A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
Márpedig hosszú távon mivel kis ország vagyunk a haderőnk sem kíván nagyobb számú technikai eszközt. Amennyiben nem lesz nagyobb számú külföldi megrendelés, akkor fentiek szerint kvázi bezárhatod a gyárakat.. Van ellenpélda, mert a dunai repülőgépgyárat (inkább végül javítóüzemet) nem lett volna szabad bezárni. Az államot ép azért tartjuk fenn, hogy ilyen tevékenységet tartson fel például. A vasúti közlekedés sem rentábilis, mégsem zárjuk be, mert megengedheti magának az állam..
Hogyne igényelne, hacsak nem szeretnéd a kis ország státuszt konzerválni aztán nerezni emiatt. :D
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 581
8 189
113
Ezt kifejtenéd mert igazából semmi olyat nem mondott amivel extra mód jelezte volna az alkalmatlanságát.
Önmagában azzal, hogy állami óriáshitelből megvett egy hadiipari céget és most honvédelmi miniszter (és még nem szüntette meg az összeférhetetlenséget), illetve oroszokkal közös vállalata van (vö. NATO), formailag alkalmatlan. Ha ezeket rendezi (mert ugye rendezi :p), az természetesen más.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Katica

Well-Known Member
2022. március 1.
202
604
93
A MÁV (az a kis cég a 35ezer munkavállalójával) a dunakeszi járműjavító üzemben képzelte el az IC+ kocsik gyártását és a motorvonatok egy részét is. Itt is kapott feladatot SZBK. Vedd át az állami tulajdont, majd add el az oroszoknak. Közben megkötetett egy üzlet az egyiptomiakkal, amelyek több mint 100 vasúti kocsit rendeltek meg. Az állam helyett SZBK stróman mögötti magán tőkealap és az oroszok kapták a profitot. Az üzemben ugyan magyar embereket foglalkoztatnak, de Ők az IC+ és motorvonatokat is gyárthatták volna. Helyette a Szolnoki Járműjavítot kellett rá felkszíteni, humán erőforrást szerezni rá, amely évekkel vetette vissza a programot. Ki is járt jól ezzel az egész dologgal? A magyar állam? NEM, a Magyar Államvasútak csoportja ??? Nem. SZBK és azok akik erre a feladatot adták. Amit ismét jelesre végzett. Nos ennek az embernek nem adok időt hogy csillogtassa miniszteri teljesítményét. Ezt ugy hivják egyrészt stróman, másrészt pártkatona, harmadrészt oligarcha (a kaszinói miatt). És ezt nem SZBK elleni személyes ellenszenvem mondja, bár számomra az egész miniszteri meghallgatása is azt jelezte, hogy alkalmatlan a feladatára, de Ő majd megmutatja...
1300*
 
