Ahogy olvastam a Szu-35-re is integrálni tudták az R37M rakétákat, amely a 31BM-en is van, tehát már nagyon nincs is szükség a 31-re a Krímnél (ahol amúgy 2 géppár volt, ha minden igaz). Viszont ügyesen kitalálták így szinte teljes a légifölény. de amúgy sem az okoz problémát az oroszoknak, hanem a földi csapásmérő képesség. OK más a doktrína és ott a tüzérség, de a XXI században, hogy egy élvonalbeli légierőnek ne legyen egy target pod-ja az enyhén szólva necces.
Szerintem feladatkör és munkamegosztás irányából közelítsük meg ezt... és egy másik faktor is bejön.
Az R-37-ből alapból a Szu-35 visz 4-et, a MiG-31 meg az F-14 tud 6-ot - ami ugyebár előny. A Flanker egy multirole (ide értve SEAD, ami Iránnak eléggé gyengusz) platform, míg az F-14, már csak a kora miatt is egy kevésbé fürge, de annál fontosabb feladatra alkalmas (amire a 31-es is), nevezetesen a long range CM vadászatra.
Mivel mind az USA, mint izrael (meg az arab haverjaik) CM-ek garmadával indulnának nekik, így szükséges nekik egy ezek elhárítására kihegyezett platform, míg a Szu-35 felszabadul így a hasonlóan fontos légtérvédelem és egyéb feladatokra. Az F-14 pedig e feladatra jó lehet, hiszen:
- Nagy a hatótávolsága (végül is flotta vadász)
- Jókora az orr átmérője - nagy radarantenna, a beletett iráni radar pedg elvileg potensebb a réginél
- Kétszemélyes - long endurance
- Elvisz ugye 6 Fakourt (bár ilyenkor kecsesen repül, akár a nyeletlen balta) - az USAF is ez okból pakolta tele AMRAAM raksikkal az F-15-ösök egyes demó példányait
BTW szerintem a MiG-31 ukrajnai szereplése ugyan ebben az irányban kereshető - nem az ellenséges légierő ellen kell (az leuralja a jelenlegi géppark is), sokkal inkább egy specifikus fenyegetés - nevezetesen a lengyeleknél folyamatban lévő, Szu-24-re ráapplikált AGM-158 JASSM miatt.
Az oroszok ki akarják próbálni a gépeiket az amerikaiak egyik top end CM-je ellen (bár láttak pár roncsot Szíriában), amire ez a gép kb. a legalkalmasabb, hiszen konkrétan erre rakták össze - na az irániak pedig pont ugyanilyen fenyegetéssel nézhetnek szembe egy konfliktus esetén. És van is egy erre jó platformjuk.
Szóval én ebből vezetem le a Szu-35 és az F-14 esetleges taktikai együttműködését.