T-90

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 893
113
"Ezzel az a baj , hogy ez a kijevi harckocsi temeto. :)

Ez nem cafolata annak, hogy "Most kb ilyenek:":)

Nem igazán.....
http://s60.radikal.ru/i168/1009/4b/44aed78bedac.jp
g
artemovsk.jpg

79_75.jpg
 

reichundroll

Member
2014. október 8.
177
0
16
Kedves Urak, szerintem tökéletesen érthető és egyértelmű, hogy ezeknél senki nem rendelkezik és rendelkezhet pontosabb és hitelesebb adatokkal az oroszokat kivéve -és itt sem az átlag polgárra gondoltam. Fura lenne, ha másképp lenne, nem?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 325
68 578
113
Pár, talán 4 éve olvastam hogy valahol a távol keleten pofán vágtak 2 Isz-3-at amik egy M-zárolt készlet része voltak. Igazából az árra figyeltem fel mert 1 vagy 2 millió dollárt írtak. Viszont ha M-zárolt készleten van még Isz3 akkor lőszer is van hozzá. Ki tudja mi van ott egyáltalán még. Oroszország egy felfoghatatlanul nagy kontinens magyar viszonyokhoz képest.
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 655
1 539
113
@reichundroll

Pontosan. Viszont valamiert az emberek egy resze meg van gyozodve arrol, hogy az oroszok vonatkozo adatai igazak, raadasul a hadero kb. 120 szazalekos bevethetoseggel rendelkezik. ) (ironia)

Ez azert vicces, mert ismerjuk az uzemeltetesi kulturat.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 461
18 024
113
Nem kötözködni akarok, de mit ismersz? A 30 évvel ezelőtti szovjetet, vagy 2016-ban az oroszt?
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 655
1 539
113
@arbalest: jogos a kritikad. Az orosz hadero javareszt tovabbra is sorozott, bar penzuk volt, de a strategiai eszkozokre forditottak elso korben, a boki altal linkelt kepeken pl. szabadteren tarolodnak az eszkozok es nem, nem _hiszem_, hogy 30 ev alatt az oroszok sokat valtoztak volna. Orulok, hogy elindultak a profi hadsereg iranyaba, de messze meg a cel.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 461
18 024
113
2ndt, szerintem az oroszok az elmúlt kb 10 évben, de főleg a grúz háború után sokkal jobban elkezdtek erre odafigyelni. Ez elsősorban magán vélemény, de én a sorozatos, folyamatos hadgyakorlatokon készült videók alapján, a zökkenő mentesnek tűnő szíriai kitelepülésen azt veszem észre, hogy sokat javult mind a hadrafoghatóság, mind az üzemeltetési háttér. Arról van valakinek bármi infója, hogy tárolnak-e pl az oroszok hangárakban, vagy akár pl földalatti bázisokon is harckocsikat? Mert ezekbe pl valószínűleg nem engednek be fotósokat, ha vannak ilyenek.
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 655
1 539
113
@arbalest:

"2ndt, szerintem az oroszok az elmúlt kb 10 évben, de főleg a grúz háború után sokkal jobban elkezdtek erre odafigyelni."

Ezt nem ketlem, mert kenyszer volt. Az sem kerdes, hogy oriasit javultak (volt honnan). Viszont a top szinten levo hadsereg borzalmas draga mulatsag, plane egy olyan orszagban, ahonnan folyamatosan volt agyelszivas.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Ezzel az a baj , hogy ez a kijevi harckocsi temeto. :)
http://warfiles.ru/show-61336-kladbische-tankov-v-kieve.html

