A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

erre a cikkre vólt a hivatkozás a gidrán árával kapcsolatba. de még ez a cikk is kiemeli hogy ebbe a több jármű vásárlása esetén a kedvezmény nincs benne...
ameddig nem gyártjuk addig nem fogjuk tudni a pontos árát az alapjárműnek.
ők meg ebből a becslésből dollárosították az árat euróból. valószínűleg

• Tetszik
Reactions: Ocses
Elvileg a MMP lényegesen olcsóbb...de Spike már be lett rendelve....
Amikor piacot kutattak valószínű mérlegelték a francia lehetőséget is.
Nem most a fórumról tudja meg M ügynök, hogy van ijen és olcsóbb.

Szóval mérlegeltek, és a spikera esett a választás.
Nem túl sanszos, hogy ugyanabból a kategóriából rendszeresítünk 2 fajtát.

Tudod. Pisztolyból meg képkarab..... Mifasz?
Na várjál. Ezt újragondolom.

Mire gondolsz?
A szállítógépek gyártás alatt vannak (KC390)

Az meglepett, hogy PZH-ból egyelőre csak egy prototípust küldenek és csak aztán állnak neki a többinek...

"Németországban megkezdték a Panzerhaubitze gyártását, 2021-ben a PZH 2000-es toronyillesztési próbája és az előzetes minőségbiztosítási ellenőrzés is megtörtént a gyárban. Ez azt jelenti, hogy 2022 elején az első referencia PZH-jármű elkészül és leszállításra, valamint átadásra is kerül a Magyar Honvédség részére, ez alapján kezdődik meg a gyártás."
A teknő, alváz, már 2020ban készült a görögöknél. Sztem 24 test döntő része már le van gyártva a KMW-nél. A toronnyal kapcsolatban lehet vmi újítás, upgrade, ezt csekkolják. Sztem ahogy a Leopardok, ezek is kethavonta kis lépcsőben fognak érkezni. A gyártás ez esetben, gyorsabb végösszeszerelést jelenthet.

Amikor piacot kutattak valószínű mérlegelték a francia lehetőséget is.
Nem most a fórumról tudja meg M ügynök, hogy van ijen és olcsóbb.

Szóval mérlegeltek, és a spikera esett a választás.
Nem túl sanszos, hogy ugyanabból a kategóriából rendszeresítünk 2 fajtát.

Tudod. Pisztolyból meg képkarab..... Mifasz?
Na várjál. Ezt újragondolom.
Én is 80-90%-ra teszem a Spike-ot, csak furcsa volt, hogy a riportalany generális nem mondta ki a típust...
Egyébként a gyalogsági indítók (optikával, mindennel) Spikehoz negyedmillió euróba kerülnek - brutális! :D

Aztán ha teszel rá egy távirányított pufkát meg szenzorokat megy felfelé.
Amúgy számomra valódi rejtély, hogy miért nem RCWS fejlesztéssel kezdtük az egészet. Rengeteg kellene belőle több méretben-elrendezésben-ízben-színben-formában, volna hozzá tudás és ipari bázis is, ez azért nem egy hk lövegcső vagy légiharc-rakéta. Pofátlan haszonkulcsokkal árulják a kisebbeket is.

• Tetszik
Reactions: Pogány and Aladeen
Amúgy számomra valódi rejtély, hogy miért nem RCWS fejlesztéssel kezdtük az egészet. Rengeteg kellene belőle több méretben-elrendezésben-ízben-színben-formában, volna hozzá tudás és ipari bázis is, ez azért nem egy hk lövegcső vagy légiharc-rakéta. Pofátlan haszonkulcsokkal árulják a kisebbeket is.
Szerintem a hőkamera adja az összes RCWS árának legalább felét - az tuti import lett volna. A többit összelehetett volna legózni, bár az is évekig tartott volna.

Igazából a Spike ára a területvédelemnél lesz problémás. Merthogy ott van 21 zászlóaljban 63 század, ami 126 indítót és igen jelentős, több ezres raktárkészletet feltételez a támogató szakaszok atgm-rajainak. Merthogy ha valamire szüksége van a területvédelem tűztámogatásához, akkor az:
  • aknavető
  • atgm
  • rövid hatótávolságú gránátvető (hsn vagy rpg )
Ilyen árak mellett megfontolandó lenne valamilyen korszerű orosz vagy kínai ATGM és gránátvetőtípus beszerzése egy mosolyszünetnyi időben, amikor úgyis összebalhéztunk az amerikaiakkal, tehát ez a legkevesebb, amit megengedhetünk magunknak!

