PzH 2000 (Németország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 385
31 703
113
A baj ezzel az, hogy több mint valószínű, hogy tovább fog tartani az oda és vissza út mint maga a karbantartás. Kevéssé ismert, de a kevés német harckocsi azért tudott úgyahogy elég lenni, mert az osztályoknak volt komplett javítóalegysége ahol kb mindent meg tudtak csinálni így a kilőtt vagy lerobbant technikát viszonylag gyorsan rendbe tudták hozni anélkül, hogy távoli javítóbázisokat kellett volna igénybevenniük.
Ez ugyan csak az önálló nehéz hk osztályokra volt igaz,de a javitószolgálat fontos dolog.Rommel is panaszkodott,hogy az angol javitószolgálat gyorsabban javitja a hk-kat,mint a németek a libiai hadszintéren.És ez sokban hozzájárult a német vereséghez.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 068
36 514
113
Ez ugyan csak az önálló nehéz hk osztályokra volt igaz,de a javitószolgálat fontos dolog.Rommel is panaszkodott,hogy az angol javitószolgálat gyorsabban javitja a hk-kat,mint a németek a libiai hadszintéren.És ez sokban hozzájárult a német vereséghez.
Ez nagy részt azért volt mert jobb volt a logisztika: az olaszok és németek sokkal kevesebb utánpótlást tudtak Afrikába juttatni, mint a britek.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 766
17 864
113
A németeknek van kb. 2 anyagminőségük, amit ide használhatóak. A 100lövés/30 nap=3000 a kisciklusú fárasztás tartománya. A nyomást nem tudod a végtelenségig növelni.

Ebben a játékban a hőmérséklet/nyomás és súrlódás pörgeti az élettartam homokóráját. Hogy ennyit bír, az nem meglepetés.
  • Légköri nyomás majd 650bar 3 másodperc alatt majd elhal a nyomás. és ugyanez ismétlődik
  • a hőmérsékletnél nagyjából ugyanez. Robbanás, kb. 3200°C t=0 időpontban, majd ez a gáz elegy pár millisec alatt 1500°C-ra lehűl, közben a cső elkezdi felvenni a hőt. Mivel ez gyors folyamat, a csőben mind vastagság és mind hosszirányban különböző a hőmérséklet, ezért hatalmas hőfeszültségek ébrednek mind hossz/kerület és anyagvastagság irányban. Az anyag hosszirányban tud tágulni, anyagvastagság és kerületirányban nem. Az anyagban a terhelés a robbanástól olyan 900 és 1000MPa, ami gyorsan előbb elhal, majd a hőmérséklet miatt az anyagban a belső feszültség a gátolt alakváltozástól felmegy 1200MPa-ra, vagyis a két feszültségcsúcs között 2200MPa feszültségváltozás van.

Ez a 2200MPa feszültség 3000 cilkussal azért nagyon beteg. Itt már az sem nagy kérdés, hogy autofrettage csövek voltak, vagy nem...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
A németeknek van kb. 2 anyagminőségük, amit ide használhatóak. A 100lövés/30 nap=3000 a kisciklusú fárasztás tartománya. A nyomást nem tudod a végtelenségig növelni.

Azért tegyük hozzá, hogy ez a napi 100+ lövés az össze-vissza hazudozó Zseléstől származik (valszeg propaganda céllal), sokkal valószínűbb, hogy a járműveknek mechanikai problémái vannak a folyamatos ide-oda mozgatástól és kapkodva tüzelés után padlógázzal terepen meneküléstől.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 385
31 703
113
Azért tegyük hozzá, hogy ez a napi 100+ lövés az össze-vissza hazudozó Zseléstől származik (valszeg propaganda céllal), sokkal valószínűbb, hogy a járműveknek mechanikai problémái vannak a folyamatos ide-oda mozgatástól és kapkodva tüzelés után padlógázzal terepen meneküléstől.
A gyengébbek kedvéért még1x......A modern tüzérharcászat kb ebből áll.Gyorstűz,és nyulcipő,mielött odaér a válaszcsapás.Ezeket a lövegeket erre tervezték.Teljesen normál,hogy egy hónapos intenziv harc után nagyjavitásra szorulnak.És ha utánanézel a tervezett napi löszerkiszabatoknak intenziv gépesitett harcra,bizony 100+ tervezett felhasználást találsz az US Army,MN/MH,de a VH vagy az IDF esetén is.2S1,2S5,2S19 ugyanúgy elkoptatja a csövét,lánctalpát,hajtásláncát,amortizálódik a harcban.Hk ágyúcsövek 50-60 APFSDS lövés után cserére szorulnak,orosz is,német is,mert a fizika az fizika.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 903
5 210
113
Ezek az államok csak kényszerűségből tartják párhuzamosan a keleti és nyugati haditechnikát és biztos lehetsz benne, hogy a lehető leggyorsabban meg is fogják szüntetni a párhuzamos rendszerben tartást.És nem a régi keleti haditechnika fog rendszerben maradni.

