<a title="" href="http://htka.hu/forum/harckocsik/t-90/page-4/" rel="nofollow">dudi</a>
"Az ESAPI nem mellény hanem egy kerámialap"
Ez igaz, viszont mennyi anyag kell ahhoz a laphoz, és mennyi egy karabély csőhöz?
"A karabélyok csövét kemény krómozzák így növelve a kopásállóságot"
Tudom, de a kerámia csőnél elsősorban az általam feltételezett súlycsökkenés és a jobb hőtűrés a lényeg. Harckocsinál ez sokkal drasztikusabb nagyságrend.
"a harckocsiágyúk csöve pedig nem egy homogén valami áll egy külső és egy belsőcsőből és csak a belső csövet kell cserélni."
Tudom, nem is az egészet kell kerámiából csinálni. A külső rész eddig is műanyagból volt (tudtommal üvegszálas). A belső csőnél alkalmaznék kerámiát. Amennyire én tudom, ugyanolyan erősség mellet fele akkora súlyt lehet elérni az acélhoz képest. Vagy ha megfordítod, ugyan olyan súly mellet kétszer akkora erősséget. Ebben azért van fantázia szerintem, ráadásul a karabélyokkal ellentétben a harckocsik csöve sima felületű. Lényegében egy nagyon erős, hosszú, precíz sima csövet kell "csak" gyártani.
"Ha a kompozit műanyagokra gondolsz amiből újabban a fegyvertokokat készítik azok sokkal olcsóbbak,igénytelenebbek és sokkal olcsóbb őket előállítani mint az acélt."
A szálerősítésű kompozit anyagból készült fegyvereknél azért ez nem igaz. Ezek a fegyverek jóval drágábbak az acél/alumínium felépítésű társaiknál. ( Például AK-103 vs. FN F2000 vagy SCAR)