• Tetszik
Reactions: Busho3301
Ezt a vontatottat én sem értem: Gidránra vagy valamilyen 4x4-es alapra lehetett volna aknavetőt tenni...
A Gidránok elcsúsztatása is fura - mintha pénzforrás szűkülne...
Az a 40 szerintem az össz Török gyártás lesz, a Magyar gyártásról szerintem még nemtudnak semmi konkrétot!Főleg azt hogy mikor és mennyit...!

• Imádom
Reactions: Kim Philby
Igazából a Spike ára a területvédelemnél lesz problémás. Merthogy ott van 21 zászlóaljban 63 század, ami 126 indítót és igen jelentős, több ezres raktárkészletet feltételez a támogató szakaszok atgm-rajainak. Merthogy ha valamire szüksége van a területvédelem tűztámogatásához, akkor az:
  • aknavető
  • atgm
Ilyen árak mellett megfontolandó lenne valamilyen korszerű orosz vagy kínai ATGM és gránátvetőtípus beszerzése egy mosolyszünetnyi időben, amikor úgyis összebalhéztunk az amerikaiakkal, tehát ez a legkevesebb, amit megengedhetünk magunknak!
Egyáltalán nem vagyunk összebalhézva az amcsikkal - kicsit mosolyszünet van, de még mindig szövetségesek vagyunk.
Az "összebalhézva" az a iráni és észak-koreai szint! Még a kínaiak sem tartanak ott! :D

"Olcsó" ATGM témában lengyeleknél és törököknél érdemes körbe nézni: náluk van olcsított Spike klón...
MMP-re olvastam 60ezer dollárt vagy eurót - bár az túl szép ahhoz hogy igaz legyen egy nyugati gyártó esetében.

Egyébként Németország rendelt nem rég 4000 Spike-ot - valószínű, hogy mi rendelésünk illetve "állandó készletünk" nem lesz 1000 rakéta sem...inkább százakban mérhető.
150ezer dollár egy Spike rakéta...ebből is inkább szimulátorozás lesz többnyire. :D

• Tetszik
Reactions: Szittya
Sose volt szó 3 géptől - csak egyesek vizionáltak ilyet itt fórumon.
2 gépet rendeltünk és már gyártják is az elsőt.

Tök elég nekünk 2 gép: nagyszámú misszónk úgy sem lesz, az Airbuszok sok mindent elbírnak. A KC speciális szállítmányokhoz kell - abból annyira nincs sok. Ezenkívül benne vagyunk a C-17-es és a német A400M közös programokba: bármikor szállítanak nekünk amikor kérjük. (pláne, hogy távoli missziókba az ő kedvükért járkálunk...)

Szerintem jóval drágább a Gidrán inkább 8-10x árral számolj, de nem tudok pontos árat.
(A Patria 6x6 1millió Euro körül van - ennél valamivel olcsóbb lehet a Gidrán, de nem sokkal...)
Már ne haragudj, de pont nem. Igen is három gépről volt szó!
Sőt, ez az egyetlen beszerzés, melyről kormányhatározat rendelkezett:
1040/2018. számú Kormányhatározat

A kettő az sosem kettő, hisz folyamatosan sosem hadrafoghatóak. Valójában ilyen mütyür (1-2 gép) kapacitással nem sok értelme van, hisz tartósan műveletben nem lehet rájuk semmilyen feladatot bízni. Nincs tartalékjuk, ha egy kiesik bukik minden. A kapacitásuk is nagyon szimbolikus.

Ezekre ráadásul pont háborús konfliktusban szorulnánk, hisz a másik két kollektív szállításii lehetőség politikai szempontból sebezhető, így nem biztos, hogy használhatnánk őket, mondjuk egy NATO-n belüli, vagy csak ukrán-orosz (NATO-magyar) konfliktus esetén....
:eek:
A pöcsünkre lépünk, ha ilyen kevés saját légi-szállító kapacitás marad, hisz sok pénzt visz, de semmit sem ad....
:confused:

• aknavető
  • atgm
Lehet, hogy DND RGW?