És a példánál maradva egy valamit látni kell sem az amerikai sem a koreai sem a kínai sem az orosz modern önjáró tüzérségi rendszerek sem tudnak ennél többet.

Az ukri PZH2000-k problémájára kitérve, azt nem árt tudni ,hogy több mint egy hónapja használják ezeket a PZH2000-t az ukrik és naponta jóval több mint 100 lövést adtak velük maximális töltettel nem kell hozzá matek zseninek lenni, hogy már biztosan elérték, és már meg is haladták pl a PZH2000 lövegének 2500-as (lövés) élettartamát, ugyanez a helyzet a töltőszerkezettel is ráadasul ezek nem vadiúj PZH2000-k voltak hanem már használt példányok.

Úgyhogy az a cikk nem több mint hangulatkeltés.
Ez úgy lenne releváns ha mellette szerepelne mennyi lövés az orosz önjáró lövegek élettartama!
 
  • Vicces
Reactions: fitom

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Azért nem. A PzH-t arra találták ki amire az ukránok használják, ezzel nincs gond. A baj az ahogyan használják. Szarrá lőtték őket miközben karbantartani nem tudják/akarják/van lehetőségük majd jár a szájuk, hogy elromlott... Ez olyan mintha én reklamálnék a bicikli szevízbe, hogy tönkrement a biciklim (miután 3 év elteltével végre lecseréltettem a fékolajat a múlt hónapban, most pedig a betétet eken a sor, mert elöl konkrétan már nem fog csak nyikorog és a középcsapágy is már vagy 1 hónapja hallatja a hangját, de eddig csak néha hallottam szóval még belefért, de ma már nagyon zavaró volt hallgatni szerencsétlenemet...) miközben én vagyok a világ legtrehányabb biciklitulajdonosa.

Ugyanitt: Megkímélt állapotú, kevés kilóméteres, nem dohányzó, első tulajdonos idős német orvos házaspártól való monti keresi gazdáját!
Idősödő nem dohányzó hadsereg eladná vagy elcserélné az alig használt d20 agyú it ócska elromlott pz2000 estékre! Ukránok , németek előnybe !
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 385
31 703
113
Ez biztosan nem igaz, képtelenül alacsony élettartam lenne ez. Ez lényegében használhatatlan fegyverrendszert jelentene. Nincs alkalom ilyen gyakori lövegcső cserére.
Haditechnika összes száma fent van a neten.Ha ráérsz,kersed ki,amelyikben a T72 ismertetés van.Sabot annyira eszi a csövet,hogy 50 lövés után csőcsere.Pedig az egy sima csövű ágyú.Persze nagyobb a kezdőseb,extrém igénybevétel még ágyú kategóriában is.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 385
31 703
113
Hasonló csak az oroszok tudják őket értelmesen karbantartani és rotálni az ukránok meg nem.
Ennyi.Meg persze ha nem max tölteten használják,a cső élettartam is növekszik.Meg mondjuk a Kraz motor a 2S1ben nincs úgy kihegyezve,ment a többiek kihegyezett hk motorjai,de a lánctalp annál is kopik.
Hatalmas logisztika kell a láncos nehézerő működtetéséhez.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
A modern konzumerizmus elérte a haditechnikát is. És ez zselétől kellett a nagy publikumhoz eljusson :D
A harcjárművek becsült élettartma is melléteendő lenne, hogy ez miért volt elfogadható, viszont egyben azt is jelzi, hogy egy intenzív és elhúzódó konfliktus logisztikázása még itt is meglep sokakat...

The German Defense Ministry believes that the problem may be due to the high intensity of firing. Experts believe that this had an impact on the charging mechanism of the artillery pieces. Germany considers 100 rounds per day to be a high level of firing intensity.
Túl intenzív a Pzhknak az ukrán front ...
 
S

speziale

Guest
Haditechnika összes száma fent van a neten.Ha ráérsz,kersed ki,amelyikben a T72 ismertetés van.Sabot annyira eszi a csövet,hogy 50 lövés után csőcsere.Pedig az egy sima csövű ágyú.Persze nagyobb a kezdőseb,extrém igénybevétel még ágyú kategóriában is.

hát ezzel kapcsolatban nekem ez a legjobb infóm:

"Due to the use of high energy propellant and increased muzzle energy, the bore erosion of 3BM26 was higher than all older rounds, increasing to 0.019mm on the 2A46, according to Rolf Hilmes in the book "Kampfpanzer Heute und Morgen (2007 edition)". When fired from 2A46, the calculated barrel life is only 157 shots, with a practical limit of 87 shots, beyond which an increase in dispersion occurs. When fired from 2A46M, which was designed for increased pressure ammunition, the barrel life is not adversely affected."

