Egyfelől van igazságod, de a gondolkodásod neked is át van itatva liberális ellenzékiséggel. Amihez jogod van, de pont ettől Te is egy szemellenzős tekintettel nézed a történéseket.
A NER kifejezést sokat használod, de szerintem eddig vagy nem volt a beszerzéseknél semmi ilyen, vagy legfeljebb a legutóbbi repülőgép megrendelés esetén. Ott viszont azt tudjuk, 4 felderítő, 8 kiképző gép, ennyi. Nem látnék bele mást.
Én értem, hogy sokszor használom ezt a kifejezést, de kihez képest? Próbáltam ezt a bevezető részt többször értelmezni és bevallom, teljes csődöt jelentettem. Szerintem ami hsz-re ezt írtad, abban nem szerepel a NER kifejezés. És nem vagyok benne biztos, hogy amióta a fórumon vagyok, 5 kommentben leírtam-e? Lehet, hogy igen és leírtam 10-ben. De ezért kérdezem, hogy kikhez képest használom túl sokat és kikehez képest használom túl keveset?
Amíg megjön a válasz, addig zárójelbe teszem ezt a részt és csak elintézem annyival, hogy ritkán mondanak rám a való életben ilyenekkel... Érdeklődve várom, hogy miből jutottál erre a következtetésre.
Ami a többit illeti, egyik ország sem tart ott a szomszédaink közül, mint mi.
A csehek, szlovákok, eléggé el sem indítottak még semmit, szinte. Na jó, a cseh haderő most rendelt Leopárdot. Azt is az ukrnnak átadott T-72 okán inkább.
A románok belemásztak az amerikai elvárásokba, légvédelem + haditengerészet, amire elvágták a pénzük jelentős részét. Szárazföldi erőik, már most elavultak jó részt, leszámítva a rakétatüzérségüket. Viszont mást nem tudnak felmutatni, még megrendelés szinten sem.
Szlovén, horvát haderő, amolyan elvegetál épp, a NATO hátsó udvarában.
Ausztria semleges, hadereje ennek megfelelő, de ott sem tudunk grandiózus fejlesztésekről. Legfeljebb a vadászgépeket akarják olcsóbbra cserélni, ha sikerül majd.
Nagyjából ennyi, a Honvédség beszerzések, megrendelések terén nem áll rosszul.
A haderő vezetésében lehet némi átalakítás, ha így áll fel az új minisztérium, de ez inkább hatékonyság növelő lehet, sem mint gátló tényező.
Eléggé feladat orientálnak érzem az új kormányfelállást, ebbe illeszkedik a HM is.
Ezzel, a mondandód érdemi részével meg egyetértek. Csak megint megkérdezném, hogy mire akartunk ezzel kilyukadni? Arra fel írtad, hogy én feszegettem, hogy semmi eredményorientáltságra nem vezetett a környék országainál, hogy nem egy önálló fegyverigazgató, hanem a hadügyérek a katonai beszerzések arcai és fő döntnökei.
Egyetértek, nem jutottak annyira, mint mi a Zrínyivel, ami Maróth munkája volt az utóbbi években.
Vagy a struktúrának tulajdonítjuk a sikereket vagy más okoknak. Ha a struktúrától várjuk a döntések felpörgését, ahogy sokan itt a fórumon vallják, hogy OV megelégelte, hogy még mindig csak itt tartunk, akkor a rossz hírem az, hogy visszaléptünk abba a struktúrába, ami eddig a környező országokat jellemezte és amivel nem haladtak. Irracionális a gondolat, hogy azért nincs 100 Leopárd kéznél a keleti határon, mert Maróthnak túl sok önállóságot adtunk és nem a katonák, a főtisztek szóltak volna bele a dolgokban.
Ha egyéb tényezőkkel magyarázzuk..., akkor szimplán irrelevánsnak tűnik számomra ezzel magyarázni az eddigi sikereinket... ha nem az volt a sikerünk oka.
Szóval ennek fényében akik -és több fórum lakó van ilyen- aki öröm ujjong az új struktúrának, hogy ez csak azért történt, mert fel akarják pörgetni a beszerzéseket, hát én nem látom a szilárd érveket.