K

kamm

Guest
Ja még egy kérdés? Miért nem lehet a Magyar Nép a tulajdonosa hadiipari cégeknek? Ergo miért nincs nyilt részvény, kötvény. (Most nem kötelező hadikölcsönről írok). Mennyien fektetnének be olyan tőkealapokba amelyek nagyobb hozammal kecsegtetnének mint az állampapírok? Miért nem lehet bevonni a lakossági megtakarításokat?
Miért jobb Szijj László vagyona, vagy Szalay kaszinópénze?
Azért, mert azt nem lehet visszaosztani a politikai elit részére, abből nehéz lenne a fidesz politikai körét finanszírozni. Merthát a profitból a magán tőkealap részesül, és az ott lévők nevei titkosak. -- de kvázi tudjuk ki, vagy kiknek a rokonai. Csak kellett vagy 10 év, hogy kitalálják ez a formát saját vagyonuk növelésére, és persze ezekhez meg kellett a hazai jogi keretet teremteni..
A példa rossz! Erdogan és veje és a Baykar katonai drónjaira van kereslet. Ha nem lenne, és nincs karbantartási és javítási igény sem, akkor kérdés, hogy mi lenne. Persze egy multi cég állandóan fejleszt és lesz kereslet termékeire. De ezt nem lehet extrapolálni a magyar hadiiparra, amely egy pld alapvető német termék a KF-41 változatát fogja összeszerelni és klf. példányait hazai és esetleges exportpiacra termelni. Amennyiben a hazai piacranem kell több, és nincs export, akkor mi lesz? Ha állami akkor nem zárom be a gyárat, mert népgazdasági érdek. Ha magán, akkor bezárom, mert nem termel profitot. (Vagy kijárom... hogy állami beszerzés, modernizálás legyen...) Nézzük meg mi lett a Brassói Airbus gyárral. Ott is nagy remények voltak, hogy a Pumát onnan vesznek országok. Nos nem vettek. Saját maguknak gyártottak Pumákat és Soccat-ot, majd nagyjavítottak és alapvetően veszteséges, és a gyár nagy része áll. Az állam megengedhet veszteséges gyárakat a stratégiai érdeke miatt fenntartani a magán tőkealap nem. Addig amíg fut a szekér persze nincs probléma. Amikor nem fut, akkor a tőkés menekül.. (majd átadja súlyos milliárdokért az államnak!!!! Ez egyszerű közgazdaságtan. Mit nem lehet érteni??? Ezért kell stratégiai hadiipari cégekbe állami szerepvállalás, és nem magántőke. Az csak a profitot viszi. Ráadásul a magyar magántőke nélkül is ott van a német, vagy francia stb. magántőke, a cégekben..
Márpedig hosszú távon mivel kis ország vagyunk a haderőnk sem kíván nagyobb számú technikai eszközt. Amennyiben nem lesz nagyobb számú külföldi megrendelés, akkor fentiek szerint kvázi bezárhatod a gyárakat.. Van ellenpélda, mert a dunai repülőgépgyárat (inkább végül javítóüzemet) nem lett volna szabad bezárni. Az államot ép azért tartjuk fenn, hogy ilyen tevékenységet tartson fel például. A vasúti közlekedés sem rentábilis, mégsem zárjuk be, mert megengedheti magának az állam..
giphy.gif
EQ9C8Jv.gif

giphy.gif
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 906
8 215
113
Rheinmetall AG részvényei szabadon jegyezhetők. Így közvetve tulajdonos leszel a Rheinmetall Hungary -ban is.
Az Airbus ugyan ez.
Persze, de az a nemzetközi konszern, nem pedig a magyar cég. De lehet így is játszani.. Gondolom a RM.AG vagy az Airbus részvényeit vették meg a fent nevezett politikai szereplők is, nem pedig magába a magyar cégbe kerültek be "kijelölés" alapján :-(
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
773
1 911
93
Én nem a tőkecsoportok ellen vagyok, a demokrácia része. Annak erőszakos és szekvenciális kialakítása, hogy magyarországon ugyanabba a egy tucat emberbe botlasz minden iparágban viszont azt mutatja, hogy itt kurva nagy törvénytelenségek voltak, a benfenntes információk és az államot vezető politikai párt és holdudvara részéről amelyik gyakorlatilag minden erőforrás lenyul, mindent megvesz (sokszor állami garanciavállalással). Ennél még a XIX században a brit kapitalizmus is tisztességesebb eszközökkel alakult ki.
Alapvetően igazad van és minden normális gondolkodású ember egyetértene veled egy ideális világban.
De mint már párszor írtam, figyelmen kívül hagyod a környező világot. Az osztrák elnyomás, a két vesztes világháború, és a kommunizmus után, kb. 100-150 évvel vagyunk lemaradva a kapitalizmusban.
Azt általad (erkölcsileg joggal) kifogásolt erőszakos tőkésosztály-építésen kívül nem nagyon van mód már számunkra. Ha a demokráciára bízod, egy ilyen kicsi országban, ennyi brutálisan erős tőkéssel körülvéve, évtizedekbe telhet komoly tőkés cégeket építeni, már ha egyáltalán sikerül. A nagyon demokratikus, nagyon liberális nyugati tőkések nem fognak jótékonykodni, a piaci törvények alapján megölnek minden feltörekvőt izomból. A demokratikus eu-s szabályozások is gyakorlatilag megvédik a sokkal fejlettebb gazdasággal rendelkező ny-európai országok cégeinek a versenyelőnyét a közös piacon. Látod, ha mi olcsóbban jutunk olajhoz, az rögtön torzítja a piacot! Nehogy már valamelyik bugris keleti előnyhöz jusson!

