T-14 Armata

<blockquote rel="boki">Rogozin: Idovel az Armatára 152mm-es ágyu lesz szerelve,amihez már van loszer és képes 1 m vastag acélt is átutni.
http://lifenews.ru/news/153895

Ma megjelent orosz hírek szerint ehhez az ágyúhoz a lövedéket "Rosamot" tervezi.....mellesleg Paks2 kivitelezője...</blockquote>

Miért, nukleáris lövedék lesz? :) Akkor értem már, hogy erre a toronyra miért felesleges a két oldalgépágyú :)))

<blockquote rel="varga dima"><blockquote rel="boki">Rogozin: Idovel az Armatára 152mm-es ágyu lesz szerelve,amihez már van loszer és képes 1 m vastag acélt is átutni.
http://lifenews.ru/news/153895

Ma megjelent orosz hírek szerint ehhez az ágyúhoz a lövedéket "Rosamot" tervezi.....mellesleg Paks2 kivitelezője...</blockquote>

Miért, nukleáris lövedék lesz? :) Akkor értem már, hogy erre a toronyra miért felesleges a két oldalgépágyú :)))</blockquote>

Gondolom akkor a 3 fős személyzetet védő kapszula véd a sugárzástól is :)

<blockquote rel="hiryu">Igen, de ti is hoztátok anno a szovjet sajtóból a híreket, miszerint max 50 tonna lesz, a légi szállíthatóság miatt.

Az nem én voltam, én az ottani talaj és terepviszonyokkal, a talajnyomással indokoltam, hogy nem lesz a föntebb említett tömegnél nehezebb a T-14 -es. </blockquote>

Szerintem azért lesz nehezebb, mert nem az "ottani" talaj és terepviszonyokra készül :))

Eszetekbe sem jut,hogy a Roszatomnak van egy halom uránja amiből ők tudnak csak lőszert csinálni?

Eszetekbe sem jut,hogy a Roszatomnak van egy halom uránja amiből ők tudnak csak lőszert csinálni?

Erre gondolsz?

URANIUM0415.gif

M900.jpg

Szerinted az oroszfanok irányítják az Armata fejlesztést?
Már megint elkezdtél hülyeségeket beszélni...

Megjegyzem, ha DPU felé kacsintgatnak, az egyszerre jelenthet pénzügyi -ez az olcsóbb, mint a wolframkarbidos, ill lövegfejlesztési gondokat - DPU-hoz elég a kisebb lövedéksebesség, nem kell a nehezebben gyártható L55 löveg, a magasabb gáznyomást elviselő csővel. Szóval a 152 mm ígérettől még messzebb vannak.

Szerinted az oroszfanok irányítják az Armata fejlesztést?
Már megint elkezdtél hülyeségeket beszélni...

hiryu

Szerintem az Armata izraeli-orosz közös fejlesztés :)

A Tigr-ben meg amerikai (Cummins) motor van...
Az amerikai rakétákban pedig orosz hajtómű... (USA & Eurázsiai Unió)

A kinai fregattokat viszont EU-s dizel hajtja... (Németo. & Kina)

hmm... fura dolgok ezek

hiryu

Megjegyzem, ha DPU felé kacsintgatnak, az egyszerre jelenthet pénzügyi -ez az olcsóbb, mint a wolframkarbidos, ill lövegfejlesztési gondokat - DPU-hoz elég a kisebb lövedéksebesség, nem kell a nehezebben gyártható L55 löveg, a magasabb gáznyomást elviselő csővel. Szóval a 152 mm ígérettől még messzebb vannak.

Na ez,hogy jött ki azon kívül,hogy mára is ki kellett valami fikázást találnod a nagy semmire alapozva(igen a vágyálmaid a semmi kategóriája)ha ár a füstelszívó nem jött be.

Gondolom tisztában vagy a lövedék optimális arányaival, vagy hogy melyik a lövedékanyaghoz mekkora az optimális sebesség, hogy elérje a maximális páncélátütő sebességet, és ehhez milyen lövegre van szükség?

Esetleg arról, hogy eközben milyen hatások érik a lövegcsövet?

