T-14 Armata

Nem tudom, ti honnan szereztétek ezeket a hamisítványokat... Így néz ki az előzőtes fantázia rajt...

rawwad_copy_mech_concept_web.jpg

Nem sokat mondott ezzel a cikk, csak azt, hogy a titánt (gondolom a titánium-diboromidot) túl drágának találták a páncélzathoz.

Nem sokat mondott ezzel a cikk, csak azt, hogy a titánt (gondolom a titánium-diboromidot) túl drágának találták a páncélzathoz.

Eredetileg aT-95 -re tervezték, de túl drága lett ezért torolték a programot és helyette lett az olcsóbb Armata. Ugyanaz lesz a torony, cso, automata toltorendszer mint a T-95 on. A torony ures lesz. A személyzet egy páncélozott kapszulában lesz. Az Armata tele lesz pakolva legújabb elektronikával, mindent egy LCD monitorrol lehet kovetni, irányítani.... kb.errol szól.

boki

Értem :-)
Én szurkolok a típusnak, jó lenne már valami új, valóban sikeres koncepciót felmutatni az MBT-k terén.

Elég merész dolog lenne ha kiszednék a kezelőszemélyzetet a toronyból. Majd meglátjuk...

Mackensen

"Elég merész dolog lenne ha kiszednék a kezelőszemélyzetet a toronyból. Majd meglátjuk..."

Pedig ez egy nagyon jó ötlet. Ugyanis sokkal kisebb lőhető helyen van így a személyzet, csökkenteni lehet a torony méretét és a lőszerektől is könnyebb elszeparálni a személyzetet.

Én csak annyiban nem értek egyet az oroszokkal, hogy ők előre ültetnék a személyzetet, mögöttük pedig a torony, majd a motor helyezkedik el. De a legtöbb lövést egy harckocsi szemből kapja.
Én előre raknám a motort, középre a tornyot és hátulra a személyzetet. Az égő tankot is könnyebb lenne így elhagyni adott esetben.

Ez ok, de ebben az esetben teljesen megszűnik a kézi működtetés lehetősége. Ha előre tennéd a motort, akkor lehet magasabb lenne az egész járműve, így alacsonyabb.

Mackensen

Ezek helytálló érvek, bár a motor közel sem biztos. Ugyanis volt itt kép a várható erőforrásról és egy elég kompakt konstrukciónak tűnik. A Merkava MTU dízele batár nagy dög!
Jó lenne már látni ezt az Armatát, mert így nehéz beszélgetni róla.

"Ugyanaz lesz a torony, cso, automata toltorendszer mint a T-95 on."
Boki

Nem ugyan az a torony lesz hanem teljesen új.
Mikor bejelentették az armata fejlesztését már akkor mondták hogy a legnagyobb változás a torony lesz .
Az új páncélzat meg új felülettel is jár szerintem olyan lesz pl-01 csak az alakja lesz más .

boki
július 30., 14:37 Feljelent

Szerintem sok köze nincs a valósághoz azzal az oda nem illő reaktív páncélzattal az oldalain.
Már a fekete sas is lapos volt nem hiszem hogy egy ilyen ormótlant alkotnának az orosz mérnökök.
És gondlom az armatánál oda figyelnek a külsőre is mert vagy 25 évig biztos szolgálatba lesz.

Roni

Majd meglátjuk.:)

Az Uralvagonzavod mérnokei már tobbszor nyilatkozták, hogy sok elemet átvesznek a T-95-bol. Tulajdonképpen a T-95 már készen volt 2010-ben, de mivel túl drága lett volna a sorozatgyártása, egy olcsobb(Armata) fejlesztése mellett dontottek.

Gondolod, hogy 2-3 év alatt képesek lettek volna teljesen új tankot alkotni? Felejtsd el. A T-95 elemeit- fejlesztéseit is felhasználták.

Gondolkoztam kicsit az Armatán és rájöttem, hogy nem csak olyan tornyot lehet készíteni egy harckocsihoz, mint a maiak.
Arra gondoltam eredetileg, hogy majd az Armata tornyának belseje is benyúlik a páncéltestbe, mint a mai tornyok, hiába automata. (A jelenlegi automata töltő miatt gondoltam erre)

Aztán rá jöttem, hogyha fektetve helyezik el a toronyban a lőszereket, két sorban egymáson, mindkét oldalra elosztva akkor a harcjárműnek lehet olyan automata tornya ami nem "lóg bele" a páncéltestbe belülről.
Ráadásul itt a lánctalpak sem korlátoznák a lőszer elhelyezését, és mivel nincs ember a toronyban így a torony mérete kicsi maradhatna.

Ha a torony magassága 0.3 méter lenne, szélessége 3 méter amiből a hasznos belső tér 2x1 méter lenne (két rekesz), illetve a hasznos hossz is 2 méter körül lenne, akkor egyesített lőszer esetén is 2x7x2, vagyis 28 lőszer férne el az automata töltőben. De 8-as lőszersor esetén akár 32 lőszer is beférhet. Ez már jobb, mint a jelenlegi rendszer.
(Feltételezve, hogy a lőszer űrmérete 125 mm)

E mellet felszabadulna hely a páncéltestben, mégpedig a torony alatt.
Ha abból indulunk ki, hogy hátul van a motor és az erőátvitel, a torony alatti részen a légkondi/ABV/számítógépek/üzemanyag/aksi stb... akkor elől simán elférhet a személyzet.
Ez beleférhet akár 3 db két méter hosszú rekeszbe is. Vagyis az Armata páncélteste akár 6 méter + páncélvastagság hosszú is lehet úgy, hogy a személyzet nem ül a toronyban.
Ez azért fontos, mert így a harckocsi kb. ugyan akkora lenne, mint a T-90 vagyis a nyugati MBT-khez képest kicsi. Így megmaradhatna az orosz közepes harckocsi vonal is, és mégis újítottak volna egy nagyot.

(Én annyiban nem értek velük egyet, hogy én a személyzetet hátra tettem volna és a motort előre.)

dudi

Elírtam. A belső lőszerrekesz magasságra gondoltam. Mivel 3 méter széles lenne a torony, így belógna a lánctalp fölé, vagyis a rekesznek kell legyen alja+teteje szóval a torony teljes magassága maradna a régiben. Az olyan 60-70 centiméter összesen.

Csak, hogy kicsit alátámasszam magam:
Egy automata töltős MBT magassága olyan 2.2-2.4 méter. Legyen az átlag 2.3 méter. Abból a hasmagasság 0.5 méter. Vagyis a torony+test 1.8 méter. A torony test arányszáma általában 2:1-hez, vagyis 0.6/0.7 méter magas általában egy harckocsi tornya. Ebben lenne elhelyezve ez a 0.3 méter magas rekesz.
T-72A_Drawing_Line_Russia_01.gif

35279-9.jpg

Már évek óta bemutatott makettet csak felülről lehetett látni ugye?

http://www.tank-net.com/forums/index.php?showtopic=39816&page=1

Itt szemből is látható

Tudom nem így fog kinézni, csak már hogy lássunk valami újat

Úgy látom, hogy egy teljesen új 2A82 típusú 125mm űrméretű ágyút készítenek hozzá, valószínűleg új lőszerekkel is fog rendelkezni.