A 19. századi brit kapitalizmus tisztességét meg inkább ne firtassuk.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Amit írtál általánosan igazságokat tartalmaz és egyetértenék amennyiben nem hadiiparról van szó. Itt a magántőke, mivel "érzékeny" iparágról van szó, általában szorosabb állami felügyelet kíván, sőt, sok esetben nem kívánatos. Vagy csak annyiban, hogy finanszírozd meg, de ne kérdezd mire költjük, csak garantáljuk a hasznodat. Erre ugyanakkor a magántőkés helyett, sokkal demokratikusabb, és áltláthatóbb, a részvények, kötvények kiadása, amiről éppen azt írtad, hogy a sok tulajdonos között, akik felvásárolnak bizonyos részvényeket és kötvényeket lehet, hogy néhány emberré marad a haszon. Igen ez is lehetséges, de az is, hogy nem néhány magán tőkealap fogja kvázi meghatározni a kormányzópárt politikusain keresztül, hogy mit is gyártsanak, és adjanak el a hadseregnek, hanem a tényleges igényekre ad választ a cég, akár hazai, akár export vonatkozásában. Ezért nem szerencsés a hadügyértől L-39-est venni, mert gyakorlatilag a "fasz" mindkét oldalán Ő van, hogy alá került a beszerzés. Ez a korrupció melegágya, amit egy nyilt alapú részvényekett és kötvényeket kiadó cégcsoportnál nehezebb végrehajtani. (már bocsánat, de 12+ éve ezt látjuk szinte minden iparágban magyarországon, a vendéglátás, a dohányipar, építőipar, stb. vonatkozásában. Az meg, hogy éppen Rogán Toni ellenőrzi a polgári titkosszolgálatokat és fékez a korrupciót.. Nos ez kecskére a káposztát. Csak egy cégcsoportot írok le Mercarius. nézz utána, hogyan kezdték, mi lett belőle mikor szálltak ki, most kié stb. Én nem a tőkecsoportok ellen vagyok, a demokrácia része. Annak erőszakos és szekvenciális kialakítása, hogy magyarországon ugyanabba a egy tucat emberbe botlasz minden iparágban viszont azt mutatja, hogy itt kurva nagy törvénytelenségek voltak, a benfenntes információk és az államot vezető politikai párt és holdudvara részéről amelyik gyakorlatilag minden erőforrás lenyul, mindent megvesz (sokszor állami garanciavállalással). Ennél még a XIX században a brit kapitalizmus is tisztességesebb eszközökkel alakult ki. De ez már túl megy az eredeti témakörön.
Nem akarok szendvicsbe kerülni, mert vannak egy részről a fórumon a bólogatójánosok meg a keljfeljancsik (akik azonnal megtámadnak, ha kicsit is kritizálod a Zrínyit meg az ütemezését), de te elég negatívan látod a dolgot sztem.
Én is úgy gondolom, hogy nagyon fontos a demokrácia, sőt mindenek felett. Viszont a haderő-fejlesztést ebből egy kicsit kivonnám, mert ott most mindennél fontosabb, hogy ne veszítsünk időt, ha már ennyire el.....tuk.
Lehet, hogy kicsit túlaggódom, de már sokan verik a vészharangot, de Virág elvtárs sem tudna mást mondani, mint hogy a nemzetközi helyzet fokozódik. Másrészt az elmúlt hónapok horvát és román megnyilatkozásai kissé fellebbentették a fátylat arról, hogy milyen barátságokat is ápolunk..
Aki ilyen helyzetben nem erőltetetten fejleszti a haderőt az hülye, nem tudok jobb szót találni, ezt kell most erősíteni az illetékesekben is, mert mind az eszközbeszerzések, mind a képzés (pl. egy középiskolai hálózat felépítése), s ehhez kapcsolódóan a humán erőforrás-fejlesztés terén is késésben vagyunk.
Ettől most egy aprólékos vita távolabb visz, hogy miért veszünk kitől mit, meg kellene hagyni az utókornak elemzésre.
Inkább hajrá, bejelentések, de még inkább érkezzenek az eszközök, induljanak az üzemek, folytatódjon a bérfejlesztés, kiképzés ezerrel! MOST!
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 903
22 372
113
Olvasgatni való - Obsitos III. évfolyam 1. szám., Maróth intejú:
https://honvedelem.hu/images/media/61eec85e35d6d846065082.pdf

