A legtöbb ma elérhető APS elég nehezen kezeli a felülről érkező rakéták (Javelin, Spike) vagy "okos" tüzérségi lövedékeket (Bonus, SMart155). Konkrétan az elhárító töltetek száma véges, ami azt jelenti hogy a X. RPG, Kornet vagy TOW már betalál, ha nincs idejük újra tölteni egy ütközeten belül.
Pár év és szerntem meg fognak jelenni az APS-t becsapni képes rakéták. Az
RPG-30 ennek az előfutára, de szerintem nem lehet túl bonyolult egy mini zavaró rendszer beletenni egy Spike méretű rakétába. Ez elég, ha annyit csinál, hogy visszasugározza az APS radar jeleit és meg zavarja az időzítést: itt tized, század másodperceken múlik, hogy az ellentöltet időben indul-e. Elég elérni, hogy túl korán vagy túl későn indulj el az elhárítás és máris átjut a rakéta.
Azt is el tudom képzelni, hogy kidolgoznak egy tüzérségi lövedéket, ami a világító lövedékekhez hasonlóan lassan ejtőernyőn leereszkedve több percen keresztül zavarja, vagy akár el is süti az APS rendszereket egy adott terület felett. Hasonló zavarókat kisebb drónok is hordozhatnak.
APS-ek másik problémája, a hatalmas elektronikus lábnyomuk. Az RM szerint földön 20-30km-ről lehet érzékelni ezeket (
az övéket elvileg csak 600 méterről) szóval elárulja magát, aki ilyet használ és valószínűleg nincs messze az idő, amikor rakéták és drónok kifejezetten az APS-ek radarjelére vezetik rá magukat. A felderítő repülők az APS rendszerek jeleiből kb. belehet mérni az ellenséges harckocsik helyzetét, hiába az álcázás - az
RM szerint akár 500km-ről érzékelhetők az APS jelei!
A támadás előtt nyilván felkapcsolja az ellenség az APS-t, már azonnal tudni lehet, hogy jönnek - mint amikor a Don-kanyarban énekelni kezdtek az oroszok, mert ez azt jelentette hogy kiosztották a vodka-adagokat, rövidesen jött is a támadás!
Szerintem egy modern (közép és nagy hatalmak közötti) háborúban az APS-ek hatékonysága és így jelentősége kisebb lesz, mint azt ma gondoljuk. Viszont felkelők és kevésbé fejlett haderők ellen még sokáig lehet hatásos - alapvetően ezek ellen születtek amúgy is...