Egymásra pakolt tankok, T-64,72,80, és a csúcsdísz BRDM.
Azt írják, hogy az afgán háború óta ott rohadnak.
Nem semmi.
Mondjuk 92 után rengeteg ilyen roncstelep-szerűt láttam Ukrajnában. A zöme valószínűleg még ugyanúgy megvan ...
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 360
26 685
113
A képeken látható sok-sok hk. szerintem csak akkor lenne bevethető, ha jó pár gyári brigád végignézné egyesével, a lista alapján pedig elvégezné a szükséges javításokat, alkatrész cseréket,-pótlásokat. Már maga a különböző kenő és egyéb anyagokkal való feltöltés is több napos, vagy hetes munka lenne önmagában. De szerintem ezek már nem lesznek beröffentve soha.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
Srácok! Továbbra is atomnagyhatalomról beszélünk! Ha olyasvalaki támadná meg őket, aki nem jelent "komoly" fenyegetést számukra, akkor ebből kifolyólag le is tudnák nyomni. Ha meg olyan, aki igen, nos az oroszokhoz nukleáris szempontból csakis az USA mérhető és senki más ezen a bolygón. Erőprojekció szempontjából nincsenek a toppon, ez tény, legalábbis a konvencionális fegyvereket tekintve. De ezen a területen is jóformán csak az USA-hoz képest vannak lemaradva. Pl. kinek van valódi interkontinentális stratégiai bombázója? És stb.
 

gaborv

Member
2013. február 2.
141
11
18
Ezzel az a baj , hogy ez a kijevi harckocsi temeto. :)
Irreleváns, ezeket a temetőket már a CCCP idején berendezték nagyrészint, akkoriban még úgy tervezték hogy majd a szovjet ipar új remeke a T-90 levált mindent (persze akkor még T-72BU volt a neve).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 734
80 114
113
Az M zárolt készleteket senki ne úgy képzelje el,hogy beül és már indul is,idő kell a bevethetőségükhöz de közel sem hónapok hisz az így letárolt technika folyamatos karbantartás alatt áll így nincs benne elért gumitömítés vagy használhatatlan elektromos vezeték.
 

gaborv

Member
2013. február 2.
141
11
18
A képeken látható sok-sok hk. szerintem csak akkor lenne bevethető, ha jó pár gyári brigád végignézné egyesével, a lista alapján pedig elvégezné a szükséges javításokat...
Pont erről beszéltem, a raktári vasak 20 év után csak nagyjavítás után indithatóak el értelmes módon. Valaki dobjon ki az udvarára 20 évre egy sima elektromos kábelt, aztán az első mozdulatnár letörik róla a műanyag.

... atomnagyhatalomról beszélünk...

Pontosan. Tökmindegy, hogy a ruszkiknak 2500, vagy 7500 tankja van, amíg van pérezer atombombája. :D
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 236
15 945
113
Az elmúlt években az orosz haderő gyakorlatilag mindenre rácáfolt, amiről itt külön esszék íródtak és ugyanez elmondható a nyugat-európai katonai erőkről is, csak fordított előjellel.
<b>
rudi</b>
<i>„Egyébként minek az Oroszoknak 20 vagy 15 ezer tank?
Milyen "nagyméretű szárazföldi háborút" akarnának megvívni?
Abban a nemvárt esetben ha kitörne a III. vh. első 30 percben nagyjából minden város, ipari központ és katonai célpont hamuvá válna Londontól </i>Kamcsatkáig (és több mint v.színű hogy az USA-ban is)”

Dogma, erre semmiféle bizonyíték nincs, csak a kötelező hit.
Mostanáig két város ellen vetettek be atomfegyvert és mindkét város 10 év múlva virágzó nagyváros lett ismét. Ugyanezt támasztják alá azok az amerikai szakvélemények, melyek sokkal kisebb globális bammeget jósolnak egy regionális/korlátozott atomháború esetére is.

Minek nekik ennyi tank?

Talán azért, mert egy nagyméretű orosz-NATO (<i>cseppet sem váratlan</i>) háború esetén az első 48 órában minden high-tech kütyü, műholdas és kommunikációs rendszernek kaput, az okos bombák secperc alatt elfogynak, utána <b>csak és kizárólag anyagháború jön</b>.
Nagy mennyiségben, egyszerűen és gyorsan bevethető erők kellenek majd, pont úgy, mint eddig minden nagy háborúban.
De említhetném a Sivatagi Vihart is, ahol ugyancsak több ezer páncélos volt bevetve, pedig az „csak” egy lokális kis háború volt, papíron.

