[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
A New York Post félig-meddig bulvár szintű lap, állandóan tolja a nem megalapozott állításokat mindenről, főleg ha a demokratákat kell ekézni. Erre te úgy akarod beállítani, mint az egész nyugati világ szakmai megállapításainak csúcsát...?


 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Végigolvasva ez a sok elfogult pro-kontra fanboy által írt verzióval szemben egész kiegyensúlyozottnak tűnik. Innen én nyilván megállapítani nem tudom hogy mi és hogy történhetett pontosan, de logikusnak tűnik minden következtetése.

Dióhéjban magyarul: Bár BMP-1 et használ az oroszokkal szövetséges szakadár oldal, meg vannak az ukránoktól zsákmányolt példányok is, igen kicsi a valószínűsége hogy 3-4 tucat összejönne belőle nekik, mint amennyi ilyen roncs van ott a 70+ roncs közt. A fennmaradó többi közt is sok régi cucc van, pl. MT-LB, harckocsikból nincs sok, pár db.

Az a legvalószínűbb az írás szerint, hogy az ukrán állításokkal szemben nem csak orosz veszteségeket lehet látni ott kiégve, egy nagy intenzitású harc után amit tisztán hoztak az ukránok úgy, hogy állítólag tönkrevertek több zászlóaljharccsoport erőt, okozva vagy 1500 fő élőerő veszteséget az oroszoknak, hanem az hogy oda vissza harc volt napokon keresztül, mindkét oldal megpróbált átkelni, de döntő fölényt egyik oldal sem tudott elérni.

A halottak - sérültek tömeges látványa sem jellemző, ezért hihetőnek tűnik az az orosz hír, hogy kb. 50 fő a veszteségük, és kevesebb mint 2 tucat, olyan 20 körüli a járműveszteség az oldalukon. Külön megjegyzik hogy HA az ukránoknak lett volna rá lehetőségük, és az oroszoknak meg nem lett volna idejük minimum összeszedegetni a halottakat, sérülteket, már tele lenne a net az ukránok Tik-Tok és Twitter posztjaival ahol mutogatják az 1500 fős orosz veszteségekről a hulla-pornót. De ilyen nincs, csak jó messziről felvételek.

Mindenki azt hisz el ebben a konfliktusban amit akar, nyilván főleg szimpátia nélkül, ez a fenti nekem nyilván nem teljesen elfogulatlanul, de kb. hihetőnek tűnik. Nagy túlzást legalább is én nem látok benne, logikailag kb. úgy érzem a helyén van!
Csak ismételni tudom magam.Nem kell eröltetni ezt az átkelést elég tartani az állásokat,mert alapból ott vannak ök a folyó jobb oldalán.Pervomajsz,Luganszk irányából is lehet sturmolni Liszicsanszkot.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Ha a háborút nem is ...


Még a 444 is leírja, hogy előre lezsírozott volt a "verseny".. vicc
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
A legmegbízhatóbb adatok szerint már ötszáz fölött jár az Ukrajnában elesett orosz tisztek száma. Még a két világháborúban sem voltak egyik országnak sem ilyen súlyos arányú tisztáldozatai.

Az Ukrajnában elesett orosz tisztekről elsősorban az orosz híroldalak és az orosz közösségi média posztjaiból szereznek információkat. Ez úgy néz ki, hogy szorgosan monitorozzák például a VKontaktye nevű orosz Facebook-klónt, ahol a hozzátartozók vagy különféle VK-csoportok gyakran nyilvánosan számolnak be az ukrajnai „különleges katonai művelet” során elhunyt hozzátartozókról. Ezek a gyászposztok szinte kivétel nélkül mind hitelesek,

  • Altábornagy: 2
  • Tábornagy: 7
  • Ezredes: 18
  • Alezredes: 38
  • Őrnagy: 74
  • Százados: 109
  • Főhadnagy: 158
  • Hadnagy: 101
  • Egyéb: 10
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 026
113
Csak ismételni tudom magam.Nem kell eröltetni ezt az átkelést elég tartani az állásokat,mert alapból ott vannak ök a folyó jobb oldalán.Pervomajsz,Luganszk irányából is lehet sturmolni Liszicsanszkot.
Valamiért csak megpróbálták, az ukránok meg igen komoly erőt raktak ott össze - ha igaz több dandárnyit, emlékeim szerint 4 dandárt írt a cikk - hogy visszavessék őket.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
718
7 286
93
Az ENSZ mire alapozza?
odesszai ismerősöm szerint lehet kapni kaját csak aranyáron, mikor kérdeztem hogy van-e szervezett étkeztetés akkor azt mondta hogy nem tud ilyenről. Mikolaevből beszéltem egy csajjal kb egy hónapja őket az óvóhelyen önkéntesek látták el kajával.
 
