1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szuhoj Szu-34 "Fullback"

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Roni

  Roni Well-Known Member

  Úgy hogy nem kell azonos mennyiségű gép hanem kevesebb de jobb.
   
 2. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Gondolkozz az akkori szemlélettel és korabeli informáltsággal.

  Amúgy abban az egyben egyetértek, hogy én csak egy soha meg nem valósult elméletet vázoltam, melynek voltak azért alapjai, legalábbis erre utaló jelei, de már ezek is vagy negyedszázaddal ezelőtt. A Szu-27-es tömeges elterjedésére úgy fest, végül csak lehetett valami szándék, csakhogy a történelem jó alaposan keresztülhúzta.

  Ma már nincs VSz és nincs a korábbi értelemben vett Front Légierő. De az oroszok odahaza kigyomlálták a MiG-29-est és a helyére mindenhol Szu-27 leszármazottat ültettek.
  Ennyi.

  A valódi valóságtól elrugaszkodott eszmefutattásom ezennel véget ért, hivatalosan is visszatérek a Szu-34-es témájához.
   
 3. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Bocs az offért, ami következik. Csak azért, mert már többször előjött ez a hülyeség, és nagyon beágyazódott a propaganda: Nyers Rezsőék idejében és később is a gazdaság finanszírozásához a pénzt (a hiteleket) az MNB szerezte be (Fekete János tárgyalta le őket), de a beszerzett forrásokat nem ő költötte el f@szságokra (pl Eocén program). Nem a hitellel van baj, hanem azzal, ha rosszul használják fel. Ezért Fekete Jánost hibáztatni, nem a többieket, akik a gazdaságot irányították és döntöttek arról, mire mennyi pénz menjen meg sem említeni, kimeríti a konok nemtudás és szűklátókör ismérveit (és akkor nagyon visszafogott voltam). Ráadásul én emlékszem (nem mindre az ötből) miket mondott még úgy 15 éve is, mire kellene költeni a zsét (amiben jó adottságokkal rendelkezünk):
  - mezőgazdaság (klíma, talaj, földrajzi adottságok)
  - tudás intenzív iparágak (magas színvonalú oktatás, nincs nyersanyag)
  - idegenforgalom (pl. gyógyturizmus a gyógyvizekre alapozva)

  Minden bajt Feketére fogni egyrészt nagyon egyszerű (egybites) hozzáállás, ráadásul igazságtalan.
  Erre példa, amikor a kilencvenes években Antallék megvádolták azzal, hogy devizát csempészett Moszkvába a "fejlődő országok" kommunista pártjainak megsegítésére egy táskában. (Guruló dollárok.) Mint kiderült, az utasítást az MSZMP KB Politikai Bizottsága adta (szovjet "kérésre") az MNB-nek, és neki kellett végrehajtani a pénz összegyűjtését. A táskát az MSZMP KB egyik titkára (a PB tagja), egy bizonyos Szűrös Mátyás vitte Moszkvába. Állítólag nem tudott arról, mi van a pakkban. Itt gyorsan lezárták az ügyet.....
   
  aquarell, fishbed and borisz like this.
 4. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ezt vagy folytassuk máshol, vagy itt válaszolok, de röviden. Nem Fekete János, mint technokrata végrehajtó volt természetesen önmagában a bűnös, hanem a szocialista (nem piac-) gazdaságot konzerváló hitel alapú gulyáskommunizmus.
  Az új gazdasági mechanizmus alapja lett volna a szabadáras termék értékelés, a jövedelemkiegyenlítés eltörlése és a teljesítmény alpú bérezés:

  "...A reformot közgazdasági és politikai okok indokolják. Közgazdasági szükségessége végső fokon abban gyökerezik, hogy a gazdasági növekedés korábbi fontos forrásai, tartalékai erősen kimerülőben vannak, s a jövőbeni gyors növekedés csakis a gazdaság belső tartalékainak intenzívebb feltárása, a műszaki fejlődés meggyorsítása révén lehetséges. A reform politikai fontossága mindenekelőtt abban rejlik, hogy a tömegek életszínvonalának jövőbeni gyorsabb emelését hivatott biztosítani, s arra törekszik, hogy az egyes dolgozó életszínvonala a jelenleginél jobban függjön munkája társadalmi hasznosságától, egyéni teljesítményétől és a kollektív munka eredményességétől. Politikai cél továbbá, hogy megszüntessük az egyéni kezdeményezést és felelősséget gátló, túlzott kötöttségeket, visszaszorítsuk a bürokratikus tendenciákat. A szocializmus fejlődését, a közérdeket szolgáló alkotó munka szabadabb kibontakozására van szükség. Végül politikai cél, hogy a reform révén kedvezőbb feltételeket teremtsünk a szocialista demokrácia további fejlődéséhez. A gazdasági ügyek intézését a vezetők hozzáértésére, széles hatáskörére és személyes felelősségére kell alapozni, s emellett minden szinten kellő teret kell biztosítani a demokratikusan választott testületek ellenőrző tevékenységének és nyilvánosságának..."

  Ezek voltak tehát az alapok.

  De még ezek se mondtak ellent annak a ténynek, hogy aki csak kicsiben játszik, az keveset is keres.


