Szu-27 / Szu-30 / Szu-33 / Szu-35 Flanker (Szuhoj)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 881
87 427
113
Nem!
A valóság az, hogy van egy kisebb város méretű gyárkomplexum tucatnyi hatalmas gyárépülettel, innen úgy 10000 km-re, amit te vagy én maximum a google earth-ön keresztül nézegethetünk.
De te innen Eu falva alsóról megmondod, hogy mit igen és mit nem építettek ott. És még én vagyok szerinted túlzottan magabiztos.
Há' hogyne!
Mint ahogy az is erősen lehet, hogy Kínában épített gépekbe, berendezésekbe olyan Siemens vezérlés kerül bele a Siemens programjával ,amilyen konfigurációról maga a német Siemens nem tud...

Másrészt, ugye a Siemens is Kínában gyártatja a berendezéseit...
Látom elfordultunk a vágyak világába.

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 994
11 150
113
Máris nem arról, van szó, hogy milyen problémákkal küzd a Suholy SU-57 sorozatgyártása, hanem a semmiről, hisz nem is írtam olyat, hogy SU...
Fogalmunk sincs, hogy az oroszok küzdenek-e egyáltalán problémákkal a Szu-30 -35 vagy az -57 gyártásánál. Nem is lehet erről fogalmunk, bizony még neked se, bármennyire is szeretnél mást hinni. Amit tudunk, látunk az az, hogy gurulnak ki az új gépek a gyártósoraikról és repülik őket, sokszor éles bevetésen.
Közben az EU vagy a modern szerszámgépgyártás bajnokai, a németek hány legyártott 5 gen. gépnél tartanak? 0 ?
Mikor is gyártották le az utolsó Eurofightert? 5-6 éve? Tudom, majd egyszer újra gyártják majd mindjárt, majd hamar.

Apropó 5 gen gépek gyártása..... Az általatok oly annyira lesajnált, csőd szélén tántorgó, gazdaságilag gatya Törökországnak már legalább egy repképes ilyen gépe van.
A németek helyében én azért picit pironkodnék eme tény tudatában.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 881
87 427
113
Fogalmunk sincs, hogy az oroszok küzdenek-e egyáltalán problémákkal a Szu-30 -35 vagy az -57 gyártásánál. Nem is lehet erről fogalmunk, bizony még neked se, bármennyire is szeretnél mást hinni. Amit tudunk, látunk az az, hogy gurulnak ki az új gépek a gyártósoraikról és repülik őket, sokszor éles bevetésen.
Közben az EU vagy a modern szerszámgépgyártás bajnokai, a németek hány legyártott 5 gen. gépnél tartanak? 0 ?
Mikor is gyártották le az utolsó Eurofightert? 5-6 éve? Tudom, majd egyszer újra gyártják majd mindjárt, majd hamar.

Apropó 5 gen gépek gyártása..... Az általatok oly annyira lesajnált, csőd szélén tántorgó, gazdaságilag gatya Törökországnak már legalább egy repképes ilyen gépe van.
Biztosan küzdenek, hisz részben nyugati technológiára (gyártástechnológia, részegységek stb) alapozták ezeket az eszközöket. Ez megintcsak nem kitaláció, hanem tények.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 881
87 427
113
Oda a
Mi köze van ennek, ahhoz amiről beszélünk. Vagy figyelj csak: Kína már 100-as nagyságrendben állította rendszerbe a Felonnál fiatalabb J-20-at. Szólhatnál az oroszoknak, hogy kapják össze magukat.

A témához nem kapcsolódó tényekkel való érvelés nem csak érvelési hiba, hanem a demagógia jele is.

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
292
1 185
93
Látom elfordultunk a vágyak világába.
Nem, sajnos ez a realitás, ha ezt nem látod, akkor sajnos te ülsz fent a rózsaszín felhőkön.

Európa, köztük a németek is rengeteg minden eladtak Kínaiaknak, sokszor olyat is, ami vegyes, polgári-katonai felhasználású. Az eladáson túl pedig sok fontos elemet Kínában gyártatnak, gyakorlatilag mindenki, a kulcsfontosságú vezérléseket is (jó a katonai gépekét nem ,de itt "civil" szerszámgépekről van szó, ugye).

Siemens-nél amit írtam az tény. A kínai gépgyártók szerszámgépeket, és nagyobb ipari gépeket, pl. darukat árulnak európai vevőknek úgy, hogy Siemens vezérléssel hirdetik meg a gépeket, hogy a gépekre egyszerűbben kerüljön rá a kötelező CE matrica. A gond ezzel csak az, hogy a Siemens ezen rendszerekről nem tud, így bár a vezérlés alkatrészeihez többnyire van utánpótlás (bár itt sem mindig, mert kínai barátaink eladnak egyedlieg fejlesztett Siemens alkatrészeket), de a vezérlésre a Siemens annyit tud mondani, hogy bár Siemens rajta a felirat, de fogalmuk sincs, hogy mi ez...