ugyanakkor 1975-ben küldtek 2 Leo2 proto-t az USa-ba tesztelésre. Volt egy 1 hónapos teszt februárban Shilo-ban (Kanada, itt -15- -30 fok közötti hőmérsékleten üzemeltették), majd májustól elkültdék őket Yuma-ba (aizóniai sivatag). a teszten azt találták, hogy 500 lövés után volt mérhető mértékű romlás a löveg pontosságában (magát a cső élettartamát 1000 lövésra adták meg)
 
S

speziale

Guest
Haditechnika összes száma fent van a neten.Ha ráérsz,kersed ki,amelyikben a T72 ismertetés van.Sabot annyira eszi a csövet,hogy 50 lövés után csőcsere.Pedig az egy sima csövű ágyú.Persze nagyobb a kezdőseb,extrém igénybevétel még ágyú kategóriában is.

megjegyzem a hírek nem arról szólnak, hog a csövek nem bírják....
 
S

speziale

Guest
A modern konzumerizmus elérte a haditechnikát is. És ez zselétől kellett a nagy publikumhoz eljusson :D
A harcjárművek becsült élettartma is melléteendő lenne, hogy ez miért volt elfogadható, viszont egyben azt is jelzi, hogy egy intenzív és elhúzódó konfliktus logisztikázása még itt is meglep sokakat...


Túl intenzív a Pzhknak az ukrán front ...

nem a napi 100+ lövés a gond....hanem az, hogy több mint egy hónapon keresztül használják így, feltehetően mindenféle komolyabb karbantartás nélkül
 
W

Wilson

Guest
Ez úgy lenne releváns ha melle2S19M1 "Msta-Stte szerepelne mennyi lövés az orosz önjáró lövegek élettartama!
Hasonló csak az oroszok tudják őket értelmesen karbantartani és rotálni az ukránok meg nem.
Pontosan...

A 2S7 Pion lövegének élettartama 450 lövés...

Viszont a 2S19M1 "Msta-S orosz önjáró tüzérségi eszköz lövegének (amelyet valamilyen szinten össze lehet hasonlítani a PZH2000-l) 2000 lövés az élettartama.

 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 385
31 703
113
hát ezzel kapcsolatban nekem ez a legjobb infóm:

Rolf Hilmes szerint a Kampfpanzer Heute und Morgen (2007-es kiadás) című könyvében a nagy energiájú hajtóanyag használatának és a megnövelt torkolati energiának köszönhetően a 3BM26 furat-eróziója magasabb volt, mint az összes régebbi lövedéknél, és 0,019 mm-re nőtt a 2A46-on. ". 2A46-ból kilőve a számított cső élettartama mindössze 157 lövés, a gyakorlati határ 87 lövés, amelyen túl a szóródás növekedése következik be. Ha a 2A46M-ből lőnek ki, amelyet fokozott nyomású lőszerre terveztek, a cső élettartama nem hátrányosan érintett."

ugyanakkor 1975-ben küldtek 2 Leo2 proto-t az USa-ba tesztelésre. Volt egy 1 hónapos teszt februárban Shilo-ban (Kanada, itt -15- -30 fok közötti hőmérsékleten üzemeltették), majd májustól elkültdék őket Yuma-ba (aizóniai sivatag). a teszten azt találták, hogy 500 lövés után volt mérhető mértékű romlás a löveg pontosságában (magát a cső élettartamát 1000 lövésra adták meg)
megjegyzem a hírek nem arról szólnak, hog a csövek nem bírják....
A mi T72M hk-aink ismertetésénél megjelent ez az adat,hogy a SABOT löszer 50 lövése után cserélni kell a csövet.HE és HEATbgránátbol viszont több ezret ellőhet gond nélkül.....Vagyis ez az élettartam kérdés elég flexibilis.Mert erősen függ attol,hogy mivel lőnek.És egy újabb,fejlettebb technológiás löveg a régebbi sabotbol alighanem többet lőhet el,mint egy új,nagyobb nyomású löszerből.Taracknál ugyanez pepitában.Nyilván teljes hajtótöltettel kisebb lesz az élettartam,mint résztöltettel.De szerintem az is számit,hogy milyen tűzütemmel lőnek.Egy gyorstűz jobban eheti a csövet,mint a lassú tűzütem.
Hun kodorognak a tüzér szakiaink,hogy jol megszakértsék a dolgot?!?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 444
120 978
113
Semmit nem tudunk arról, hogy az oroszok ezt csinálják-e vagy sem. A PzH-2000 -nél is csak azért tudjuk, mert Zelenszkij panaszkodott egyet nyilvánosan. Nyilván Putyin nem fogja szidni az orosz tüzérségi eszközöket.
Az oroszok eleve jóval több eszközzel gazdálkodnak így a karbantartásra egyszerűbben csoportosítanak hátra eszközöket. Az ukránok meg, hogy a mennyiségi abszolút fölényt ellensúlyozni tudják csapágyasra használják a cuccaikat. A karbantartási hátterük meg nincs meg hozzá mivel azt nem harom hónap képzett szakikkal összedobni és max a kisebb karbantartást tudják megcsinálni.