Az orosz haderő a szárazföldi összfegyvernemi hadviselés nagymestere volt eddig is, a tízezer tank mellé még befigyel háromszor ennyi lövészpáncélos, pár ezen önjáró tüzérség és MLRS valamint nem kevés harci heli + csatagép egy igen komoly csapatlégvédelemmel párosítva. Európai hadszíntéren ez elsöprő katonai erőt jelent és még hozzá sem számoltam a több ezer taktikai atomtöltetüket, amelyeket vígan kombinálhatnak a hagyományos erőkkel.

Miért nekik ennyi tank?
Minek az USA-nak több ezer harci repülő és helikopter?
Na, az oroszoknak pont ugyanezért kell: a saját történelmi befolyási övezeteik (cári gyarmataik) érdekében szárazföldön (közel-külföld) nem verhetőek az oroszok, ha itt az idő.

Szerintem ne otthonról a gép elől akarjuk már kitalálni a nagy tutit, hogy minek nekik ez meg az.
Ez röhejes.
Az amerikaiak és az oroszok nem ma kezdték a pályát, eddig minden világháborút megnyertek és szerintem nyugodtan fogadjuk el, hogy nagyon is jól tudják, mit és miért tesznek.
Nálunk kábé ezerszer jobban.

<b>2ndt</b>
Több ezer T-72 és T-80 támadó hk olyan katonai erőt képvisel, amivel szemben hiába pakolsz oda pár száz Leo-2-őt meg Leclerc-et, a háborút így nem lehet megnyerni ellenük.
Pláne, ha pár ezer (tízezer) előbb felsorolt egyéb technika is betársul melléjük. Az 500-700 db T-90 csak a hab lesz a tortán.

Amúgy megnéznék néhány nagy arcot, hogy mit lépne, amikor pár ezer T-80 nekiindul… :D
Na jó, csak vicceltem, nem akarok látni a halálfélelemtől zokogó embereket, amikor a valóság rácáfol a szép reményekre.

Amikor beindult a Barbarossa, a szovjet Vörös Hadsereg tömve volt BT meg hasonló harckocsikkal.

Sokra nem mentek vele, pedig akkor még a Wehrmacht is PzII-III-asokkal, meg T-38-asokkal és rövid csövű PzIV-esekkel nyomult.

Amennyiben NATO légi fölény lenne, a harckocsirohamnak reszeltek.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 236
15 945
113
<blockquote rel="thomashewitt">Elég szkeptikus vagyok, a nagy tömegű tankok harctéri alkalmazhatóságának hatékonyságát illetően.
Eleve, akinek sok van, az kizárja, hogy a döntő többsége korszerű legyen.
Nem tudom pontosan idézni, de Hitler a II. VH kezdeti szakaszában mondott az oroszokról valami hasonlót:
"Csodálom azt az országot, amelyik ennyi tankot bírt gyártani, mert már 18,000 kilőttünk"
Párduc, Tigris előtt, valszeg FLAK-al véghezvive.
A repülőgépeikkel dettó hasonló volt a helyzet, agyaggalamb lövészet volt csupán, nem vízen, hanem földön.

És aztán 45 évig német csapatok állomásoztak Moszkvában.
Ja, mégsem. Azok a csapatok szovjetek voltak és nem Moszkvában, hanem Berlinben.
Talán, ha több Tigrise lett volna Hitlernek... De nem volt.</blockquote>

A Szovjetek semmire nem mentek volna az USA hadbalépése ill. a tőlük kapott szállítmányok nélkül.

Régen az indexen volt egy hozzászólás, ahol egy tényleg hozzáértő tag leírta, hogy még 44/45-ben is a Vörös Hadsereg ellátmányának igen fontos részeit kizárólag vagy zömmel nyugati forrásból tudta előteremteni.

Azt is vegyük hozzá, hogy a SZU önmagában népesebb volt, mint a németek és szövetségeseik összesen, miközben a németek több frontos háborút vívtak.
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 655
1 539
113
"Amennyiben NATO légi fölény lenne, a harckocsirohamnak reszeltek. "
Pontosan.