"A Rheinmetall-lal közösen egy új, 8×8-as harcjárműplatform fejlesztésébe is belevágunk, amely elsősorban az elavult kerekes páncélozott szállító harcjárművek (PSZH) korábbi generációjának helyettesítésére szolgál majd. Itt kulcsfontosságú lesz az autóiparban áttörést jelentő technológiák megvalósítása, beleértve az új energetikai megoldásokat és az autonomitást."

"Ez igaz a párhuzamosan zajló RDX robbanóanyag-gyártási képességek helyi kialakítására irányuló projektre is. Hogy vevőként nem csak a honvédség szerepel a tervekben, azt az a tény is jól mutatja, hogy a várpalotai termékportfólióban ott lesznek a NATO-ban is elterjedt 76 milliméteres haditengerészeti tüzérségi lövedékek is."

"Előrehaladva, tapasztalatokat gyűjtve lehetőség nyílik összetettebb, kifinomultabb vállalkozásokra is. Az Airbus Helicopters Hungary révén okkal bízhatunk abban, hogy más multinacionális projektekben is érdemben részt tudunk venni. Ennek fényében kell értékelni a kapott meghívást: csatlakozzunk a vezető helikoptergyártó nemzetekhez a jövő európai katonai forgószárnyasainak fejlesztési programjában."

"Az export támogatására létrehoztuk a Magyar Védelmi Exportügynökséget (VEX), de a startupok inkubálására és a tehetségek támogatására alkalmas, hatékony innovációs struktúra intézményi keretei is kialakulóban vannak."
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113
Olvasgatni való - Obsitos III. évfolyam 1. szám., Maróth intejú:
https://honvedelem.hu/images/media/61eec85e35d6d846065082.pdf

"A Rheinmetall-lal közösen egy új, 8×8-as harcjárműplatform fejlesztésébe is belevágunk, amely elsősorban az elavult kerekes páncélozott szállító harcjárművek (PSZH) korábbi generációjának helyettesítésére szolgál majd. Itt kulcsfontosságú lesz az autóiparban áttörést jelentő technológiák megvalósítása, beleértve az új energetikai megoldásokat és az autonomitást."

"Ez igaz a párhuzamosan zajló RDX robbanóanyag-gyártási képességek helyi kialakítására irányuló projektre is. Hogy vevőként nem csak a honvédség szerepel a tervekben, azt az a tény is jól mutatja, hogy a várpalotai termékportfólióban ott lesznek a NATO-ban is elterjedt 76 milliméteres haditengerészeti tüzérségi lövedékek is."

"Előrehaladva, tapasztalatokat gyűjtve lehetőség nyílik összetettebb, kifinomultabb vállalkozásokra is. Az Airbus Helicopters Hungary révén okkal bízhatunk abban, hogy más multinacionális projektekben is érdemben részt tudunk venni. Ennek fényében kell értékelni a kapott meghívást: csatlakozzunk a vezető helikoptergyártó nemzetekhez a jövő európai katonai forgószárnyasainak fejlesztési programjában."

