Sport

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
dudi
Térdrugáshoz olyan sípcsont kell mint a kő,,, szerintem 90%, hogy beletrafálnál ami következtében a sípcsonti fájdalmadtól összeesel. Oldalról laza lábat megtalálni,,, szerintem arra nem sok az esély.

Akkor tököngúgod, azt kibírja lábújj meg lábfej még strandpapucsban is, a sípcsontod meg sem érzi.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
joker

"Akkor tököngúgod, azt kibírja lábújj meg lábfej még strandpapucsban is, a sípcsontod meg sem érzi."

El sem hinnéd milyen nehéz valakit tökön rúgni... Próbáld ki egyszer egy olyanon aki tud is verekedni és épp meg akar verni :)
Nagyon egyszerű a mozdulat hárítása, egyszerűen beljebb lépsz valamelyik lábaddal és a combjaid közt megszorul a lábfeje.
Ettől függetlenül az aki jól tud rúgni, biztos a kellő pillanatban "el tudja adni" a tökön rúgást. De csak úgy natúrban, ez szerintem elég kétséges.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Nem annyira nehéz, ha meg elcsúszik mondjuk felfele még mindig gyomorszájba kapja, igaz nem akkora erővel. Kezdeti meglepetésnek megér mindig egy próbát, kis szerencse és hamar lezárod a dolgot az ellenféllel.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
@fip7 @marton
Fip, te magad cáfolod meg a hatékonyságát, az utcai példáddal. Sportnak tökéletes, de semmivel nem lesz nagyobb a túlélési esélyed, mivel mindig az első három másodperc a döntő. Judoban, birkózásban mi történik ekkor?
Továbbá...
Kíváncsi lennék, hogy hogyan jutnátok el a judo technikák alkalmazásáig? Késsel nektek megyek, kapok egy ko-ucsi garit, vagy mi? Csak, hogy a még életszerűbb V-fogásos válldobást ne említsem. (Az meg egyéni szoc. problémám, hogy már azt is problémásnak tartom, ha valakinek dobást kell alkalmaznia, ott valami elromlott, és ez csak menteni próbálja a helyzetet.)

Ha nem haragszotok meg rám, én részemről lezárnám ezen kérdés firtatását. Legyetek meg hitetekben, csak annyira nem lenne jó, ha ezen múlna. Úgy látszik tapasztalataink is ellentétesek, én rendre leküzdöttem a kick-box, aikido és box képviselőit is.
Továbbra is fenntartom véleményemet, hogy ezek a kötött rendszerek a használóikra veszélyesek. Főleg, ha hisznek is benne.
A fegyver elleni harcot igenis gyakorolni kell.
Sziasztok.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
<blockquote rel="silurusglanis"><blockquote rel="joker"><blockquote>Szóval használjon mindenki viperát

Így van, kicsi, hasznos, könnyű használni, nem drága, picit illegális, de a rendőr nehezen szúrja ki hacsak nem pont használod.</blockquote>

Legyen 50k huf erre a célra félretéve, hogy ha megtalálják, akkor ne okozzon gondot a büntetés. Legfeljebb eddig büntethetnek KKVE hordásért.</blockquote>

Elég drágán mérik a bűntetést érte. Pár éve az enyémet átszámolva 2000 Ft-nak megfelelő kemény román valutáért vettem és meglepően tartós, kivéve a mágnest a végében, mert az szar és azóta porrátörött. Gazdaságosabb bűnbánó arcot vágni, a szar közbiztonságot okolni, kiemelni sokszor, hogy kizárólag védelemre kell mert ez egy rossz környék, átadni, hogy vigye és igéred többet nem csinálsz ilyent, aztán venni a bünti árából kéttucatot, hogyha megint lekapcsolnának legyen amit odaadni :D</blockquote>


Azt hiszem, mi különböző államban élünk. Mifelénk elveszi, és még megbüntet. Nincs vagy-vagy.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
silurusglanis

"Fip, te magad cáfolod meg a hatékonyságát, az utcai példáddal. "