Ezzel azt akartam csak érzékeltetni, hogy sajnos vezérlésben nyugati elemekből (amit Kínában gyártanak) a kínaiak olyan rendszert raknak össze amilyet akarnak ,vagy a vevő kéri. Ezek alapján nekik a Siemens vezérlésű gépekhez alkatrész, vagy komplett vezérlés nem lehet gond.

És végül még egy dolog. Nézz körül bármely online értékesítő platformon, személyes tapasztalat, hogy Kínából az ABB ,Siemens, Schneider, vagy bármilyen márkásabb eredeti elektronikai alkatrész beszerezhető, és sajnos olcsóbban a szállítással ,vámkezeléssel, mindennel, mint az itthoni hivatalos dealertől. Az eltérés jelentős 30-50%! Elgondolkodtató, hogy egy Siemens alkatrésznél hogy lehet ez, és hány ember bérét fizettetik ki indokolatlanul. A raktározás indokolt, de ugye egy termék árában a logiszitkai költség kb. 15%, ez a hüvelykujjszabály, ugye...

A nyugati elemekhez a kínai számtalan eladón keresztül bármilyen alkatrész hozzáférhető. A rendszerekhez (vezérlés program) már más kérdés, de itt is azt látom, hogy sokszor megvan az a jogosultsági szint Kínában is, hogy bele tudjanak nézni bármely Siemens rendszerbe, és tudják módosítani, vagy újraírni a programot adott esetben.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 881
87 427
113
Nem, sajnos ez a realitás, ha ezt nem látod, akkor sajnos te ülsz fent a rózsaszín felhőkön.

Európa, köztük a németek is rengeteg minden eladtak Kínaiaknak, sokszor olyat is, ami vegyes, polgári-katonai felhasználású. Az eladáson túl pedig sok fontos elemet Kínában gyártatnak, gyakorlatilag mindenki, a kulcsfontosságú vezérléseket is (jó a katonai gépekét nem ,de itt "civil" szerszámgépekről van szó, ugye).

Siemens-nél amit írtam az tény. A kínai gépgyártók szerszámgépeket, és nagyobb ipari gépeket, pl. darukat árulnak európai vevőknek úgy, hogy Siemens vezérléssel hirdetik meg a gépeket, hogy a gépekre egyszerűbben kerüljön rá a kötelező CE matrica. A gond ezzel csak az, hogy a Siemens ezen rendszerekről nem tud, így bár a vezérlés alkatrészeihez többnyire van utánpótlás (bár itt sem mindig, mert kínai barátaink eladnak egyedlieg fejlesztett Siemens alkatrészeket), de a vezérlésre a Siemens annyit tud mondani, hogy bár Siemens rajta a felirat, de fogalmuk sincs, hogy mi ez...

Ezzel azt akartam csak érzékeltetni, hogy sajnos vezérlésben nyugati elemekből (amit Kínában gyártanak) a kínaiak olyan rendszert raknak össze amilyet akarnak ,vagy a vevő kéri. Ezek alapján nekik a Siemens vezérlésű gépekhez alkatrész, vagy komplett vezérlés nem lehet gond.

És végül még egy dolog. Nézz körül bármely online értékesítő platformon, személyes tapasztalat, hogy Kínából az ABB ,Siemens, Schneider, vagy bármilyen márkásabb eredeti elektronikai alkatrész beszerezhető, és sajnos olcsóbban a szállítással ,vámkezeléssel, mindennel, mint az itthoni hivatalos dealertől. Az eltérés jelentős 30-50%! Elgondolkodtató, hogy egy Siemens alkatrésznél hogy lehet ez, és hány ember bérét fizettetik ki indokolatlanul. A raktározás indokolt, de ugye egy termék árában a logiszitkai költség kb. 15%, ez a hüvelykujjszabály, ugye...

A nyugati elemekhez a kínai számtalan eladón keresztül bármilyen alkatrész hozzáférhető. A rendszerekhez (vezérlés program) már más kérdés, de itt is azt látom, hogy sokszor megvan az a jogosultsági szint Kínában is, hogy bele tudjanak nézni bármely Siemens rendszerbe, és tudják módosítani, vagy újraírni a programot adott esetben.
Az oroszok nem Kínától vették a bármit, hanem nyugatról (pedig elhiheted, hogy drágább volt)... Ezen túlmenően mire alapozod, a kínaiak eladták nekik ezeket a dolgokat?

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
292
1 185
93
Az oroszok nem Kínától vették a bármit, hanem nyugatról (pedig elhiheted, hogy drágább volt)... Ezen túlmenően mire alapozod, a kínaiak eladták nekik ezeket a dolgokat?
Európai gépgyártásnal sok mindent Kínában gyártanak, vagy, ami rosszabb, a gyárat/céget eladták Kínának. Az oroszok Európától vették anno, lehet. Lehet, hogy drágább is volt a teljes gép, bár új gép eladásnál a kínai árképzés sokkal szélesebb határokon belül mozog, mint az európai. Még az is lehet, hogy anno amikor leszállították, volt benne európai alkatrész.

