Azért egy irányitás nélküli de programozható lövedékkel elégé meg lehetne bolygatni a gépágyus harcot. Ugy mint a földi légvédelmi egységeknél alkatmazotak (MANTIS), egy jól irányzott repeszfelhővel már nem sok eséje lenne az elenfélnek.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Kb. senkit nem érdekel ez, ha HOBS rakéta van az ellenfelen. Akinek van nem kell cél felé fordulni, a gépágyúval igen. Még, ha közelségi gyújtó lenne minden övedékben - 25-30 mm-es (!) méretben - akkor is elég közel kell menni, és fordulni rá, ami közel azonos gépek esetén rohadt sokáig tart. A HOBS rakétával meg szélsőségse eseben data link adat alapján fogod és indítod és célra meg még mögéd is. Még hátrafelé indításnál is fényévekkel nagyobb az AIM-9X HMZ, mint bármilyen gépágyúé...Azért egy irányitás nélküli de programozható lövedékkel elégé meg lehetne bolygatni a gépágyus harcot. Ugy mint a földi légvédelmi egységeknél alkatmazotak (MANTIS), egy jól irányzott repeszfelhővel már nem sok eséje lenne az elenfélnek.
Akkor erre annyi változtatás lenne, hogy szotveresen a hatótáv minimális rovására olyan végfázis közelítést állítanak be, hogy az utosó 3 km-en a célpont felett 20-25 fokkal jöjjön a rakéta, akkor aztán nagy magassában lehet próbálkozni az ilyen lövöldözgetéssel. Reménytelen. Sokszor még a rakéta feléd fordulni sincs időd nemhogy még emelkedni közebe.Szerintem volt már erről szó,de még talán a támadó amraam kategoriáju rakétát lelehetne szedni, ilyen repeszfelhővel. Ha viszonylag szemből találkoznak és érzékeli a megtámadott fél. És ha már minden ki előtte a BVR rakétáit akkor jön a "kézitúsa".
Gyakorlatilag semmi.Nem irányitott lövedékről van szó, csak buta irányitatlan de prógramozható lövedékek repeszfelhővel és megfelelő érzékelőkkel. Én csak agyaltam, hogy milyen esélye lehet ennek egy normál gépágyúval nemi tuninggal és megfelelő lősszerel.
Ja, és első körben ehhez érzékelni kellene a közeledő rakétát... Erre talán az F-35 képes ma jelenleg és semmi más...Nem irányitott lövedékről van szó, csak buta irányitatlan de prógramozható lövedékek repeszfelhővel és megfelelő érzékelőkkel. Én csak agyaltam, hogy milyen esélye lehet ennek egy normál gépágyúval nemi tuninggal és megfelelő lősszerel.
Sőt, akár hátrafelé is nézhetne a rakéták egy része, szimmetrikus UB blokk."Sokkal értelmesebb a mini ellenrakéta koncepció, az leszarja ezeket. Ha nagyon drágára és TVC-sre csinálod, akkor az akár 360 fokos lefedést is adhat. És nem kell 10 km-re repülni, a végfáizsban kell megfogni az úgyis felérd repülő célt... Ha 0,5-1 km-en van az elfogási pont, az is bőven elég. A kihívás az, hogy elég kicsi rakétaába beleférjen minden. Viszont egy UB blokk méretű helyen akár tucatnyit is vihetnél. Na az lenne az izgi, akkor tényleg maradna a gépágyúzgatás..."
És molni megoldotta az orosz UB blokkok rejtélyét. Ezért használják még mindig őket!
(Humor)
Ez érdekes kijelentés...Ja, és első körben ehhez érzékelni kellene a közeledő rakétát... Erre talán az F-35 képes ma jelenleg és semmi más...
Ez érdekes kijelentés...
Szerinted az a sok féle, mindenféle ország által fejlesztett és alakalmazott MAWS rendszerek mind használhatatlanok? (én kétlem...)
Stop... Szezon és fazon.Ez érdekes kijelentés...
Szerinted az a sok féle, mindenféle ország által fejlesztett és alakalmazott MAWS rendszerek mind használhatatlanok? (én kétlem...)
