Elnézést kérek fip7-től, amiért csak így bemásolom egy korábbi hsz-ét, de idevág.
Azért mert szépen állták a találatot a nyugati 60 tonnás vasak míg az oroszoknál úgy szétpukkant a t-72 egy gagyi rpg-7 találattól mint egy lufi.
"Azt hoztad föl példának, hogy mennyi orosz MBT-t kilőttek a konfliktusokban. Tudom, a nyugati cuccoknak jobb a PR-ja, de nézzük már meg youtube-n azokat az iraki videókat! A "legyőzhetetlen" M1A2-ők is úgy hullottak, mint az őszi falevelek, mert a modern pct. fegyvereket vagy a nagy hatóerejű IED-eket azok sem bírják, pont úgy mint az orosz vasak!
Az meg, hogy 91'-ben az öbölháborúban mi történt nem releváns, "majom" verziójú , full fapados T-72-esek, és egy valag kínai eredetű ősrégi harckocsi csapott össze a teljes légi fölényben lévő, 1000+ modern MBT-t kiállító NATO erőkkel totál sík terepen. És láss csodát, fölényesen nyert a NATO....
Én ebből azért nem indulnék ki MBT vs. MBT ügyben.
Itt Európában a tipikus lőtávolság 1500 méter. Azt mondtad, hogy a modern nyugati MBT-k erre vannak felkészítve, az oroszoknak semmi esélye. Miből gondolod, hogy egy ilyen összetett terepen face to face küzdelem alakulna ki? Oldalról, ilyen távon kb. 100%-os hatékonysággal lőnék ki egymást!
(felderítési képességekről előző oldalon tettem be képet)
Szemből se sokkal másabb a helyzet, ugyanis pár dolgot végig kell gondolnunk.
1. Igazak azok az információk, hogy egy modern nyugati MBT-nek szemből 1000 mm RHA egyenértékű a páncélzata, a T-90-nek meg 700 mm RHA + 400 mm add hozzá a robbanó reaktív páncél.
2. Igazak azok a hírek, mi szerint egy DM53-as német pct. lövedék 2 km-ről képes átlőni 900 mm RHA-t. És igazak azok a hírek, hogy az oroszok legjobb lövedékei képesek 2 km-ről 7-800 mm RHA-t átlőni.
Most ebből két dolog következik:
1. Senki sem tudja kilőni szemből a másikat.
2. Mindenki ki tudja szemből lőni a másikat.
Én azt a "vegyes" képet, hogy a ruszkik hazudnak, de a "nyugatiak bezzeg" nem fogadom el! Vagy mindenki túl sokat mond, hogy saját magát fényezze, vagy mind a kettő hazudik, hogy a valóságot palástolja.
Előző oldalakon kifejtettem, hogy a csúcs Leopárd 2A7 kivételével, a legtöbb nyugati MBT páncélzata hasonló védelmet nyújthat, mint a T-90A/MS tankoké. Hasonló felhasznált anyagok mellet, hasonló Súly/védendő felület adatok mellet meglepne ha nem így lenne!"
Nyugaton nem volt rá szükség és ők már 2003-ban jobb koncepciót is mutattak be.
Ezzel kicsit szeretnék vitába szállni. Az USÁ-ban elkészült egy prototípus, a fejlesztést azonban leállították. A többi nagy nyugati harckocsigyártó nemzetnél, a németeknél, franciáknál, briteknél semmi sem történt. A két legújabb "Nyugati" harckocsi, a japán Type-10 és a dél-koreai K-2 is ugyanazt a koncepciót követi, mint az M-1 és a Leo-2. A K-2 ha jól tudom, ráadásul az M-1 alapjain lett kifejlesztve, továbbfejlesztve. Magyarán kis túlzással a nyugati harckocsi fejlesztés 30-40 éve egy helyben toporog, a meglévő technikát csiszolják csak tovább. Az oroszok mertek tovább lépni, hogy ez bejön-e hosszú távon, az majd elválik. Ha bejön, könnyen lehet, hogy új harckocsi fejlesztési, építési versenyt indíthat el.