[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 009
18 623
113
Putyin nem képes megszállni Ukrajnát, az ukránok nem fogják feladni, ők a harctéren teszik a dolgukat, a nyugat a gazdaságban, Putyin rezsimje előbb fog összeomlani mint Ukrajna és ha összeomlik a rezsim akkor a seregük ki fog vonulni.

Persze, ne is adjátok fel, szép halálotok lesz. Idióták. Vedd már észre, hogy az amerikaiak nem adnak érdemi támogatást. Nem érzékeled ? Nem kaptok Abrams harckocsit, M-109 önjárót, Patriotot, F-16-ost, stb. Nem jön a segítségetekre 20 SS páncéloshadosztály. Meg lehet halni hősként, is ez is igaz. De jobb ha az ellen hal hősi halált. Vagy leteszitek a fegyvert, vagy elpusztultok. Nem vagyok egy világhatalom pártján sem. Oroszországén sem, de a realitás, az valóság. A hülyeség, meg idiotizmus.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 594
45 733
113
Katonai győzelem az oroszoké lesz. Ukrajna mint állam, a végén vagy megsemmisül, vagy marad belőle egy kevés nyugati rész, ami semleges és talán még hadserege sem lehet. Az ukrán vezetés beleesett a saját csapdájába. Elhiszi hogy a nyugat támogatja érdemben. Semmi gond, mi is elhittük 56-ban. Na, nem támogatja, ahogy minket se támogattak, csak bíztattak. ( Tény, Munoz Grande spanyol tábornok, az egykori, keleti frontot megjárt kék hadosztály parancsnoka, vállalta a katonai vezetését egy katonai erőnek, ha jön a magyar szabadságharc támogatására. Nem engedték jönni. ) Kézi páncéltörők, Stingerek, kézifegyverek és lőszer, az nem elég támogatás az ukránoknak ugyanis. Vagy komoly haderővel megtámogatunk egy államot és segítjük győzni a háborújában, vagy nem támogatjuk, de nem is bíztatjuk, hogy harcoljon tovább. Most az ukránok, mert nagyon bugyuta népség, elhiszik hogy támogatva vannak. Kicsit vannak, de nem eléggé. Mindent elbuknak, ha továbbra is Amerika kottájából játszanak. Nincsenek támogatva érdemben, de nagyon vannak bíztatva, hogy harcoljanak. Ennek a vége csak pusztulás lesz majd. Igaz, komoly veszteséget okoznak az orosz haderőnek, ez is tény. De nem lesz elég nekik. Az oroszok fognak győzni.
Pontosan ezt látom én is! Sajnálom az ukránokat, mert használva és KIHASZNÁLVA vannak!

Az USA-nak pont a szólamokon túl egy hangyafasznyit sem fontosabbak az ukránok, Ukrajna, mint anno voltak a kurdok! Egy a lényeg, hogy fájjon az oroszoknak, erre vannak tartva!

Pont az utolsó ukránig fogják támogatni őket az amcsik, aki ezt nem látja át az VAK!
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 719
8 873
113
Persze, ne is adjátok fel, szép halálotok lesz. Idióták. Vedd már észre, hogy az amerikaiak nem adnak érdemi támogatást. Nem érzékeled ? Nem kaptok Abrams harckocsit, M-109 önjárót, Patriotot, F-16-ost, stb. Nem jön a segítségetekre 20 SS páncéloshadosztály. Meg lehet halni hősként, is ez is igaz. De jobb ha az ellen hal hősi halált. Vagy leteszitek a fegyvert, vagy elpusztultok. Nem vagyok egy világhatalom pártján sem. Oroszországén sem, de a realitás, az valóság. A hülyeség, meg idiotizmus.
Reálisan nézve az oroszok is bőgtek már le kisebb ellenféllel szemben is. (finnek, afgánok)

