Gondolkoztam kicsit az Armatán és rájöttem, hogy nem csak olyan tornyot lehet készíteni egy harckocsihoz, mint a maiak.
Arra gondoltam eredetileg, hogy majd az Armata tornyának belseje is benyúlik a páncéltestbe, mint a mai tornyok, hiába automata. (A jelenlegi automata töltő miatt gondoltam erre)
Aztán rá jöttem, hogyha fektetve helyezik el a toronyban a lőszereket, két sorban egymáson, mindkét oldalra elosztva akkor a harcjárműnek lehet olyan automata tornya ami nem "lóg bele" a páncéltestbe belülről.
Ráadásul itt a lánctalpak sem korlátoznák a lőszer elhelyezését, és mivel nincs ember a toronyban így a torony mérete kicsi maradhatna.
Ha a torony magassága 0.3 méter lenne, szélessége 3 méter amiből a hasznos belső tér 2x1 méter lenne (két rekesz), illetve a hasznos hossz is 2 méter körül lenne, akkor egyesített lőszer esetén is 2x7x2, vagyis 28 lőszer férne el az automata töltőben. De 8-as lőszersor esetén akár 32 lőszer is beférhet. Ez már jobb, mint a jelenlegi rendszer.
(Feltételezve, hogy a lőszer űrmérete 125 mm)
E mellet felszabadulna hely a páncéltestben, mégpedig a torony alatt.
Ha abból indulunk ki, hogy hátul van a motor és az erőátvitel, a torony alatti részen a légkondi/ABV/számítógépek/üzemanyag/aksi stb... akkor elől simán elférhet a személyzet.
Ez beleférhet akár 3 db két méter hosszú rekeszbe is. Vagyis az Armata páncélteste akár 6 méter + páncélvastagság hosszú is lehet úgy, hogy a személyzet nem ül a toronyban.
Ez azért fontos, mert így a harckocsi kb. ugyan akkora lenne, mint a T-90 vagyis a nyugati MBT-khez képest kicsi. Így megmaradhatna az orosz közepes harckocsi vonal is, és mégis újítottak volna egy nagyot.
(Én annyiban nem értek velük egyet, hogy én a személyzetet hátra tettem volna és a motort előre.)