Az azt oldó gép OLSZ-e nem világthat meg célt a bombának, mert a bomba lassabb, mint az a
zt oldó gép.
Na, pont ezt mondom én is.
Ha meg a gép lelassít az a legtöbbször kész öngyilkosság.
És ez az, amit nem is tudok elképzelni, vagyis, hogy egy Szu-30/Szu35/PAK-FA horizontális sebessége kisebb legyen, mint a bombáé. És kifordulni sem tud oldalra, hogy a cél felé történő közeledését kellően lelassítsa, mert ha bedönti a gépet a pilóta, akkor az OLSz nem fog már rálátni a célra.
Azért gondolom nem azt akarod állítani, hogy egy meghajtás nélküli bomba nagyobb távolságból, rugalmasabb repülési repülési fillal alkalmazható, mint egy rakéta. ...Az az állítás, hogy a rakétával eszméletlen korlátozott a manőverezés, ezzel szemben a bombával bazi rugalmas, megint csak nem állja meg a helyét.
Szerintem csak arra gondolt, hogy ugyan az orr felső részén lévő OLSz-szel célra vezethető lézerirányítású rakéta, de ehhez a módszerhez képest a gép alján lévő pod+lézerirányítású bomba kombó jóval kevésbé korlátozza be az adott gép manőverezési lehetőségeit a cél megvilágítása közben.
Amúgy meg, szerintem is a precíziós bombák a jövő és már a jelen is a bombák körében. Persze szükség van, szükség lehet nagy területet lefedni képes bombákra, amiknél nem annyira fontos, hogy méterre pontosak legyenek, de ha értékes célokat kell kiiktatni, legyenek ezek járművek, rakétaindító állások, egymástól nagyobb távolságban lévő tüzérségi eszközök, fontos személyek, stb. különösen olyan helyen, ahol számolni kell ellenséges légvédelemmel, ezért nem lehet pár kilométerre megközelíteni a célt, vagy csak simán kívánatos a járulékos károk minimális szinten tartása (szerintem ez legyen is így mindig!), akkor egyértelmű, hogy precíziós bomba kell.
Itt van pl. ez:
http://www.raytheon.com/capabilities/products/sdbii/
Kis méretű, tehát a célpont közvetlen közelére korlátozódik a hatása, mozgó célra is jó és a céltól már 70 km-re indítható, tehát az indító gépnek nem kell berepülnie az ellenséges légvédelem hatósugarába.
Drágának persze drágák a precíziós bombák, de ez relatív, mert nagyságrenddel kevesebb kell belőlük azonos találati arányhoz, mint buta bombából, tehát simán megérhetik az árukat, pláne, ha tényleg fontos a célpont. A biztosabb találati esély miatt kisebbek is lehetnek, ezért egy gép többet tud vinni belőlük. És az elektronika fejlődésével ezek a dolgok már nem annyira drágák, mint mondjuk a vietnami háború idején az első lézervezérlésű bombák és érzékelőik, amik akkor csúcstechnológiának számítottak. Az meg, hogy a fegyvergyártók milyen összeget mernek kiszámlázni a hadseregeknek az ilyen fegyverekért, kitekért, jelentős részben attól is függ, hogy a beszerzéseket jóváhagyókat mennyire sikerült megkenniük. Jó, mondjuk az SDB II-ben az ekkora méretű milliméter sávú radar nyilván nem olcsó, de pl. az infravörös képérzékelője is már hűtetlen, vagyis jóval olcsóbb és jelentősen kevésbé karbantartásigényesebb, mint a korábbi, hűtést igénylő rendszerek, a lézerérzékelő szintén nem akkora nagy dolog már most, a 21. században, GPS dettó.