  Nos, ezek meg az elmúlt harminc, de abból is az elmúlt 25 év legnagyobb tévedései közé sorolandók. Mégpedig úgy, hogy önmagában minden komponens igaz, csak sajnos kiválóan alkalmas bullshit volt ahhoz, hogy a valóban nagy pénzt hozó gazdasági szereplőket szépen kihajítsuk az ablakon. Mert a mezőgazdaság az jó dolog és tény, hogy a régióban nekünk vannak az ország méretéhez képest a legjobb mezőhgazdasági adottságaink. De önmagában ez kevés.
  A tudás intenzív iparágak tekintetében már súlyosan félrevezettük magunkat, mert a mesebeli "legendásan világhírű magyar szürkeállományra" alapozni ostobaság volt. Ma egy magyar zsenire 100 ázsiai, fele annyiba kerülő nagyobb zseni jut. Csak tudásra alapozni téves, ha egy nemzet valódi pénzt akar keresni.
  Csak akkor ér valamit a hazai szürkeállomány, ha szellemi termékét idehaza hasznosítja a gazadaság.
  Idegenforgalom. Szép dolog, de turizmusból nem lesz vadászgép, ezek soha nem voltak ár/érték arányban egymással azonos kategóriájú bevételek és költségek.
  Az a nemzet, amelyik 10 millió fős lakosságra és 93 ezer négyzetkilométerre vetítve rendes hadsereget akar, annak nehézipparra, saját korszerű gépiparra, fajlagosan olcsó, a nemzeti igényekhez képest túltermelő, expanzív energiaszektorra, olaj és gázlelőhelyekre van szüksége. Jelentősen túlméretezett és ezért a szomszédos fogyasztókkal szemben invazív árképzésre képes atomenergetikára, meg saját járműiparra. Ilyesmikre. Erre kellett volna költeni a hiteleket.

  Persze okosgyerekekre, meg balatoni lángossütőre is szükség van, de abból nem lesz növekedési pálya.

  Érdekes téma, keressünk neki topikot és folytassuk ott!
   
  notaricon, haubagoi, fishbed and 2 others like this.
 5. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Keressünk
   
  aquarell likes this.
 6. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  A világ első számú hatalma pont olyan pénzügyi aknamezőn táncolt mint a SZU csak az általa felügyelt , befolyásolt , elnyomott világrész több mozgásteret engedett meg . Lásd hiába hihgtech és a legnagyobb katonai költségvetés ha mindez egy magán kézben lévő pénznyomdán múlik . Most , hogy csökken jelentősen a befolyás és belső férgek is elkezdték rágni a No.1 hatalom testét így könnyen múlhat esment a világ dicsősége ! Az USA is pont olyan putyilov ország mint a SZU volt csak a marketing jobb . Csak egy pici példa hiába hozok össze egy giga üzletet 10mrd Ft-ért ha nekem 11 mrd Ft-ba fog kerülni rgo ez nem egy giga üzlet hanem egy giga bukás pont mint USA éves költségvetése . De ami késik az nem múlik az a lélegeztető gép amit a FED jelent az USA-nak se lesz örök életű .
   
 7. migfun

  migfun Well-Known Member

  Patyomkinra gondoltál?
   
  Masztiff and borisz like this.
 8. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Érdekes látni, hogy az US-t összetartó erők nem olyan stabilak, mint az kivûlről látszik. Egy szétszakadàs liberális és konzervativ vonalakonnem olyan elképzelhetetlen, mert Trump megválasztása óta a liberàlis oldal mindent elkövetett, hogy árkot ásson a kèt irányzat közé.Ezzel nem azt akarom mondani, hogy jövő hètvégén szétesik az US. :)
   
 9. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member

 10. migfun

  migfun Well-Known Member

 11. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  És a Szu-34-el mi újság?:)
   
  Masztiff and borisz like this.
 12. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Még mindig jó hangos.

  [​IMG]
   
  fip7, notaricon and fishbed like this.
 13. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  Ez nem az a fórum :)
   
 14. boki

  boki Well-Known Member

  50m, 250 km/h
   
  fishbed and Roni like this.
 15. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Érdemes megfigyelni hogy a keresztben álló fasorok bármelyikében egy kézi légvédelmi rakétával (mondjuk Iglá-val) felszerelt katonának mennyire sok ideje lenne becélozni a közeledő gépet...
  ... ezért is szokott le a NATO a kismagasságon repült bevetésekről 1990 óta.
  (persze itt leszálló sebességgel repülnek, aminek nincs sok értelme harci helyzetben)
   
  fishbed likes this.
 16. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A harci körülmények, meg a kis magasságú 250km/h az inkább a helikopterek világa, nem a Szu-34-esé.
  Ezzel a döggel, ezen a magasságon ennek a négyszeresével hasítanának.
  A NATO amúgy mind a mai napig aktívan gyakorolja az összes gépével a kis magasságú, nagy sebességű repüléseket. Mach Loop, Star Wars Canyon és a többiek.
  F-15/16/18/22/35... A-10, C-130, C-17, V-22, Typhoon, Rafale, mindegyikkel.
   
  fishbed likes this.
 17. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  De ettől még tény, hogy bár aktívan gyakorolják, a jártasságot fenntartják, az éles bevetéseken már valóban, vagy harminc éve nem erőltetik.
   
 18. boki

  boki Well-Known Member

  Első körben 20 darabos rendelés

   
  fishbed, fip7 and Capslock27 like this.
 19. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  Ezeket a Szu-34, Szu-35 gépeket hány év élettartamra tervezik?
   
 20. boki

  boki Well-Known Member

  25 év legalább is a Szu-35Sz
   

Ezen oldal megosztása