Ukrajna folyamatosan kap fegyvereket. Harcolni akaró embert pedig többet tudnak felmutatni, mint a jelenlegi orosz megszálló erők. Ha másért nem is, jobb alkupozícióért mindenképp érdemes harcolniuk. Ha nem harcoltak volna, akkor már csak egy orosz bábállam lennének és most mégis egyenlő félként kénytelenek tárgyalni velük az oroszok.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 594
45 733
113
Pont ezért érthetetlen hogy ehez képest elég magasak a veszteségeik!
A veszteségeik nagy részét az a töménytelen mennyiségű MANPADS jelentette, ami folyamatosan ömlött már be hozzájuk évek óta. Minden harmadik ukrán katonánál ott van a hátán, van hogy kettesével az AT-4/faust3, és szinte minden rajban van valami Manpads. Nagyon ki lettek tömve ilyen fegyverekkel. Nem lennék meglepve, ha most kiderülne, hogy Ukrajnában több Manpads van mint fél Európában összesen!
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 535
15 249
113
Pici összehasonlítás..... Most pihenőben.

Megtiltják a magyar nyelv használatát.
Mi tolmácsot biztosítunk mindenkinek és NEM várjuk el, hogy Magyarországon magyarul beszéljenek.
Megtiltják a magyar-ukrán állampolgároknak, hogy hivatalt viseljenek.
Az ukrán kormány négy minisztere amerikai-ukrán, illetve izraeli-ukrán állampolgár.
Megfenyegetnek, hogy 2 óra alatt Pestre érnek!
Az autópályán átprogramozva a táblákat, UKRÁNUL adunk tájékoztatást.
'56-ra és '48-ra hivatkoznak.
'56 és 1848 FORRADALOM volt, nem pedig egy végsőkig kiprovokált háború, amely nem menti Putyinékat, de semmi köze '56-hoz, se pedig 1848-hoz.
Szívesen állnék Ukrajna mellé, ha mindezek NEM történnek meg. De még most is ragaszkodnak hozzá. Ezzel pedig túl azon, hogy elveszejtik hazájukat, a maradék esélyüket is elveszítik a civilizált nemzetek közé tartozás jogát. (EU, NATO)....
 
W

Wilson

Guest
Pont ezért érthetetlen hogy ehez képest elég magasak a veszteségeik!
Amelyeknek nagy részét a Manpads okozzák, ez a helikopterek esetében érthető, egy ekkorra léptékű hadművelet esetén, az orosz harci repülőgépek esetében pedig ez az orosz elemzés adja meg a magyarázatot...

"Következtetések

A háború első tíz napjának eredményei alapján. Az Orosz Fegyveres Erők történelmük során először alkalmaztak nagy pontosságú cirkálórakétákat és operatív-taktikai ballisztikus rakétákat nagy mennyiségben az ellenséges területen lévő legfontosabb célpontok megsemmisítésére. A rakétákat a fegyveres erők valamennyi ága - a haditengerészet, a szárazföldi erők és a légierő - használta. Meg kell érteni, hogy az olyan cirkálórakéták, mint a tengerészeti Kalibr és a légi X-101 nem olyan egyszerűek. Bár a modern inerciális irányítórendszerek meglehetősen pontosak, mégis felhalmozódhatnak a hibák, amely megakadályozhatja a célpont közvetlen eltalálását a távolság növekedésével arányosan. Ezért használnak korrekciós rendszereket: a műholdas navigációt (amely elnyomható vagy meghibásodhat) és a radarkorrekciót, amikor a rakéta a rádiós magasságmérőjével pásztázza a terepet, és összehasonlítja azt az agyába programozott elektronikus térképpel. Következésképpen a kilövés előkészítése egy egész rendszer működését igényli: a felderítésen és a célpontok meghatározásán kívül szükség van erre az elektronikus térképre, az adatoknak a fegyverszállítóra - hajóra, repülőgépre vagy földi hordozórakétára - történő továbbítására, az adatoknak közvetlenül a rakétára történő letöltésére, és csak ezután következik a rakéta célra indítása. A rakéták tömeges alkalmazásával járó katonai műveletek megmutatták, hogy ez a rendszer igen hatékony. Nem hiába, hogy egy időben "macskákon", azaz szíriai "barmokon" edzettek. Kétségtelen, hogy Oroszország az USA után szilárdan a második helyen áll a világon az ilyen megsemmisítő eszközök alkalmazása terén.