Én pont azt állítom, hogy a földharc és az állóharc együtt ér valamit.
Nem tudom, hogy te most milyen "küzdősporttal" foglalkozol (judo-t írtad), de ha <b>csak</b> állóharc tudásra alapozol akkor véged!
Pont a birkózás rá a jó példa. 2 méterről kb. 1 másodperc alatt levisz a földre egy birkózó ha lemegy lábra. Ha nincs technikád mivel lenyomjad a földfele a lábadtól akkor az övé vagy. Lehetsz álló harcban akár szupercsillagharcos is, ha elkezdi a mozdulatsort, már nem tudsz tiszta találatot bevinni.
A másik meg az, hogy a legtöbb állóharcos sport nem tud mit kezdeni azzal, ha megfogják a ruhádat, és nem engedik el. Erre jó a Judo. (Ez alatt azt értem amikor ráfognak a ruhádra és max. 10 centire vannak tőled, ilyen is előfordul ám!)

"Késsel nektek megyek"

Neked ez a kés nagyon fontos. Mint írtam, nekem is volt már késes élményem. Jó, alkarom védte. De vajon hányszor lesz még ilyen szerencsém?
És most ne gyere azzal, hogy az X meg Y harctechnika jó kés ellen. Nem jó, csak jobb, mint a semmi. Én továbbra is kitartok a mellet, hogy egy késhez kicsit is értő embertől, te puszta kézzel nem veszed el a kést. És itt is a kulcs a reakció idő.
Ha 0.15 másodpercnél gyorsabban ér oda akkor halott vagy. Ez kevés időnek tűnik de nem az! Én most 4-et ütök 1 másodperc alatt.
Ez két "egyenes dupla" A két dupla között több idő telik el, mint a duplán belül a két ütés között. Legyen ez 0.2 másodper pluszban, így 0.8-et kapunk a 4 ütésre tisztán.
Ez ütésenként 0.2 másodperc. De ebben az oda-vissza is benne van! Sőt az ellenfél felé mindig gyorsabb a kezed, mint amikor visszahúzod. Simán lehet a kezem ellenfélhez vezető útja akár 0.08 másodperc is. Ehhez képest a kés 0.15-je lassú... Viszont 0.15 a "reflexhatár". Ami ez alatt történik arra nem tudsz reagálni ugyanis anatómia képtelenség.
Ezért ajánlom bátran a viperát. Távolságot nyersz vele és életet!

"Továbbra is fenntartom véleményemet, hogy ezek a kötött rendszerek a használóikra veszélyesek. "

Vagy arra aki ellen használod.
A másik, hogy nem értem a kötött rendszer kifejezést. Szerinted miután lecsapok valakit megvárom a 10 másodpercet, hogy felálljon vagy mi??? :)
Szerintem a harc közbeni kreativitás nem "harc rendszer" kérdése. A másik meg. Én szerintem egész jól tudok ütni. Boxban a kesztyű és a másik fejtartása miatt nem tudsz torokra ütni. Ha én utcán a torokra karok menni mi akadályoz meg benne a saját erkölcsömön kívül??? És ez igaz minden "kötött harcrendszerben" alkalmazott technikára.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
<blockquote rel="joker"><blockquote rel="silurusglanis"><blockquote rel="joker"><blockquote>Szóval használjon mindenki viperát

Így van, kicsi, hasznos, könnyű használni, nem drága, picit illegális, de a rendőr nehezen szúrja ki hacsak nem pont használod.</blockquote>

Legyen 50k huf erre a célra félretéve, hogy ha megtalálják, akkor ne okozzon gondot a büntetés. Legfeljebb eddig büntethetnek KKVE hordásért.</blockquote>

Elég drágán mérik a bűntetést érte. Pár éve az enyémet átszámolva 2000 Ft-nak megfelelő kemény román valutáért vettem és meglepően tartós, kivéve a mágnest a végében, mert az szar és azóta porrátörött. Gazdaságosabb bűnbánó arcot vágni, a szar közbiztonságot okolni, kiemelni sokszor, hogy kizárólag védelemre kell mert ez egy rossz környék, átadni, hogy vigye és igéred többet nem csinálsz ilyent, aztán venni a bünti árából kéttucatot, hogyha megint lekapcsolnának legyen amit odaadni :D</blockquote>


Azt hiszem, mi különböző államban élünk. Mifelénk elveszi, és még megbüntet. Nincs vagy-vagy.</blockquote>