Sajnos az esetek többségében ez a helyzet már nem áll fenn. Nézd meg, hogy az elmúlt 7-8 évben hány európai, főleg német gépgyártó cég került kínai kézbe így-vagy úgy. Gépgyártásm európai hanyatlásában a háború és az oroszokkal szembeni szankció csak rásegített.

Az Oroszok meg, ha a hírek igazak a Kínaiak stratégiai szövettségesei lettek ,vag ymifene. Ha így van akérdés fordítva igaz: mi az, mait a kínaiak nem adnak el az oroszoknak?

• Tetszik
Reactions: ghostface

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 881
87 427
113
Európai gépgyártásnal sok mindent Kínában gyártanak, vagy, ami rosszabb, a gyárat/céget eladták Kínának. Az oroszok Európától vették anno, lehet. Lehet, hogy drágább is volt a teljes gép, bár új gép eladásnál a kínai árképzés sokkal szélesebb határokon belül mozog, mint az európai. Még az is lehet, hogy anno amikor leszállították, volt benne európai alkatrész.

Sajnos az esetek többségében ez a helyzet már nem áll fenn. Nézd meg, hogy az elmúlt 7-8 évben hány európai, főleg német gépgyártó cég került kínai kézbe így-vagy úgy. Gépgyártásm európai hanyatlásában a háború és az oroszokkal szembeni szankció csak rásegített.

Az Oroszok meg, ha a hírek igazak a Kínaiak stratégiai szövettségesei lettek ,vag ymifene. Ha így van akérdés fordítva igaz: mi az, mait a kínaiak nem adnak el az oroszoknak?
Olyan szövetségese Kína az oroszoknak, aki világpiaci ár alatt veszi az orosz energiahordozókat, de mindenért amit az oroszok vesznek tőlük teljes árat kérnek.

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 163
3 544
113
Olyan szövetségese Kína az oroszoknak, aki világpiaci ár alatt veszi az orosz energiahordozókat, de mindenért amit az oroszok vesznek tőlük teljes árat kérnek.
Felsorolnád tételesen azokat amit teljes áron vesznek tőlük?...számlák...stb stb.Még egy segítség.....matematika..ha eddig 100-ért adtam el valamit ami 10-be kerül...és most 82-t adnak csak érte....szerinted érdekel? :D :D :D :D ....Na ennyire jelentéktelen az a sugallatod ,hogy Kína csak és kizárólag kihasználja OO-t:rolleyes::rolleyes::rolleyes:....Ez a drága USA és csatlósainál a legfőbb tárgyalási eszköz.;);)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 881
87 427
113
Felsorolnád tételesen azokat amit teljes áron vesznek tőlük?...számlák...stb stb.Még egy segítség.....matematika..ha eddig 100-ért adtam el valamit ami 10-be kerül...és most 82-t adnak csak érte....szerinted érdekel? :D :D :D :D ....Na ennyire jelentéktelen az a sugallatod ,hogy Kína csak és kizárólag kihasználja OO-t:rolleyes::rolleyes::rolleyes:....Ez a drága USA és csatlósainál a legfőbb tárgyalási eszköz.;);)
Internet.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 881
87 427
113

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
292
1 185
93
Ezt biztosan jobban tudod, én nem tudom, hogy az oroszok a Kínaiaktól mit és mennyiért vesznek. Amint említettem a Kínaiak árképzése eléggé széles skálán mozog. Van amit ugyanannyiért adnak Oroszországnak ,mint Európának, van amit olcsóbban, van amit drágábban.

A lényeg az, hogy eladják...

Nem akarok máshonnan példát hozni másik szövettségesről ,aki drága pénzért sem ad el esetleg másik szövettségesnek valamit...

• Tetszik
Reactions: ghostface

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 881
87 427
113
Ezt biztosan jobban tudod, én nem tudom, hogy az oroszok a Kínaiaktól mit és mennyiért vesznek. Amint említettem a Kínaiak árképzése eléggé széles skálán mozog. Van amit ugyanannyiért adnak Oroszországnak ,mint Európának, van amit olcsóbban, van amit drágábban.

A lényeg az, hogy eladják...

Nem akarok máshonnan példát hozni másik szövettségesről ,aki drága pénzért sem ad el esetleg másik szövettségesnek valamit...
Az internet világában azért ezeket nem nehéz "kideríteni".
Persze, hogy az a lényeg, hogy eladják. Eladnák veszteségesen is, mert a kőolaj és földgáz kitermelés nem olyan dolog, amit lekapcsolok, ha nincs rá kereslet.
Csak a sok elvakult itt azzal sincs tisztában, hogy nemhogy világpiaci ár alatt, hanem egyenesen veszteséggel is jobban megéri eladni a kőolajat és földgázt, mint leállítani egy mező kitermelését. Márpedig az oroszoknál ez volt, vagy eladják nyomott áron azt amit Európa már nem vesz meg, vagy leállítják a kitermelést, hisz ahogy semelyik olajtermelő országnak úgy Oroszországnak sincs akkora tárolókapacitása, hogy eltárolja azt amit nem vesznek meg tőle éveken keresztül.