[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Én az orosz információs forrásokkal csínján bánnék inkább... Nyilván nincs olyan, hogy 100 %-ig hiteles (az ukrán sem), de na... Lehet baleset, lehet esetleg szabotázs (nem tartom valószínűnek, de ki tudja), lehet ukrán Tocska (habár ez fura lenne, hiszen nemrég volt tárgyalás, de ki tudja...) és végül lehet orosz sz*rkeverés is (nemrég volt tárgyalás)... Ha ukrán Tocska: akkor: 1. Még mindig van az ukránoknak. 2. Ügyesen használják. xd
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 788
25 340
113
Az elsődleges strat céljuk bábállam felállítása volt ukrajnában. Ha nem ez lett volna, a főváros behúzását eleve meg sem próbálták volna a harkov környéki bohóckodással együtt. Rögtön a donbasz lett volna a cél.
Most azt mondani hogy az elejétől kezdve csak a donbasszt akarták akkora hülyeség, hogy valami elképesztő. Nekik ez eddig egy hatalmas égés, és most gőzerővel mosdatják mind a politikusaikat, mind a hadseregüket.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell
W

Wilson

Guest
A csába, akkor megint lemaradtam.
Mondjuk a GB sajtó szerint még csak az elhatározás született meg :D
Csak neked.....:)

Az ukrán védelmi erők már megkapták a Starstreak hordozható légvédelmi rakétarendszereket.

Erről a The Mail számolt be, Ben Wallace brit védelmi miniszter – írja a European Truth .

Elmondása szerint az ukrán katonákat már kiképezték és elsajátították a legújabb fegyverek használatát.

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy minél többet fejlesztünk a fegyverrendszereken, annál több képzésre van szükség a használatukhoz ” – mondta a brit miniszter.

Starstreak – MANPADS, amelyet az Egyesült Királyság 1997-ben fogadott el.

A célpontok megadott magassága - 5000 m-ig, hatótávolsága - 6000+ m. Egy 0,9 kg-os robbanófejjel rendelkező rakéta 3,5 Mach sebességre képes.

starstreak-image01.jpg
Starstreak MANPADS lőszer

Robbanófej három kinetikus wolfram részelem formájában.

A rávezetés lézersugárral történik félautomata módban.

HVM-Starstreak.jpg
ПРК Starstreak

A MANPADS különféle formákban készülhet: kézi, állványon álló három rakétakonténerrel, harci modulok katonai felszerelésekhez.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 407
46 060
113
Az ukrán katonai vezetés arról is beszámolt, hogy Oroszország a csernobili atomerőmű körüli tiltott zónát szerinte lőszerszállításra és -felhalmozásra használja, valamint parancsnoki állomáshelyeket alakít ki az övezetben. Szintén a vezérkar adott hírt arról, hogy ukrán katonák újabb magasrangú orosz katonai vezetővel végeztek: a Harkiv térségében folyó harcok közben megölték Gyenyisz Kurilo ezredest, a 200. gépesített lövészdandár parancsnokát.

Az ukrán vezérkar kedd délutáni helyzetjelentésében megerősítette, hogy az orosz erők egyes alakulataikat elkezdték visszavonni Kijev és az ország északkeleti részében lévő Csernyihiv megyékből Fehéroroszországba. Az orosz fél az ukrán küldöttséggel kedden Isztambulban tartott tárgyalása után jelentette be, hogy a bizalom erősítése céljából jelentősen csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv térségében. Az ukrán vezérkar hozzátette viszont azt is, hogy az orosz erőket az ország keleti részében, Harkiv és Donyeck irányában tovább erősítik. Harkiv városát változatlanul blokád alatt tartják, az északkeleti országrészben fekvő Szumi környékéről pedig csapatokat vontak el, de Ukrajnán belül más területekre csoportosítják át azokat - írta jelentésében a vezérkar. Érdekesség, hogy a CNN helyszíni tudósítói egyelőre nem tapasztalták a harcok enyhülését.

