Khm...izé...(feszengés)...szóval izé, már meg sem merem kérdezni...
Merthogy gyanítom, hogy már Írás szólt róla, csak valószínűleg pont nem olvastam.
- Elképzelhető, hogy egy egyhajtóműves pl Mirage 2000-nek alapból jobb az orsózó szöggyorsulása illetve szögsebessége, mint a nagyobb tömegű, kiterjedésű, kéthajtóműves Szu-27-nek (aminek ráadásul még szét is vannak telepítve a hajtóművei) magas szubszonikus sebességnél? Mert abban nem vagyok biztos, hogy a sűrűbb légkörben, kisebb sebességtartományban - repülőnapi demo ugye - mutatott orsózó, forgásirányváltó képesség biztosan mérvadó lenne e tekintetben.
Nem értek hozá, ezért nem vagyok benne biztos - tudom középiskolai fizika, de nem találom a könyvemet...;-)
<b>Ha</b> a Szu-27 netán ilyen téren "lustább", akkor elképzelhető, hogy magas szubszonikus sebességnél is aktív - szigorúan csak az orsózó irányú, véletlenül sem vízszintes kereszttengely körüli hatással - a TVC?
/Tudom, igen, elképzelhető, minden elképzelhető/
Mert ha igen, ebben az esetben inkább látok rációt e drága "ketyere" rendszeresítésében, mintha "csak" a kisebb sebességű tartományban lenne aktív - leginkább a kereszttengely körüli stabilizálásban, illetve a dinamizálásban vállalt szerepével.
Ugyanis szerintem így az ez irányú képességnövelés közeli légiharcban egyenrangúvá teheti a mozgékonyabb gépekkel, vagy netán felül is múlhatja azokat.
Kíváncsi vagyok a véleményetekre.
T. Molni!
Erre a hozzászólásomra - szerintem elég konkrét kérdésemre - azóta is vártam például a Te válaszod.
De nem jött:-(
A következő okokat tudom elképzelni, amiért nem válaszoltál:
- Nem láttad/vetted észre a hozzászólásom
_ Nem tudod a konkrét típusnál a választ
- Vélhetően megtaláltam szarva közt a tőgyit, de mivel ez nem illik az előítéletedbe/prekoncepcióba, ezért nem is fogod elismerni, hogy mégis van/lehet értelme; hiszen javítani <b>lehet </b>vele <b>érdemben</b> a minőségi repteljesítményt, akár magas szubszonikus sebességnél illetve a leggyakoribb légi harc sebességtartományban.
/Kérlek igazold vissza a leginkább közelítő, netán helyes tippemet/
Már nemegyszer megfigyeltem, hogy ha valakinek igaza/részigaza van, de az nem illik az érvrendszeredbe, azt szereted elhallgatni azzal, hogy arra egyszerűen nem reagálsz;-)
Hiába na, gyarló az ember...
Most konkrétan ezt írtad (kiemelés tőlem):
<b>a TVC a gép saját tengely körüli forgatásnál jó</b> és a gyorsabb fordulóba vitelhez.
Bingó!
Tehát javítja/javíthatja a minőségi repteljesítményt!
Ez nem éri/érheti meg? Ne vicceljünk már kérem!
Már leírtam - persze konkrétan erre sem reagáltál -, hogy az oroszok dollárért exportálják/szervizelik a TVC-s gépeiket - tehát nem kis bevételük, <b>nyereségük</b> van belőle, de otthon rubel relációban gyártják - maguknak is.
Így már fussa' a saját részre történő gyártásra, üzemeltetésre is.
USA: dollár-dollár, Oroszország: dollár-rubel.
Almát körtével.
Még ezen után sem tudod elképzelni, hogy nekik megérheti?
De igazából:
Ár/érték arány: Akadjunk már le kérem erről a szempontról katonai beszerzéseknél.
Ha megnézzük, hogy mennyibe kerül egy például harci gép, annak fegyverzete <b>békeidőben</b> - főleg, ha az adott időszakban egy ország határai nem is változnak/gazdasági befolyása nem konkrétan ettől nő - akkor laikus ésszel irtózatosan aránytalan a ráfordított pénzmennyiség per stadion/lélegeztető gép.
Ha meg a beszerzési költségeikhez képest filléres eszközökkel lehet harcképtelenné tenni a méregdrága játékszereket (harci repülők, harckocsik), akkor - megint csak laikus ésszel - elgondolkodtató, hogy megéri e ezeket bizonyos összeg, darabszám felett rendszeresíteni/vásárolni.
Gyanítom viszont, hogy ezen a fórumon mindannyian laikusok vagyunk, hiszen nincs tudomásom róla, hogy katonai beszerzésekre lenne jogosult valaki is (Te például?) a tisztelt társaságból...
A katonai/gazdasági nagyhatalmak nem véletlen, hogy számolatlanul, számolhatatlanul költhetik a pénzt /Pentagon ugye, hehe/, vásárolják a méregdrága gépeket/extrákat, még ha a büdös életben sem fogják konkrétan használni.
Mert nekik megéri/megérheti, vagy azt hiszik, hogy nekik megéri/vagy megérheti. Pont.
Ui: Amúgy meg a francot fáj neked ez a ruszki TVC: A Te pénztárcád bánja?
Akkor meg?
Maradok tisztelettel.