Azt a kínai cuccot azért még ne emeljük piedesztálra! Én nem nézem le a kínaiakat, de... Azért akár az oroszoknak, akár az amcsiknak rengeteg tapasztalatuk van mind metallurgiailag, mint aerodinamikailag. A kínaiaknak meg... Oké, most már meg tudnak venni, pár év múlva meg talán ki is tudnak fejleszteni szuperszámítógépeket saját kútfőből, na de jelenleg? Amikor még a hajtóművekkel is szenvednek? És a mai napig nem tudnak egy AL-41F1 szintűt összedobni?
Amit mondasz, annak a zöngéjét értem, egyes részekkel még egyet is értek, DE: a hajtóműven túl igazából odaértek az Oroszok nyakára a hadiiparban, gyártanak WS-10-et, ami erőben kb. hozza az Orosz 4 gen gépek nagyrészét hajtó teljesítményt, de itt még sanszosan van hova fejlődjenek. Viszont tényleg összevásároltak az elmúlt 40 évben szó szerint MINDENT, amit csak lehetséges volt, gátlások/elvek és érdekcsoportokhoz tartozás megkötő hatása nélkül, Ezeket több kevesebb sikerrel és szolgaisággal visszafejtették, majd ha tudták még fejlesztették is, és gyártják - igazából FOSSÁK kifelé. Iszonyat gyártási kapacitás van mögöttük.
Kína a jelenlegi világban kb. a II. VH utáni Szovjetúniónak feleltethető meg: Tudnak közel élvonalbelit gyártani mindenből, szinte csak az USA van már előttük a HT terén sok tekintetetben, viszont abból a közel élvonalbeliből tudnak 3x annyit gyártani, mint bárki más.
Az USA-nak marhára figyelni kell rájuk, mert egyre több olyan cikket lehet olvasni, hírt hallani, hogy elöregedő félben van az amerikai nukleáris triád, az Ohio-k átlagérletkora is több mint az ide írogató emberkék életkora átlagolva, és ettől csak rosszabb a helyzet ha megnézzük a szárazföldi telepítésű ICBM-eket, pláne nagypapi korú a B-52/B-1/B-2 átlaga. Eközben olyan hírek jönnek, hogy a hornetek nagy része földön pénzhiány miatt, mert alapvető alkatrészek csúsznak, nincsenek nagyjavítások. Közben azért tudva levő, hogy az USA már nem azt a kimondott aranykorát éli, mint mondjuk 90-ben, vagy az 50'-években élte.
Vannak gazdasági problémák és egyre komolyabb társadalmi belső törésvonalak, gazdasági eladósodás, lazuló szövetségesi rendszer pl. a törökök miatt kulcs régiókban, a nekik legfontosabb térségben, a Csendes óceánon meg Kína felé kacsingat jelenleg nem egy olyan ország, ahol az USA-nak bázisa van, + a Kínai AIIB -be kérésük/felszólításuk ellenére úgy ugráltak fejest nagyjából Japánon kívül az Usa "szövetségesei", hogy öröm volt nézni...
HA nem lesz pénz valóban 2000 -es tételben modern és legfőképpen NEM 40+ éves, az élettartamuk végén járó, hanem új gyártású vadászgépekre, és ezeknek a térségben fenntartani a bázisokat, akkor ahogy már most látható, hogy a közel kelet egyre inkább átalakul (szerintem már most teljesen más a helyzet mint 20 éve volt, mert az Oroszok most már tényező ott, ezt csak egy hülye vitatná el sztem), ugyan így fognak járni a Pacific rim-el is, csak ott meg Kínával kell egyezkedniük, mielőtt bármi fontosat csinálnának.
Annak a világnak vége, ahol az USA eldöntötte saját szájíz szerint és egy személyben, hogy ki a jó szultán - uralkodó(pl. a Szaudi család), és ki a rossz demokrata - despota diktátor(Szaddam, Khadafi, Asszad).