A svéd kényszerhelyzetben van. Gripennek vége az E-csak egy köztes megoldás, ezt marketingjük nem monda ki, de olcsón fejlesztett 4+++ repülőgép. A SAAB nem akkor repülőgépgyártó cég, hogy egy 5.gen fejlesztésbe beugorjon. Viszont a Vörös Farok után, amely számítógépes fejlesztéssel készül, lehet, talán olcsóbb lesz a tervezés, folyamata. De ennek ellenére új harci repülőgépet nem tudnak önállóan fejleszteni.
Ugyan mar. Az altalad emlitett fenti orszagok kozul a svedek meg a franciak, akik sajat fightert kepesek ma is fejleszteni, akart fifth-gent is, csak anyagilag ertelmetlen szamukra (plusz korabban sem volt ketseges, hogy a radar ill ID tech sokkal gyorsabban fog fejlodni, mint amilyen tempoban valthatoak a fighterek, jobban teszik, ha kivarnak az ilyesmivel.)
A briteknek kozuk nincs semmifele onallo fighter fejleszteshez mar vagy 50 eve - a Tornado is brit-olasz-nemet volt -, olaszoknak szerintem detto semmi eselyuk nem lenne egyedul, de talan tobb, mint a 30 eve mar gyakorlatilag penzmosasbol elo briteknek (az olaszoknak legalabb van repiparuk.)
FYI konkretan a Saab 70-80 eve fejleszt es gyart onalloan fightereket - ahogy mar sokszor leirtam, a Cold War alatt a sved legiero a vilag negyedik (!) legnagyobb legiereje volt valami ezer (!) repulogeppel (sot, mar a masodik vh alatt is 800-900 gep korul volt a legierejuk, nem veletlenul nem ment nekik Hitler.) Miutan osszedolt a CCCP, boszen elkezdtek leszerelni, leallitottak az akkor mindossze 15-20 eves Viggen gyartasat, majd ki is vontak oket azonnal - viszont a tudasbazis megmaradt, sot, elotte jartak mindenkinek networked es EW teruleten (ez ma is megvan, de mas formaban, pl a megfeleloen modularizalt-virtualizalt system design az E/F-ben egy generacioval jar az elmeroggyant F-35 lehuzas-benazas shitshow elott.)
Amit nemcsak a svedek vesznek hozza, hanem mindenki, akinek egy csepp esze van, azok a rendszerek, amelyeket tutira jobban megeri megvenni, mint anyagilag belerokkani sajatot fejleszteni, pl engine. Ezzel szerintem mindenki jol jar, ertelmetlen lenne a meglevo handful engine gyarton kivul tovabbi aprokkal egereszni es safety kockazatokat vallalni.
A meret az egyedul az anyagiak miatt lenyeges, de a svedek hiresen okosabban allnak a ktghez ti. nem veletlenul nem is ugrottak bele semmilyen 5th gen tervezesbe (elotte felmertek, hogy mennyit hozna a konyhara ha arra elcsapnak a teljes budget haromnegyedet, es inkabb az EW dolgokra koncentraltak az uj Gripenben.)
Abban egyetertek, hogy kovetkezonek megint ujat kell tervezni - az E/F is erosen uj gep a C/D kepest -, abban plane, hogy ha valakik, hat ok tudnak megfeleloen optimalizalt tervezest es PM vinni. Viszont az egyeduli tervezeshez valami eszement kormanyzati penzt kellene beledobni es az nem tul valoszinu.
Ugyanakkor a svedeknek mar ott vannak a brazilok, akik siman bele tudnak ugyanannyit nyomni, mint a britek avagy olaszok, azaz a Saab biztosan nincs kenyszerhelyzetben. Ha valamiert 5th-6th gen gepet akarnak tervezni, akkor ok vannak a legkevesbe problemas helyzetben: a know-how megvan ill ki tudjak fejleszteni, ami kell, ipar megvan, raadasul a braziloknak nem csak penzuk lenne ra, de meg repulogepiparuk is van, sokkal olcsobban le lehet gyartani mindenfele tesztgepeket stb.
Viszont ha valakik az anyagiak miatt kenyszerhelyzetben vannak, azok a britek es az olaszok: ellentetben azzal, amit irtal, a valosagban egyiknek sincs inyere eszement osszegekkel tomni a LM zsebet es cserebe gyakorlatilag berelni a gepeiket es elveszteni a gyartobazist, viszont egyik sem tud egyedul fightert tervezni, szerintem meg egyutt sem.
Mondom, az en tippem az, hogy ha valami lesz a Tempestbol, akkor azt a svedekre tamaszkodva fogjak elohuzni a kalapbol. A britek csinalgassank makettokat meg promo videokat, a radart esetleg - bar ebben meg az olaszok erosebbek szerintem -, mindenfele rendszereket, de a designt hagyjak meg a svedeknek.
Meg azt is el tudom kepzelni, hogy majd vegul szepen osszeolvadnak a francia-nemet programmal, amibol aztan a vegen megint lesz vagy haromfele varians (atlag europai, francia, sved), de kozos rendszerekre epulve, szoval olcsobban jonnek majd ki mint az EF vs Gripen ma.