"Az export támogatására létrehoztuk a Magyar Védelmi Exportügynökséget (VEX), de a startupok inkubálására és a tehetségek támogatására alkalmas, hatékony innovációs struktúra intézményi keretei is kialakulóban vannak."
76 mm-es haditengerészeti lövedékek?! Mondom én hogy alakulóban a balatoni flotta!:rolleyes:
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 285
120 139
113
Nem akarok szendvicsbe kerülni, mert vannak egy részről a fórumon a bólogatójánosok meg a keljfeljancsik (akik azonnal megtámadnak, ha kicsit is kritizálod a Zrínyit meg az ütemezését), de te elég negatívan látod a dolgot sztem.
Én is úgy gondolom, hogy nagyon fontos a demokrácia, sőt mindenek felett. Viszont a haderő-fejlesztést ebből egy kicsit kivonnám, mert ott most mindennél fontosabb, hogy ne veszítsünk időt, ha már ennyire el.....tuk.
Lehet, hogy kicsit túlaggódom, de már sokan verik a vészharangot, de Virág elvtárs sem tudna mást mondani, mint hogy a nemzetközi helyzet fokozódik. Másrészt az elmúlt hónapok horvát és román megnyilatkozásai kissé fellebbentették a fátylat arról, hogy milyen barátságokat is ápolunk..
Aki ilyen helyzetben nem erőltetetten fejleszti a haderőt az hülye, nem tudok jobb szót találni, ezt kell most erősíteni az illetékesekben is, mert mind az eszközbeszerzések, mind a képzés (pl. egy középiskolai hálózat felépítése), s ehhez kapcsolódóan a humán erőforrás-fejlesztés terén is késésben vagyunk.
Ettől most egy aprólékos vita távolabb visz, hogy miért veszünk kitől mit, meg kellene hagyni az utókornak elemzésre.
Inkább hajrá, bejelentések, de még inkább érkezzenek az eszközök, induljanak az üzemek, folytatódjon a bérfejlesztés, kiképzés ezerrel! MOST!
Egyet kell értenem veled.
Általában én szoktam eléggé földbeállítani a mostakarom dolgaidat, amit most így nem fogok megtenni. De amit le szoktam írni rá azt vedd úgy hogy újra megkaptad.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 879
91 432
113
Olvasgatni való - Obsitos III. évfolyam 1. szám., Maróth intejú:
https://honvedelem.hu/images/media/61eec85e35d6d846065082.pdf

"A Rheinmetall-lal közösen egy új, 8×8-as harcjárműplatform fejlesztésébe is belevágunk, amely elsősorban az elavult kerekes páncélozott szállító harcjárművek (PSZH) korábbi generációjának helyettesítésére szolgál majd. Itt kulcsfontosságú lesz az autóiparban áttörést jelentő technológiák megvalósítása, beleértve az új energetikai megoldásokat és az autonomitást."

"Ez igaz a párhuzamosan zajló RDX robbanóanyag-gyártási képességek helyi kialakítására irányuló projektre is. Hogy vevőként nem csak a honvédség szerepel a tervekben, azt az a tény is jól mutatja, hogy a várpalotai termékportfólióban ott lesznek a NATO-ban is elterjedt 76 milliméteres haditengerészeti tüzérségi lövedékek is."

"Előrehaladva, tapasztalatokat gyűjtve lehetőség nyílik összetettebb, kifinomultabb vállalkozásokra is. Az Airbus Helicopters Hungary révén okkal bízhatunk abban, hogy más multinacionális projektekben is érdemben részt tudunk venni. Ennek fényében kell értékelni a kapott meghívást: csatlakozzunk a vezető helikoptergyártó nemzetekhez a jövő európai katonai forgószárnyasainak fejlesztési programjában."

