T
Törölt tag 4082
Guest
Igazából nekem fogalmam sincs, de logikusan, mivel ez az egész kézpreferenciateszt max fél óra, és te otthon egy stopperrel meg tudod csinálni, szvsz megcsinálják. Azt azért látni kell, hogy még az amerikai légierő több ezres pilóta állományában is max egy tucat embert érint, akinél tényleges előnyt jelentene, ha bal oldalt lenne a kormány, azokat meg nyugodtan rakhatják középső kormányos gépbe, így nem gondolom, hogy jelenleg lényeges szempont lenne. A polgári repülésnél meg egyszerűen nincsenek még vészhelyzetben sem olyan manőverek ahol ezt komolyan figyelembe kéne venni. Szóval sanszosan ott is letesztelhetik, csak nem számít. (Ismertem olyan embert, akinek annyira jobb preferált volt az agya, h törött jobbkézzel még a budipapírt is nehezen kezelte. De ez még jobbkezesből is 10000:1 arány. Most akkor gondold végig, balkezesből alapból sokkal kevesebb van, és ott még durvább ez az egész, mivel egyszerűen jobb kézre vannak tervezve az eszközeink, így kényszerből jobban használja a bal kezét.).
.
Az nem kerdes nyilvan, hogy sok sokminden tanulhato, az alkalmazkodokepesseg a tuleles zaloga minden elöleny eseteben. Lehet alkalmazkodni akar vegtag elvesztesehez is, latas-hallas elvesztesehez, betegsegekkel egyutteleshez, sokmindenhez, es ha nem tul magas egy adott helyzet jelentette elvaras, vagy kap segitseget az illetö, akkor pl egy kerekesszekes közlekedeshez alkalmazkodott ember is tökeletesen megoldja a napi dolgokat.
Vadaszgepben ulve, feltetelezve egy eles legiharcot, ahol valoszinuleg 110%-ot kell hozni gepnek, embernek, minden teren, ott viszont lehet hatrany, hogy jo a jobb kezed is, de a bal tudna 5-10%-kal többet. Vegulis csak arra voltam csak kivancsi, hogy vadaszpilotak valogatasakor szempont-e, söt hatrany-e ha az ember balkezeskent jelentkezik.
.
Bar most hogy irom, es gondolkozom tovabb rajta, pl civil utasszallitoban hogy nezhet ez ki? Ott a bal oldalon ulö kapitanynak jobb kezre esnek a gazkarok, FMS adatbevivö panel, a jobb oldalon ulö pilotanak meg bal kezre ugyanez.
1. Tulajdonkeppen miert bal oldalon ul a kapitany? Van ennek köze ehhez a "kezesseg" kerdeshez?
2. Az utasszalliton, vagy katonai nagygepeken is, a kapitany es a pilota teljesen egyforma kialakitasu botot kap, vagy a ket oldalra tukrözött markolatu bot kerul?