Nem akarok belefolyni a vitába, de nem tűnt még fel, hogy az emberiség mindent ürügyként használ, hogy pusztíthassa sajátmagát? Nem a vallás a rossz vagy a technológia, hanem maga az ember.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ebben is van igazság....Nem akarok belefolyni a vitába, de nem tűnt még fel, hogy az emberiség mindent ürügyként használ, hogy pusztíthassa sajátmagát? Nem a vallás a rossz vagy a technológia, hanem maga az ember.
Ezért mondtam, hogy nem vagy-vagy kérdés. De nem kell az egyiket a másik rovására túltolni és kizárólagosságot adni neki.Nem bagetelizalok el semmit, de te a tényekkel vitatkozol nem velem.Tehát nézzük a tényeket:
A tudománynak és a civilizációnak köszönhetően átlagban kb kétszer olyan hosszú egy átlagos magyar ember élettartama mint a középkorban? A válasz igen.
És akkor még a nagyon nagy méretű gyermek és csecsemő halandóságról nem is beszéltem.
Azért a középkor mert akkor volt a vallás és az egyház a "delelőjén"
Csak annyiban hoztam fel -és nem akarom túlmisztifikálni- hogy az atomtechnológia jó, hasznos; de ott a morális oldala, hogy szabad, illetve lehet e visszaélni vele. Ez meg már magán a tudományon túlmutató kérdés.Az atombomba bevetéséhez mi a frász köze van a tudománynak?
Nem van benne igazság, hanem nagy igazság amit dudi írt.Ebben is van igazság....
Ja igen, visszaolvastam a kontextust. Többek közt arra gondoltam, hogy a tesztelések során milyen maradandóan káros rombolásokat vittek véghez, vagy vajon hány ember lett áldozata a kísérleteknek? Persze ezt nem csak az atombombára lehet ráhúzni, ugyan úgy a biológiai, vagy vegyi fegyverekre is. Meg egy csomó más dologra.Csak annyiban hoztam fel -és nem akarom túlmisztifikálni- hogy az atomtechnológia jó, hasznos; de ott a morális oldala, hogy szabad, illetve lehet e visszaélni vele. Ez meg már magán a tudományon túlmutató kérdés.
Kéztörő eszköz, amelyet katolikus papok találtak ki a 15. században. Segítségével a papok eltörték az eretnekségbe keveredett tudósok, művészek és szobrászok kezét.....
El kéne ma is ez az oltásellenesek ellen.Kéztörő eszköz, amelyet katolikus papok találtak ki a 15. században. Segítségével a papok eltörték az eretnekségbe keveredett tudósok, művészek és szobrászok kezét.....
Ezért nem értem, hogy miért folyik a tapsikolás a tudomány dogmatikussá válása, ergo vallásiasulása idején.Szerintem a képen látható eszköz az egyik bizonyítéka annak, hogy a vallásnak tényleg semmi keresnivalója nincs a tudomány közelében.....
Aha... Az eugenika ma is elterjedt nézet a felsőbb körökben, holmi kiválasztottsággal és küldetéstudattal körítve.A fajelméletet csak a nácik tartották tudománynak.....
Ne videót nézegess. Olvasd el Schram Ferenc három kötetes munkáját a Magyarországi boszorkányperekről. Jó alapmű.Amúgy a boszorkányperekről volt egy jó videó
Miért ignoráltam, elismertem, hogy léteznek, de hozzáteszem a civilizációs betegségek a középkorban is léteztek.Ezért mondtam, hogy nem vagy-vagy kérdés. De nem kell az egyiket a másik rovására túltolni és kizárólagosságot adni neki.
A higiénia nem tudomány-vallás kérdése.
Meg azért pl. a civilizációs betegségekre a reakciót, eléggé ignoráltad.
Ha jól láttam a Tamüriszos kazah filmben, a helyi eről még 4000 év múlva is ugyanolyan öltönyben robogtak a pusztában, mit amilyen a tarimi múmián van.Nagyon hiányolom a ruha rekonstrukciókat. Alig találni a neten olyan képeket, ahol amúgy tetőtől talpig megmaradt múmiák felszerelését viselő alakok láthatók. Pl a Tarim-medencei múmiákról. Egy mozgás közbeni videó meg egyenesen csak álom.
Ötzi jégemberről viszont van játékfilm.
Csak nem azt akarod mondani, hogy majdhogynem semmiben nem fejlődtünk?Miért ignoráltam, elismertem, hogy léteznek, de hozzáteszem a civilizációs betegségek a középkorban is léteztek.
Ezt azért hadd döntsem már el én, hogy számomra mennyire releváns amit Dudi írt .....Nem van benne igazság, hanem nagy igazság amit dudi írt.
Sajnos valóban kissé mostoha téma.Ha jól láttam a Tamüriszos kazah filmben, a helyi eről még 4000 év múlva is ugyanolyan öltönyben robogtak a pusztában, mit amilyen a tarimi múmián van.
Ezt a visszazsidósodást meg honnan vetted? Luther jobban utálta a zsidókat, mint Hitler. És ennek minden prédikációjában hangot is adott.Nekem azért vannak kétségeim....
Az egyik szitokszó ma pl. az inkvizíció. Főleg a kőkemény spanyol.
Jahj, milyen kegyetlenek voltak....
