Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 141
73 702
113
Kié az űr, kié a Hold, kié lesz a Mars? „Függőlegesen”, vagyis a világűr felé meddig tart egy állam joghatósága? Meddig tart egy ország saját légtere és honnantól vannak „nemzetközi vizek” a világűrben? A világűr jogi kérdéseinek megválaszolásához földi példákhoz nyúlnak? Lehet ma a Holdon nemzetközi jogilag elfogadható módon területet foglalni? Hamarabb lesz bányászat a Holdon, mint jogszabály arról, hogy lehet-e bányászat a Holdon? Jogilag hol válik el a világűrben végzett tudományos kutatás a hódítástól, illetve annak előkészítésétől? Jogilag lehet bűncselekményt elkövetni a világűrben? A világűr még a Vadnyugat?

Hogyan keletkezik az űrszemét, mennyi van belőle és mihez lehet vele kezdeni? Van jogi norma az űrben bekövetkező balesetek kezelésére? Felelősségre vonható egy ország, ha a Föld légkörébe visszatérő, de teljesen meg nem semmisülő űreszköze kárt okoz? Az államok által pénzelt magáncégek esetében a társaság vagy az amerikai kormány viseli a jogi felelősséget? Az űrturizmusnak vannak már jogszabályai?

Milyen fegyverrendszerek vannak jelenleg az űrben? Mit tanulnak a világhatalmak az orosz-ukrán háborúból a műholdak és az űr katonai használatáról? Egy ilyen hipotetikus konfliktust az űrben jogi szempontból ugyanúgy területi alapon kell értékelni, mintha a Földön történne? A világűrből remekül lehet hírszerző tevékenységet folytatni. Ezt szabályozza valami? Kik a meghatározó szereplők az emberiség második űrversenyében és mi a tét? A világűr már nem csak a nagy és gazdag államok játéktere? Európa és Magyarország milyen pozícióban van ebben a versenyben? Mik a közeljövő legnagyobb kihívásai az űrjog és az űrpolitika területén?


Bartóki-Gönczy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos dékánhelyettese, a Világűrjog és Politika Kutatóintézet vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában 2024. 03. 08-án.

 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 983
14 007
113
Starship Highlights;

A szeparáció sikerült.
De a visszatérés a Booster és a hajó esetében is kudarc. A Booster landing Burn se sikerült, ráadásúl nekem úgy tűnt magával az orientációval is komoly gondok voltak annyira dülöngèlt.

Ami a hajót illeti a re-entry burn se volt teljes a visszatérés nem tűnt kontrolláltnak. Bár mozgatta a szárnyait nem úgy tűnt, hogy irányítás alatt lett volna.

De biztos "sok hasznos adatot gyűjtöttek"!


A kínaiak is elkönyveltek egy kudarcot. Náluk a Hosszú Menetelés 2C végfokozata nem működött.


A japánok tegnapi kudarcárról pedig csak annyit, hogy a rakéta még így is kibocsátotta a műholdat!
IMG-20240314-185822.jpg

I Believe I Can Fly!
IMG-20240314-185818.jpg
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 386
24 824
113
Mars 2020 Perseverance rover videók.

 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 863
13 265
113
Voyager 1-Új hírek
A NASA szerdán egy kedvező fejleményről számolt be a Voyager-1 űrszonda ügyében, amiről pár nappal ezelőtt még azt írtuk, hogy úgy tűnik: végleg elveszett adatgyűjtő berendezésként működni az emberiség számára. Az űrkutatási hivatal ugyanis közölte, hogy ismét értelmezhető adatokat kezdett el fogadni a szondától - de egyelőre rejtély számára, hogy miért, illetve miért romlott el az egyáltalán.

l-g.php

A NASA elmondása szerint a meglepő fejlemény még március 3-án következett be, amikor is sikerült a Voyager-1 felől egy, a korábbi, a több hónap óta tartó üzemzavar alatt küldött teljes zagyvaságtól eltérő adást venni. Bár ennek tartalma szintén nem követte a szondától elvárt formátumot, de a mérnököknek mégis sikerült dekódolniuk annak tartalmát, amiről kiderült, hogy egy választ képez egy, a szondának korábban kiküldött diagnosztikai parancsra.
Ebben - ha nem is a várt formában, de - ott található a Voyager-1 fedélzeti számítógépének teljes program- és memóriatartalma. A NASA szakemberei most azt tervezik, hogy összehasonlítják annak tartalmát egy, még a meghibásodás előtt lementett másolattal, hogy így jöjjenek rá, hogy mi okozhatta a szonda eddig végzetesnek tűnt meghibásodását, illetve, hogy miként is hozhatnák azt esetleg helyre.

Ha utóbbi nem is sikerül, de azt el tudják érni a tudósok, hogy hasonló válaszokat küldjön a Voyager-1 rendszeresen a Földre, már az is óriási előrelépést jelentene az eddigi állapotához képest. A szóban forgó memórialenyomatban ugyanis mérési adatok is vannak - ami azt jelenti, hogy ha korlátosan is, de továbbra is gyűjthetné az információkat a szonda űrbeli környezetéről az emberiség számára.
Mint korábban már megírtuk: a Voyager-1 jelenleg mintegy 24 milliárd kilométerre jár már a Földtől - az űr egy olyan régiójában, ami már kívül esik a Naprendszer határán, és ahonnan 22 és fél óra alatt érnek el a jelek a Földre.

Az már önmagában is csoda, hogy az eredetileg csak pár éves működésre tervezett szerkezet még most, 46 évvel fellövése után is képes bármire. De még jobb lenne, ha hasznos mérési adatokat szolgáltatna az űr ezen, kozmikus léptékben persze közeli, de emberi léptékkel így is felfoghatatlanul távoli régiójából, hogy meg tudjuk mi is van ottan.
l-g.php
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Tudsz valamit a spacex pénzügyi helyzetéről? Én sajnos semmit. Szerintem nagy haladás a tavaly április közepi első start után, ez már a harmadik start volt és szerintem teljesen jól hozták az elvárásokat. Hatalmas műszaki tapasztalat halmozodhatatót fel.
Nem tudok semmit a cég anyagi helyzetéről és nem mondom, hogy nem haladna (lassan) a használható rakéta elkészítés felé. De állati nagy lemaraadásban vannak. Már rég Starshippel 'óccsón kéne a V2 Starlink holdakat pakolni az "égre" az eredeti tervek alapján. Na meg azt a levegőben elkapást is igazán elengedhetnék végre. Meg a lángterelő nélküli indítóállást. Szerintem.