronyban,csak az nem olyan szemléletes

K

kamm

Guest

Minap linkeltem az amerikai tenderek allasarol szolo kongresszusi jegyzetet, ha jol remlik, abban vilagosan idezik a RM-Raynteon parost, hogy 50mm skalazhato a Lynx platform...?

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 962
99 215
113
Minap linkeltem az amerikai tenderek allasarol szolo kongresszusi jegyzetet, ha jol remlik, abban vilagosan idezik a RM-Raynteon parost, hogy 50mm skalazhato a Lynx platform...?
Ezt vhol én is olvastam. Ez volt a kizárás utáni új pályázatukban.

Meg is van.
https://www.armyrecognition.com/may...nx_kf41_ifv_for_us_army_omfv_program.amp.html
"The KF41 Lynx can be fitted with a new generation of turret that can be armed with an automatic cannon up to 50 mm caliber featuring hunter-killer, killer-killer, remotely controlled weapon station, dual multi-mission pods, fully integrated situational awareness sensor suite."

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 574
18 990
113
Mindent lehet. Csak meg kell teremteni (fizetni) a technikai feltételeit. Egy tető nem terhelhető a végtelenségig. Van technikai megoldás, a jármű alvázra támaszkodó modul elem. De annak is van korlátja, és sok sok hátránya.

• Tetszik
K

kamm

Guest
Eskuszom, az aussiek nyuljak a festesunket avagy a RM nyomja nekik es mi szedtuk toluk?

• Tetszik
Reactions: SilvioD

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 862
4 285
113
Eskuszom, az aussiek nyuljak a festesunket avagy a RM nyomja nekik es mi szedtuk toluk?

Nem dehogy. Ez nem RM-találmány, hanem a jelenlegi standard ausztrál festés. Mint a Hawkei-en is.
Hawkei_DSC02322.JPG

Három színű, jóval világosabb zölddel és teljesen feketével, meg kicsit rózsaszínes bézzsel.

A mi festésünk négy színű, sötétebb zölddel, nincs fekete, helyette antracitszürke van, a bézs nem rózsaszínes árnyalatú és plusz van még egy szín, a barnásszürke.

• Tetszik
K

kamm

Guest
Nem dehogy. Ez nem RM-találmány, hanem a jelenlegi standard ausztrál festés. Mint a Hawkei-en is.
Hawkei_DSC02322.JPG

Három színű, jóval világosabb zölddel és teljesen feketével, meg kicsit rózsaszínes bézzsel.

A mi festésünk négy színű, sötétebb zölddel, nincs fekete, helyette antracitszürke van, a bézs nem rózsaszínes árnyalatú és plusz van még egy szín, a barnásszürke.

Igen, itt mar jobban latszik a kulonbseg, koszi.