<blockquote>Azt a rendkívül briliáns következtetést vontam le, hogy:
- Egy jó szimulátorral nagyon sok ismeretet lehet megszerezni egy típusról.
- Egy pilótamúlttal, jelennel rendelkező játékos számára ad, adhat használható infókat egy vadidegen típusról.
- De egy olyan személynek, aki """csak""" fotelpilóta, téves következtetések tömkelegét is nyújthatja, pont azért, mert nincs valós ismerete, a kirívóbb hibákat, hiányosságokat leszámítva talán fel sem tűnik neki egy fals módon szimulált képesség, pilótagyilkos tulajdonság. /hasra ütésszerűen: laposdugóhúzóhajlam, útirányú stabilitás romlás/
...miközben a fizikai határokon belül történik a szimuláció...
Csakhogy a légiharc geometriájának modellezésekor ez egyik sem áll fent a fentiek közül.
Ezen felül én nem vagyok laikus, mert áramlátechnikai mérnök vagyok. Mikor jön már el az a pillanat, mikor megérti a kedves kommentelő, hogy nem kell pilótának lenni ahhoz, hogy az ember megértse, hogy hogyan repül a repülőgép? A szomorú igazság az (a civil szférában legalábbis is), hogy a mai újabb pilóta generáció inkább már fedélzeti rendszerek zsonglőrja, de a repülés fizikájáról döbbenetes mértékben nincs fogalma sok pilótának.
Egyébként a szomorú az, hogy egyesek micsoda vad gondolatfolyamokat írnak le, ahelyett, hogy gimis fizika szinte felett olyan 3 percet rászánnak a számolgatásra.
<i><b>Ennyivel is beláható, hogy a TVC mire nem jó. </b></i>
Ehelyett filozofikus gondolatokat gyártanak sokan 3 perc számolás helyett úgy, hogy alapvetően 3-4 paraméterrel játszik az ember. Tolóerő, tömeg és elvárt forduló sugár -->nehézségi gyorsulás. Ennyi.
Ehelyett fip7 írt egy wall of text szöveget, aminek alapfeltevés kb. az első bekezdés közepén már megbukott.
Kéretik nem rosszindulatú szándékúnak olvasni a hozzászólásomat!
/Peace, meg minden
Nem veszem annak, csak sajnos a tipikus. Számolgatás és azonos standard alklmazása helyett fantáziálgatás megy.</blockquote>
Tisztelt Molni!
Köszönöm válaszod.
Te is szereted kimazsolázni egy hozzászólás azon részeit, amit szétcincálhatsz, ha meg a többi nem támadható, akkor nagyvonalúan elsiklasz felette. Hiába na, gyarló az ember, gyarlóak vagyunk mindannyian;-)
Ezen felül én nem vagyok laikus, mert áramlátechnikai mérnök vagyok.
Tehát továbbra sem vagy pilóta.
Így nem találkozol/nem találkozhatsz olyan jelenséggel a legprofibb amatőrök által elérhető szimulátorban sem - mint nyugodjon Rácz Zsolt - hogy az ilyen-olyan túlterhelés miatt szűkül be a tudatod, csökken az agyi teljesítőképességed.
Ebből - nagyobb magasságban, ahogy Te is írtad (Köszönet az F-14-es videóért!) TVC-vel akár megmenthető(bb) lett volna a gép.
Idézném Allesmor Obranna kiváló április 6., 23:35 perces hozzászólásának az utolsó részét, kiemelések tőlem:
<b>A fent sorolt megoldások közül</b> nem véletlen, hogy <b>a Szuhojra kifejlesztett AL-100-as vektoráló fúvócső rendszer</b> <b>lett a leginkább költséghatékonyabb</b>, mivel kéthajtóműves gépnél ez a módszer adja a lehető legkevesebb anyag, méret és tömegnövekményt, ugyanakkor összhatása egálban van az F-15ACTIVE P&W PYBBN fúvócsövével.
A statikailag instabil Szu-30MKI/MKA/MKM és SzM, illetve Szu-35Sz esetében <b>a T-10Sz típuscsaládra a kezdetektől jellemző extra nagy állásszögre kitérési hajlam dinamikus kontrollja oldható meg a TVC-vel, mivel a vízszintes vezérsíkok működési tartomány így kibővíthető.</b>
A PAK-FA gépet pedig eleve úgy tervezték, hogy már aerodinamikai adottságai révén képes legyen a nagy állásszögű repülésre.
Ezért elmondható, hogy az, amit az oroszok a Szuhoj gépeken csinálnak nem épp a legdrágább TVC kialakítás, viszont kiválóan működik.
Ez - úgy látszik - olyan plusz, amiért az <b>oroszoknak</b> megéri, az <b>ő számukra nem borzalmas ár-érték arányú</b>.
Ne feledd, ők házon belül nem dollár elszámolásúak!
Amerikai/nyugat-európai TVC=dollár reláció vs. orosz TVC=rubel reláció.
Almát körtével;-)
Szerintem.
Ha visszaolvasol, én egy percig sem vitattam azon levezetéseidet, amik a TVC légiharc hasznosságát kérdőjelezik meg.
Arra ott vannak a tőlem hozzáértőbb és nem hozzáértőbb Tisztelt Fórumtársak.
Ehelyett csak filozofálgatok, meg fantáziálgatok
Amúgy meg; az oroszok sorozatban gyártják, használják a TVC-t, gyűjtik vele a tapasztalatokat.
Mi több, még el is adják, <del>rá is sózzák</del> - más országoknak, de már dollárért
Azért így már elég költséghatékony még odahaza is rendszeresíteni, nem?;-)
Tehát - a legnagyobb tisztelettel(!) - a biznic pörög, a kassza csilingel; a kutya ugat, a karaván meg halad...
És (sic!) sz*rnak bármelyik HTKA fórumozó véleményére.
Ui: Ez természetesen ugyanígy igaz minden olyan fegyver, eszköz rendszeresítésére, eladására, <del>rásózására</del>, amit az oroszon kívül bármelyik másik ország/gyártó követ el, de ezen a fórumon, vagy bármely más netes fórumon széles e világon megkérdőjeleznek az akár még katonai -üzemeltetési jelennel/múlttal rendelkezők is.
Ui:
Remélem az idézéseket nem rontottam el, de a végleges konfig sajnos már csak elküldés után látható.