Feltűnő azonban, hogy az orosz frontrepülés jelenleg nem rendelkezik saját "hosszú karral" - a Kh-555 és Kh-101 cirkálórakéták több ezer kilométeres túlzott stratégiai hatótávolsággal rendelkeznek, és csak Tu-95 és Tu-160 stratégiai bombázókról vetik be őket, miközben a jelenlegi hadszíntér ideális lenne a hasonló tulajdonságú, 500-700 kilométeres hatótávolságú rakéták alkalmazására, amelyeket nemcsak a "stratégák" Tu-160, Tu-95 és Tu-22M, hanem a Szu-30 és Szu-34 is bevethetne. Az egyetlen alkalmas fegyver ebből az osztályból a MiG-31-esből indított "Dagger" aeroballisztikus rakétarendszer, amelynek harci alkalmazásáról még nem állnak rendelkezésre adatok, bár bizonyosan használták már. De nem sok MiG-31-es van felfegyverezve ezzel a rendszerrel, alig több mint két század.

Ez az első alkalom, hogy az orosz légierő teljes körű hadműveletet hajt végre az ellenséges légvédelem visszaszorítására egy Németországhoz vagy Franciaországhoz hasonló területű ország léptékében. Radarállomások, légvédelmi rakétarendszerek és kommunikációs csomópontok célzott kiiktatása, valamint kísérletek a repülőterek elleni fellépésre és az ellenséges repülőgépek megsemmisítésére légi harcokban. Összességében az az érzésünk, hogy ezt a félelmetes feladatot B-vel oldották meg, az egyetlen dolog, ami talán csalódást okozott, a repülőterekre mért csapások voltak - míg a légibázisok létesítményeit eltalálták, addig az ukrán harci gépek többségét a repülőtereken nem iktatták ki egy váratlan csapással, (erre utal a lelőtt Szu-25-ös pilóta és az ukrán gépek folyamatos megjelenése a levegőben a háború alatt). Most, a díványról nézve ez tévedésnek tűnik - az üzemanyag- és kenőanyagraktár nem menekül ki a reptérről, de az ukrán gépek eléggé szétszóródtak a különböző tartalékrepülőtereken, amelyekből legalább 40 van Ukrajnában.

Az Orosz Légierő nem rendelkezik az amerikai MALD típusú, repülőgéppel indítható szimulációs célokkal a légvédelmi behatolás és provokáció céljából. A földi célpontokról indított, a légvédelmi tüzérek kiképzésére szolgáló, az ukránok által talált E-95 Dlanhoz hasonló rakéták nyilvánvalóan korlátozottan használhatóak, de hatékony felhasználásuk a harci műveletek során sokkal kevésbé rugalmas - indításuk csak a földről lehetséges a területünkről, plusz a légi felderítő és csapásmérő csoportok akcióinak nehéz megfelelni.

Sajnos március 5-én az ellenséges hordozható légvédelmi rendszerek szó szerint véres kaszabolást hajtottak végre az orosz légierő repülőgépein és helikopterein. Mint általában, minden katasztrófának több oka van. Valójában a legfontosabb az, hogy a légi közlekedés alacsony magasságban, a MANPAD-ok hatósugarában kezdte meg működését. Ugyanakkor azt látjuk, hogy a legtöbb repülőgépen és helikopteren a MANPAD-ok elleni hatékony elhárítás problémája nem megoldott, és a legtöbb repülőgépet és helikoptert hőérzékelős MANPAD-rakéták találják el.


