T-72

Meg persze M47 Dragon, HOT és a 80-as évek közepétől AGM-114 Hellfire. Elnézést, ha kifelejtettem még valamelyéket.
A Dragont azért hagytam ki, mert egy rakás szar volt tudtommal. A HOT-ot elfelejtetem, és a AGM-114 heli alapú. Csak szárazföldi rendszert akartam nézni.

Az iTOW a reaktív páncélzatos '80-as évek szovjet hk-ig kényelmesen szétcincált mindent.

Tudom.

A HOT RHA értéke valahol a Swingfire táján van. A Milan F1 harmatos, a későbbi változatok már azért elég jók. 600-800 mm RHA táján.

rudi

Jól gondolod, a textolite az konkrétan üvegszál erősítű bakelit. Egyébként meglepően erős és olcsó anyagról van szó.
Ugye 3 különböző támadás típus éri a harckocsik páncélzatát:

1. A kinetikus, ahol valami keményet lőnek neki a páncélnak. Ebben a tekintetben a textolit elfogadhatóan teljesít, hiszen megtámasztja az előtte lévő acéllapot, <b>nem reped</b> és van saját ellenállása is.
E miatt az Acél+textolit+acél jobb páncélzat , mint a homogén öntött acél vagy az acéllemezek+üregek.

2. Lökéshullám, ilyen hatást vált ki például egy rogyókúpos repeszgránát. Úgy működik, hogy a speciális robbanószer rátapad a páncélra majd ahhoz nyomódva felrobban. A páncél anyagában pedig tovább terjed a lökéshullám ami miatt a páncél belső fele "ledobódik". Ez pedig komoly repesz hatást eredményez.
A hagyományos öntött páncél ez ellen 0 védelmet jelent, így ezt felejtsük is el.
Az üreges páncél véd ez ellen, hiszen az üreg megállítja a lökéshullámot.
Az acél+textolit+acél is véd ellene, mert a lökéshullám terjedési sebessége más az acélban és más a műanyagban, illetve az illesztések miatt van egy minimális rugalmasság is. Így az ilyen kompozit páncélzat is véd a rogyókúpos repeszgránátok ellen.

3. Kumulatív (HEAT) hatás. Itt is gyengén teljesít a homogén páncélzat, ugyanis a nagy nyomású sugár "alagútját" megtámasztja oldalról a homogén acél így végig nagy marad a nyomása a sugárnak. Ezzel maximalizálja a rombolóerőt.
Az üreges többrétegű esetén a sugár folyamatosan változó közegben halad (acél/levegő) és így itt nincs ami megtámassza oldalról a nagy nyomású sugárnyalábot. Ennek megfelelően szóródik is rendesen. Szóval ez egy hatékony megoldás.

Az acél+textolit+acél esetén az anyaghatároknál van egy kis rés az illesztés miatt, ami pont elég ahhoz, hogy a nyomás elszökjön, így valamennyire ez is üreges páncélként viselkedik.
A másik az, hogy a bakelit és az üveg máshogyan viselik a nyomást és a hőterhelést. A sugár meg általában a kisebb ellenállás irányába halad, így a kompozit műanyagban valamennyire szóródik.
Ez azért fontos mert így nő az áthatoló sugár átmérője és így csökken a nyomása, ezért az utolsó acélrétegnek több esélye van megállítani.
Vagyis: Az első acélréteg lassítja a sugarat, ami emiatt jobban tud szóródni a műanyagban, ami miatt a nyomása jobban csökken így a harmadik acélrétegnek van esélye megállítania.
Szóval az acél+textolit+acél sokkal jobb megoldás, mint a homogén acél, és talán olyan jó, mint az üreges többrétegű ha HEAT lőszerről van szó.

Ezen információk alapján én az acél+textolit+acél kompozit páncélt egy hatékony, kiegyensúlyozott és olcsó megoldásnak tartom.

@fip7

Az 1. és 2. pontok világosak (bár az angolokon kívül nem tudom használ-e még valaki HESH lőszert) - ezek miatt van rés a lemezek között.

A 3. pontban amit a kompozit anyagokról és az anyaghatárokról írtál érdekes.
Korábban én is azt hittem, hogy valami kerámia vagy kvarc a fasza dolog a kumulatív sugár ellen, de v.színű, tényleg célszerűbb lehet inkább megpróbálni szétszórni a sugarat mint megállítani.

Most már csak az nem világos hogy a mi lehet az a "tömörített kvarc" a páncélban.

rudi

Őszinte leszek. A kvarccal nem tudok mit kezdeni :-)
Fogalmam sincs milyen elgondolás alapján van ott ahol van. Szerintem ennyi erővel kohósalakot is berakhattak volna.

Amúgy a T-72 annyi fajta páncéllal készült, hogy fejben sem tudom tartani. Amikre emlékszem:
1.
Test: Homogén acél
Torony: Homogén acél

2.
Test: Homogén acél
Torony: Üreges acélöntvény

3.
Test: Acél lapok (valahol köztük gumi)
Torony: Acél+Kvarc+Acél

4.
Test: Acél+Textolite+Acél
Torony: Acél+NERA (acél,textolit,gumi)+Acél

5.
Test: Acél+korund(+gumi)+acél
Torony: Acél+korund(+gumi)+acél

6.
Test: Acél+"kerámia kompozit"+acél
Torony: Acél+"kerámia kompozit"+acél

Kb. Ez az időrendi sorrend, de, hogy melyik T-72 melyiket használta az sokszor homályos, mert az utolsó 3 verzió az mind T-72B :-)

Az acél+kvarc+acél az az export változat M és M1.A tisztán homogén acél az a legelső T-72 Ural variáns.Az üreges már ennek egy javított változata de az nekem sem tiszta,hogy az M és M1 előtt a lengyelek ezt az üreges páncélzatút gyártották vagy a sima homogén acélosat.

Mi az a meghosszabbítás a páncéltest végén?
Ez a régi B1 kb a PT Twardyval van egy szinten nem?

Tipp.

Pár éve az amcsi M1-nél kb. ugyanott a kísérő gyalogság részére helyeztek el kommunikációs eszközt. Talán ez is az lehet (lásd azt a kis lenyitható fülnek kinéző valamit, ami mögött talán egy telefonkagylószerűség bújuk meg).

Na az lehet, de miért ilyen nagy? Azért mert orosz masina? :)
A Chieftain-en is van /volt hátul telefon a tank és a kísérő gyalogság közti kommunikációra. Persze lehet hogy ez már modernebb , esetleg nem csak a tankkal lehet beszélgetni hanem pk központtal ,vagy tüzérséggel, meg ilyenek. A tankkal való kommunikációra miért jobb ez mint a rádió? Nagyon helyhez kötött és veszélyes is.

A Chieftain-en is van /volt hátul telefon a tank és a kísérő gyalogság közti kommunikációra. Persze lehet hogy ez már modernebb , esetleg nem csak a tankkal lehet beszélgetni hanem pk központtal ,vagy tüzérséggel, meg ilyenek. A tankkal való kommunikációra miért jobb ez mint a rádió? Nagyon helyhez kötött és veszélyes is.

Passz.

https://farm1.staticflickr.com/738/21116704365_897c4795ab_o.jpg

Gondolom pont azért jó, mert nem kell hozzá külön rádió, elvileg bárki tud beszélni velük.

Szerintem fontos szempont,hogy a kanócos telót nem lehet zavarni.

T-72E1
5FrStW2ZXcM.jpg

sVHfJbKtepY.jpg

6_jEFi502ZQ.jpg