"Az export támogatására létrehoztuk a Magyar Védelmi Exportügynökséget (VEX), de a startupok inkubálására és a tehetségek támogatására alkalmas, hatékony innovációs struktúra intézményi keretei is kialakulóban vannak."
Ezeken a súlyponti projekteken kívül további együttműködéseket indítottunk el több más kategóriában. Ilyen a mesterlövészpuskák, a páncéltörő
fegyverek, az aknavetők és a távirányított fegyverállványok fejlesztése
, hazai gyártása, vagy a beszerzendő radarok hazai integrációja. Egy másik
jó példa a haderő- és hadiipar-fejlesztés mögötti stratégiára a mobil, közeli és rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerek (SHORAD) közös fejleszté-
se
. A program célja, hogy betöltse azt az űrt, ami akkor keletkezett, amikor a Szövetségben javarészt kivonták a legtöbb ilyen rendszert a hidegháború
után, miközben a hagyományos, merev és forgószárnyú repülőeszközök mellett olyan új típusú fenyegetések jelentek meg, mint a drónok, a precíziós, irányított lövedékek. E követelmények sikeres teljesítéséhez nagyfokú innovációra van szükség: a különféle új érzékelők, löveg- és rakétaeffektorok integrálása, ugyanakkor a méret és a súly féken tartása, hogy az eszköz a védelemre szoruló szárazföldi erőkkel együtt tudjon mozogni – csak hogy néhány szempontot említsünk. Mondani sem kell, hogy az önbizalmat egy ilyen program elindításához a feltörekvő járműplatformgyártási képességeinkből meríthetjük. Egyértelmű piaci potenciál mutatkozik, és olyan nemzetközi, NATO-, illetve európai uniós kezdeményezések, ahol a valós ipari képességek függvényében osztják a szerepeket.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 906
8 215
113
Nem akarok szendvicsbe kerülni, mert vannak egy részről a fórumon a bólogatójánosok meg a keljfeljancsik (akik azonnal megtámadnak, ha kicsit is kritizálod a Zrínyit meg az ütemezését), de te elég negatívan látod a dolgot sztem.
Én is úgy gondolom, hogy nagyon fontos a demokrácia, sőt mindenek felett. Viszont a haderő-fejlesztést ebből egy kicsit kivonnám, mert ott most mindennél fontosabb, hogy ne veszítsünk időt, ha már ennyire el.....tuk.
Lehet, hogy kicsit túlaggódom, de már sokan verik a vészharangot, de Virág elvtárs sem tudna mást mondani, mint hogy a nemzetközi helyzet fokozódik. Másrészt az elmúlt hónapok horvát és román megnyilatkozásai kissé fellebbentették a fátylat arról, hogy milyen barátságokat is ápolunk..
Aki ilyen helyzetben nem erőltetetten fejleszti a haderőt az hülye, nem tudok jobb szót találni, ezt kell most erősíteni az illetékesekben is, mert mind az eszközbeszerzések, mind a képzés (pl. egy középiskolai hálózat felépítése), s ehhez kapcsolódóan a humán erőforrás-fejlesztés terén is késésben vagyunk.
Ettől most egy aprólékos vita távolabb visz, hogy miért veszünk kitől mit, meg kellene hagyni az utókornak elemzésre.
Inkább hajrá, bejelentések, de még inkább érkezzenek az eszközök, induljanak az üzemek, folytatódjon a bérfejlesztés, kiképzés ezerrel! MOST!
A Haderő reformot mindenképpen folytatni kell. Sőt ennek elsősorban a humán része ami késedelemben van, bármennyire is igyekezett az űrt a HM csökkenteni. Ne feledjük el, hogy gyakorlatilag már bocsánat de sarkítva fogalmazok" a magyar demokrácia kvázi nem létezik mert 2015-től kezdve valamilyen veszélyhelyzetre hivatkozva meg vannak nyirbálva az alapjogok valamilyen jelleggű vészhelyzet van, kirejesztett kormányzati jogkörrel a parlamentáris demokrácia csorbításával. Nos ennek egyik kárvallotjai a katonák, akik a hivatásukon túl kell teljesíteniük. A mai napig nem értem,hogy mit keresnek a déli és más határszakaszon repülőgép műszakiak, lérakosok, katonazenekar és egyéb olyan képzett katona akiknek nem ez a feladatuk elsősorban. Azt még csak-csak megértem, hogy a gépesített lövész őrjáratozik, de nem a US.MARINE vagyunk, hogy mindenki elsősorban lövész és utána csak az amire a kiképzést kapta az alapok után.
Ezt Győrben is hallottam nem mondom meg kik szájából.
A haderő reform azért is szükséges, mert egy állig felfegyverzett Ukrajna lesz a szomszédunk harcedzett katonákkal. A haderőreform technikai oldalát pedig úgy gondolom módosítani kell a hazai fenyegetettségeknek és a orosz-ukrán háború tapasztalatainak levonása után.

