Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
"CSzKB Progressz" Szamara, itt készülnek a Szojuz hordozórakéták.
Itt meg nem pont egy kém műholdat tesztelnek, nagy lelkesen?
Hány száz ilyen készült már??
Itt meg nem pont egy kém műholdat tesztelnek, nagy lelkesen?
Na az micsoda?Miért nevezik így?Szerintem inkább a Bion-M 2 biológiai műhold lesz az, ami majd 2020-ban indulna. Felismerhető a tetején lévő négy tartókarról.
Mondjuk "picit" durva, hogy az 1960-as évek elejéről származó Vosztok / Zond visszatérő egységére építenek a mai napig műholdakat, még ha a Zenyit buszt már le is cserélték a másfél évtizeddel fialatabb Jantarra.
Na az micsoda?Miért nevezik így?
Én se dobok ki semmit! Jó lesz az még valamire!Szerintem inkább a Bion-M 2 biológiai műhold lesz az, ami majd 2020-ban indulna. Felismerhető a tetején lévő négy tartókarról.
Mondjuk "picit" durva, hogy az 1960-as évek elejéről származó Vosztok / Zond visszatérő egységére építenek a mai napig műholdakat, még ha a Zenyit buszt már le is cserélték a másfél évtizeddel fialatabb Jantarra.
Én se dobok ki semmit! Jó lesz az még valamire!
Szerintem inkább a Bion-M 2 biológiai műhold lesz az, ami majd 2020-ban indulna. Felismerhető a tetején lévő négy tartókarról.
Ez a Gateway nem a Hold körül keringene? Ezek a deltaV értékek nekem nem világosak? Ez nem arányos a szükséges energiával?Az IAC 2018 egyik előadásán a Lockheed bemutatott egy saját koncepciót arról, hogy képzelik el a Gateway űrállomásról induló újrafelhasználható Holdkompot, amelyben az amúgy álltaluk épített Orion űrhajó legtöbb elemét is igyekeztek újrahasználni. Mivel nincs leszálló- és felszálló fokozat, vagyis semmit sem dob el út közben (hogy ezzel csökkentse saját tömegét), így gigászi lett, még úgy is, hogy 4 űrhajós mellett 1 tonna hasznos terhet vihet le a Hold felszínére, illetve hozhat vissza. Itt jön ki amúgy a Gateway űrállomás koncepciójának problémája - olyan messzire van a Holdtól, hogy egy Gateway-Hold feszín-Gateway út 5000 m/s Delta-V igénnyel bír. Hogy ez mennyi? Viszonyításképpen: Szojuz űrhajók cirka 300 m/s; Apollo űrhajó: 2804 m/s; Apollo holdkomp: 2220 + 2500 m/s (leszálló + felszálló fokozat).
Ez bizony azt jelenti, hogy folyékony hidrogén és folyékony oxigén hajtóanyag-párosra lesz szükség, mert ez a legjobb tömeg-hatékonyságú. Még így is 40 tonna hajtóanyagra lesz szükség, és a Holdkomp száraz tömege 22 tonna körüli lenne. A koncepcióban persze van ráció, ám ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy ez csak a Lockheed saját verziója a lehetséges Holdraszálló-jármű terén. Az viszont ebből is látszik, hogy nem lesz egyszerű és pláne nem olcsó egy-egy Holdraszállás...
... Viszonyításképpen: Szojuz űrhajók cirka 300 m/s; ...
Nem 440m/s a Soyuz?
üzemanyag: 892kg (maximumra töltve)
fogyasztás: 2kg per m/s