W

Wilson

Guest
Lehet, hogy nem vagyok "pszichológus" viszont a katonák lélektanát picit (sokkal) jobban ismerem nálad. Ne írj olyanról, amihez semmi közöd, mert csak süketelés lesz belőle... :D A lengyel T72 modernizálva is az egyik legxarabb konstrukció, és én ukrán T64-ről nem beszéltem egy szót sem, az csak a te fixációd... :D
A katona meg azért kockáztat 80 napig akár, mert parancsba kapta, és mert felméri, hogy ha nem tetszik neki a dolog és dezertál, akkor azért egész más lesz a "jutalom".
Miért csúsztasz? Te állítottad, hogy én összehasonlítom a lengyel T-72-t az orosz harckocsikal.Holott én az ukrán T-64-l beszéltem

"Látom mennyire vért izzadva kalapálsz azon, hogy bizonyítsd, hogy melyik ukrán (lengyel, cseh) harckocsi miért és mennyivel jobb, mint az orosz, de azt elfelejted, hogy egy harckocsi harcértékének 60%-a a személyzet. "

Akkor megválaszolom, mert nagyjából az már lejött, hogy a katonákhoz semmi közöd: azért teszi, mert parancsot kap rá. Ennyi. A "hazaszeretet" meg egyéb lózungok politikai szövegek, a katona meg katona. A "hazaszeretet" addig játszott, amíg jelentkezett katonának (sorozott állománynál addig sem!), de onnantól ilyen luxuscikkeket nem használnak. A katona harcol mert megbízik abban amit a parancsnoka mond neki, ha nem így van akkor vagy dezertál vagy elbax valamit és meghal. Tudod az a baj veled, hogy azt hiszed mert egy csomó mindent idefordítgatsz azzal mindjárt érted is, hogy mi folyik odakint. Hát nem. Látom mennyire vért izzadva kalapálsz azon, hogy bizonyítsd, hogy melyik ukrán (lengyel, cseh) harckocsi miért és mennyivel jobb, mint az orosz, de azt elfelejted, hogy egy harckocsi harcértékének 60%-a a személyzet. A páncélvédettség még számít, mert időt lehet nyerni vele, de a célfelderítés, a reakcióidő, az összeszokottság a vezető és a lövegkezelő között, a parancsnok irányítási képességei már mind-mind emberi tényezők, ezeket nem lehet csak "cikkfordításokból" felmérni... :D Nem azt mondom, hogy szükséges, hogy érts ehhez is, csak azt, hogy ha nem megy, ne erőltesd, mert sokszor csak száraz technikai összehasonlítgatást csinálsz és eladod "mindentudó" okosságnak, holott a harctéren ez qrvára csak egy kis része a dolognak...
Azt sem tudod milyen modernizált lengyel T-72-l van szó, de kijelented, hogy még modernizálva is a legszarabb konstrukció, na ennyit akkor a hozzáértésedről.

Én elhiszem, hogy te voltál katona, dehogy az emberi lélektant jobban ismered nálam (a te bemondásodra)
az nem fogom elhinni, Meg egyszer mondom neked egyetlen épelméjű ember sem fogja az életet kockáztatni már 80 napja a rázúduló orosz tűzerő ellenében csak a kapott parancs miatt.Pláne nem akiknek szerettei családja van.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113



És mit ad Isten, ezek az újságok már nem keltették a hamarosan bekövetkező halálhírét, csak feltételezésekről beszéltek, megkérdezték az orszokat stb. szemben az eredeti állításoddal, hogy a nyugat már évek óta előre eltemette Putyint.
 
W

Wilson

Guest
Én nem vontam le következtetést. Sőt, kijelentést se tettem, max véletlenül; mert direkt azt írtam, hogy éhezhet -az ENSZ szerint. Feltételes módban. De igazából én semmit nem is állítottam, csak az ENSZ megállapítását linkeltem. Azzal a céllal, hogy nem csak egy ember véleménye, hanem egy szervezeté is. Nem kell túlságosan ebbe belepörögni szerintem.
Ha észrevetted én nem azt mondtam, hogy te vontál le következtetéseket, hanem az általad beidézett ENSZ jelentésre reagáltam...:)
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ami érdekes ,hogy vannak képek nem Ukrajnában használt M777-l ahol szintén nincs rajta a lövegen a digitális tűzvezető rendszer...