A különböző állam stimmel, nálunk is biztosan elveszi, a büntetési tételeket nem tudom, de mindig megéri megpróbálni kidumálni magad. Nem veszíthetsz vele semmit, ígérj, hazudj, mert a pénzed nem neki jár hanem neked.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
@fip7
Azt érzékelem, picit elbeszélünk egymás mellett. Én ugyanis magamból indulok ki: bátran merek támadni sokaknak "tabu" helyeket: szem, nyomáspontok, torok,ágyék, stb. igen gyorsan gondolkodás nélkül. Na, ezért nem sikerült nagyon levinni földharcba.
Birkózós-lábas példa: Tartom a távolságot, ha mégis elcsíp, akkor nyak,szem. Ennek még senki nem mondott ellent. Laposfülűvel nem állok le a saját szakterületén.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
De számtan példa helyet írok pár valós példát, utcáról saját tapasztalatból, földharcra.

1. Van egy olyan fojtási technika ami birkózó fogáson alapul. Az a lényeg, hogy jobb kézzel átkarolod az ellenfél nyakát, de úgy, hogy a bicepszed az ádámcsutkájánál szorítsa, vagyis kicsit jobb oldalasan helyezkedsz el. Hogy ne tudjon kifordulni, a bal kezeddel átnyúlsz a bal hóna alatt és úgy fogsz rá a jobb kezedre.
Elég hatékony, 3-szor alkalmaztam utcán, minden alkalommal gyors siker.

2. Egyszer hátulról rám ugrott valaki egy összeszólalkozást követően, a nyakamat kapta el. Azzal a lendülettel ahogy jött bele vittem egy válldobásba, úgy, hogy a kezeit közben fogtam a nyakamnál (se szorítani, se elvenni ne tudja.) A csávó fejjel hárította a földet, egyből nyertem.

3. Egyszer két rasztátval (csak a hajuk) verekedtem össze, jól ment az állóharc, csak lecsaptam az egyiket, az előre fele elhasalt, én átfordultam a másikhoz, ütöttem visszaléptem és... felborultam az elhasalt formán. A másik azonnal rám akart ugrani, de jobb lábbal gyomorszájánál megfékeztem, majd lábbal és kézzel átsegítettem a fejem fölött, majd oldalra kifordulva fölkeltem. Ez tudtommal egy Judo-ban is ismert fogás.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
silurusglanis

"bátran merek támadni sokaknak "tabu" helyeket"

Néha én sem válogatok az eszközökben, de ilyenkor számolni kell azzal, hogy a másik sem fog. Ezt is bele kell kalkulálni a dolgokba.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
silurusglanis

Nem vagyok rossz arc, csak rossz környéken nőttem föl. Olyan helyre jártam általános iskolába ahova a túlkoros navahó gyerekek késekkel vagy házilag barkácsolt nundzsakuval jártak be.
Nehéz gyerekkorom volt ilyen szempontból.

De egyébként sokszor "félve" írom le az ilyen dolgokat, mert neten mindenki azt mond amit akar. Nem lehet leellenőrizni. És békésebb helyeken élők amikor hallgatják a történeteimet sokszor kinevetnek vagy hazugnak hisznek.
Egyetemre elkerültem itt is így volt, aztán bele kötött a társaságba egy narkós...
Szóval én nem sértődöm meg azon ha néha nem hiszik el azt amit leírok.
Egyébként bármelyik ismerősöm megmondhatja, hogy jámbor ember vagyok, de valahogy évente egyszer legalább megverek valakit. Egyszerűen megtalálnak ezek a "formák" akik valamiért úgy érzik, hogy ma engem kell megverniük.
Kamasz/fiatal koromban heti egyszer legalább volt bunyó. A legtöbb élménybeszámolóm onnan származik.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
@fip7
Nekem is lenne mit mesélnem, bár még koromat tekintve elég zsenge vagyok.
De valahogy a rövidre nyírt haj, szúrós tekintet és a zsebre dugott kéz mostanában taszítja a komplexusos elemeket. Nem tudom, miért.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Na, már tényleg megyek, harmadjára siekrül mindent leírni. Holnap folytatjuk, úgy tervezem szemezgetek egy keveset Sam bácsiék kiképzéséből, ha találok érdemi infót.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 640
886
113
Háhá visszaétrtem.