És míg a helikopterek, valamint a Szu-25-ös támadó repülőgépek esetében az alacsony és lassú repülés elkerülhetetlen, a modern Szu-30-as és Szu-34-esek elvesztése kissé vadnak tűnik, bár az okok valójában egyértelműek. Az orosz légierő felszereltségében egyes nyugati országokhoz képest nagy hiányosságot jelent a minden időjárási körülmények között működő optronikus felderítő és célzókonténerek hiánya, amelyek segítségével közepes magasságból (a MANPAD-ok hatótávolságán kívülről) fel lehet fedezni a harcmezőn lévő kisebb célpontokat, és precíziós lőszerekkel, például irányított bombákkal és rakétákkal lehet eltalálni őket. A televíziós vagy lézeres irányítás nagy pontossága lehetővé teszi a lőszer súlyának csökkentését közvetlen találat révén, és a kisebb súly lehetővé teszi 16 kisebb, nagy pontosságú lőszert, mondjuk hat 500 kg-os bomba helyett. Ezt a problémát még nem sikerült megoldani.

Nos, és a jelek szerint a március 5-i súlyos veszteségeket is egyértelmű "sikerszédület" okozta. Ukrajna "felnőtt" légvédelmi rendszerének elnyomása után a parancsnokság nyilvánvalóan alábecsülte a MANPAD-ok tömeges használatát az ellenség részéről, különösen mivel a szárazföldi egységek növekvő ellenállása hatékony légi támogatást igényel, amely a fent említett problémák miatt kisebb magasságot igényel a célpontok azonosításához és a pontos csapás méréséhez. Általánosságban elmondható, hogy a "felnőtt" légvédelem és az ellenséges repülés elfojtása után az amerikaiak általában 7 km feletti magasságba emelkednek, hogy büntetlenül cselekedhessenek a MANPADS, a kis kaliberű tüzérség és a rövid hatótávolságú SAM-ek magasságán túl. Ugyanakkor az USA és más nyugati országok ilyenkor általában egy hónapig kizárólag légi hadjáratot folytatnak (Irak, Jugoszlávia, Líbia), szárazföldi csapataik ebben a szakaszban nem vesznek részt harci cselekményekben, ami lehetővé teszi, hogy a repülés minimális kockázattal járjon."
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
Persze, ne is adjátok fel, szép halálotok lesz. Idióták. Vedd már észre, hogy az amerikaiak nem adnak érdemi támogatást. Nem érzékeled ? Nem kaptok Abrams harckocsit, M-109 önjárót, Patriotot, F-16-ost, stb. Nem jön a segítségetekre 20 SS páncéloshadosztály. Meg lehet halni hősként, is ez is igaz. De jobb ha az ellen hal hősi halált. Vagy leteszitek a fegyvert, vagy elpusztultok. Nem vagyok egy világhatalom pártján sem. Oroszországén sem, de a realitás, az valóság. A hülyeség, meg idiotizmus.
Nem dőlt még el, vagy Putyin rezsimje bukik el vagy Ukrajna, a történelem fog dönteni. Láttuk már Vietnámot nyerni az USA és Kína ellen is. Láttuk Afganisztánt nyerni a Brit Birodalom, a Szovjetunió és az USA ellen is. Buktak már el nagy birodalmak kicsi de hősies országok ellenállásán. Most is van rá esély.

Kemény az a dió.
FOIH2GCXMBEPnU6
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 498
46 869
113

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Majd kiderül mennyire sikerül nekik pontot tenni ma vagy holnap az ostrom végére, de mivel nem kapnak semmilyen utánpótlást a védők és az ukrán hadsereg sem fogja feltörni a város orosz bekerítését, csak idő kérdése,hogy mikor fogják elfoglalni a várost, de nekem van egy olyan érzésem, (hogy mivel ez az a város amelyet szinte azonnal ostromolni kezdtek és nem kevés orosz és szaki katona élete árán utcai harcokban ostromolják),hogy Mariupolt Oroszországhoz akarják csatolni....
Hát a realitásokat nézve, ahol most orosz csapatok vannak, azok nagyrészt Oroszország részei lesznek.
Herson is, Melilpol is. Én szerintem Kijev is az lesz, ha végig tudják vinni amit akarnak. Egyértelműen hóditó háborút akarnak vinni.