Ultralekkie-haubice-M777-trafily-na-Ukraine-Rosjanie-z-pewnoscia-poczuli-juz-jej-155-mm-kaliber-na.jpg
A legöregebb lövegeket kapták az ukránok. Csak az A1-től van DFC!
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113

Még a 444 is leírja, hogy előre lezsírozott volt a "verseny".. vicc

A 444-től nem meglepő hogy leírta. De amúgy szinte mindenhol olvasni lehetett róla. De nem lényeges, nem igazi verseny ez alapból sem és mindenki elkönyveli, hogy ez most politikai üzenet.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Attól, hogy bezsírozol egy 40 éve gazban rohadó tankot, az még nem fog menni...
Szép tervek ezek, de a fizika törvényeit nem lehet áthá

Szia!

Ehhez is csak azt lehet kommentelni, hogy bizonyára nem boldogulnak az oroszok, sőt kb 1,5- 2 hónapja, miután feladták Kijevet egy cm-t nem haladtak, a gazdaságuk is összeomlott, a moráljuk szar, a rakétákból, üzem és emberanyagból kifogyóban vannak, hatalmas veszteségeket szenvednek a páncélos erőik, a VDV 80%-ban elpusztult,és a légierjük is rogyadozik, hiszen a modern helikopterek X %-át már elvesztették, otthon Oroszországban a szankciók hatására gazdasági csőd közeleg, az áruházakban nincs elegendő élelmiszer már most, senki nem fogja megvenni az energiahordozóikat,bedőlt a rubel, forrong a nép a háború miatt, ráadásul Szojgu vezetésével a vezérkar és a külföldre menekült oligarchák vezetésével katonai puccs készül a rákos/halálos beteg Putyin ellen ... (hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem semmit nem hagytam ki a topicban eddig felsoroltak közül)

mind ez bizonyára igaz, hiszen megírta a mainstream média, illetve a külföldi titkosszolgálatok, az ukrán hadijelentések, sőt még a Brit tudósok megállapításai is erről szóltak,szemben a megszokott orosz dezinformációval!

Így a történet végére már csak Colombo hadnagy kérdése maradt :

ha mind ez igaz, akkor vajon kivel harcolnak az ukránok már több mint 70 napja?
Miért boldogulnak? Minden rendben?

Jahh bocsánat. Ez volt a terv.
 
  • Vicces
Reactions: Sniper

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
718
7 286
93


Erre mondják hogy touché. :)
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 423
12 042
113
Már az a premisszád, hogy az emberek tömege itt a saját kényelmét többre becsüli, mint a haragját a Nagyoroszokra... már ez téves.

2014-ben, amikor a Nagyoroszok lelőtték a Maláj gépet (Nyugatról jött... a Kisoroszok minek lőttek volna rá...), pontosan akkor megalapozták az Európai összefogást ebben az egész Kisorosz szuverenitás témában. A Szabad-Világban húsz éve nem voltunk ilyen morcosak. Most viszont nem tudjuk katonailag elkapni az agresszort (igen tudom, Irak megtámadása túlkapás volt), megy a háború az Ukránokon keresztül, valamint a gazdasági háború... remélem 50 évig kb. keresztbeteszünk a Nagyoroszoknak gazdasági téren... visszabombázzuk őket gazdaságilag... tudományosan... technikailag... társadalomfejlődésileg (gondolom akkor az az ókor lesz)... még kultúrális csere se nagyon lesz.

A fenébe is... még mindíg úgy viselkednek mint a kisgyerekek... átálló ügynökök színpadias kivégzése a Szabad-Világban... az ilyennekkel csak lejáratják magukat...

Szerintem ebben is téves elképzelésetek van, mint a magyar médiával kapcsolatban is (volt).
Itt harcolni? Vicces vagy.
Itt a konditerem nyitvatartás, a férfiak intim gyantázása, az instagramm fotó, és a bicajos aplikáció a legfontosabb.
És nyugatabbra méginkább.
Itt ha a kényelem minimális romlása kontra nemhogy az ukrán, hanem akár a magyar haza közt kell választani, akkor kérdés nélkül a nagyrésze a kényelmet választani.

Ne felejtsed el, a liberális eszmék a nacionalizmust ölik évtizedek óta és folyamatos az agymosás. Itt a saját országukért sem állna ki a kényelem árán a nagyérdemű. Nehogy egy ukrajnáért.