Nos fip7-et holnap már viszi is az NNI :D
fip: Mi felénk baszhatod a viperád, itt egyetlen járőrpáros van aki talán csekélyebb büntetést ad, de van olyan is aki tonfával b*sz tarkón :D

Amúgy viperán vagy tonfán én is gondolkoztam, a kés nekem nem szimpatikus. Viszont kérdés,hogy mit lehet érte kapni...

Egyetem előtt nem feltétlen szerencsés a büntetőeljárás :D

Na szóval a görögökre visszatérve,meg a tesztekre.
Szóval ezek a tesztek nem fognak soha pontos eredményt adni,már ami az ókori részt illeti. Beszélhettek itt földharcról vagy állóharcról, mindegyiknek meg van a maga sajátossága, ami általában a dinamikára vagy a nyers erőre épül. A spártaiakról tudjuk,hogy félelmetes harcosok voltak, de miért is? Azért mert ők folyamatosan edzettek és háborúra készültek, viszont nem mindegy,hogy hogy. Amikor a spártaiak a táborukban voltak, vagy épp a támadó ellenséget vártak, nagy részük edzett. Ugye akkor nem voltak súlyzók, önsúlyos (ún. Calisthenics) gyakorlatokkal,nem tudom mennyire változtak a gyakorlatok, én is ezzel próbálkozom (bár én lusta vagyok) , figyelem, pupillatágító!!!

http://www.youtube.com/watch?v=twlBJnBvpSY

Na a spártaiak hasonló kaliberű és képességű emberek voltak, míg hozzájuk képest egy birodalmi vagy légiós...

Szóval álló vagy földharcnál ha kapsz egy ilyen ellenfelet, te hiába edzettél a konditeremben nem fog menni, mert ez az edzés a dinamikára, koordinációra és a nyers erőre egyszerre épít.

Vannak érdekes dolgok, mert volt már olyan,hogy a kis 70kilós boxoló körbeugrálta és ütötte a 90kilós böhöm állatot, de aztán mikor a nagydarab betalált... Meg volt olyan is,mint nálam,hogy én voltam 60 kiló, haverom 80-90 felhúztam az agyát (nem tanultam küzdősportot, csak 3 alkalommal voltam edzést látogatni kb), arcon próbált ütni, csak szerencsémre balhímvesszőként próbált ütni,fentről lefelé,hogy majd nagyobb erőt visz bele, ez pont arra volt elég,hogy a saját hülyesége miatt kiborítottam az egyensúlyából, rá a kerítésre. (Csepel HÉV állomás, gyrosos bódé mellett ha ismeri valaki :D) a drótkerítés kicsit meg is hajlott a srác súlyától, az arcomat érte az ütés de ahhoz képest minimális erővel.

Én például tesómmal, aki szintén +30kiló izom, rengeteget "birkóztam", vékony gyerek voltam és ez azt eredményezte ,hogy szinte senki sem tudott lefogni, később már fogásokat is csináltam, és borítottam magamról, elég csúnyán,hiába volt +30kiló, a földön nem bírt lenyomni. Viszont amikor álltunk ,ott éreztem,hogy gólyaürülék a levegőben.. úgy borultam volna el, ezért volt ,hogy mikor ütött volna, akkor megpróbáltam kitérés közben elkapni és tovább lendíteni a földre. Általában kevesebb sikerrel, de ez a tapasztalatlanság szülte.

Szerintem övön alul nem tud hatékony lenni,mert hiába rúgdosod bakancssal a combját,ha ő közben arconvág, szerintem amire öv alatt érdemes fókuszálni az a boka, szerintem az a gyenge pont, esetleg a lábujjak megtaposása,de ahhoz elég nagy erő kell. Én ha tehetném inkább a nyakat vagy a szem környékét jelölném meg, mert a nyakánál tökéletesen lehet tolni,a szem felé irányított ököl pedig a reakcióidejét növeli...

Én mondjuk majd a Systema-t vagy a TCQC-t szeretném űzni, csak előtte pár dolgot bekéne fejezni.


U.I.: Hiryu mi lett veled ? Építő jellegű hozzászólásokat látok,amit eddig nem láttam tőled :O
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 640
886
113
Boccs a dupláért de egy kis érdekesség :

http://www.youtube.com/watch?v=3cSplmQH1T0

és amiről én beszéltem:

http://www.youtube.com/watch?v=JwHaRvTfz7o