-

<i>lőporgázok koptató hatása a Harckocsifegyverek szerkezeti alapjai (Pc 35) című tankönyvből:

" A lőporgázok lövésnél csak a cső egy vékony rétegét tudják magas hőmérsékletre felhevíteni. A felhevített réteg egyirányban, mégpedig sugárirányban tud kiterjedni. (Pontosabban: a lövés folyamán a lőporgázok hatására a cső fala egyidejűleg érintőleges tágulási, sugárirányú összenyomási és tengelyirányú tágulási deformációt szenved el.) A felhevült réteg egyirányú kiterjedése eredményeképpen maradandó deformációk lépnek fel, a lehűlés után a deformálódott réteg nem tudja felvenni eredeti alakját, annak felületén repedések keletkeznek. Lövés után az erősen felmelegedett felületi réteg hirtelen lehűl. A hirtelen hőmérsékletesést az önedzés jelensége kíséri, amely a fémet rideggé teszi. A lőporgázoknak a cső falára gyakorolt mechanikai hatása abban áll, hogy a gázok nagy sűrűséggel és mozgási sebességgel rendelkezve, a lövedék mögött haladva kiszakítják és kisodorják az erős felmelegedés miatt megolvadt és meggyengült felületi fémrészeket. Ezen kívül a nagy nyomásnál és hőmérsékletnél a lőporgázok molekulái atomokra bomlanak és ezek behatolnak a fém pórusaiba. Ezek eredményeként bizonyos mértékben a fém felületi rétege cementálódik, ami megváltoztatja annak minőségét. <b>Minél nagyobb egy löveg űrmérete és teljesítménye, annál gyorsabb a cső kiégése és kopása. </b>A kiégés első jelei a csőfurat polírozott felületén megjelenő homályos foltok, amelyek elsősorban azon a részen tűnnek fel, ahol a lövedék vezetőabroncsa helyezkedik el. Ezek a foltok a fémben keletkezett rendkívül vékony és sekély repedések sokasága. A lövések számának növekedésével e repedések mélyebbé és szélesebbé válnak. A legnagyobb mértékű mélyülés és szélesedés azoknál a repedéseknél figyelhető meg, amelyek irány megegyezik a csőtengellyel. A cső kiégésével egyidőben megy végbe a csőfurat felületének kopása is. A kopás a cső mentén nem egyforma, legnagyobb mértékű a maximális gáznyomás helyén, majd onnantól a csőtorkolat felé haladva 4-5 kaliberhoszban csökken, ezután egészen jelentéktelen, majd a csőtorkolatnál, az utolsó1-2 kaliberhossznyi részben újból maximálisra növekszik. A csőfurat kopása és a cső kiégése következtében jön létre az ágyúcső ballisztikai halála."
</i>

Wolframkarbid lövedékhez magasabb lövedéksebesség, asszem kb 200m/sec-el több kell mint DPU-hoz. Többit ld ld fenn.
Na a az elvtársaknál ez még mindig neuralgikus pont, 152 mm-ben még mindig nem sikerült megfelelőt összehozni nekik.

Bármit is mesélnek a Rheinmetall L/55-t 20-30%-al meghaladó torkolatiolati energiáról.

De ha már itt tartunk, várom szíves véleményedet arról,hogy az orosz hadsereg új neméppen környezetbarát alapanyagúDPU anyagú lőszert akar rendszeresíteni az Armatához.

(Viszont most szóltak, rosszul tudom a DPU lövedék a drágább.)
A német Wolfram-karbid DM63 3600 dolcsi volt kb 2006-ban, míg a DPU M29A3-ra 2003ban írtak 8500 dollárt.

De ha már itt tartunk, várom szíves véleményedet arról,hogy az orosz hadsereg új neméppen környezetbarát alapanyagúDPU anyagú lőszert akar rendszeresíteni az Armatához.

Erről van forrásod is?

A véleménye sok embernek valószínűleg ua. mint az ellenérdekelt felek esetében...

fenti hozzászólás:
<i>Eszetekbe sem jut,hogy a Roszatomnak van egy halom uránja amiből ők tudnak csak lőszert csinálni?</i>

De a "hogy" kötőszó hlyett a véleménykérésnél szerencsésebb lett volna a "ha" szócskát használnom.

hiryu

Igazából olcsóbb a DPU lőszer hisz gyakorlatilag hulladékból készül(lőszert csinálni belőle olcsóbb mint tárolni).

Mit tudsz te az el nem készült(csak kísérleti darabok léteznek belőle)152-es lövegről?

Az,hogy mennyire kell gyors vagy lassú löveg az nem attól függ,hogy milyen anyagú a lövedék hanem attól,hogy milyen tömegű(a szegényített urán kisebb sűrűségű mint a wolfram karbid).
A torkolati energia tudtommal a lövedék sebességéből és tömegéből adódik így azonos torkolati energiához egy könnyebb lövedéknek gyorsabbnak kell lennie vagy egy nehezebbnek lassabbnak.
A löveg torkolati energiájából önagában nem lehet az átütőképességre következtetni,hisz lehet nekem 100000 Jouleos energiájú lövegem ha a lőszere tollpihe keménységű anyagból van.

A "régi" 125-ös lőszereknek azért volt kisebb az átütésük mert a töltőgép behatárolta a fizikai méretüket.