Nos ez szerintem nem így van...Stop... Szezon és fazon.
A klassszikus MAWS rendszerek a közeli indításokat érzékelik és irányt adnak meg a megtámadott gépek számára és mehet a flare szórás. Ennyit tudnak, semmi többet.
Stop. Megint.Nos ez szerintem nem így van...
Szerintem a fejlett MAWS rendszerek nem csak közeli indításokat észlelik, hanem képesek követni infra tartományban a közeledő rakétákat is.
Ha ez nem így lenne nem lenne nem lennének DIRCM rendszerek sem.
Ezen kívül itt egy video amin az latszik hogy egy sima dronrol infraban vegig tisztan követhetőek rakéták passzív szakaszban is!
Nos ez szerintem nem így van...
Szerintem a fejlett MAWS rendszerek nem csak közeli indításokat észlelik, hanem képesek követni infra tartományban a közeledő rakétákat is.
Ha ez nem így lenne nem lenne nem lennének DIRCM rendszerek sem.
Ezen kívül itt egy video amin az latszik hogy egy sima dronrol infraban vegig tisztan követhetőek rakéták passzív szakaszban is!
Kele, kele...Gépágyú pod. COIN környezetben nem kell stealth... Elég olcsó viszont a gépbe nem kell beleszuszkolni, ami nem is sikerült az F-35B/C esetén.A probléma, hogy Molni, aki csak a rakéta koncepcióban gondolkodik, elfelejti, hogy nem csak az USA van a világon. Még azok között is akik a F-35-öt rendszeresítik, egy harci típust fognak üzemeltetni.
Ha elfogyott a rakétát, akkor pucolsz. Erről volt már szó. Egy F-35-ön, ha elfogyott az infracsapda vagy peche van, akkor WVR-ban pont úgy leszedi egy 40 éves AIM-9L vagy 35 éves R-73 is. Öngyikos hajlamú az, aki gépágyúzgat a mai környezetben. Hányszor kell még az AIMVAL/ACEVAL tapasztalatait leírni..? Pedig akkor AIM-9L volt a csúcs... Ma meg képalkotós HOBS rakéták vanak...Valamint akkora mennyiségű harci repülőgépük sem, amelyeket állandóan hátra lehet küldeni a harctevékenység területéről a bázisra, hogy újrafegyverezzék rakétákkal. Különösen ha 5.gen vs 5 gen harc lenne, pld kinai vagy orosz típussal. Akkor ott az utimate weapon, vagy a gépágyú, tehát mégse fegyvertelen a gép.
Lásd fent. Nincs stealht, azt raksz fel podban a gép szárnya alá, amit nem szégyelsz. Egyébként meg szerinted hosszútávon a jenkiken kívül kinek telik arra az állatságra, hogy csúcskat szuperszonikus géppel bohóckodjanak COIN környezetben...?Ja igen, asszimetrikus hadviselés esetén, pedig nem lesz COIN gépe sem, vagy éppen helikoptere és kénytelen erre is a Villámot használni, akárcsak a békefeli QRA feladatokra.
Amit meg is kaphat fillérekért gépágyú podként. Nem kell a gépbe integrálni azt, amier az esetek 99,9% százalékban nincs rá szükség. Ez kb. olyan mintha te a villamoson is mentőmellényt viselnél, mert háhta a Dunába löki egy teherautó sofőr...Tehát ilyen olvastban kell a gépágyú..
Mert F-15-től Hollandia nem 100 db-ot tudott volna venni, hanem kb. 30-at. Az európai F-16-osok csapásmérőként is durván lettek volna használva. Az USAF F-15A/B/C/D meg semennyire hiába van benne a képesség. Lásd F-15 írásomat.A hidegháborút is úgy nyerte meg Európa, hogy F-16-al viszonylag másodhegedüs könnyű vadászbombázókkal voltak felfegyverezve, és a F-15-ös USA századok voltak a lándzsa hegye..
Az IRST csak előre figyel, ezért az közelében nincs DAS képességnek még AESA nélkül sem, nemhogy azzal. Ráadásul mikor szűk FOV-val keres, akkor alig néhány fokos tartományban működik = MAWS képsség 0.