Mikola Melnicsuk, a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij megyeszékhelyű város polgármestere közben az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint arról tájékoztatott, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek a régióban, Sztarokosztjantyiniv településen lévő légi bázisra, megsemmisítve az ottani üzemanyag- és kenőanyag-készleteket. (Az elmúlt napokban az orosz erők kiemelt célpontjai voltak az üzemanyagraktárak.)

Szvjatoszlav Palamar, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolt védő Azov ezred parancsnok-helyettese keddi videóüzenetében válaszolt arra, miért nem hagyták el az alakulat tagjai Mariupolt, miután erre Volodimir Zelenszkij elnök engedélyt adott nekik. Kijelentette, hogy azért nem távoztak, mert nem hagyhatták hátra elesett és megsebesült társaikat. "Továbbra is megvédjük a várost, minden házat, utcát. Mindent megteszünk a sebesültek megmentése és halott katonáink eltemetése érdekében" - hangoztatta a parancsnokhelyettes. Szavaiból az derült ki, hogy már a városon belül folytatják a harcokat az orosz csapatokkal. Palamar "népirtásnak" nevezte a civil épületek ellen végrehajtott támadásokat és a városban okozott katasztrofális humanitárius helyzetet.

(Portfolio)



Hogy én nem értek semmit, az nem csoda. De a média, a szakértők, a politikusok is össze-vissza beszélnek. Mi lehet a kavarodás mögött. Mindenki találgatja, mi lehet az orosz "engedékenység" mögött. Két álláspont van:
1) Az oroszok elszámították magukat, és -mondjuk ki - vereséget szenvedtek! De: állítólag 8 éve készülnek erre a háborúra. 34 nap múltán feladnák? Nekem ez valószínűtlennek tűnik. A szankciók maradnak, a Krím helyzete lebeg, Donbasszal mi lesz? Ha tűzszünetet kötnének, és kivonulnának, Ukrajna nem tartana be semmit. Eddig sem tette. Viszont még nagyobb esélye lenne felkészülni a Krím visszafoglalására. AZ Ukrajna biztonságát garantáló felekben én nem nagyon bíznék. USA, Törökország, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország NATO-tagok. Ennyi erővel NATO-tag is lehetne Ukrajna. Teljesen mindegy.
2) Új fejezet kezdődik ebben a háborúban, s a közeledés, engedékenység csak álca.
Mindannyian szeretnénk látni, melyik álláspont a realitás.
 