Valami ilyesmi lehet a stratégiai cél és a fegyverszállítások, meg nemzetközi kampány ennek a határvonalnak a minél jobban a keleten tartásáért megy, azt érzem.
8486c90bb0bea5e067a83b0fe613b1e4.jpg
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 935
5 288
113
Reálisan nézve az oroszok is bőgtek már le kisebb ellenféllel szemben is. (finnek, afgánok)

Ukrajna folyamatosan kap fegyvereket. Harcolni akaró embert pedig többet tudnak felmutatni, mint a jelenlegi orosz megszálló erők. Ha másért nem is, jobb alkupozícióért mindenképp érdemes harcolniuk. Ha nem harcoltak volna, akkor már csak egy orosz bábállam lennének és most mégis egyenlő félként kénytelenek tárgyalni velük az oroszok.
Sőt az amerikaik is például Vietnamban!Nekik Afganisztán érdekes mert ott inkább mintha csak átadták volna a hatalmat a táliboknak miután nem volt "érdekük"ott lenni!
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 647
16 573
113
Nem értek egyet az ukrán nyelvtörvénnyel, és azzal sem hogy korlátozták a kettős állampolgárok jogait. Viszont ezek nem kirívó dolgok. Nagyon sok ilyen van a világban és senki le se szarja... Konkrétan nincs amúgy tiltva Ukrajna elnökének az anyanyelve, csak nagyon sok helyen elvárás az államnyelv használata, ami nem szép, de tényleg nagyon sok helyen ez van a világban. A világ nagyon sok országa meg el sem fogadja a kettős állampolgárságot. Azaz a felveszed más országok állampolgárságát akkor bukod az eredetit.

Egyébként vegyük már figyelembe a kontextust egy picit. Ezek azután történtek hogy az orosz kisebbségre hivatkozva Oroszország egy az egyben elcsatolta Ukrajna egy részét és kamu polgárháborút indított egy másik részében. Ezzel felhasználták az ukrajnai orosz kisebbséget Moszkva politikai céljaira. Ezek után az lett volna a meglepő ha minden marad a régiben Ukrajnában.
Látod van aki nem sz.rja le (oroszország). Ha sokat szemétkedsz egy nagyhatalommal (is), előfordul, h pofán vág. Ez történik.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 009
18 623
113
Nem dőlt még el, vagy Putyin rezsimje bukik el vagy Ukrajna, a történelem fog dönteni. Láttuk már Vietnámot nyerni az USA és Kína ellen is. Láttuk Afganisztánt nyerni a Brit Birodalom, a Szovjetunió és az USA ellen is. Buktak már el nagy birodalmak kicsi de hősies országok ellenállásán. Most is van rá esély.

Kemény az a dió.
FOIH2GCXMBEPnU6

Putyin nem bukik el, mert az erőszak nagy hatalommegtartó erő. Oroszország nem európai demokrácia. Vietnamban, Afganisztánban, nem buktak el szintén a nagyhatalmak. Kivonultak, mert megunták. Ahogy a kurszki csatát is abbahagyták a németek, mert partra szálltak a szövetségesek Szicíliában. Sok csata, háború ért véget úgy, hogy félbehagyták. Ukrajnát most az oroszok nem fogják. Ennek vége lesz. Ne ábrándozz, nem ukrán győzelem lesz a vége.
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 624
5 468
113
"...Ebben a Bayraktar rendszer ez egy nagyon nagy tudású drónrendszer, gyakorlatilag a vadászgépeket is el tudja hárítani és le tudja lőni..."
"...van egy harmadik,a kamikaze nevezetű drónrendszer...
"...miközben szép számmal rendelkezik T-14, T-15-ös harckocsikkal..."
"...egy városi gerillaharcban a harckocsiknak és tüzérségben nincsen szerepe..."
"...és ezek a harckocsik most még jelentős személyzettel vannak ellátva, tehát ezek a modernizált T-72-es harckocsik 3-4 fővel működnek, míg az új harckocsik már 2-3 fővel is elműködnek, ezért sokkal fordulékonyabban, mozgékonyabbak..."
:D :D :D :D :D :D
Mi ez blikk? :D