Néhány tapasztalat amit nyugati szakíróktól olvastam (néha nem értek vele egyet): A GyHJ-knak nem kell uszóképesnek lenni, mert a lőszert és üzemanyagot szállító járművek sem azok, tehát felesleges képesség és csökkenti a védettséget, mert bizonyos súly felett nem lehet úszóképes). Ez igaz gondolom, csak akik megállapították elfelejtették, hogy a hídfőt meg ki kéne terjeszteni ahhoz, hogy átmenjek rajta, és valamit csak át kéne usztatni, hogy megszállják a túlpartot, nem elég ATGM-mel, és MANPAD-al felszerelt gyalogság a folyó másik oldaláról tűztámogatással.

Más: A drónok és az öngyilkos drónok szerepe. A nagyob magasságban repülő kisméretű drónok, amelyek felderítő szerepet játszanak és "müanyag" voltuk, kis méretű motorjaik miatt szinte láthatatlanok kiválóan együttműködnek a távolharc tüzérséggel. ero nekünk is szükséges minél gyorsabban a RM 8x8-as lövege, mert a tüzérség ilyen alkalmazása sok esetben sorsdöntő lehet. Más: a rakétatüzérség akármennyire is pontos, nem tudja megbénítani az átrakó körzeteket, nem tudnak annyi vágányt tönkretenni amelyet nem lehet kijavítani viszonylag egyszerűen. Tehát a hidak, alagutak elpusztatása lehet a vasúti közlekedés megállítására szinte az egyetlen lehetőség.

Más: Az orosz légierő túlértékelése: A Szu-30,34 stb. repülőgépek harci-technikai képessége nem igényli az alacsony érzékelhetőségű repülőgépek elterjedését, viszont a GBAD igen. Orosz részről azt közölték, hogy minden gépüket a földi légvédelem lőtte le és nem ukrán repülőgépek. (szerintem műszaki meghibásodások is voltak)..
ennek ellenére a NASAM 3 mellett megtartanám a rakétatüzérség KUB-jait is (akár rakéta üzemidő hoszabbítással - pld. szerb bevonással), mert minél több lokátor, minél több tüzelőállás, állvány és fenyegetés, annál nagyobb veszély van az ellenségnek. Még deflektornak is alklamaznám azokat. Egyébként a Kubhoz, manapság is akár vezeték nélküli tecnikával lehetne olyan modernizáció, amely a SZURN nélküli alkalmazást is lehetővé teszi a légi helyzetkép átadásával és a SZURN-nak csak néhány másodperces célravezető lokátorral való működésére. Ráadásul elektor-optikai eszközöket is lehetne az TELAR-ra telepíteni. Lásd pld. Szerb modernizáció. Egy TELAR-on a két szélső indítón 3M9 rakéta, a középső kiszerelve és beépítve egy három indítós rendszer R60 és R73 infás rakétákkal. OK ezek nincsenek már meg nekünk, de van Mistralunk.
Mistral. Jó lenne a Skyshield járművek mellett négyindítós állványos rendszert és Lnyx-re telepítve. stb.

Szóval értelmesen elkölteni az ország javait újraértékelve és Zrinyi eredményeit megtartva most a kiképzést a humán erőforrás és a védelmi eszkzökre összpontosítást látom inkább célravezetőnek. Ismét MANPADS, sok ATGM. önjáró kerekes tüzérség felderítő és csapásmérő /akár öngyilkos drónok stb.

Bocsánat de most többet nem tudok írni...