Közben elfelejtjük, hogy:
1. Az inkvizíció tartott bírósági tárgyalást
2. Az ítélet nem volt meg előre, volt akiket elengedtek
3. A bűnbánat (a bűn beismerése, megtagadása) alapvetően mentesített a legsúlyosabb büntetés alól (halál büntetés)
4. Az inkvizíciós igazságszolgáltatás sokszor nem csak vallási ügyekben járt el. Súlyos köztörvényes esetekben (gyilkosság) is eljárt.
5. A "sötét katolikus egyház" például nem ismerte el a mágiát vagy a boszorkányságot. Ennek megfelelően nem is ítéltek el ilyenért senkit...
6. Az inkvizíció működése során talán 10,000 körüli halottat produkált 100 éves időtávon...
Ezzel szemben a németektől eredő reformáció (visszazsidósodás) elég "szép" eredményeket produkált. Ez a német-angolszász vonalon meghonosodott eszme a "felvilágosodás" idején tartott boszorkány pereket, ahol nagyrészt gyógyítókat és orvosokat végeztek ki.
Tárgyalás nem volt, csak Istenítélet, ami egy olyan próbából állt amiben ha nem haltál meg, akkor kivégeztek...
Ennek a szemüvegén keresztül érdemes nézni szerintem az agyonszídott spanyol+olasz inkvizíció tevékenységét...
Tudjátok, történelmi kontextus!
(Amúgy a boszorkányperekről volt egy jó videó a wun wun csatornán, de most nem találom. Letiltották/letörölték valószínűleg)
Nem, hanem azt akarom mondani, hogy mivel a tudománynak/civilizációnak köszönhetően átlagosan kétszer annyi a várható élettartam egy embernek mint a középkorban a civilizációs betegségek jobban elterjedtek most mint akkor,de a civilizációs betegségek nagy részét a középkorral ellentétben tudjuk kezelni, gyógyítaniCsak nem azt akarod mondani, hogy majdhogynem semmiben nem fejlődtünk?
A faszt. -Hogy klasszikus idézzek. Nagy részét? Pl. Az IBD nem gyógyítható. Számos lelki betegség nem gyógyítható. stb. Jó, a rák gyógyításában sokat fejlődött a technológia, bár nem mindenható. Kezelni persze sok minden kezelhető valamilyen szinten.Nem, hanem azt akarom mondani, hogy mivel a tudománynak/civilizációnak köszönhetően átlagosan kétszer annyi a várható élettartam egy embernek mint a középkorban a civilizációs betegségek jobban elterjedtek most mint akkor,de a civilizációs betegségek nagy részét a középkorral ellentétben tudjuk kezelni, gyógyítani
Ha gyógyítani nem is tudják, de a gyógyszerfüggést elő tudják idézni.A faszt. -Hogy klasszikus idézzek. Nagy részét? Pl. Az IBD nem gyógyítható. Számos lelki betegség nem gyógyítható. stb. Jó, a rák gyógyításában sokat fejlődött a technológia, bár nem mindenható. Kezelni persze sok minden kezelhető valamilyen szinten.
Én nem szeretném személy szerint egy középkori inkvizíciós bíróság eljárását elszenvedni....Nekem azért vannak kétségeim....
Az egyik szitokszó ma pl. az inkvizíció. Főleg a kőkemény spanyol.
Jahj, milyen kegyetlenek voltak....
Közben elfelejtjük, hogy:
1. Az inkvizíció tartott bírósági tárgyalást
2. Az ítélet nem volt meg előre, volt akiket elengedtek
3. A bűnbánat (a bűn beismerése, megtagadása) alapvetően mentesített a legsúlyosabb büntetés alól (halál büntetés)
4. Az inkvizíciós igazságszolgáltatás sokszor nem csak vallási ügyekben járt el. Súlyos köztörvényes esetekben (gyilkosság) is eljárt.
5. A "sötét katolikus egyház" például nem ismerte el a mágiát vagy a boszorkányságot. Ennek megfelelően nem is ítéltek el ilyenért senkit...
6. Az inkvizíció működése során talán 10,000 körüli halottat produkált 100 éves időtávon...
Ezzel szemben a németektől eredő reformáció (visszazsidósodás) elég "szép" eredményeket produkált. Ez a német-angolszász vonalon meghonosodott eszme a "felvilágosodás" idején tartott boszorkány pereket, ahol nagyrészt gyógyítókat és orvosokat végeztek ki.
Tárgyalás nem volt, csak Istenítélet, ami egy olyan próbából állt amiben ha nem haltál meg, akkor kivégeztek...
Ennek a szemüvegén keresztül érdemes nézni szerintem az agyonszídott spanyol+olasz inkvizíció tevékenységét...
Tudjátok, történelmi kontextus!
(Amúgy a boszorkányperekről volt egy jó videó a wun wun csatornán, de most nem találom. Letiltották/letörölték valószínűleg)
Dehogyisnem, nézd meg most milyen hatásfokkal kezelik illetve gyógyítják most a rákot és milyen hatásfokkal a középkorban, vagy nézzük például a szív és érrendszeri betegségeket....A faszt. -Hogy klasszikus idézzek. Nagy részét? Pl. Az IBD nem gyógyítható. Számos lelki betegség nem gyógyítható. stb. Jó, a rák gyógyításában sokat fejlődött a technológia, bár nem mindenható. Kezelni persze sok minden kezelhető valamilyen szinten.
Nem, azt nem lehet elvitatni, hogy így vagy úgy de sok esetben életben tudják tartani a beteget, nem hal bele; az más kérdés, hogy milyen az életminőség, de azért még mindig jobb, mint megmurdelni.Ha gyógyítani nem is tudják, de a gyógyszerfüggést elő tudják idézni.