skf

Well-Known Member
2019. április 25.
121
814
93
Az oroszok elvonulnak Kijev alól...Az amerikaiak gyorsan hozzátették, hogy ez nem csapatkivonás, ez átcsoportosítás. Mert bármilyen is a narrativa, ami a válságot megrövidíthetné az káros. Káros a folyamatos hadiipari megrendelések szempontjából és persze káros az amerikai iparra. Szóval így van ez, amerika mindent lát és tud. Napokig számlálták az orosz rakétákat, mintha felelős raktárosok lennének és mintha tudnák, hogy mennyi is van még az oroszoknak tartalékban. Azután hirtelen megszünt a számlálás, mert az már túlnőtt a feltételezett orosz tartalékokon. Mindent látnak, mindenből statisztikát fabrikálnak, mindent igazgatnak és mindenkiről véleményt formálnak. A világ urai. Csak figyu, hogyan szövögetik a hálójukat 1917 óta, amikor a megfelelő pillanatban léptek be és nem akárhogy: győztesként az I. Világháborúba. És mint olyan, aktívan vettek részt a vesztesek megbüntetésében. Csak a jóég tudja, hogy minek a jogán? “Isten szeme mindent lát, el ne lopd a léniát”. Most a XXI. századra kikristályosodott, hogy amerika a világkormány. Épp most gyűri maga alá az évtizedek óta impotens Európát és épp most tünteti el Oroszországot, persze csak látszólag mert olyan mint David Copperfield a vasúti kocsival. Szemfényvesztő. Mert Oo nem fog eltűnni, csak nagyon fájó lesz főleg Európának a hiánya. Jóllehet Európa az Ural-hegységig terjed, most sokkal rövidebb lesz földrajzi értelemben. De sokkal kisebb lesz Európa kereskedelmi értelemben is. Oroszország létérdeke most, hogy kelet felé terjeszkedjen. Mennyire elege lehet abból, hogy ha csak gondolt is valamire az elmúlt tíz évben, azt azonnal megszankciózták… Gyakorlatilag már csak a szeme szinéért is vagy azért, hogy merre fésüli a haját. Az oroszok hiánya sokaknak fog fájni. Az idegenforgalomban sovány esztendők várnak majd Spanyolországra, Portugáliára a nagy számú és minden évben visszatérő orosz túristák is elmaradnak majd. A többit nem is akarom felsorolni.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Honnan tudod, hogy megvan? Kiégett orosz harckocsiból lehet hogy kiszáll, csak kicsi szenesedett cafatokban a torony és teknő közötti 10-20 méteres űrben... Elkaphatja az ukr gyalogság vagy tüzérség, akármi. Aztán ott van a tisztek kérdése, akik közül megint valószínű elég sok szenesedett el a gépben, vagy hagyta ott más úton a fogát.
A lényeg az, hogy ez az a csapat sosem lesz olyan, mint amilyen február 23.-án volt sem felszerelés, sem emberanyag, sem összeszokottság szempontjából. Az állomány jelentős részélt cserélni kell a gépparkkal együtt. (a géppark cserélése külön érdekes kérdés, hisz a Kantemirovszkaja pl csak T-80-asokat használ, és számomra kérdéses hogy azokból mennyi és milyen minőségben maradt meg az elmúlt 30 évben)
Ugyan ezt a kérdést pedzegettem a konfliktus elején fordítva....
Ha elfogadom mennyi vezetési pontot likvidáltak az ukránoknál akkor ma hadnagynál magasabb rendfokozat nem nagyon kellene hogy legyen.
Minden videózva van, egész oszlopok amiket "elfogtak".....csak nincs vér, nincs halott, nincs semmi, csak a gép.
Hogy mekkora valós veszteséget szenvedtek nem tudom megitélni.
Sajnos ilyen jellegű hadműveletet nem láttam még. Nem is olvastam róla.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Mondtam én!
Nem megmondtam?

Putyin ellen játszik minden, idő meg végképp.
Előbb utóbb oroszok lemondanak mindenről.
Ukránok meg győztesen jönnek ki egészből.
Ez azért így nem valószínű... Azért a ló nagyon túlsó oldalára se essünk át. Anno Finnország sem tudta megúszni területveszteség és semlegességi szerződés nélkül...
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Csak neked.....:)

Az ukrán védelmi erők már megkapták a Starstreak hordozható légvédelmi rakétarendszereket.

Erről a The Mail számolt be, Ben Wallace brit védelmi miniszter – írja a European Truth .

Elmondása szerint az ukrán katonákat már kiképezték és elsajátították a legújabb fegyverek használatát.

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy minél többet fejlesztünk a fegyverrendszereken, annál több képzésre van szükség a használatukhoz ” – mondta a brit miniszter.

Starstreak – MANPADS, amelyet az Egyesült Királyság 1997-ben fogadott el.

A célpontok megadott magassága - 5000 m-ig, hatótávolsága - 6000+ m. Egy 0,9 kg-os robbanófejjel rendelkező rakéta 3,5 Mach sebességre képes.

starstreak-image01.jpg
Starstreak MANPADS lőszer

Robbanófej három kinetikus wolfram részelem formájában.

A rávezetés lézersugárral történik félautomata módban.

HVM-Starstreak.jpg
ПРК Starstreak

A MANPADS különféle formákban készülhet: kézi, állványon álló három rakétakonténerrel, harci modulok katonai felszerelésekhez.

Eskü tegnap még mintha az lett volna az alsóházban, hogy jövőidő :/

Dehát a lényeg ,a lényeg minél előbb, annál jobb :D
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113